søndag 7. februar 2021

Mammutsalget 2021- tips og egne ønsker

 Mammutsalget har tapt seg, siden det er så mye salg og tilbud ellers i året. Likevel syne jeg det er morsomt hver gang disse katalogene kommer, for å sjekke hva som er der, og alltid finner jeg noen godbiter. Flere ganger har jeg kjøpt klassikere. I år er også noen av dem , ser jeg, men de har jeg lest, eller har ikke lyst på. Ofte er det også slik at jeg har lest mange av de nye bøkene (sånn er det når man er en aktiv bokblogger som leser over hundre bøker i året). Men desto mer kan jeg gi noen gode tips til andre. I år skal jeg i alle fall bestille tre bøker. Da er jeg flink.


Noen tips til bøker jeg har lest og anbefaler. Link til bloggomtale eller omtale fra forlaget hvis du trykker på tittelen.

Romaner:
Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar. Vant Bokbloggerprisen og noen andre priser. Spennende og veldig god debut om to unge gutter på Stovner.
Gaven av Ellen Vahr. Fin roman om forfatterens tipptippoldemor som var helbreder, Norges mest kjente kloke kone; Anne Brannfjell.
Nina Lykke (Full spredning), Trude Marstein (Så mye hadde jeg), Haruki Murakami (Drapet på kommandanten 1 og 2)
Den fremmede av Albert Camus. (Norli)
Før plogen din over de dødes knokler av Olga Tocarczuk. Meget bra og meget spesiell.
De siste kjærtegn av Kjersti Anfinnsen. Nydelig.
Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger. Denne romanen om familien Hirsch og Kommisar som kjøpte Bandeklosteret etter krigen. Sterk roman om Hitler og jøder som bodde i huset noen år senere. Denne vant også Bokbloggerprisen.
Dag Solstad, Maja Lunde, Agnes Ravatn, Katherine Webb, Vigdis Hjorth, Joyce Carol Oates, Hanne Ørstavik og mange flere har bøker i katalogen

Krim/spenning:
Sølvveien av Stina Jackson. Nydelig skrevet langsom litterær krim, som aldri blir kjedelig.
Formildende omstendigheter av Chris Tvedt. Advokatkrim. Veldig bra.
Tredje gang du dør av Øystein Wiik. Liker disse bøkene. Litt vilt, men spennende. Denne gang med ny krimhelt.

Det tar litt tid å nevne og linke til alle, men jeg kan også anbefale Øystein Borge, Jan Mehlum, Trude Teige (Aldri tilgi) , Heien Bakkeid (Vi skal ikke våkne) , Jørgen Brekke (Menneskehunger) , Jo Nesbø (Kniv), Agnes Matre (Isklad), Anders Motte (Vinterild), Bernard Minier (Ikke slå av lyset), Yrsa Sigurdardottir (Galgen), Jussi Adler-Olsen (Offer27), Ruth Lillegraven (Alt er mitt), Den som elsker deg høyt av Kristine Storli Henningsen, Se en annen vei av Torkil Damhaug.  Søk gjerne i bloggen min for omtaler.
Koke bjørn av Mikael Niemi. Som krim, men også med spennende historie om læstadianerpresten og den er morsom. 
Zoo Europa av Gert Nygårdshaug.

