fredag 26. februar 2021

Mayday av Grethe Bøe . Spennende og aktuell thriller

 Kult at det har blitt  utgitt en spennende og aktuell thriller av en norsk kvinnelig forfatter. Mayday har fått en del gode anmeldelser og mye omtale. Og jeg ble naturligvis nysgjerrig på denne boka. Jeg liker å lese bøker fra Svalbard, Arktis og Nordområdene, men var litt skeptisk til den storpolitiske profilen i omtalene. Vel, det gikk over etter å ha kommet et stykke inn i boka.I Mayday blir vi kjent med NATO-piloten Ylva, en tøff, sterk dame som liker action og ikke virker å frykte noe. Hun har sine sår på sjelen, men hvilke krim/spenning-heltinner og helter av denne type har ikke det. Litt Lisbeth Salander-typ, bare at Ylva ikke er dataekspert eller mørk og svensk, men blond, tynn, norsk, pilot og riktignok godt trent i kampsport og selvforsvar. Det har hun til felles med Lisbeth. Et ballespark eller en knekt nakke koster ingenting når det er strengt nødvendig.

Dataeksperten og hackeren  i denne historien heter Storm, han er Ylvas kjæreste, på et vis. Hun møter han i Bodø en natt før hun drar på dette toktet, men han får en rolle også senere i boka. Han vil vi ikke slippe så lett. I starten av boka er vi i Bodø, der er jo også Luftforsvaret stasjonert (før Ørlandet, selv om Bodø fortsatt har en funksjon).  Ylva og en annen , mer erfaren NATO-pilot; amerikanske John Evans skal på et tokt med F16, og blir fanget opp av et russisk jagerfly, det blir en liten trefning i stressflygningen , Ylva og John mister kursen og kontrollen og skyter seg ut før flyet blir skutt ned av russerne. Dette fører til en storpolitisk krise mellom Norge, NATO og Russland. Ylva og John har meget kort tid på seg, der de har havnet i isødet på tundraen på russisk side, og må kjempe seg til grensen til fots i masse mil.

 Det er denne kampen, å gå i snø og is, en farefull ferd, uten å bli oppdaget, som er det spennende i boka. Rekker de det i tide? Hvis ikke, kan en storkrig utløses. Spillet er i gang. John har også sine hemmeligheter som han deler dryppvis med Ylva underveis på den slitsomme vandringen der foruten livsfarlig kulde, ulv og russere truer.

Mayday tok seg veldig opp etter at jeg i starten synes det ble vel mye prat om det storpolitiske spillet, samt en del flytekniske greier som interesserer meg nada. Storpolitikken er aktuell og i seg selv interessant, men det er bare noe med hvordan det presenteres i romaner..

Men som sagt, her stormet det etterhvert avgårde, og historien grep meg fast og jeg glemte tiden. Boka ble vanskelig å legge fra seg. Litt av en tur de hadde i snø, råk og fåk og is, du.-- Tror de det greide det? Vel, den som leser får se. Og aktuell er den. Over fjorden her (jeg bor i Trondheim) på Ørlandet flystasjon, har det nettopp landet amerikanske bombefly (det skal øves, må vite), noe som stresser russerne, og de har missiler i skip seilende langt i nord i grenseområdene. Er vi i en ny kald krig?

Her er en trailer om boka, som du må se. Lasse Matberg (Farmen/instagram) spiller Ylvas kjæreste Storm, sukk:

Boka anbefales absolutt! Terningkast 5.

Geir Tangen har også blogget om boka.


Grethe Bøe: Mayday, 334 s
Cappelen Damm 2021
Leseeksemplar fått av forlaget


14 kommentarer:

 1. Ser at vi er rørende enige om denne 🥶

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vi Geir. Jeg leste nettopp anmeldelsen din, etter at jeg linket inn din her. Du er mye mer utfyllende (jeg prøvde å gjøre det kort) , og jeg er helt enig i det du skriver. Du har skrevet et veldig god anmeldelse.:)

   Slett
 2. Og jeg som aldri pleier å klikke på sånne filmsnutter (ingen anelse hvorfor...) klikket på begge :) Ser ut som dette kan bli en påskethriller for min del, hvis jeg spiller kortene mine rett. Omtalen din fristet i alle fall, spesielt siden du påpeker at storpolitikken ikke er det som bærer storyen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ikke alltid meg heller, men denne måtte jeg se da den ble lagt ut på siden Boktips, siden Lasse matberg var meg. Han er jo fra Verdaln! Det er tre teasere der, hvis man bare lar den første rulle å gå, den ene med nordlys, vet ikke om du så den?

   Ja, tipper du kan like denne Tine:)
   Men storpolitikken er rammen, siden oppgaven deres har blitt å unngå krig når de går i snøen får å nå grensen, men det er ikke det som tar plassen etterhvert- det er selve dramaet mellom Ylva og John , de der hjemme, og den "bagasjen" Ylva og John har med seg som de deler underveis.. Masse iskald spenning her.:)

   Slett
  2. Korreksjon: Lasse Matberg var MED ...(ikke meg, seff;))

   Slett
 3. Jeg synes det var mer spennende med det du skrev om flyplassen på Ørlandet enn om boka :)
  Ha en fin helg videre

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe.. ja, spennende nok å ha NATOs norske hovedflystasjon i "nabolaget".
   Takk, ha en fin helg du også Augusta:)

   Slett
 4. Ja! Denne også. Må jo leses etter disse gode tilbakemeldingene både fra deg og GeirT. Vi har leid ut huset vårt i Stavanger til NATO.. og jeg leste for en stund siden Goliat av Ørjan N. Karlsson. Lest den? Svinaktig god. Kom på tittelen da jeg så kommentaren din Er vi i en ny, kald krig?

  SvarSlett
  Svar
  1. Leid ut huset til NATO? Der dere bor nå? What!
   Er det nr dere skal til Canada igjen?
   Ja, tipper du vil like denne, også. Har ikke lest noe av Karlsson, men mye om bøkene hans.

   Slett
  2. Nei nei 😁 Vi bor der vi bor og leier i tillegg ut et hus i Stavanger. Brukte det til egne tilreisende konsulenter tidligere, men leier nå fast ut til NATO istedenfor å selge det. Enn sålenge ihvertfall.
   Du må prøve deg på Karlsson om du vil ha en solid og troverdig actionthriller. Han har skrevet svært mye bra!

   Slett
  3. Ok.Skjønner.
   Ja, skal sjekke ut Karlsson ved en anledning. Han bruker å være med på Krimfestivalen også, Har hørt ham der.

   Slett
 5. Har nettopp lest boka, som var en gave. Det politiske korrupte spillet er interessant og spennende, og hvem er egentlig skurkene her, osv. Men litterært var dette mer på et amatørmessig plan. Verken språk, komposisjon og bruk av bilder og metaforer hoder helt mål, men så spørs det jo hvem og hva man sammenlikner med. Jeg synes ikke heltinnen Ylva er
  helt troverdig, og innslaget av det samiske blir klisjeaktig. Det samme gjelder fremstillingen av russere og Russland. Jeg slet litt med å komme meg gjennom dette. Men som debutroman innen sjangeren er vel dette greit nok.

  SvarSlett