onsdag 17. februar 2021

Rottekongen av Pascal Engman. Jettebra!

 Jeg ble nysgjerrig på denne boka da jeg leste forlagsomtalen, deretter et intervju med forfatteren som handlet om incels, personer som er ufrivillig seksuelt avholdende, i hovedsak menn. De har etterhvert blitt mange og har digitale grupper/felleskap over hele verden, mange med et sterkt kvinnehat. Det er dette som danner bakteppet for Engmans nye krim Rottekongen. Jeg synes fenomenet er interessant og at det er et samfunnsmessig viktig tema og ble nysgjerrig på hvordan Engman ville behandle dette.


Rottekongen er Engmans tredje krim om etterforsker Vanessa Frank. Jeg har ikke lest de to andre bøkene. Men det gjør ingenting. Mulig Vanessas karakter får mer kjøtt på beina ved å ha lest de to første, men jeg ser ikke at det er nødvendig. Hun er fresh, blond, utradisjonell, går sine egne veier, er ganske alene på fritiden og har tydelig en brokete bakgrunn. Hun drikker også en del. Arbeidet er viktig for henne, egentlig alt. Hun har en venn i Nicholas, en tidligere elitesoldat. Det ulmer i deres tiltrekning, men begge er skadete sjeler og veien til noe mer er full av miner.

Vi blir introdusert for en del scener og karakterer, som etterhvert bindes sammen. Det er et komplekst plott og tar tid før alt snøres sammen. Vanessa har en meget sterk intuisjon, og kommer på spor og løsninger der resten av av kammerset går seg fast i blindspor. Hun har som regel rett. 
Tidlig i boka blir en kvinne , Emilie , drept. Hun er samboer med en innsatt kriminell; Karim,  som er voldelig og farlig. Alt peker på han som drapsmann mens han var på perm.
Litt senere blir en annen ung kvinne, Rakel, drept i fritidshuset til en kjent medieprofil. Hun har vært hans elskerinne en stund. Mye peker på at medieprofilen er drapsmannen. 
Alle vet hvem han er, og han har mange svin på skogen når det gjelder seksuell trakassering og utnyttelse og han har slått sin kone noen ganger. #metoo.
En annen sentral karakter er Jasmina som jobber som journalist. Hun er nyansatt og veldig dyktig, men det er stor konkurranse og mange skjær i sjøen.
Vi blir også kjent med Tom, en ensom, frustert ung mann som mislykkes stadig vekk når det gjelder å date kvinner. Han er en stakkar, men har mange ressurser som han bruker til å spionere/stalke kvinner og fotograferer dem i skjul. Jeg fikk litt vondt av han.

Rottekongen er en meget spennende kriminalroman, godt skrevet, har korte kapitler som driver sidene fremover. Jeg opplevde ikke et eneste dødpunkt på de 399 sidene, og det er utrolig bra. Bokas deler innledes av sitater fra diverse personer, nettfora for incels?
Denne boka innfridde og vel så det. Skitbra!

Anbefales! Terningkast 6.


Pascal Engman: Rottekongen, 399 s
Gyldendal 2021
Leseeksemplar fra forlaget


14 kommentarer:

 1. Gleder meg til denne. Jeg går ned på antall krim men noen skal jeg få med meg, blant annet denne. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Håper virkelig at du også liker den.:)

   Slett
 2. AH! Denne frister det å lese! Må innrømme at jeg hadde ikke peiling på hva incels var i det hele tatt.. Spennende med et (ihvertfall for meg) annerledes bakteppe. Ja denne må definitivt også på lista! Høres ut som ei slukebok. Herlig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tipper du liker denne Marianne:)
   Det har vært snakk om incels de senere årene blant annet i forbindelse med terrorister og skytemassakrer. Og det har bare vokst seg større visstnok. Mange triste, sinte menn der ute.

   Slett
  2. Ja, denne kan slukes. det er en av de typer bøker jeg har blitt usedvanlig våken etter at jeg har lagt meg, fordi jeg bare måå lese litt til..

   Slett
  3. Og DERRR ble jeg solgt. Ligger nå som nr 2 i reserveringskøen på 1-ukeslån på Sølvberget. Kjekt å ha (enda ei) bok å se fram til :-)
   Ja, det er fortvilende mange triste, sinte menn der ute som tydeligvis trenger å få ut aggresjon. Jeg lurer på hvorfor og tenker at der er det ikke noe enkelt svar men en sammensatt mengde av bakenforliggende årsaker. Som eksempelvis (i deres øyne) for kravstore kvinner? Menn som ikke takler at kvinner ikke finner seg i å være underdogs? Et utømmelig tema å diskutere... Ser fram til boka!

   Slett
  4. Ja, det er et interessant tema. Incels"bevegelsen" handler om menn som lever ufrivillig i sølibat, fordi de ikke finner kvinner som vil ha dem, de kommer til kort, og de gir feminismens fremmarsj skylden for det. Kvinner velger de attraktive mennene, eller de greier seg fint uten menn. De kan jo få barn uten menn, oppdra dem selv osv.. Flere og flere greier seg rett og slett uten menn. Så det er nok noe med samfunnsutviklingen her også..

   Ellers så handler boka like mye om vold mot kvinner generelt.

   Artig at du ble solgt. Spent på hva du synes:)

   Slett
 3. Åh,denne fikk jeg lyst til å lese! Visste heller ikke om incels før nå,men nå kjenner jeg ordet. Måtte sjekke om jeg hadde fått den men dessverre ikke, så noteres for senere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Fikk denne på forespørsel. En skikkelig god krim:) Tenker den sier en del om det svenske samfunnet også, slik #metoo har vært i vinden der.

   Slett
 4. Jeg begynner å bli litt mettet på krim nå, men denne fikk jeg virkelig lyst å lese :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har merket det, Tine, men dene tåler/orker du sikkert:)
   En skikkelig sidevender, dette, og det liker du jo:)

   Slett
  2. P.S. Funfact: Johanna Mo, forfatter av Nattsangeren, var redaktør på denne boka. Men de skriver ikke likt. Pascal er mye mer effektiv i språkføringen.

   Slett
 5. Svar
  1. Ja, i denne sjangeren synes jeg absolutt at det er det:)

   Slett