fredag 20. september 2013

PRAHA (1) - Litterært og litterartNå er jeg kjempesliten i beina etter en lang dag tråkkende rundt i Prahas gater og bygninger. Jeg sto opp i morges for å rekke  frokosten på Hotel Wilhelm, men kom litt for sent så jeg snek meg inn kjøkkenveien. Like etterpå kom en dame og kjeftet på meg på tjekkisk, noe jeg selvsagt ikke forsto bæra av annet enn at tonen ikke var hyggelig. Jeg forsynte meg med kaffe, croissant og en halv brødskive med aprikosmarmelade, og så kom hun ut med et ark det sto 09.30 på. Yes- jeg forsto hintet, spiste brødskiven og skyndte meg ut og opp på rommet med kaffen.   Etter enda en kaffe som jeg kjøpte i resepsjonen tok jeg beina fatt og vandret de ca 15 minuttene ned mot Borgen- eller Slottet om du vil.


Jeg prøvde å legge inn 35 bilder fra dagen, men det skar seg, og etterpå ble det bare tull her. Enten er nettet for tregt (antar det) eller så er kapasiteten for liten (det skal den ikke være på en ny maskin, men det virker som den har hengt seg opp-- ) Det kan være dårlig kapasitet i blogger.com også- . Så jeg prøvde med færre bilder, men det hjalp ikke. Så nå har jeg sittet slik en time og orker ikke mer forsøk på lasting av bilder. Dere skal få dem senere..Jeg brukte i alle fall store deler av dagen på Borgen med hagene og kjøpte billett inn til Den gyldne gata, hvor Kafka skrev Slottet i sin tid, om sosial fremmedgjøring.


Der bodde det også et medium og spådame og en herbalist, samt mange andre. Det var utrolig fint laget til.  Jeg brukte også billetten til å gå inn på St.Vituskatedralen som er helt magisk. Stilen er gotisk som Nidarosdomen og de har mye til felles faktisk. Det er utrolig spennende å se freskene inne, og de ekle skumle figurene utenfor, som de faktisk brukte som beskyttelse.
Etter denne runden måtte jeg ha mat, og spiste noe tungt kjøtt i mørket med brødpudding, en lokal tjekkisk rett. Jeg prøvde også å komme meg på nettbanken med Macbook air, men det stoppet seg med lasting av Java, så her skjønner jeg ikke hva som svikter.. Må vel ringe banken i morgen.

Etter dette vandret jeg trappene og tuslet ned gaten med alle de rare butikkene mot Karlsbroa og jeg tenkte også finne museet til Franz Kafka. Jeg var innom en absinthbutikk. Tenkte det hadde vært kult å tatt et glass, men jeg tør virkelig ikke drikke absinth alene i et annet land, selv om det er i Praha. Helst ville jeg hatt noen venner sammen med meg, hehe..Artemisia bør kanskje ikke være pingle på absinthen, vi får se..;) (Artemisia absinthium er det latinske navnet for malurt som brukes i drikken absinth)Vel nede mot Karlsbroa tok jeg av en vei som etter kartet å dømme skulle føre til Kafkamuseet, og jeg havnet foran en spennende bokhandel som het Shakespeare Asynove. Der måtte jeg bare kjøpe en bok med noveller av Kafka, i paperback vel og merke, jeg trenger virkelig ikke mer vekt i bagasjen. Vurderer å sende noe hjem i posten.Kafkamuseet var stengt. Og slik kan det gå når jeg går med nesen i været for å se alle de fantastiske fasadene, skulpturene , butikkene, kafeene, folkene-- med kamera som klikker hele tiden. Så museet tar jeg i morgen da.

