onsdag 20. august 2014

Høyt henger de og søte er det av Karin Brunk Holmqvist - en kjappisomtale

I sommer kom det er en koselig bokpakke fra forlaget med den siste boka til svenske Karin Brunk Holmqvist. ja, hun som skriver bøker om de morsomme pensjonistene, du vet. Potensgivere, Rosa Elefanter og sånt.. Jeg tenkte dette var en fin bok i sommervarmen, men dessverre så fenget den meg ikke.Selv om jeg slet med engasjementet og leste boka i rykk og napp, leste jeg den ferdig. Omsider. For å gjøre en enkel vri kopierer jeg innholdsteksten fra forlaget her:

Gunnar og Berta har tatt den store avgjørelsen. Etter å ha bodd mange år på landet, har de solgt huset og kjøpt leilighet i Simrishamn – og i tillegg en liten hytte i byens beste kolonihage.

Alt er nytt, og det er mye som er til det bedre, men det å bo i byen er ikke alltid like enkelt. Det skal Gunnar snart få merke. En bukett nelliker fører til sladder og misforståelser, og snart begynner det å ryktes at Gunnar er en skjørtejeger.

Gunnar skjønner ikke hvordan han skal komme seg ut av det med æren i behold. Og han tør ikke engang tenke på å si noe til Berta. I stedet strør han om seg med forvrengte ordspråk og snører seg inn i et nett av løgner og pinligheter. Hva kommer Berta til å si?   

Når det gjelder boka, så mener jeg ikke noe annet nå enn det jeg skrev i mitt innlegg i smakebit på en søndag :

Jeg har lest Rosa elefanter og Kaffe med musikk av forfatteren før, og de likte jeg ganske godt. 
Denne sliter jeg med. Den fenger meg ikke nok, jeg sklir vekk i tankene når jeg leser. Enkelte setninger og situasjoner er morsomme, så jeg leser videre i rykk og napp for å få mer av det morsomme, venter på å bli revet med.. men det blir jeg dessverre ikke. 
Jeg tenker timingen ikke passer, men jeg har lest i den over en lang periode nå.. så jeg tror bare dette ikke er boka for meg. Men jeg skal lese den ferdig.

Jeg har egentlig ikke mer å tilføye. Dette ble en underlig bokomtale, men jeg ønsker så langt jeg rekker å skrive om de bøkene jeg leser.  Mulig forfatteren har gått på tomgang i denne boka, mulig jeg har gått tom, blitt litt mett av disse bøkene selv om jeg har lest bare to.
Fansen vil sikkert like den uansett.

Mitt innlegg i Smakebit på søndag HER

Om Rosa elefanter
Om Kaffe med musikk

Andre bloggere om Høyt henger de og søte er de:
Beathes bokhylle var begeistret og koste seg
Pervoluto  synes dettte var tynt
Med bok og palett synes dette var grei, lett, morsom og underholdende sommerlesing
Tines blogg : "Dette er en lettlest og forutsigbar roman, ideel til late sommerkvelder"


Takk til forlaget for leseeksemplaret.


foto: Forfattarcentrum.se


Karin Brunk Holmqvist: Høyt henger de og søte er de, 270 s

Silke forlag 2014

16 kommentarer:

 1. Enkle bøker må av og til klare seg med enkle omtaler! Det prioriteres hardt på lesefronten, så denne står ikke akkurat aller fremst i køen. Beundringsverdig at du fullførte :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sant. Tiden er dyrebar, og lesingen og bloggingen er underlagt harde prioriteringskår fremover- hardere enn på lenge. Jeg har blitt student og det vil ta mye av tiden min. Men jeg trneger blogge-og lese-hobbien min også, selv om det blir midnre av det.. Egentlig har jeg også bestemt meg for å legge bort bøker jeg ikke blir fenget av, men gjorde dog et unntak her. Skal bli strengere,;)

   Slett
 2. Enig med Berit, beundringsverdig at du fullførte :)

  Jeg leste "Sirile gentlemenn søkes" og den var morsom, så kom "Rosa elefanter" og da syntes jeg det ble for likt. Jeg ga meg der!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Gro. Selv om jeg er i tvil om det er beundringsverdig.. Målet mitt, jfr svar til Berit, er å legge bort bøker som ikke fenger, så det skal jeg bli strengere på fremover..

   Slett
  2. Det skjønner jeg godt Anita :) Det er altfor mange gode bøker til å lese bøker som ikke fenger, det har en ikke tid til. Og i hvertfall ikke i år, med den bokhøsten!

   :)

   Slett
  3. Absolutt Gro.:) Ja, med denne bokhøsten blir prioriteringene knallharde.

   Slett
 3. jeg fikk den også fra forlaget, men vegrer meg for å lese den for jeg ble skuffet da jeg leste forrige bok. de andre bøkene hennes derimot syntes jeg var knallbra

  SvarSlett
  Svar
  1. Den forrige synes jeg var morsommere, men det er vel smak og behag..

