søndag 13. januar 2013

Interessant om en original person, Hans Hamran, som var eneboer i Hedalsfjellene. Edvard Elsrud: Blomster-Hans

Jeg liker å lese lokale forfattere med miljø fra plassen når jeg er på et nytt sted. På biblioteket her fant jeg en hylle med lokale forfattere, og lånte blant annet med meg en bok av Edvard Elsrud som heter Blomster-Hans. Den handler om Hans Hamran (1902-1971) , som Elsrud var venn med i tyve år. Hamran var en eventyrer og en skogens mann. Han krysset Atlanterhavet i den minste båten noen hadde seilt med inntil da. Han var også språkekspert, filosof og humorist.

"Blomster-Hans - om eventyreren og atlanterhavsseileren Hans Hamran, som ble eneboer i Hedalsskogene" av Edvard Elsrud
Jeg valgte å lese Blomster-Hans først fordi det virket som en spennende person, i tillegg til at han levde mange av sine år som eneboer i Hedalsfjellene. I boka får vi innblikk i årene hvor Hamran som opprinnelig var fra Balsfjord i nord bodde i Hedalen. Hedalen var bygda han kom tilbake til etter reiser ute. Han hadde flere år i Amerika bak seg, og lærte mange språk. Han ble etterhvert en kjent person i bygda og ryktene gikk lenger. Mange var de som ville intervjue ham , blant annet Erik Bye. Hamran likte selv ikke denne oppmerksomheten, og heller ikke mye folk rundt seg. Hans kunnskaper om planter fikk ham til å skaffe seg en utrolig hage både ute og inne. Han var en skogens mann og elsket å jobbe og bo tett innpå naturen. I boka får vi også innblikk i Hedalens historie på 1900-tallet.

En smakebit:
"På vår vandring i den lokalhistorien og geografien som Hans etterhvert lærte å kjenne ut og inn, og som han stadig pratet om, er vi nå kommet til Vassfaret. Der trivdes han ikke. Det var for mye folk på de kantene, og særlig slike han ikke satte pris på som Turister, for eksempel. Eller akademiske bjørneforskere, som hadde studert i årevis for å finne ut det bygdefolk visste fra før.
        Da har vi igjen selve Hedalen, en sidebygd til hoveddalføret langs Begna, med ni hundre sjeler. I toogtyve år var Hans strengt talt en av dem, selv om han kalte seg "vidøl". Han kunne nok også dette verset av Hedalsvisa, laget av en lokal poet i et mer eller mindre lyst øyeblikk, og som synges på melodien til "Håvard Hedde":

        Den bygda ho er gammal med sagn frå
                svunnen tid,
        om bjønn som under alteret i kjørka hadde
                hi,
         og svartedaudens pest
         da bamsen sjøl var menighet og organist og
               prest.     " (s74)


Her er noen artikler om Hans Hamren fra Hedalen.no : Om grava
                                                                                  Om grava 2 og litt historikk.


Boka er kort og lettlest i et nøkternt og enkelt språk. Den inneholder også bilder av Hamrans liv, både fra Atlanterhavsseilasen, tiden i Amerika og i Hedalen. Hamran tok selv en del bilder. Båten Tradewind- er også fotografert.  Boken gir en fint bilde av lokalhistorikk. Både av naturen rundt her men også bygdefolket.


Forfatter Edvard Elsrud ble født og vokste opp i Hedalen i Sør-Aurdal kommune i Valdres. Han var gårdbruker og forfatter og skrev mange bøker. Han levde fra 1926-1994.


Her er også info om Elsruds forfatterskap på websiden Vassfaret info.

Jeg finner ikke bilder av Elsrud på nett, men vi får ta et fra naturen her. Fra Hedalen og Vidalen hvor Hans Hamran bodde.


Vassfaret og Vidalen . Bildet er lånt fra Hedalen.no 


Edvard Elsrud: Blomster-Hans, 139 s

Grøndahl 1984


6 kommentarer:

 1. På søndag overså jeg at Blomster-Hans var en person har levd og ikke bare eksisterte i en fiktiv roman. Ja, sånn kan det gå! En spennende person i alle fall, interessant å lese om :)

  SvarSlett
  Svar
  1. JA, det går litt fort å lese blogginnlegg noen ganger, det vet jeg.. Artig at du synes det var spennende.:) Det er en del slike originaler som har levd..

   Slett
  2. Og det er interessant: at det finnes mange originaler, men også at det finnes så mange som har skrevet bøker. Bøker som bare ventter på å bli oppdaget!

   Slett
  3. Ja, ikke sant. I dag var jeg på biblioteket igjen og lånte en bok om en annen original; Berte Skrukkefyllhaugen som levde i Vassfaret, av samme forfatter Elsrud.

   Slett
  4. Bare navnet er nok til å gjøre personen interessant :D

   Slett
 2. Ja, ikke sant... Blir spennende å lese om henne også.:)

  SvarSlett