Over Karlsbroa. Det er virkelig sant at den er flott og det er virkelig sant at det er utrolig folksomt der. Og det selv om det var veldig kaldt i dag. Jeg savnet både longs, hansker og luer til tider.. regnet gjorde det også en liten stund.Jeg tuslet med strømmen over broa, inn i Gamlebyen, inn mot det gamle bytorget, fant en pizzarestaurant, bestillte en pizza og en øl, nydelig. Da kjente jeg at føttene var utrolig slitne og jeg ønsket å dra hjem. Jeg spurte hvor trikkeholdeplassen var og fikk beskjed om å gå dit---strake veien 4 minutter, Jeg gikk og gikk og var plutselig ute av gamlebyen og på et torg med masse matboder og et yrende liv og masse nye butikker. Jeg spurte igjen og gikk for å kjøpe trikkebillett. De tok kun kontante tjekkiske  Kronas, som jeg bare hadde 20 av og en 1000l-app av som hun ikke kunne veksle. Da måtte jeg gå et annet sted, for den kostet 24 Kronas, og kort tok de ikke. Til alt overmål gikk ikke min trikk nr 22 derfra, så jeg måtte gå tilbake og spørre noen andre. Og til slutt fant jeg rett sted, og da var jeg så sliten at jeg nesten var på gråten, og var veldig glad da jeg kom til hotelllet og kunne kjøpe med meg en øl på rommet og her sitter jeg nå.Praha er fantastisk. Helt vanvittig mye å se på, bruke tid på. En by som fortjener sine turister. Og enda her jeg bare vært her en natt, en dag...I morgen skal jeg besøke Kafkamuseet, Jødisk kirkegård og noen bokplasser/kafeer jeg har sett meg ut, samt strøket ved Karlsbroa som heter Mala Strala, Lillesiden.Fakta:
Transport:
Trikk koster 24 kronas for 30 minutters tur. Du kan kjøpe for 60 min og 90 min. Kjøpes i kiosker og på hotellet, Ha cash til kioskene.  Trikkene er fine og det er skilter inn som viser stoppestedene. Praktisk.

Euro går mange steder, også mynter.

Valuta:
327,55 Kronas tilsvarer 100 norske kroner i skrivende stund. Jeg gjør det lett i hodet og regner at prisen i tjekkiske kronas deles på tre, så får jeg ca den norske prisen.

Mat og drikke:
Øl er ganske billig, mat så som så avhengig av hvor du spiser. Å spise på torget i gamlebyen er selvsagt dyrt, men ganske gøy. Der sitter du ute under varmelamper hvis du vil, og kan se på folkelivet.

Hotellet:
Hotel William ligger i Praha 6, litt i utkanten, men bare 15 minutters gange til Borgen. Med trikken tok det ca 20 minutter fra andre siden gamlebyen et sted..nybyen?

Hotellet er enkelt, men rommet er greit med tv, fint bad, stort, stille strøk. Man får kjøpt kaffe , øl, vann i resepsjonen og det er fri wifi, noe som var viktig for meg. Prisnivået på hotellene i sentrum var skyhøyt når jeg sjekket, så det ble med det enkle, og det funker greit.


20 kommentarer:

 1. Høres og ser ut som en SPENNENDE by!

  SvarSlett
 2. Ps. Ønsket ikke å være anonym, men fike det ikke til på annen måte!

  Hilsen Marianne (Ma Donna)!

  SvarSlett
  Svar
  1. HEI! SÅ FINT DU SA FRA AT DET VAR DEG.:) SÅ HYGGELIG..:)

   Slett
 3. For en grusom velkomst du fikk med den frokosten. Så ut som du fikk en flott dag allikevel. Gleder meg til å høre om Kafka museet :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det virker som en del er litt småhissige her nede.. selv om de fleste er hyggelige av servicepersonell rundtomkring.
   Nei dagen blir ikke ødelagt av slikt..det orker jeg ikke.
   Snart skal jeg til byen til kafkamuseet, må bare ordne opp nettbankting etc her..endelig fikk jeg innstallert Java på maskina. Det gikk nemlig ikke i går..

   Slett
 4. Kjekt å se og lese :) Har aldri vært i Praha, men det står stadig på listen over fremtidige reisemål. - Men Kafka kan du få for deg selv ;) Kjempet meg (nesten) igjennom Prosessen for mange herrens år siden, og har fremdeles traumer.

