søndag 20. januar 2013

Smakebit på en søndag (13): En norsk tragedie

Deilige søndag. Lesedag, turdag, solen skinner og snøen gnistrer. Det knitrer i peisen, og i dag skal jeg dele en bok for dere som heter En norsk tragedie av Aage Storm Borchgrevink . Den handler om Anders Behring Breiviks  barndom, oppvekst og veiene  til Utøya. 
Denne fikk jeg interesse for å lese da den kom ut. Jeg satte meg på venteliste på biblioteket og fikk den like før jeg dro til Valdres. Jeg må levere den tilbake i månedskiftet. Jeg skal møte min datter i Sandefjord i helga, så da kan hun ta den med tilbke til Trondheim. Den prioriterer seg selv denne uka, med andre ord.


Forlagets omtale:
Den definitive historien om 22. juli. Den kritikerroste forfatteren Aage Borchgrevink går dypt inn i det største og mest kontroversielle spørsmålet etter 22. juli: Hvordan kunne vestkantgutten Anders Behring Breivik ende som en av de verste terroristene i Europa etter andre verdenskrig? Dette er en reise tilbake til det sterkt klassedelte Oslo der Breivik vokste opp, til en by preget av tagging, vold og et komplisert møte mellom rasister og innvandrergjenger. Vi følger Breivik fra oppveksten og inn i internettets mørke avgrunn av voldelige dataspill og islamhat, fram til den grusomme fredagen i juli 2011.  Dette er også fortellingen om Utøya og den norske arbeiderbevegelsen. Gjennom nærgående beretninger fra utenriksminister Jonas Gahr Støre til unge AUF-ere på sommerleir, fra båthelter til helikopterfotografen som uvitende tar bilder som snart skulle gå verden rundt, får vi servert opprivende vitnesbyrd om hva som egentlig skjedde.

Jeg har akkurat begynt å lese den , så smakebiten du får er fra ganske tidlig i boka.  Jeg kviet meg litt for å starte på boka , kjente jeg. Og nå da jeg sitter og leser vekker det blandete følelser. Det som man på et vis har latt litt bak seg, etter å ha blitt eksponert for den grusomme nasjonale tragedien, kommer opp igjen når man starter å lese om det som skjedde. Men det er også interessant. Hva får et menneske til å gjøre en slik grusom handling? I hvilken sammenheng skal vi forstå dette?

Jeg blir lett fanget inn i boka. Borchgrevink skriver godt. Det er ikke så lett å plukke ut en smakebit, for her er mye historie i starten, en begynnende analyse av å sette Breivik inn i en større kontekst, paralellt med en oppveksthistorie i mikro- og makroperspektiv.

Jeg tar en bit fra da han var ung og var ute på livet, baren Skaugum,  på Oslo Vest. Han har fått ideer. Han vil bli kjent.

" Gjesten oppførte seg som vanlig rolig og høflig. Han var en typisk vestkantgutt, eller mann, som det gikk tretten på dusinet av på Skaugum, og skilte seg ikke ut ved annet enn å være mindre full og høyrøstet enn de fleste; middels høy, lys, og med gjennomsnittlig kroppsbygning. Veltrent. "  (s.16)

--han treffer en kjendis og begynner å snakke om invandringspolitikk og muslimer..

..." Stemningen ble til slutt så trykket at kjendisen tilkalte vaktene. Breivik ble ført vekk, men rakk å snu seg.
- Om et år er jeg tre ganger mer kjent enn deg, sa han, før vaktene dyttet han ut på gata." (s.17)

Og det kan man jo si at han ble. Kjent.Vil du lese flere smakebiter eller delta selv kan du stikke inn til Maris blogg Flukten fra virkeligheten som er initiavtaker til denne faste søndagsspalten.

Ha en god søndag dere.:)28 kommentarer:

 1. Kontrollert er vel et ord jeg i utgangspunktet tenker om han etter å ha lest begynnelsen fra din smakebit. Samtidig; ikke særlig smart når man ser hva episoden ender med. Han vil fremstå kontrollert og smart, men er det ikke. Har ikke lest den, men mulig at jeg gjør det. Takk for smakebiten og god søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. JA, det var han nok. Boka er forøvrig velskrevet og interessant å lese...Har leste at andre mener den gir et godt innblik i hvem han var og ble, men også om vårt samfunn .God søndag til deg også.:)

   Slett
 2. Det är alltid intressant att se vad det är som fått en människa att bli vad hon blev. Jag gissar att denna kommer att bli översatt till svenska. Kanske läser jag den då.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Det synes jeg også. Håper den kommer på svensk da. :)

   Slett
 3. Som Monika sier så er det interessant å lese om hva som gjør at mennesker blir som de blir. Jeg leste om en bok som var utgitt og som handler om Breiviks barndom, er usikker på om det er den du leser, hvor det i bunn og grunn skyldes på Breiviks mor. Det blir litt for snevert, synes jeg, og en foreldet psykologi.

  Ha en fin søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mulig det er samme bok, for jeg husker diskusjonene i avisene. Men det kan meget være at de diskuteret på feil premisser, som ofte skjer.. når man tar biter ut av en sammenheng og hauser det opp. Ikke sikkert alle som diskuterte hadde lest boka, tvilsomt. Husker noen sa de ikke hadde lest den men uttalte seg bare på grunnlag av det andre sa..
   God søndag!

