onsdag 3. februar 2021

Nokon kjem til å kome av Jon Fosse (klassiker)

Inspirert av Tine har jeg nettopp lest skuespillet Nokon kjem til å kome av Jon Fosse. Jeg synes det er kjekt å kunne lese noe kort innimellom, særlig fordi jeg har en del tykke bøker i vente. Boka lånte jeg på Bookbites, det tok 1 minutt å hente den ned til iPaden og 39 minutter å lese den. Skjønt jeg tok meg litt bedre tid, ville ikke gå glipp av noe. Det er jo Fosse, ikke sant.


Dette stykket er ganske enkelt. Det er kun tre roller, hvor de to hovedrollene står for mesteparten av teksten. Det er Ho og Han og Mannen.
Det kan være desto mer krevende å holde styr på replikkene, selv om de er like, eller nettopp fordi de er så like og repeterende. 

HO
....
I dette huset skal vi vere saman
du og eg
åleine saman

HAN
Og så skal ingen kome

HO
No er vi komne til huset vårt

HAN
Og huset er jo fint

HO
No er vi komne til huset vårt
Til huset vårt
der vi skal vere saman
Du og eg åleine
til huset
der du og eg skal vere 
åleine saman

..

Osv, slik går det i denne duren, men det er stille bevegelse.  For Ho blir redd, Ho er redd for at nokon skal kome, ho kjenner på seg at nokon skal kome..
Og nokon kjem.
MANNEN kjem. Han er huseigaren.
Det brygger seg opp til et lite kammerspill med sjalusi og rollebytte, plutselig er det HAN som blir redd.

Selv om det er repeterende og enkelt i formen, få ord, så har det en ekkel utvikling, en litt angstfylt stemning, noe brygger seg opp, kan vi helt stole på disse mennene? Eller er det ho som er upålitelig? Her kan alt skje.. Noen kommer som bryter idyllen til paret, og tilliten mellom dem er svært skjør.

Hva skjer etter at stykket slutter?
Hvem vet, her er det flere muligheter. 

Et snedig lite stykke og forbausende nok et av Fosses stykker som er mest spilt i hele verden. Det er det første skuespillet han skrev, og han skrev det i 1993. Den gang var det han skrev noe nytt i samtidsdramatikken. Siden har han skrevet mange skuespill, og er svært kjent i verden for sin dramatikk. 

Jeg merker at det er lett å harselere litt med stykket, men den repeterende replikkvekslingen, de stilistiske karakterene, enkeltheten, språket (nynorsk) slik det er brukt, men det gjør nok inntrykk når det får kjøtt og blod på seg og blir spilt av dyktige og seriøse skuespillere.

Er du redd for å bryte deg på Fosse, kan du uten problemer lese dette. Vanskelig er det ikke, men om du liker det, er en annen sak, det vet ikke jeg.

Jeg har lest Andvake-trilogien av Fosse før, og den romanserien likte jeg veldig godt.Boka har jeg lest som en del av Jannes 66 klassikere (Fra Shakespeare til Knausgård)

Boka oppsummert av Drangsholt:
"Nevrotisk ektepar bekymrer seg for at noen skal komme. En mann kommer." (s.64)

Tegning: Therese G. Eide


Jon Fosse: Nokon kjem til å kome, 82 s
Samlaget 2018
Lånt på Bookbites eBok
15 kommentarer:

 1. Så bra at du leser Fosse - han har skrevet mye interessant - leste omtrent alt jeg kom over av han for 8 år siden, og har omtalt denne også - vil si jeg laget en samle-omtale av de fleste av disse korte skuespillene, og ser jeg har gitt de høy score.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, han har mye i katalogen sin. Har bare lest Andvake før, men jeg har Septologien I og Melancholia i hylla. Skal se om jeg finner innlegget ditt om stykket.

   Slett
  2. Fant det og har linket til deg. Du verden, det var mye du har lest /hørt av ham. Enig at man kan spekulerer mye om Nokon kjem til å kome.. Jeg tenkte også på døden på slutten, sluttreplikken der han kikker mot havet.. den er ganske ekkel og kan tolkes på flere måter, men jeg undret meg om hva tenkte han egentlig på, hva har han lyst til å gjøre.. mot hvem?

   Slett
  3. Ja, tar ofte forfattere slik i bolker - skal linke til deg. Fint det du har skrevet.

   Slett
 2. Morsomt å følge Tine og deg på klassiker-reisen. Spesielt når det gjelder Fosse, og særlig denne. Jeg vil vel si - ikke start med denne hvis du skal begynne med Fosse. Veldig enig med deg der, Andvake-trilogien er mye mer tilgjengelig (les:ikke fullt SÅ spesiell). Jeg tror Fosse er en enten/eller-forfatter for mange. Jeg har de to første samlingene i Septologien liggende. Det blir mitt neste Fosse-prosjet. En "noe" lengre lerret å bleke..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror det kommer helt på hva man liker å lese, og hvor mye man har lest, og hvilket forhold man har til drama og teater, om man bør starte med denne eller ikke. Jeg har sett mye teater og har spilt en del teater , så å lese skuespill er egentlig lett for meg bare jeg er rett intunet. Men sånn trenger det absolutt ikke være for alle. Jeg synes også at "Nokon kjem til å kome" har mye lyrisk over seg. Er man glad i å lese lyrikk, kan dette funke veldig greit.

   Men er man hovedsaklig en romanleser, er nok Andvake mer tilgjengelig, ja.

   Artig at du liker å følge klassikerprosjektet:)

   Slett
 3. Så gøy at du heiv deg rundt, BookBites er helt topp for raske sceneskift. Jeg har akkurat kommet hjem fra DnS, hvor jeg har sett Vaktmesteren av Harold Pinter. Hadde jeg ikke visst bedre, hadde jeg trodd det var Jon Fosse, mon tro om Pinter er en av hans forbilder?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp. Raske sceneskift; treffende bilde.:)
   Må dere bruke munnbind på DnS? I Trondheim må man det enda, og jeg utsetter å gå i teater til det påbudet er over.
   Pinter er godt kjent men om Fosse er inspirert av ham vet jeg ikke.

   Slett
 4. Nei,er bøker ledig så tar det ikke lang tid å "få boken i hus". Har lest denne jeg også, fikk litt Jon Fosse ånd over meg etter å ha hørt de 2 første bøkene i Septologien. Før det har jeg kun lest én bok av ham, en om Wergelands diktning.Har flere bøker liggende så det blir nok lest mer av ham.

  Stykket forteller jo egentlig mye om de, men som du sier, det er åpent for ulike tolkninger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant.
   Ja, du har rett i at stykket sier mye om karakterene- men det mye som ligger under, man vet ikke hvorfor de er som de er, gjør som de gjør, hvorfor vil de bort fra folk, hva er historikken deres, hva er det med huseieren, hvorfor så pågående (bortsett fra at han tydeligvis er selskapssyk og har lyst til å sjekke henne opp), og hva med slutten.. hvordan går det med dem? Mye man kan legge i dette, spekulere på..

   Slett
 5. Inspirert av Marianne, Tine og deg skal jeg også forsøke meg på en Fosse. Spent!
  Det er fascinerende hva klassikerprosjektene inspirerer til :)

  SvarSlett
 6. Så artig . :) Hvilken velger du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har bestilt 3 ulike titler - og så ser jeg hvem som blir først ledig på biblioteket :)

   Slett
 7. i stykke "Nokon kjem til å komme " hva kan havet og huset symbolisere ?

  SvarSlett