onsdag 30. januar 2013

Spennende lydbok: Varsleren av Karin Fossum

Jeg leste mye av krimdronning Karin Fossum før. Nå er det en stund siden. Jeg liker hennes bøker svært godt. Jeg har hatt Varsleren stående i hylla en stund, men da jeg fikk se at biblioteket hadde den i lydbok, så tok jeg den med meg. Jeg hadde lang kjøretur i helga- tur-retur Hedalen - Sandefjord, og mye av boka ble gjennomlyttet der.I denne boka blir vi godt kjent med 17-årige Jonny Beskow. Han har det ikke greit sammen med sin alkoholiserte og uforutsigbare mor. Den eneste som gir Jonny trygghet og omsorg er bestefaren Henry. Her søker han tilflukt når livet ute og hjemme blir for tøfft. Mora vet at Henry har mange penger på bok og ser frem til den dagen de kan arve disse pengene. Hun presser Jonny til å finne ut hvor mye penger han har. Jonny vil ikke føye sin mor i dette. 

Jonny kjører rundt i bygda med sin røde Suzuki, og studerer menneskenes liv rundt seg. Han starter en lek. Han vil skremme disse menneskene som virker så lykkelige. Han vil true den, siden han er så ulykkelig selv. Men han aner ikke hvilke konsekvenser det får for dem som blir utsatt. "Spøkene" tas ille opp og politiet blir koblet inn. Konrad Sejer og Skarre settes på saken.  


Jeg likte denne boka som er av godt gammelt Fossummerke. Hun er dyktig på karakterer som skildres med stor psykologisk innsikt. Det er det som blant annet gjør Fossum så spesiell, synes jeg. Hun skriver ofte om mennesker på skyggesiden som det ofte er vondt å lese om. Slik er det også i denne boka. Jeg får en slags medynk med Jonny, selv om han gjør veldig dumme ting. Han gjør jo ikke noe galt egentlig, slik han ser det. Han skjønner det bare ikke. Flere alvorlige ting skjer men om det dreier seg om samme sak er usikkert.

Slutten på boka er litt for uklar for meg. Men ellers likte jeg boka, som jeg godt kan anbefale videre. Nils Ole Oftebro leste forresten veldig godt.

Om Karin Fossum HER
Karin Fossum: Varsleren 8 t 19 min

Cappelen Damm 2010
2 kommentarer:

 1. Jeg husker jeg reagerte på slutten jeg også da jeg leste den for en stund siden. Det var en detalj som skurret blant annet, og så var den veldig annerledes enn hva jeg hadde forventet (men det var vel egentlig mest positivt).
  Jeg ble aldri helt venn med NOO som oppleser husker jeg også, så jeg lånte boka og leste den selv etter hvert, hehe. Artig at man hører så forskjellig. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hva tenker du om slutten da? Hva så lille Emma? Hadde hun noe m d å gjøre eller så hun noen andre der som ville ha hevn eller så hun Seker og Skarre? Sejer mente jeg . Jeg liker NOO Om skuespiller så d e vel derfor jeg likte opplesinga også.

   Slett