søndag 28. februar 2021

Oppsummering februar 2021

 Åh, det våres, det er deilig. Februar startet iskaldt og slutter mildt. Ikke mer snø utenfor her nå. Jeg har lest en del bøker, men har også brukt mye tid på kostomlegging, innkjøp av basisvarer og laget mat og satt sammen matplaner og lest kokebøker. Det har også kommet mange nye bøker inn i heimen fra forlagene, som virker spennende, samt at jeg stadig blir fristet til å låne noe på biblioteket, klassikere eller nye bøker.


En del av de bøkene jeg leste i februar. De som ikke er avbildet er levert tilbake til biblioteket. De som står på høykant har jeg begynt å lese, eller skal i gang med i løpet av uka. Jeg har lest ca 100 sider i Dante. Ikke meningen å rushe den, men lese litt no og da over tid.


Bøker lest:
1. Etter oss av Gunn Marit Nisja: Gevinst fra forfatter, frahylla, 271 s
2. Nokon kjem til å kome av Jon Fosse: skuespill, klassiker, Bookbites, 82 s
3. De andre av C.J. Tudor: Krim/thriller, England, leseeks, 333 s
4. Stillstand av Agnes Ravatn: Essays, lånt på Bookbites (lyd og ebok), 125 s
5. Vinter av Ali Smith: 1001-bok, lesesirkel, England, lånt på bib, 287 s
6. Forbrytelse og straff av Dostojevskij, Korkos og Mairowitz: Klassiker, 1001, Tegneserieroman, lånt på bib, Russland, 130 s
7. Rottekongen av Pascal Engman: Krim, Sverige, leseeks, 399 s
8. Farvel til betennelser av Martina Johansson og Ralf Sundberg: Sakprosa/Helse, lånt på Bookbites/lyd,        173 s
9.  Ren nytelse av Berit Nordstrand: Sakprosa/helse/kokebok, norsk2021, kjøpt, 221 s
10. Friskere og lettere med lavkarbo av Sofie Hexeberg(red.): Sakprosa/helse/kokebok, norsk2021, kjøpt,        314s
11. Frisk med lavkarbo av Sofie Hexeberg og Birthe Storaker, Frokost og lunsj: Sakprosa/helse/kokebok,          kjøpt mammutsalg, 160 s
12. Rød sone av Tonje A. Lissandrin: Dikt, norsk2021, Italia, leseeks, 108 s
13. Mayday av Grethe Bøe: Thriller, Arktis, Russland, leseeks, norsk2021, 334 s
14. Ein lykkeleg slutt av Maren Uthaug: Danmark/København, leseeks, 376 s
15. Uskyldens og Erfaringens sanger av William Blake: Dikt, klassiker, lånt på bib, 144 s
16. Mine venner av Monica Isakstuen: Norsk2021, lånt på Bookbites, 270 s
17. Peer Gynt Av Ibsen/Mairowitz/Moen: Tegneserieroman, lånt på bib, 128 s
18. Folkelesnad av Agnes Ravatn: Essays, leseks (pocket), 210 s

SUM: 18 bøker/ 4065 sider

4 romaner/ 3 krim/thriller
1 skuespill
2 essaysamlinger
2 diktsamlinger
2 tegneserieromaner
4 sakprosa (helse/kokebøker)

7 leseeks/gaver
8 lånt på bib/bookbites
3 kjøpt

2 1001-books
4 klassikere (hvorav 2 Janne-klassikere)
1 frahylla, men ingen i hyllesirkelen- men jeg har begynt på Dante da. 

Land besøkt:
England (2), Russland (2), Sverige, Italia, Danmark

Min plan for februar/mars var å lese fra denne bunken, og som vi ser ryker alle slike planer, fordi det dukker opp andre ting jeg vil lese, men det gjør ingenting, det er bare retningslinjer. Og fortsatt er det mange her jeg vil lese i mars. Krimfestivalen og påska står jo for tur:


4 av disse ble lest/samt Vinter av Ali Smith (ikke Vår, den leverte jeg tilbake til biblioteket ved en feiltagelse. Skulle levere Vinter, som jeg leste i 1001-sirkelen, det gikk jo utover de andre her, men pytt..) Jeg har derimot startet å lese Dante.

