søndag 3. august 2014

Å skrive av Marguerite Duras- en fin liten perle av et essay med GIVEAWAY!

Marguerite Duras hadde fyllt 100 år i år, hvis hun hadde levd. Hun rakk  å skrive mange bøker, skuespill, filmmanus og essays i løpet av sitt forfatterskap.  Ikke så veldig mange er oversatt til norsk, men noen er. Elskeren er den mest kjente, vil jeg tro.  I år ga det lille forlaget Transfe:r ut essayet Å skrive, som en liten bok. Å skrive er et av flere essays i samlingen "Ècrire". Å skrive heter også Ècrire på fransk. Ifølge oversetter Silje Aa. Fagerlunds etterord står Å skrive seg utmerket alene, og de andre essayene i samlingen berører mye av den samme tematikken. De har derfor valgt å utgi Å skrive som en enestående bok.


I Å skrive beskriver Duras ensomheten ved å skrive, nødvendigheten av den selvskapte ensomheten, og hun reflekterer rundt sitt eget forfatterskap, sin trang til å skrive, sin trang til alkohol og om huset sitt. Hun skrev dette essayet femti år etter sn debut som forfatter, da hun var 79 år.

" For den som skriver må det alltid være en avstand til andre. En ensomhet. Det er forfatterens ensomhet, skriftens ensomhet"   ( s. 7) 

" Å skrive var det eneste som fylte livet mitt og fortryllet det. Jeg gjorde det. Siden har skrivingen aldri forlatt meg." (s. 7)

Duras skriver så nydelig, så nakent, så ærlig. Jeg brukte noen dager på boken, leste sakte, nøt, reflekterte. Man kan godt lese boken fort, på en time, hvis man vil, men jeg synes det var greit at det gikk litt tid.  Boka har høy sitatfaktor, men jeg er egentlig ikke så glad i mange sitater. Jeg vil egentlig dere skal lese boka selv. Men et par til skal dere få likevel:

" Man finner ikke ensomheten, man skaper den. Ensomheten skaper man selv. Jeg har skapt den. Fordi jeg bestemte at det var dar der jeg skulle være alene for å skrive bøker. Det var slik det gikk til. Jeg var alene i dette huset. Jeg stengte meg inne - jeg var selvfølgelig redd også. Og så elsket jeg det. Huset ble et skrivingens hus. Bøkene mine ble til i dette huset. I dette lyset også, fra hagen. Lyset som ble kastet fra dammen. Det har tatt meg tyve år å skrive det jeg nettopp sa nå. " ( s. 9)

Hun var i perioder alkoholisert, og trengte alkoholen for å leve, for å skrive, for å tåle sin egen angst kanskje:

" Når jeg hadde lagt meg skjulte jeg ansiktet. Jeg var redd meg selv. Jeg vet ikke hvordan, jeg vet ikke hvorfor. Og det var derfor jeg drakk før jeg skulle sove. For å glemme meg selv. Alkoholen går i blodet med en gang, og så sovner man. Alkoholikernes ensomhet er fyllt av angst. Hjertet , ja, de´t er det.  Det slår plutselig så fort. " (s.16)

Og om det å være forfatter:

" Å være forfatter er merkelig. Det er en selvmotsigelse og noe helt meningsløst. Å skrive er å ikke snakke. Det er å være taus. Det er å skrike uten lyd. En forfatter er ofte beroligende, det er ofte en som lytter. En forfatter snakker ikke mye, fordi det er umulig å snakke om en bok man holder på å skrive. Det er umulig. ….

En åpen bok, det er også natten. " ( s. 21)

Man kan jo lure på hva nåtidens forfattere mener og tenker om akkurat det Duras skriver om å snakke om bøkene man holder på med. I dag kreves det at forfattere eksponerer seg, særlig etter at boken er kommet ut, men mange snakker en del om boka før også, eller skriver om den på sosiale medier for eksempel. Er nåtidens forfattere annerledes enn før?

Du kan lese mer om boka HER  og om forfatteren HER

Mitt blogginnlegg om Elskeren  og et innlegg i Boken på vent om Å skrive HER

DN skriver om boka HER , og siterer hennes forhold til skrivekunsten , som godt kan tre inn i litteraturdebatten som foregår for tiden:

 «Jeg tror at det jeg bebreider bøker for, generelt, er at de ikke er frie. Man gjennomskuer skriften: De er fabrikkerte, de er velorganiserte, regelrette, konforme, kan man si. (…) Det finnes fremdeles døde generasjoner som skriver bluferdige bøker. Til og med unge mennesker: sjarmerende bøker, uten noen ettervirkning, uten mørke. Uten stillhet. Med andre ord: uten en virkelig forfatter.»  


I anledning jubileet gir jeg bort lydboken av Elskeren, og som nummer to gir jeg bort lydboken Frankenstein av Mary Shelley. Det er CDs.  Skriv i kommentarfeltet om du ønsker en av dem, eller om du vil være med i trekningen av begge. 

Begge er nydelige klassikere som står på 1001-listen for bøker du må lese før du dør. Frist torsdag 7. august kl. 20.00.Marguerite Duras 1914- 1996 , foto bok365.no

Marguerite Duras: Å skrive , essay med etterord 59 s
Transfe:r 2014 original 1993

Boka har jeg selv kjøpt.
25 kommentarer:

 1. God omtale, Anita - og alltid interessant å høre forfattere fortelle litt om motivasjonen for skrivingen.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi.:) Ja, enig i at det er interessant..