Andre bøker:
En skikkelig digg kokebok av Hanne- Lene Dahlgren.
Jeg har ikke denne boka, men jeg har nr 2- oppfølgeren, og den er utrolig lekker, fristende og har masse flotte oppskrifter på vegetarmat.
Humus & granateple av Vidar Bergum. Nydelig kokebok med Midt-Østen-mat. Har brukt denne en del.
Dikt av Hans Børli - skogens dikter. Jeg vurderer å kjøpe denne selv. Han har så fine dikt, og jeg har en annen samling av ham.
Olav H. Hauges vakraste dikt. Han er også en av våre store diktere. Begge disse bøkene går fint inn i klassikerrunde i diktsirkelen.
Norges beste toppturer. En flott og inspirerende bok for den som ikke har gått disse turene.
Den edle kunsten å gi f**n av Mark Manson. Morsomt skrevet, og det er mange god tips å ta med seg her. Jeg humret godt da jeg leste denne i fjor sommer.
Mamma er trygda av Mimir Kristjansson. Utrolig sterk og viktig bok. Vant Bokbloggerprisen.
Den mørke hemmeligheten i Tysfjord av Anne-Britt Harsem. Grusom historie om Liv, en av overgrepsofrene i Tysfjord-saken. Lånt på biblioteket.
Charlotte av David Foenkinos. Utrolig sterk og fin roman om kunstneren Charlotte, jøde under krigen. som vokste opp i Berlin. Denne utgaven er illustrert med hennes bilder. Mitt blogginnlegg her
Mødre og døtre av Tiril Broch Aakre. Sterk beretning om Tirils erfaring med en psykisk syk mor som tok sitt eget liv. Lånte den på biblioteker men vurderer å kjøpe den.
Alt du ikke ser. Livet med Joachim av Ellen Arnstad.  Sterk historie.
Plukk selv av Trond Svedgård. Veldig fin bok med oppskrifter av urter og spiselige plante du finner i naturen.
Fermentering av Gry Hammer.
Medisinplanter av Rolv Hjelmstad. Veldig bra bok.


Selv har jeg bestilt jeg disse:
Dvalen av Camilla Grebe og muligens de to bøkene av Børjlind om Tom Stilton og Olivia Rønning. Jeg har lest de før disse, men falt litt av lasset.
Frisk med lavkarbo av Sofie Hexeberg
-
Og kommer sikkert til å kjøpe noen flere... 
Blir ganske svimmel av å bla i katalogen, får lyst på så mye, likevel, selv om jeg tenkte, ikke, denne gangen. Så jeg tror jeg stopper nå.

Har du noen bøker her du vil kjøpe? Lykke til:)


14 kommentarer:

 1. Har bestilt Den fremmede i tillegg til en hagebok og en engelsk diktbok (ikke på salg) så kommer dealen du fristet meg til på Platekompaniet utenom. Blir en tøff måned for bokbudsjettet 😂

  Har litt det samme inntrykket som deg, at det ikke er noe særlig billigere enn ellers i året.

  SvarSlett
  Svar
  1. Trykket enter før jeg var ferdig.
   Noen av prisene er litt høyere enn hva de har vært på salg til før. Men kjenner jeg meg rett så finner jeg nok litt mer før salget er over.

   Kjekt med slike innlegg, skal titte igjen i morgen.

   Slett
  2. Hei natteranglere;)
   Den fremmede skulle jeg gjerne hatt selv, men siden jeg lånte den på bib, og har lest den, så må jeg vel styre unna. Noen avgrensinger må man ha.. når man har har lyst på flere bøker.
   Ja, noen er dyre, selv om de er minst halv pris av fullpris. Noen år selger de jo restene med enda mer rabatt. Hender jeg fyller på litt da..

   Ja, ikke snakk, pocketdeal på PK i tillegg;)
   Og jeg som er i gang med kostholdsendring, har brukt mye penger på å kjøpe inn en del basisvarer også. Blakk er fornavnet akkurat nå, men lønna kommer før Mammutsalget setter i gang, og jeg har bestilt via klikk&hent, og ikke forhåndbetalt noe der.