   Slett
 4. Dette er nok interessant lesing, men er usikker på om jeg kommer til å lese denne.
  Ha en fin søndag:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hver sim smak Beathe. Fin søndag til deg også.:)

   Slett
 5. Jeg har rett og slett ikke lyst å gi den mannen noe av min oppmerksomhet. Kanskje jeg leser boken når det har gått noen år. Takk for smakebiten, den ga meg frysninger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det handler mer om forstå hvordan slik kan skje, tenker nå jeg da. Mulig samfunnet kan lære noe om hvordan man kan forhindre slike tragedier. Det er i et slikt perspektiv jeg leser om dette. Ikke for å gi mannen mer oppmerksomhet, God søndag Tine.:)

   Slett
 6. takk for smakebiten. har vært litt nysjerrig på denne boken, men hadde nok blitt rasende hadde eg lest den.
  fin søndag til deg :D

  SvarSlett
  Svar
  1. KAn hende man finner none mulige unnlatelsessynder et sted her , ja... Fin søndag til deg også.:)

   Slett
 7. Hei! Du har en tøff smakebit denne søndagen. Selv klarer jeg ikke å lese om det som skjedde på Utøya. Eller det vil si, jeg har lest deler av "Året uten sommer" av Erika Fatland. Hun skriver så innsiktsfullt og godt. Ellers har jeg holdt meg unna alt om 22.juli. Det blir for nært ettersom jeg hadde flere elever som var til stede på Utøya, i tillegg til at jeg selv var aktiv deltaker på leiren fra 1986-1989.

  SvarSlett
 8. Det hørtes virkelig ut som en sterk bok! Jeg er så pysete på sånne bøker men fikk fryktelig lyst til å lese denne.
  Takk for fint tips Anita :-) Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. JA, slike bøker er ikke akkurat kosebøker. men så har jeg lovt meg selv at etter denne skal jeg kose meg med Berthe Skrukkefyllhaugen far Vassfaret og Svindel og multelikør. Men det e ren bok som kan gi innsikt.
   Fin søndag til deg også.:)

   Slett
 9. Tack för smakbiten! Ha en fin söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Fin søndag til deg også.:)

   Slett
 10. Tack för smakbiten. Jag undrar om man någonsin verkligen kan förstå varför han gjorde som han gjorde. Men kanske man kan lära sig något för att förhindra något liknande.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, enig med deg der.. Alt kan man kanskje ikke få svaret på, men noen brikker, noe vi kan tenke på, gjøre bedre, som samfunn...

   Slett
 11. Interessant å lese om hvorfor mennesker vokser opp å utvikler seg til å bli en grusom morder. Jeg interesserer meg for det som foregår i hjernen til ett menneske, men også miljøets påvirkning. For det om det høres ut som veldig interessant lesning er jeg ikke sikkert på om jeg vil gi noe mer oppmerksomhet til denne mannen. Men skal gi det en stund til, så kanskje jeg kommer til å lese den for den hørtes veldig interessant ut. Blir da spennende å høre din dom over boken:) Ha en fin søndag og kos deg på besøk!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg også. Det er kompliserte årsaksforhold tror jeg- Noe man må se helhetlig på. Det er det som er grunnen til at jeg interesserer meg for å lese slike bøker, mer enn det å gi oppmerksomhet til mannen. Jeg jobber jo med skadeskutte barn og unge, noe jeg har gjort i årevis, nå jobber jeg med de som voksne og psykisk syke- og det er klart at mange som har opplevd grov omsorgsvikt , vold, overgrep og blitt skjeivutviklet kan bli svært dårlige, Ikke alle , og langt fra alle blir mordere og terrorister, heldigvis, svært få blir det i Norge. Det handler vel både om personlighetstrekk, oppvekst, samfunnet rundt et etc...mange faktorer som spiller inn.
   Takk og God søndag til deg også.:)

   Slett
 12. Tusen takk for smakebiten. Dette er en bok jeg desverre er redd jeg ikke vil klare å lese selv om jeg har veldig lyst. Jeg kom litt for tett på hendelsene den dagen.... (Du finner "min" historie på bloggen min)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skjønner jeg godt. Skal sjekke bloggen din.:)

   Slett
 13. Vet ikke om det er politisk korrekt å s dette, men jeg tar sjansen... Jeg orker ikke å lese sånne bøker! Det er sikkert lurt å få med seg bakgrunnen for hendelser somdette, men jeg orker bare ikke å ta det innover meg. Skylder på at jeg har en for sart sjel...
  Forresten; Bøker som er lånt fra bibliotek som er med i ordningen "Norges lån", kan du levere tilbake på hvilket som helst annet bibliotek, så sørger de for at den blir sendt dit den hører hjemme! Fabelaktig ordning!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes det er en helt ærlig sak å si det du gjør. Man er forskjellig, og alle må få lese og mene det de vil.
   Så fint at det finnes en slik bibliotekordning, det skal jeg sjekke om de er med i her. Takk skal du ha.:)

   Slett
 14. Ein må nesten stålsette seg for å ta til på slik bok, trur eg. Sjølv har eg tenkt å lesa Prableen Kaur si bok snart. Den skal vera bra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, et dypt pust i magen... Men boka er så spennende skrevet at den er verdt å lese. Det handler ike bare om Breivk, men om AUFs historie, Utøya, internasjonal terrorisme, å ævre ungdom i Oslo på nittitaller, særlig Oslo vest, taggemiljø, etc etc..

   Kaus sin bok har jeg også liggende..

   Slett