   Slett
 2. Fint innlegg, Anita. Jeg leste "Elskeren" for mange år siden, og husker jeg likte den godt så jeg blir gjerne med på trekningen av lydboken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Birthe.:) Hyggelig at du synes det og at du vil delta i giveawayen.:)

   Slett
 3. Hei, jeg er innom hos deg med jevne mellomrom og finner mye leseinspirasjon og jeg har veldig lyst å være med i trekningen av begge to bøkene om jeg får lov.Hilsen Vigdis (viva301@hotmail.com)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, så hyggelig.:) Du får selvsagt delta i trekningen. Det er notert.:)

   Slett
 4. Så mange fine sitater.
  Skriver denne boka opp ønskelista med engang, eller - krever at den blir med i giveawayen. De andre står ferdigleste i hylla. Så fniste jeg litt til det om å tie om bøkene man skriver. Lytte. Jeg tror ikke virkeligheten er så forskjellig, forfattere har stått på hode for å reklamere for bøkene sine til alle tider (jmf Cora Sandel og Dickens). Det er bare forskjellige måter å være forfattere på.
  (some more equal than others - for å sitere Orwell -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant..:) Kreve og kreve fru Blom.;)
   Duras var nok ganske kompromissløs ift sin forfattergjerning. Å skrive underholdning og bøker etter konsept og oppskrifter var ikke hennes greie, og de var ikke forfattere mente hun.. En forfatter måtte gå inn i seg selv og ikke røpe noe underveis i skrivingen.. Å reklamere etterpå var sikkert en annen ting. Skravlet Sandel og Dickens om hva de skrev mens de skrev, og lot de andre lese?

   Slett
 5. Det var en fin omtale! Det var også fint å lese sitatene, flere av dem var så nakne og vakre. Jeg har lest Elskeren, det er en stund siden nå, men jeg husker godt historien. Noe som betyr at den gjorde inntrykk.
  Jeg har også lest Frankenstein, men det var da jeg var tenåring, så det er mange deler av den jeg ikke helt husker hvordan var :-) Jeg vil gjerne være med på giveawayen din og da helst på Frankenstein.
  Ønsker deg en riktig fin dag, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha.:) Da er du notert på Frankenstein.:) Ha en fin kveld og onsdag Astrid Terese:)

   Slett
 6. Her var det mange fine sitater, og boken må jeg bestille meg for den vil jeg gjerne lese. Jeg blir også gjerne med på giveawayen din og blir med på trekningen om "Elskeren". Ha en fin kveld, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant..:) Så flott, da er du med i trekningen av Elskeren.:) Ha en god natt Beathe.:)

   Slett
 7. Så spennende! Jeg hiver meg med på giveaway. Frankenstein dukket akkurat opp i en annen bok jeg leste, og behovet for å dypdykke i denne dukket opp. Har lyst å høre Elskeren og, så jeg kjøper gjerne ett lodd på begge bøkene :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig Tine.:) Frankenstein er nydelig gammeldags skrevet, og lest litt stakkato av Per Frisch- men fint likevel. Da er du med.:)

   Slett
 8. Jeg sovner bare jeg tenker på å sette på en lydbok, så det ville vært bortkastet å delta i konkurransen. MEN, du hildrande du som du solgte inn Å skrive hos undertegnede! - Den MÅ jeg få tak i :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe…. Men så fint at jeg tydeligvis har litt salgs- og markedsføringstalent da.;)

   Slett
  2. Oppdaget Elskeren i bokhylla mi i går, og tenkte på det. Kom riktignok ikke lenger enn det, but still....!

   Slett
 9. Jeg vil gjerne være med i trekningen. :-)
  Mvh Anja

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig :) Da er du med Anja. Epostadressen din får jeg vel hvis du er en av de heldige.:)

   Slett
 10. Å, jeg er veldig gjerne med på trekningen :-) Jeg har sansen for Duras, en sammensatt dame. Har kun lest L'amant på fransk, så hadde vært kjekt å lese den på norsk også :-) Ecrire skal jeg også lese. Spørs om ikke 2015 må bli et år med Duras ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig Pia.:) Så heldig du er som kan fransk.:)

   Slett
 11. Jeg skaffet meg Å skrive i sommer på en pop-up bokhandel - har ennå ikke lest den ferdig, vil gjerne bruke tid på den og lese litt nå og da. Fin omtale du har av boken! Det er spesielt å bli kjent med Duras i denne boken - hadde det ikke vært for det skrevne ord ville hun vært helt usynlig, lukket for oss. Hun levde gjennom skrivingen.

  Er gjerne med på din giveaway om å vinne lydboken, Elskeren.

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, er den ikke fin. Og det er så dumt å sluke slike små bøker, selv om det er fristende..som en deilig sjokolade.
   Du er med i trekningen så klart.:)

   Slett
 12. Jeg elsker å høre på lydbøker i bilen og blir gjerne med på giveawayen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Da er du med, og nå skal det trekkes.:)

   Slett