torsdag 26. september 2013

Buenos Aires (1): El Ateneo, en av verdens flotteste bokhandlere

Etter skoletimene mine med Spansk og tango i dag, tok jeg beina fatt og peilet meg inn på El Ateneo, som skal være en utrolig flott bokhandel. Denne har jeg fått tips om fra flere; min datter, spansklærern min, og jeg oppdaget også at den sto nevnt i cityguiden. Jeg brukte vel en time å gå fra skolen, som ligger noen få minutter bak Plaza de Mayo, mot Obelisco, og til av Santa Fe 1860 hvor El Ateneo, Grand Splendid ligger. Jeg tok det med ro og knipset litt bilder og sjekka kartet innimellom. Jeg liker å gå, men begynte å kjenne det i kneet så jeg må vel passe meg litt..


Bokhandelen ble i 2008 kåret som verdens andre beste av den engelske avisen the Guardian. At det er en meget spesiell bokhandel er sikkert. Den er fantastisk vakker og har et bra utvalg av bøker, musikk og noe film. Det er også toaletter, nok sitteplasser for å lese, samt en herlig kafe.  Jeg kan jo ikke spansk enda, men jeg liker likevel å kikke på bøker selv om det er på fremmede språk. En del ting skjønner man jo, som titler, temainndelinger og forfatternavn. Her fant jeg faktisk ingen Jo Nesbo, men jeg lette heller ikke. Jeg kikket mest i reiseavdelingen og på fotobøkene.


Lokalet har  vært et teater, det så også slik ut med gallerier i flere etasjer og kafeen lå på det som sikkert har vært en scene. I kjelleren var det en egen barneavdeling. Det er en fordel å ikke kunne språket enda, for da slapp jeg å falle for fristelsen til å handle bøker, selv om jeg gjerne kunne tenkt meg noen av bildebøkene fra Argentina.. Så jeg kjøpte bare noen fine bokmerker og satte meg på kafeen med en liten empanadas, kaffe og vann. Ikke så veldig billig der, ca 62 kr for dette, men det var godt.Om bokhandelen El Ateneo kan du lese mer HER

Den minte meg faktisk litt om den nye bokhandelen Eldorado i Oslo, på grunn av sin storhet, mangfold og at det er i lokalene til en tidligere kulturattraksjon. (teater/kino)

Å gå inn i El Ateneo var som å komme inn i en stille oase, fra det yrende folkelivet i gatene utenfor. Buneos Aires en er veldig stor by, med utrolig masse folk og trafikk. Jeg synes forøvrig alltid det er avslappende å komme inn i bokhandlere. Og er jeg i et fremmed land har det som sagt ingenting å si om jeg ikke kan språket; atmosfæren er den samme overalt der det er bøker.

Det kan også nevnes at i gatene på vei mot El Ateneo, i Corrientes og Callia, lå det tett i tett med små og store bokhandlere. Her er en av dem:Og til slutt et bilde av Obelisken, som  er en av mange landemerker i Buenos Aires. Her var trafikken tett, men det er bare å henge på når folkestrømmen skal krysse gata. Fra Obelisken går Corrientes, som på et punkt krysser Callia , som krysser Santa Fe, som El Ateneo ligger i. Men for all del; skal du hit så må du jo skaffe deg et bykart. Min utbrettbare cityguide; Buenos Aires, Everyman Map Guides, er utmerket til formålet og går fint på innerlomma i sommerboblejakka mi.:)Tilbake, så tenkte jeg at jeg måtte spare føttene litt, så jeg ville prøve Metroen/Subte. Der nede lå det uteliggere og tiggere, det stinket av piss og værre ting, ganske fælt spør du meg, litt sånn New York som vi ser på film. Cityguiden fortalte meg at jeg kunne ta metroen fra Callia til Catedral (ved Plaza de Mayo) før jeg eventuelt måtte skifte bane. Fra Catedral, som ligger ved skolen min, kunne jeg jo gå de 30 minuttene "hjem" tenkte jeg. Det var ingen billettør ved Metroen, så hva skulle jeg så gjøre? En unggutt så min forvirring og sa jeg bare skulle hoppe på alikevel.. Så jeg gjorde, og det kalles vel sniking, hm..?  (jeg så for meg den bota hvis det ble kontroll..) Får betale neste gang da.

8 kommentarer:

 1. Oy for en flott bokhandel! Håper du har hatt en fin dag, nå ligger du vel å sover, når jeg går på jobb. Skal lese mer senere :)

  SvarSlett
 2. Ja, den er fantastisk lekker å være i..
  Nå er det formiddag her og jeg skal straks gå på skolen. Ha en fin dag .:)

  SvarSlett
 3. Hmm, kjenner jeg blir litt misunnelig nå :-) Håper du har det helt fantastisk og så vil jeg gjerne lese mange innlegg om alt du opplever!

  SvarSlett
 4. Hei, så fint at du følger med og liker å lese mine reiseskriblerier Astrid Terese. Å reise er ikke bare fantatsisk, men har mange sider-- det er det man lærer av, og det er mye interessant å se og å oppleve.:) Skal prøve å komme med noen innlegg nå og da, men de daglige oppdateringene kommer mest på facebok og instragram, som du nok har sett...:) Men i bloggen får jeg skrevet mer og gått litt mer i dybden håper jeg...

  SvarSlett
 5. Der skulle jeg ha vært! Spansk hadde jeg på videregående, det er jo hundre år siden, men litt husker jeg selv om et oppfriskningskurs hadde vært på sin plass. Ser du store kontraster blant folk i Buenos Aires?

  SvarSlett
 6. Da sitter det nok i deg. Jeg hadde tysk på u-skolen og vgs, og merker godt at jeg skjønner en del tysk når noen snakker det. Men tysk er nærmere vårt språk også da..
  Om det er store kontraster her? Av det jeg ser på gata, så merker jeg ikke noen større forskjell her enn det jeg ser i europeiske storbyer.. Argentina var gjennom en voldsom økonomisk kollaps for en del år tilbake, men jeg tror de har kommet seg opp av sumpa..Argentina er jo ikke noe u-land, det er det mest vestlge av de latinamerikanske landene også.. Nå drar jo spanjolene hit for å få seg jobb pga krisen der... Men hvordan det ligger an med arbeidsledigheten her aner jeg ikke..
  Men jeg se rnoen få tiggere, uteliggere, mer fattigsle folk, som jeg ser i Paris, London, Sarajevo, Lisboa, Budapest, Praha.. forresten så jeg mye mer tiggere i Øst-Europa- mye mer fattigsom å se der, mange av dem romfolk da.

  SvarSlett
 7. Ai,ai - så überkult! Spansktimer og tango!
  Jeg har så lyst til reise til Sør-Amerika, nå skal jeg kose meg med innleggene dine!

  SvarSlett
 8. Ja det er det Janicke. Litt vanskleig med spansk synes jeg, men tango er lettere og gøyere (det ligger nok mer for meg). Men få snakker særlig engelsk her eller i andre spansktalende land synes jeg, så det er nesten nødvendig å kunne litt spansk.. Sør-Amerika er et spennende kontinent.:)

  SvarSlett