søndag 21. mars 2021

Det du ikke vet av Hanne Kristin Rohde (Wilma Lind-krim)

 Hanne Kristin Rohde har etterhvert blitt en etablert spenningsforfatter her til lands. Hun skriver krim for barn og  unge, Blålys-serien, samt krimserien om etterforsker Wilma, som nå har blitt til fem bøker. Jeg har lest de to første, og nå den femte. Jeg husker jeg synes det var en del å gå på når det gjaldt språket i de første to bøkene og ble positivt overrasket over den gode utviklingen. Denne boka synes jeg var bra, den fløt lett, selv om det var mange innviklede tråder å følge.

I Det du ikke vet treffer vi Wilma ved et vendepunkt i livet. Hun er på vei til politikammeret med oppsigelsen sin i handa. Hennes sønn Birk ble skutt (i forrige bok , antar jeg) og er på et lengre rehabiliteringsopphold på Sundheim utenfor Oslo. Hun er veldig mye hos ham og kjenner at hun ikke greier å yte nok i jobben sin. Hun har hatt permisjon en stund.
På kammerset treffer hun den gode kollegaen Bjarne og han nekter henne å slutte. De har nettopp fått en svært alvorlig sak på bordet. Et spedbarn en funnet i en fryser. Wilma lar seg overtale og skal starte i 50 prosent over helga. Frem til den tid jobber hun litt uoffisielt med saken som tar mange raske vendinger og både hun og Bjarne er nødt til  gå litt utenom tjenestevei for å få løst saken. Til avdelingsleder Fiona sin store store frustrasjon. Etterhvert ligger det omtrent an til suspensjon..

Hovedpersonene i dette dramaet er Ulrik Riiber (22) som bor i boligen der spedbarnet ble funnet, samt kjæresten Lena. De bor i et stort hus og har masse andre folk boende i kortere eller lengre tid. Ulrik røyker en del hasj, og det gjør nok andre i huset også. 
Det viser seg at Ulrik er sønn av den formuende forretningsmannen Roger Riiber. Roger og kona Ingunn mistet livet i en bilulykke for tre år tilbake. Ulrik var ikke med på bilturen, men det var broren Thomas som ble skadet for livet i ulykken. Også han er på Sundheim, og da Wilma oppdager det, er hun snar til å bruke besøkene hos Birk til å skaffe seg mer informasjon. Men lett er det ikke, fordi Thomas er stum.

Etterforskningen avdekket et bofelleskap eller leilighetskompleks som Roger Riiber var med å starte, men siden kona Ingunn ikke ville flytte dit, gjorde de ikke det heller, selv om de har leiligheten der. Huset ligger i Drøbak, noen mil fra Oslo, så det blir etterhvert en del kjøring frem og tilbake, Alle i huset har noe å skjule, viser det seg. Det kommer også frem at Roger hadde seksuelt forhold til noen der..  
Men hvem er barnet sitt? Er det noen fra leilighetskomplekset som har noe med å gjøre eller kan noen av gjestene til Ulrik ha lagt barnet i fryseren?

Wilma og Bjarne får nok å henge fingrene i, og den 50- prosenten hennes blir raskt mer. 
Det er mange innfløkte tråder og relasjoner her, men det er ikke noe problem  å henge med som leser, synes jeg. Løsningen er ikke åpenbar, og det liker jeg med en krim.

Jeg synes Det du ikke vet var en bra og spennende krim, som anbefales. Den har godt driv, er lettlest, men har et et mørkt tema. Jeg gruet meg til å lese om dødt spedbarn funnet i fryser, det er jo helt forferdelig, men siden det var så mange andre personer og mye annet å fokusere på her, gikk det bra, selv om historien er bunn tragisk.

Andre bøker av Hanne Kristin Rohde jeg har blogget om:

Andre som har blogget om Det du ikke vet:

Hanne Kristin Rohde deltok også på to dager av Krimfestivalen, her er litt rapport fra dagene hun var med:


Hanne Kristin Roede: Det du ikke vet, 320 s
Kagge forlag 2021
Lesekesemplar fått av forlaget
8 kommentarer:

 1. Takk for lenke, å lenka deg i min. Synes ikke dette hva hennes beste bok jeg. Noe rotete synes jeg

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke lest alle fem, men jeg synes denne var bedre enn de to første. Rotete synes jeg ikke den var, men innfløkt, men jeg hadde ikke problemer med det.
   Takk du og:)

   Slett
 2. Har ikke lest noe av henne før men vurderer å lese bøkene hennes. Kjenner henne mest som tidligere politi og ikke minst Åsted Norge som jeg alltid følger med på.

  Leste Matadorens siste dans,nærmest i et eneste jafs så jeg har begynt å lade opp litt til påske.

  SvarSlett
  Svar
  1. De er lette å lese og politarbeidet er hun knall troverdig på, og så liker jeg Wilma.

   Matadorens dans gleder jeg meg til:) Mulig det blir påskekrim. (en av dem)

   Slett
 3. Jeg har faktisk ikke lest noe av henne. Det er så mange krimforfattere, at en nesten går i surr. Akkurat nå leser jeg Jægers Hjerteløs, og har et par andre på tapetet til påske. Håper du får en fin uke, mens vi venter på våren!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig mange krimforfattere, det gis ut 50 norske i året og i tillegg kommer de oversatte.
   Takk og fin uke til deg også:=

   Slett
 4. Jeg har heller ikke lest noe av henne, får notere meg navnet, og kanskje hoppe over de to første bøkene i serien. Jeg begynte på første bok i Thomas Enger sin serie med journalisten Henning Juul, har lest to av bøkene langt uti serien, men nå var det denne som var ledig på BookBites :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Anbefales hvis du vil lettlest politikrim. Thomas Enger har ikke jeg lest enda, men han har lenge vært i søkelyset. Men det skal vel godt gjøres å lese alt av krim, når det i de siste årene har blitt gitt ut ca 50 norske krimbøker pr år, i tillegg kommer de oversatte... Man skal jo lese andre bøker også.

   Slett