  P.S. Nåtidens absinth er meget oppskrytt. Man blir verken blind eller gal :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du liker å følge med. Jeg har også hatt det slik lenge med Praha, så da jeg fikk en billigbillett på Norwegian slo jeg til, med et par dager her før jeg drar videre- det blir en smakebit i alle fall..
   Ang absinth, så vet jeg den i Norge er svak mht til virkestoffet arrtemisia absinthium, men her ned? Sikkert litt av hvert, selv om det sikkert er lave grenser sånn all over for turistene.. Uansett kan det hende opplevelsene vi har hørt om ang de gamle bohemene like mye skrev seg fra mengder, ikke nødvendigvis innholdets uhyggelige virkning i moderate mengder.. Gal kan man jo bli av for mye alkohol okke som.
   Kafka, synd..men han er vel ikke så veldig lett har jeg skjønt...kanskje fordi han selv var så tung? (tor jeg, jeg vet egentlig ikke)

   Slett
  2. Klart jeg liker å følge med, du er jo blant de aller beste! :)

   Absinth... hm... Mengder er nok relativt vesentlig, ja. Kanskje jeg har drukket såpass mye av det at jeg har tatt skader både på hukommelsen og moralen. Akk, det er så mye god sprit (uhm...) der ute, at man like godt kan drikke noe som er godt (uhm...) og ufarlig (uhm...)! Ikke et vondt ord om bobler! :)

   Slett
  3. Oj, takk så søt du er.:)

   Absinth ja, - det var vel noe med den svenske Corneliuslåta: Brødra akta er for spriten, fast den smakar fan så bra...

   Jeg har kikket på småflaskene på butikkene her for å vurdere å ta en liten en på rommet.. vet du det er 70 %.
   Det var en tid for karsk på lokalet. Jeg lærte da at akta meg for spriten, nuvel. så det så..

   Men en lille absinth,, sukk, neste gang.. Jeg synes jo den smaker godt, med den rette tilberedelsen, sukker, skje , ild..

   Bobler er lettere, det er helt sikkert.:)

   Slett
 5. Praha er en nydelig by, synes jeg. Det er en stund siden jeg var er nå og de flotte bildene dine får meg til å ville reise tilbake! Nå skal jeg til København i oktober, så det får bli min utenlandsreise før jul. Men kanskje til neste år? :-)
  Ønsker deg en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.. skjønner du vil tilbake hit, en veldig spennende by. København er også fin, uansett årstid, selv om det kan være surt der i oktober.. men det er så mye ok der uansett..God tur og fin helg til deg også..:)

   Slett
 6. Fine bilder fra Praha, ser ut som du koser deg! Jeg har hørt så mye positivt om byen, men har ikke vært der selv så jeg får nøye meg med reiseskildringene dine foreløbig :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, det er bare snapshops, men skal je få lagt ut oe må jeg gjøre det enkelt nå.. Byen er jo utrolig fin, så da ser man jo det.:)
   BLir vel et innlegg til i alle fall når jeg får tid..og nett, må sjekke ut ehr kl.10.30, tidlig kan du si. Får finne meg en wifikafe.

   Slett
 7. Svar
  1. Slå dem sammen du, så blir det snaps ;)

   Forøvrig har jeg nå omsider "landet" og startet å lese andres blogger igjen. Har vært fryktelig lite bloggsosial etter sommerferien. Nå er jeg imidlertid i rute og fikk lest ditt første av de to Praha innleggene. Flotte bilder. Karlsbrua er virkelig nydelig, og full av liv da vi var der også (3 jenter på shoppingtur, og da gikk det i bobler!...så det rent boblet over. Humoren det resulterte i egner seg imidlertid ikke på trykk, hehe ;)
   Ser du får mye mer bok-kulturelt med deg på turen enn hva jeg klarte å få til med to shoppinggale venninner. Heldige du! En dag skal jeg som sagt tilbake. Praha er nydelig.

   Slett
  2. Hehe, godt poeng, Marianne!
   Men snapshots eller ikke - bildene viser byen som jeg gjerne skulle ha besøkt selv, og dine beskrivelser over hva som er verdt å få med seg kan jeg ha i bakhodet når jeg en gang kommer så langt :)

   Slett
  3. Høres bra ut Birthe.:) av en eller annen grunn har jeg ikke fått med meg kommentaren din før nå...

   Slett
 8. Hi! I could have sworn I've been to your blog before but after browsing through
  some of the posts I realized it's new to me.
  Regardless, I'm certainly happy I discovered it and I'll be book-marking it and checking back often!

  SvarSlett