onsdag 3. mars 2021

Diktsirkel mars- 21. Uskyldens og erfaringens sanger av William Blake

Nå er mars her og ny runde i diktsirkelen er i gang. Et par av mine bokbloggerfrender har allerede vært ute med innlegg om sine bidrag, og jeg skal ikke være dårligere jeg heller;) Jeg er i gang med Dantes Den guddommelige komedie, men det er usikkert om jeg greier å bli ferdig med den i løpet av mars.  Jeg har også satt opp Pablo Nerudas Oder, og den ene av de to bindene skal jeg i alle fall forsøke lese. Kategorien i mars er: Klassiker , og her er det et hav å ta av, både norske og utenlandske. I helga leste jeg denne diktsamlingen av William Blake, og foreløbig blir det mitt bidrag, men som sagt; jeg har en ambisjon  om  å lese Oder også. Denne diktsamlingen av Blake er aldeles nydelig, bare så det er sagt.



Jeg har ikke tenkt å si så veldig mye om samlingen, men heller vise noen utdrag som jeg har tatt bilde av. Jeg måtte levere tilbake boka på biblioteket, så jeg tok noen bilder, i stedet for  skrive av diktene. Det er uansett et poeng at sidene vises med "platen" med illustrasjonene. William Blake var kunstner og han laget de fleste diktbøkene sine i kombinasjon med illustrasjoner gjort av kobberstikk, etsinger.


Den ene forsiden til del 1, Songs of innocence.  Del 2 heter Songs of experience, og har en annen karakter, da har barnet blitt voksen og gjort seg en del erfaringer. Noen mener at samlingen også beskriver sjelens reise. Mens andre igjen hevdet at Blake egentlig skrev om den franske revolusjon.  (hvis så er det meget godt kamuflert;)


Slik er boka laget, norsk oversettelse på venstre side og originalen på høyre, slik Blake laget den. Denne boka var så populær at han laget mange versjoner, så innholdet kan variere. Jeg prøvde  lese originalteksten der skriften var synlig nok.



Det er så mange vakre bilder og vakre dikt eller sanger om du vil. Uskyldens sanger er i utgangspunktet barnesanger og de er helt nydelige. Det gjorde meg så godt å lese dem.  De er enkle, tilsynelatende, og de trenger ikke være mer enn det man ser, selv om mange har forsøkt å legge sine tolkninger inn i dem gjennom årenes løp. Bakerst i boka er det noter til alle sangene med mulige tolkninger som er gjort. Blant annet skal Blake har noen vanskelige minner fra oppveksten, med en streng far, som han har antagelig har skrevet og tegnet om, men ikke direkte. Andre dikt/sanger handler om forholdet til Gud , myter med mer.



Ikke alle sider er i farger. Greit å vise frem det også.



Dikt om natur, årstider,  blomster.. Det er så fint å lese, og oversetteren gjør også en meget god jobb.



Vuggesang, som jeg synes var så vakker. 
Hvis det er vanskelig  lese eller se bildet godt nok, så trykk på det, så kommer det opp en skarpere versjon.




I starten av boka er det et ganske langt forord av Oversetter Geir Uthaug, hvor han skriver mye interessant om Blakes oppvekst, kunst og liv. Blake vokste opp i en kristen middelklassefamilie. Han var et sensitivt og kunstnerisk barn, ved 9-årsalderen så han Guds ansikt og en annen dag engleskarer. Siden han vokste opp med religiøse foreldre og mye snakk om Gud og Jesus, var det naturlig for ham som barn å fortelle sin far hva han hadde sett. Dessverre, ble ikke det tatt godt imot. Barnet hadde visst for livlig fantasi..  Og faren ga ham straff. Dette var jo veldig ubegripelig for unge Blake.  Senere i livet har han vært sterkt kritisk til konvensjonell kristendom, selv om han har sett på seg selv som kristen, men han var tidlig ute med å kritisere kvinnesyn, materialisme og dogmer. Han var også clairvoyant (klarsynt), opptatt av okkultisme, mytologi, og hellet nok til gnostismen, den mystiske delen av kristendommen som aldri ble anerkjent i "det gode selskap".

Det viste seg tidlig at lille William var et stort kunstnertalent, og denne delen ble heldigvis oppmuntret av foreldrene. Han viste seg å bli en allsidig kunstner som skapte bilder, dikt og ga ut bøker. William Blake er en høyt skattet poet i Storbrittania.

Mer om Blake i Wikipedia her:

William Blake (født 28. november 1757 i London i England i Storbritannia, død 12. august 1827 samme sted) var en britisk poetmalergrafikerromantisk mystiker og bokutgiver, eller «opphavsmann og trykker», som han signerte mange av sine bøker med. (wikipedia) Mer her


William Blake. Foto: Wikipedia.


Les gjerne Geir Uthaug sin side hvor du finner litt stoff om boka, samt diktutdrag. Her kan den også bestilles. Dette er en bok jeg anbefaler og jeg vil kjøpe den selv.