Om bøkene:
Etter oss av Gunn Marit Nisja:  Måtte ha litt lettere, litt mer feelgood innimellom, skjønt i starten var det ikke så mye feelgood, mest sorg etter Ingrids mann som er død, men hun opplever overraskende hygge med gamle venninner fra folkehøgskolen som dukker opp. De kommer til å være mye hos henne det nærmeste året. Kapitlene veksler mellom tilbakeblikk fra folkehøgskoleåret i 1966/67 og nåtid i 2013. Ingrid var forelsket i Mattis, men uheldige omstendigheter/misforståelser førte til brudd, og en av hennes venninner, giftet seg etterhvert med han. Dette ligger og ulmer under overflaten.
Ingrid drikke også mer rødvin enn godt er. Venninnen Anki begynner å oppføre seg rart. Miriam mener alt har en mening, og Britha er gift på nytt.
Døtrene til Ingrid føler seg etterhvert til overs, og nye konflikter dukker opp.
En fin og koselig roman, rolig, men likevel med mye dramatikk, som kunne hatt mer driv, men det er nå smak og behag. Vi møter alkoholmisbruk, sorg, tap, tidlig demens og annen sykdom, og gamle minner og følelser som vekkes til live.

Mine venner av Monica Isakstuen: (dette skrev jeg på instagram før i dag) "Ferdig med #monicaisakstuen sin nye roman hvor hun utforsker de vanskelige følelsene i voksne vennskap. Isakstuen skriver romanen i en form som minner om en blanding av skuespill ( kor),dikt/ lyriske strofer og punktroman. Spesielt, effektfullt. Men, det ble for mye av det samme og for masete for meg etterhvert . Likte starten , men det ble litt mye etter at vennefesten startet og alt skulle på bordet. Litt vel mye « fjortis» men det var sikkert poenget at voksne også kan være sånn, ha sånne følelser ."

En del av de andre bøkene kommer det omtaler av, men kanskje ikke helse/kokebøkene. Jeg har ført opp kokebøkene, da det er mye tekst om helse, -antinflammatorisk kosthold og lavkarbo og jeg har lest dem fra perm til, perm, inkludert oppskriftene, og jeg har også lest en del av det flere ganger. Jeg har også lest veldig mye i andre kokebøker (bøker om lavkarbo og antiinflammatorisk kosthold i februar, fordi jeg har startet å legge om kostholdet. Jeg har brukt mye tid på å sette meg inn dette. Jeg har også gått kurs.

De bøkene jeg har plukket mest fra i februar er disse. Jeg har lurt på om jeg skal lage egen blogg eller intsagramkonto for dette helseprosjektet mitt, men foreløbig har jeg bare lagt inn noen bilder og litt tekst på den vanlige instagramkontoen min (artemisia_60):

Arrangementer:
1. Oppsummering bokåret 2020, Folkebiblioteket Trondheim, strømmet bokmøte 2.02. med Marta Nordheim, Fartein Horgar m.fl

Film/serie fra bøker: 
1. A discovery of witches av Deborah Harkness, på HBO. episode 1-9 Sesong 2. (veldig bra, digger den serien)


Har også sett ferdig The Crown, fulgt med Farmen Kjendis og MGP, og nyheter, ellers lite TV o.l.
Har fulgt med på P2-lytternes romanpris som ble ferdig i går. Har blogget om det her. Olaug Nilssen vant med Yt etter evne, få etter behov. Gratulerer til Olaug Nilssen:)


Slik var det i midten av februar.


Og slik var det i ettermiddag. (ut på tur og leter opp trimpoeng-plasser, her ved Akebakken Lade skole)


Ønsker dere med dette en fin mars og håper på en god lesemåned i solveggen og at vi får se det grønne:)


Oppsummering januar 2021  SUM: 21 bøker / 4432 sider


21 kommentarer:

 1. Gratulerer til Olaug Nilssen selv om hun ikke var min favoritt! Du har fått lest mye denne måneden også og "slo" meg med èn for jeg blir ikke ferdig med Ernaux sin korte bok i kveld. Har lest åtte av dine (1,2,4,5,11,12,14 og 18) Likte Rød sone veldig godt og kommer sikkert til å skrive omtale av den enten på blogg eller insta. Uthaug sin ble jeg ferdig med først i dag,jeg syntes den begynte bedre enn den sluttet, kommer sikkert til å blogge om den også enten her eller der.