   Slett
 2. Se der ja, det var listen sin det :) Jeg har sluttet å bestille en haug med bøker, for jeg har mer enn nok prosjekter på gang, men jeg tar turen innom noen bokhandlere og snoper meg det jeg ser. Tenker klassikere og tegneserier kommer til å stå på ønskelisten, så ikke så mye av det i katalogene. Pleier ikke de forskjellige bokhandlerne hive ut litt fra bakrommet også?
  Vil kjøpe Den edle kunsten å gi f* - tror jeg trenger den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, enda en natterangler:)
   Har sett siste episode av the Crown, og det har blitt lite lesing i dag pga en del andre ting.
   Nei, det var ikke så mange klassikerer i katalogen , bortsett fra Astrid Lindgren som du sikkert har lest og den fremmede, et par diktsamlinger, Svart vann- Oates (1001)- som du/vi har lest..
   ja, men som du sier; noen butikker hiver ut en del fra eget lager og der kan det finnes noen godbiter innimellom. Bruker å kikke etter det jeg også:)

   Den gi f** boka er bra. Anbefaler også Sarah Knights "Drit i det"- men den er ikke på salget, men finner nå i pocket.

   Slett
 3. God natt! Noen sider med Tudor nå, så er det natta:) zzz

  SvarSlett
 4. Eg har fothåndsbestilt Astrid Lindgren, og Siri Hustvedts "Minner fra fremtiden" (har kun eit leseeksemplar frå før og det er ikkje godt nok). Kjem nok til å kikke innom bokhandlerne under salget, men syns ikkje det var så mykje bra på salget i år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den Hustveedtboka har jeg også, dvs forhåndseks, men jeg ble aldri ferdig med å lese den, fenget ikke akkurat da. Prøvde igjen i sommer, men kom ikke skikkelig i gang da heller. Har vel lest ca 90 sider. Kanskje ikke hun passer for meg.. Har ikke gitt opp, altså.

   Slett
 5. Ja, mammutsalget må man på mandag den 15, men jeg bestiller ikke.
  Håper man ikke finner for mye som frister. Ser du skal kjøpe Mannen som Sibir, den skal jeg kjøpe, for å ha. pluss diktbøker osv.
  Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, når du sa den hadde fine bilder, så må den kjøpes. Heller innbundet fra Mammut, enn pocketutgaven.
   Takk, du og:)

   Slett
 6. Jeg må bare si det høyt. JEG HAR UNNGÅTT MAMMUTSALGET!!!
  (og akkurat DU vet hvorfor ;)
  Ellers, flott liste. Imponert over at du har klart deg med kun 3.. Skriver du ned hvilke bøker du kjøper og hva de koster? Jeg gjør det for første gang i år. Det kan bli en skremmende opplevelse i slutten av desember...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, skjønner det..
   Ja, det ble en til jeg måtte bestille i dag, siden den jeg bestilte i går var feil bok, men samme forfatter. Men mulig jeg ikke trenger å hente ut begge når de kommer. De er ikke betalt.
   Skriver aldri ned hva bøkene jeg kjøper koster. Har ikke kjøpt SÅÅ mange de siste årene, i alle fall ikke til fullpris, men det kan bli noe på salg da.
   Og så tenker jeg når jeg kjøper bøker, at hva får man for de pengene når det gjelder fornøyelser på andre måter? Alt koster, så det er vel hva man prioriterer. Bruker lite penger på andre ting, og plater/CDr som jeg kjøpte før, er det helt slutt på. feks. Nå er det jo ikke konserter og teater å gå på heller, og svært sjelden kino..

   Jaja, det her ble jo rene talen for å rettferdiggjøre noen bokkjøp dann og vann, og jeg er enig med meg selv, hehe:)

   Slett
 7. Mange fristende titler du har valgt ut - men jeg skal være sterk. Sier til meg selv "Du skal ikke kjøpe bøker på Mamut salg". I fjor klarte jeg å ikke kjøpe bøker - og skal kjøpe få i år.
  Noen ganger fyller jeg handlekurven med bøker jeg har lyst på - men lar være å bestille. Følelsene r ofte den samme :)
  Kos deg med å bla i kataloger :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er alltid noe som frister. Og hvis jeg går i bokhandelen, må jeg være hard før jeg går inn. Holde meg i skinnet.

   Slett