søndag 7. februar 2021

De andre av C.J.Tudor. Spooky psykologisk thriller/krim

 Jeg har likt de to andre bøkene til Tudor; Krittmannen og Gullungen. De har vært litt spesielle krimbøker, med et snertent språk. Full av forventning gikk jeg løs på De andre. Denne er annerledes enn de andre, mer spooky, creepy, usannsynlig og innviklet. Ikke vanskelig å lese, men det er et utrolig plott hun har konstruert her.
Gabe har mistet sin datter og kone i et brutalt overfall. Han kjører på motorveien og ser din datter Izzy i baksetet av en gammel bil. Han er overbevist om at det er henne, og han bruker årene som kommer til å lete etter henne, og bilen hun satt i. Som å lete i en høystakk.
Han orker ikke å bo i huset deres etter drapene og har bosatt seg i en gammel campingvogn. Han har spredt flyers med Savnet og bilde, i mils omkrets. Dagene bruker han til å sitte på kafe og streife omkring.
Han har kontakt med en mystisk mann, en slags hjelper som har funnet noe, et mulig spor.
Katie som jobber på kafeen, legger merke til Gabe og synes synd på ham. Alle vet jo hva som har skjedd. Det er en aldrende mann, tynn og ustelt som aldri finner fred.

Parallelt med Gabes historie blir vi kjent med Fran og hennes datter Alice. De er på flukt.  Fran er livredd, Hun vet hva som skjedde med Gabes familie. Vi skjønner at disse på en eller annen måte kobles sammen etterhvert. Men hvordan? Alice har noen merkelige anfall, hun ser en jente i speilet. Fra tidlig i boka får historien et spooky preg, det virker mer som en grøsser enn en krim. Men det er også en krim. I høyeste grad, men en annerledes krim, og en psykologisk thriller.

I en sånn bok som dette er det umulig å si noe mer om hva som skjer, uten å ta bort spenningen fra nye lesere. Spørsmålene dukker opp umiddelbart, og sakte, men sikkert får vi flere tråder og koblinger. Hva har skjedd med familien? Lever Izzy eller er Gabe bare totalt ute av seg av sorg, slik politiet mener.  Ingen tror på ham. Svigerfamilien har han nesten ikke kontakt med, bortsett fra svigerfaren Harry noen ganger.

At noe helt spesielt, grusomt og merkelig er på gang, det er imidlertid sikkert. En vei går inn til Det mørke nettet. 
Hvem er De andre? Det får du svar på ved å lese boka selv.

Jeg likte boka, men denne var ikke så slukbar som de to andre, eller muligens handlet det om at jeg leste mest på senga og var veldig trøtt så jeg ikke fikk lest så mye av gangen. I dag leste jeg over 100 sider til siste slutt og da gikk det unna.
Styrken til Tudor er at hun skriver sabla bra. Som i de andre bøkene er det noe nifst og creepy her. Det er lett å komme seg gjennom kapitlene, mye skjer, men et stykke ut i når det nærmest seg slutten slet jeg med troverdigheten. Historien er jo egentlig vanvittig usannsynlig, men hvem vet..

Innlegg fra de andre bøkene:

Andre bloggere:


C. J. Tudor: De andre, 333 s
Cappelen Damm 2021
Leseeksemplar fått av forlaget


11 kommentarer:

 1. Denne høres veldig spennende ut, husker jeg likte Krittmannen godt, men hadde ikke fått med meg Gullungen. Holder på med innspurten på Tro meg når jeg lyver, og etterpå er det Yrsa sin tur på krimfronten. Biblioteket er nå stengt her i Bergen, så jeg håper BookBites står meg bi :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hun kan å skrive denne damen her, og bøkene er spennende og gode:)
   Har fått med meg at Bergen er nedstengt nå. Tenker på dere. Håper det ikke varer lenge. Godt du har bøker å lese, og Bookbites funker vel alltids:) Lykke til!

   Slett
 2. Denne forfatteren har jeg tilgode, men vet jeg har vurdert bøkene hennes(?) tidligere. Kanskje min neste spooky forfatter ut! Jeg trenger en snart. Det må ha vært Krittmannen jeg kikket på. Ei bok for neste bibliotekrunde, thx!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, henne, ja. Absolutt anbefales, alle sammen, mest de to første.

   Slett
  2. Bra! Da har jeg thrillere å se fram til. Godt å ha noen i bakhodet. Koser meg med (den manglende?) sjøldisiplinen til Ravatn. Flirer i skjegget her ja :-)

   Slett
  3. Bra, og disse suser avgårde:)
   -Ja, er den ikke morsom den av Ravatn.
   I går leste jeg ferdig Stillstand- koste meg med den også. Særlig humret jeg over Rapport fra kolonien (Syden). Også flere der som moret meg skikkelig. Fin å gå tur med den alstå, eller lese innimellom- pausebok.
   - Skulle låne Folkelesnad også, men den hadde de ikke i lyd. Får prøve papir.

   Slett
  4. Jeg har lest både Stillstand og idag Sjølvdisiplin-boka. Enig, Rapport fra kolonien var skikkelig morsom. Sammen med flere (alle) andre. Jeg syns Ravatn er GULL. Jeg har heller ikke lest Folkelesnad. Den lå faktisk på biblioteket, men fant ut at to Ravatn-bøker holdt på en lånedag. Den som sparer har :)

   Slett
  5. Viktig å ikke overdosere:)

   Slett
  6. Ja! Og det kan ikke stresses nok.

   Slett
 3. Boken ligger her,men jeg lurer på om jeg må lese de andre før jeg tar fatt på denne?

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt ikke. De er helt uavhengige av hverandre.:)

   Slett