  Venter på at Isakstuen sin skal komme på Bookbites eller Allbok, der kommer det for det meste bare møl,engelske titler og type barnebøker så jeg håper at de utvider litt etter hvert. Vanskelig å sjekke nye bøker uten å scrolle i en evighet.

  Ja,det er godt at det ikke er så kaldt lenger og jeg ønsket til og med regnet velkommen. Nå fremover vil jeg heller ha det vårlig enn kaldt igjen.

  Selv kan jeg ikke lage for mange planer når det gjelder lesingen for tiden, mister interessen med det samme det blir "tvang" men har satt opp "Det vondes blomar" av Baudelaire til diktlesesirkelen for mars

  Ønsker deg en fin lesemåned i mars, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun var ikke min favoritt heller, men jeg skjønner begrunnelsen til jurymedlemmene, og så var det jo den som fikk flest stemmer som vant.

   Ikke værst å slå deg med en bok, Beathe:) Så bra at du likte Rød Sone godt, og Uthaugs bok selv om de falt noe for deg på slutten. Den var en av mine høydare i februar.

   Spent på hvordan du liker Mine venner. Tror det er en sånn bok man enten liker eller ikke. Jeg har likt bedre det hun har skrevet før. Allbok høres trasig ut..

   Planene mine er nok også ganske løse, i praksis, men jeg synes det er greit å ha noe år rette seg etter, så jeg i alle fall får holdt fokus på 1001- bøker, diktsirkel klassikere og hyllebøker.
   Så bra at du har Baudelaire klar for diktsirkel i mars:)

   Takk og det samme til deg Beathe:)

   Slett
  2. Begge bibliotekene er litt trasige her,men det er jo en mulighet å la være å bruke de. Man må nesten vite hvilken bok man vil lese og søke om de har den og ikke mye ferske nyheter å snakke om. Det var dagens hjertesukk....hehehe...

   Ja, er spent på Mine venner jeg også for jeg har hatt varierende erfaringer med bøkene hennes.

   Hva er trimpoeng-plasser? Er det type stolpejakt som var populært i fjor?

   Slett
  3. Kjenner ikke til Stolpejakt, men det er mulig det er noe i samme gate. Trimpoeng er noe Turistforeningen og andre lag og foreninger står bak, og det er åpent for alle, og finnes mange steder i landet. Trondheim turistforening startet med det nå, og den legger opp til turer i nærmiljøet, men man kan bruke alle poster i kommunen, så kan man sjekke inn å få poeng og kanskje vinne premier. Lavterskel trimtur hvis man vil.

   Generell info her: https://info.trimpoeng.no/

   Bergen var visst med i fjor i alle fall..

   Slett
  4. Jeg tok mitt første poeng i dag, men det opplegget jeg deltar på nå startet for ca en uke siden og det er mange som har fått massevis av poeng og innsjekkinger allerede, mange svært ivrige og folk med god tid. Har ingen ambisjoner om å hamle opp med dem, men ønsker å nå målet om 50 poeng før 8.mai så jeg kan delta i trekning i alle fall:)

   Slett
  5. Aha,ja,det skal jeg sjekke ut. Rose Marie og mannen var ivrig på stolpejakten i fjor husker jeg. Takk for tips, da skal jeg sjekke ut hvor i området her det finnes.Trenger å komme meg ut litt for jeg har visst blitt en innepike siste tiden 😊

   Slett
  6. Ja, husker det, men det var ikke sånn Stolpejakt her.
   Ikke sant, det motiverer til å komme seg mer ut, trengs her i gården også, og litt mer motiverende når man har noe sånt å gå etter.

   Slett
  7. Det er sant! Var inne å sjekket og det gikk under Bergenstrimmen og konkurransen var ferdig i oktober. Godt mulig at det blir ny runde når det våres litt mer ute,men jeg kan uansett tjuvtrene litt.