Vil du bli med i diktsirkelen så les mer her. Her finner du også andre innlegg. 


William Blake: Uskyldens og erfaringens sanger, 144 sider
Aschehoug 1997
Lånt på biblioteket


16 kommentarer:

  1. God morgen! :-)
    Har kun lest den ene samlingen av Blake ennå men jeg har jo planer om å lese flere, blant annet denne som du frister med så tusen takk for tips. Likte godt løsningen med norsk og original skift samt illustrasjonene som fulgte med. Fine sitater du har tatt med, de likte jeg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei hei Go dag!
      Jeg må bare innrømme at jeg ikke skriver innlegg så tidlig om morgenen, jeg er knapt oppe. Forhåndsplanlegging av skrevne innlegg er en bra ting, så slipper man å slippe flere innlegg på samme dag. Skrev dette i går mens jeg gløttet på TV. Det blir lite gløtting og mest blogging.

      Takk, så bra at du likte dem. Tror du vil like denne boka. Den er helt annerledes enn "Ekteskap mellom himmel og helvete", som var tyngre å lese og med mer mytologi.

      Slett
    2. Aha,det er sånn det ligger an! Jeg som ble så imponert over morgenfuglen Anita :-) Forhåndsplanlegging kan være en god ting det om man vil porsjonere ut litt. Så inne på bokelskere.no at jeg hadde skrevet den på "ønskelisten" min der inne så da har jeg hatt den i kikkerten fra jeg leste ham sist, men veldig bra med slike fine påminnelser som dette. Jeg får lete etter boken på nærmeste antikvariat.net ;-)

      Slett
    3. Hehe, ja.. Er det noe jeg ikke er så er det morgenfugl;)

      Denne boka kan du muligens også få bestilt ved å skrive til Geir Uthaug (epost i linken). Tenker jeg skal skaffe meg bioen om Blake også, som han har skrevet, samt et par andre av poetene fra romantikken.

      Slett
  2. Blake altså. Har ikke lest han på over 30 år - og da var jeg mer opptatt av mannen og myten - det okkulte - enn diktene hans. Det er vel på tide å endre på det. Han fortjener å bli lest. Fint informativt innlegg som inspirerte til å lete fram Blake fra hylla.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant.. spennende og visjonær mann i sin tid. Gøy hvis du tar frem diktene hans igjen:)
      Takk takk:)

      Slett
  3. William Blake har dukket opp som referanser i flere bøker jeg har lest (uten at jeg husker hvilke). Tror jeg skal finne frem til ham i hyllen på biblioteket, og se om jeg blir litt bedre kjent med ham. Veldig spesiell bok du har lest, gøy at du har lagt ut bilder, vanskelig å forklare det der med ord :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Fra blant annet Før plogen din over de dødes knokler som "alle andre" enn meg elsket

      Slett
    2. Ja, han gjør det, og i stor grad i "Før plogen over de dødes knokler" som Augusta nevner..
      Denne Blake-boka er ganske lett tilgjengelig altså:)

      Slett
  4. Jeg hadde William Blake i Diktlesersirkelen i november 2020 og likte hans tegninger og dikt veldig godt. Imponerende kunstner!

    SvarSlett
    Svar
    1. Nå må jeg gå tilbake og se på nytt. Trodde jeg selv hadde Himmel og helvete av Blake, men den blogget jeg ikke om.. Så da var det du som skrev om Blake, greier ikke huske alt lenger.. ;) Bra man har blogg og arkiv:) Men jeg tenkte på deg, tenkte at dette må Ingun like, tenkte jeg.:)

      Ja, han er/var imponerende.

      Slett
  5. Likte måten du viste dikt og bilder på i denne omtalen. Boka er tydeligvis et prakteksemplar i så måte. Har ikke lest annet enn enkeltdikt av Blake, så for meg er han lite kjent. Derfor fint å få han presentert så bra. Jeg er ikke kommet igang med mine dikt i mars, men det skal bli! Tar meg en Smølatur til helga, så kanskje diktlesing på hurtigbåten passer bra. (Hvis det ikke blåser for mye!)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, så hyggelig at du synes det Åslaug. :)
      Ja, denne boka er det verdt få med seg. Spent p hva du velger i mars.
      God tur til Smøla og tvi tvi for at været holder seg bra på fjorden:)

      Slett
  6. Så fin en samling! Jeg har som Åslaug bare lest enkeltdikt av Blake, da på litteratur-bacheloren. Jeg må ærlig si at han ikke helt festet seg i meg, men boka du har fått tak i på biblioteket der var skikkelig fin. Han er en solid klassiker.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra du synes det. Ja, denne var fin.:)

      Slett
  7. BTw- artig oppdagelse i Heroin Chic av Maria Kjos Fonn. Leste i dag at faren til Elise leste for henne fra akkurat denne boka, og et par av diktene ble sitert; Lammet og Tigeren.
    Så fint og så gøy når jeg akkurat har lest denne diktsamlingen:)

    SvarSlett