   Slett
 4. Jeg vet ikke hva det er, men jeg har utviklet en allergi mot bøker med slike "blomstrende" titler. De tenner meg ikke. Denne boka (og foregående av samme forfatter) er gode eksempler på titler. Det er jo fryktelig å innrømme, for jeg kan gå forbi ufattelig mange gode bøker av den grunn. "Lyden av Asfalt", "Huset mellom natt og dag" og "Bestialitetens historie" (som jeg leser nå) er typiske eksempler på titler som jeg faller for. Gudene vet hvorfor. Jeg må komme meg ut av tittel-bobla... Nå er det pensum som gjelder!
  Og - ikke alle bøker fortjener grundige gjennomganger. Heller ikke veldig gode bøker. For min egen del så må det enten "komme av seg selv" eller ei når det gjelder bokomtaler. Ellers vil bloggingen føles som akademiske innleveringsoppgaver hvor intet skal utelates... Det har jeg nok av mellom 9-15 :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, blogging skal ikke være akademiske øvelser ala innleveringer osv-- enig med deg der. Da har bloggingen passert hobby- og lyst-grensa. Men likebel føler jeg at jeg må skrive litt, men ambisjonsnivået kan være lavt- Mest for å oppsummere for egen del kanskje, si noe om leseopplevelsen e.l. Det kan man godt gjøre i samleinnlegg også.. Har flere bøker nå jeg ikke har skrevet om enda, spørs om det blir, siden det blir værre å ta igjen dess lengre jeg venter..
   Titler, ja hva er det med dem? Og forsider? Pastellfargede forsider med halve hoder og gamle kjoler er jeg litt skeptisk til- det skal noe veldig ekstar til for at jeg skal trenge gjennom det bildet og lese boka likevel.
   Bestialitetens historie er vel strengt tatt trilogiens tittel, og ikke boktittelen.;) Frihetens øyeblikk, Kruttårnet, Stillheten. Hvis vi snakker om salige broder Bjørnebo da.?

   Slett
  2. Vi snakker definitivt broder Bjørneboe :-) Du har helt rett i at Bestialitetens Historie er trilogitittelen - og det var den tittelen jeg falt for. Tror nemlig ikke at Frihetens Øyeblikk hadde fenget meg i like stor grad, selv om det faktisk er den boka jeg ferdigleser ila dagen. Rart det der med titler ja. Og cover. Underbevissthetens makt...
   Samleomtaler er det som jeg har begynt å ty til jeg også. Og det inkluderer kanskje ofte både veldig lettbeint litteratur og 1001-mursteiner. Jeg liker å ha noen ord om hver bok for egen del, og i disse studietider hvor hvert kvarter fritid er nøye utmålt så må man prioritere...

   Slett
  3. Ja, det er en flott trilogitittel, en av de beste her på bjerget, tenker jeg.:) Ja, vi må utnyte tiden vi studenter. (selv om jeg også trenger slaraffentid som ikke er så nøye planlagt- det er vel da jeg henter energi)

   Slett
 5. Merker at det er litt mindre trøkk på blogg og fb fra din side. Kjekt å ha andre utfordringer i livet, selv om jeg håper du ikke glemmer oss helt :)
  Jeg likte Potensgiverne, men bøkene som kom etter likte jeg ikke. Denne siste, ble i så måte en positivt gjensyn, men jeg tror tid og sted og den forrige boken som var litt pes hadde mye å si. Jeg prøver også å legge vekk bøker som ikke fenger, og skriver ikke om dem, hvis ikke jeg har bedt om leseeks da :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men så har vært på ferie med besøk hos folk og da blir det lite lesing og blogging, og nå studier- så det blir vel hardere prioriteringer utover. Men jeg leser bloggene og følger med selv om jeg ikke skriver og kommenterer så mye, så glemt blir dere aldri Tine!
   Jeg også føler ekstra ansvar for å skrive om bøker som jeg har fått som leseeks, spesielt de jeg selv har bedt om. Men rekker jeg ikke å lese dem, så kan jeg ikke skriver heller.. da står de ei kø. Men å avbryte bøke som ikke fenger, det må jeg bare bli flinkere til- det er alt for mange bøker jeg ønsker å lese..

   Slett
 6. Jeg likte også Potensgiverne, men har vært mindre begeistret for senere bøker. Det vil si at de to siste står her i hylla mi, ulest. Jeg er veldig enig i at en kan avslutte bøker en ikke liker. Det trenger ikke være dårlige bøker, men også bøker som bare ikke treffer en der en befinner seg i livet. Jeg har også lagt vekk det som kalles klassikere fordi det ikke passet meg der og da.
  Det er sånn av og til at livet tar større plass og at ting må vike. Når det er sagt er jeg imponert av deg som begynner å studere. Det er nok en hemmelig drøm i magen min og, men det spørs om det kan realiseres :-)
  Ønsker deg en nydelig dag, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så rett , så rett Astrid Terese. La oss ta kystlesingen på alvor og la det som ikke fenger ligge. Unntaksvis kan man jo lese noe som gir mostand, hvis man skjønner at dette er så bar saker at man vil ha igjen for det i det lange løp.. Noen ganger er det slik også. Men i det kan det også ligge lyst. Noe annet er det med det som ikke er sælrig bra, eller det som er helt feil timing..
   Ja, det å studere er jo gøy, egentlig, helt til man kommer til den krevende del av pensumlesingen og eksamen og alvoret kommer sigende.. Hehe, men det høre jo til.:) Ha en fin helg Astrid Terese.:)

   Slett