   Slett
  8. Ja, det kan du jo. Håper det blir Trimpoeng om ikke så lenge:)

   Slett
 2. Det var Olaug som vant altså, hipp hurra, den boken likte jeg godt. Der minnet du meg på at nå som jeg har fått meg bibel, skal jeg lese bibelhistorien hun har bygget handlingen sin rundt.
  Skal si du har lest masse, av dine har jeg bare lest tegneseriene, Jon Fosse også Vinter. Har et par av titlene dine på vent på biblioteket :)
  Nyt våren Anita, det ser ut som du gjør en kjempejobb mtp kosthold og bevegelse, jeg lar meg motivere og starter et nytt og bedre liv (igjen) i morgen. Stolpejakten i Bergen åpner ikke før om noen måneder, så jeg får nøye meg med mitt eget mål på Strava, enn så lenge. Jeg har vært sm en stund, og synes det er veldig vanskelig å være "flink" med kostholdet når jeg er så mye hjemme, så det må et skippertak til :)
  Lykke til, håper du tipser underveis!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var bra at du likte Olaugs bok og at hun da vant. Spent på hvordan du liker Vaage sin roman. Har lånt den på Bookbites, men reservert på bib, så kanskje jeg venter til papirboka kommer. Ser ut som jeg får nok å lese til uka. Fikk Heroin Chic på Bookbites i dag også, den er jo kortere og sikkert grei å lese på padda.
   Og så må jeg få lest noen klassikere og en 1001- bok i mars. Adichie, Godot og Jobs bok kanskje, og enda mer i Dante.

   Jeg er fornøyd med å ha kommet godt igang med kostholdsendringen. Ligger noen tips og bilder på insta. Når det gjelder bevegelse/trim har jeg en del å gå på, men jobber med saken. Har kommet i gang med vanngym igjen en gang i uka, og turer innimellom, håper på mer tur nå da Trimpoeng-greia er satt igang. Er delvis sm jeg også, så da får jeg i alle fall noe tid til å komme igang med både maten og mer trim. Får ta det gradvis. Og det blir lettere når det blir mildere og lysere.
   Heldigvis aldri for sent begynne på nytt, igjen:) Takk skal du ha Tine, det samme til deg:)

   Du, den Peer Gynt-boka var utrolig bra laget. Ganske heftig når han var i Dovregubbens hall.

   Slett
  2. Du inspirerte til tusen, kunne ikke stå tidlig nok opp i dag for å gå ned på butikken og kjøpe inn masse grønnsaker :) Må finne ut om eplesidereddik er dempende, og kaffe? vel, jeg googler. Her ligger tåken langt ned over hustakene, så det blir en tur til biblioteket i dag, jeg sparer tur til Rundemanen til i morgen, når solen skal skinne. (Har ikke kropp til langtur hver dag, ellers skulle jeg gjort det)
   Ha en fin fin uke Anita!

   Slett
  3. Jøss, ska sei.. Du hiver deg rundt.:) Så bra! Eplesidereddik brukes i en del oppskrifter i antiinflammatorisk kosthold, spesielt anbefales den som er rå. Jeg kjøpte en vanlig en i butikken, type Heintz. Har brukt den i knekkebrødene jeg baker, feks.
   Mamma har alltid spist en teskje eddik , hun mente at den holdt henne slank, hva vet jeg. Men at den er godt for noe, er helt sikkert.
   Kaffe har jo også en del gode egenskaper, med mye antioksydanter, men man bør vel ikke overdrive, eller det kjenner man på magen hva man tåler. Er selv veldig glad i kaffe, men tåler ikke alle typer like godt. Kjøper god kaffe som jeg kverner selv, selv om den er dyrere, gjør det ikke noe, fordi jeg drikker mindre av den.

   Her er det tungt plaskregn i dag. Hadde planlagt tur, men det blir det ikke noe av. Fikk heller ikke timen på vanngym, håper å få en time senere i uka. Man booker time, og står i kø som regel..

   Men jeg bør kanskje gå en tur på butikken med paraply.
   (har heller ikke fysikk/kropp til lange turer for tiden, eller ikke hatt det på lenge, har bygd meg litt opp, men det er nok et stykke til jeg kan gå de skikkelig lange- pga betennelser rundt omkring, hofter, kne mm. Man må bare akseptere det, så tungt det enn er)

   Ha en fin uke du også Tine:)

   Slett
 3. Heile 18 bøker - og eg har ikkje lese nokon av dei. Men så held eg meg langt unna norske samtidsromanar og helse-/kokebøker då.. Det siste fordi eg sjeldan/aldri lagar mat.

  Har sett kortlista til bokbloggerprisen og dei nominerte til P2-lytternes romanpris - og har som snarast registrert at Tollak til Ingeborg er med i begge listene. Det er eg nøgd med - men elles kjem eg ikkje til å lesa dei nominerte eller engasjera meg på annan måte. Eg er på ein måte blitt "klok av skade", dvs. at eg ikkje vil utsetja meg for dårlege leseopplevingar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble den del, siden det er en del korte bøker, som dikt og tegneserier bl.a. Og så er jeg delvis sykmeldt og rekker å lese mer. Er da noen krim-bøker her også, de leser du kanskje senere en gang? Tror Mayday kan fenge deg, siden det er fra Arktis og er en ganske maskulin bok.

   Tollak til Ingeborg var med på begge listene ja, den vant ikke P2-lytternes pris, men fikk 2.plass. Jeg liker den boka skikkelig godt.
   Er ikke så engasjert jeg heller i BBP lenger, men liker å følge med priser, særlig de store, jeg får noen tips der også, særlig synes jeg det er lærerikt lytte til jurydiskusjonene i P2-prisen. Der ble jeg overbevist om at jeg ville lese Heroin Chic, som jeg har vært ambivalent til om jeg vil lese.

   Slett
 4. Bra Olaug vant, den var veldig bra. Utrolig mange bøker lest, har ikke lest mange av dem. Vi leser ganske forskjellige bøker og det er spennende og gir inspirasjon. Ønsker deg en god mars, endelig går vi mot vår.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er jo god, selv om jeg likte Tollak bedre. Ble en del bøker når en del var korte, som dikt og tegneserier. Har vel alltid likt å lese allsidig.:)
   Takk for det Ingun, det samme til deg. Ja, nå våres det her, nå smelter og regner snøen bort.

   Slett
 5. Du store min for en mengde bøker du får med deg. Og så har du store planer med kost og mosjon. Flotte greier. (Jeg lever helt uten slike motivasjoner, men vet at jeg stort sett alltid har spist sunt. Utenom søtsakene og nøttene om kveldene!)
  Er inne i en periode der jeg bare har lyst til å treffe folk og være mer sosial igjen. Og lese lette bøker. Venter på våren!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble en del i januar og februar. Noen korte bøker, og så er jeg delvis sykmeldt, så da hender det jeg rekker mer.
   Kosten er jeg nødt til gjøre noe med, selv om jeg har spist sunt, og levd forholdsvis sunt, har det ikke vært nok for meg å følge vanlige tradisjonelle kostholdsregler, det er en del ting jeg ikke tåler og jeg trenger et mer tilpasset kostholdsopplegg pga betennelser og tarmproblemer. Nå har jeg fått anbefalinger gjennom et helseprogram jeg deltar i, som jeg skal følge opp en stund fremover. Noen ganger må man kjøre noen restriksjoner for å få orden på problemene, og så får jeg vurdere hva som kan lempes på/ endre etterhvert. Det er noe styr, men håper det hjelper på sikt denne gangen.

   Fint at du ønsker å være mer sosial igjen. Håper tiltak letes på, og det ser ut slik i Trondheim, selv om en aldri vet hvordan våren blir med smitteøkning andre steder i landet. Men man kan i det minste være ut når våren kommer , sitte på verandaen med en god bok etc. God vår til deg Åslaug:)

   Slett
 6. Nøyer med meg å si: Jøss for en stabel du har klart å lese! Jeg syns jeg leser og leser, og jeg leser faktisk kjapt, men setter meg nok ikke ned like mye som deg ser jeg. Kjekt å følge. Men tar tiiiid å lese dere opp når jeg har vært "borte" en del dager. Klager IKKE ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble en del i februar også, men det er en del korte bøker her også da. Må si det.
   Skjønner at det tar tid å lese seg opp, det er jo masse aktivitet i bloggeland for tiden, men det er jo berre lekkert:)

   Slett