tirsdag 30. mars 2021

Fuglane av Tarjei Vesaas (klassiker og 1001-bok)

 Jeg trodde jeg hadde lest Fuglane, men det kan hende jeg blander sammen med Isslottet av samme forfatter. Den/de leste vi i forbindelse med skolegang i yngre år. Pensum.  Uansett så tenkte jeg at det kunne bli fint med en gjenlesing siden det er over førti år siden jeg var så ung, antagelig enda lengre siden den ble lest på skolen. Nynorsken her er såpass krøkkete- ispedd dialekt-  at jeg skjønner at vi ikke ble glad i nynorskfaget ved å lese slike bøker tidlig i ungdomstiden. Det må nesten ha vært på ungdomskolen, eller 1.videregående. I dag går det heldigvis mye lettere siden jeg har vent meg til å lese nynorsk i mange varianter. Men over til selve romanen:


Fuglane (1957) går for å være mesterverket til Tarjei Vesaas. Det er vel ikke uten grunn at den står på 1001-lista og er blurbet av Ian McEwan og Karl Ove Knausgård på omslaget av Gyldendals klassikerutgave som jeg har lest.

Boka handler om Mattis, en enkel ung mann som på folkemunne kalles for Tusten. Mattis vet at de gjør det, og han skjønner selv at han har noen begrensinger, at han ikke er like skarp som andre, like klok. Han blir glad når han sier noe som gjør at andre blir litt imponert over han, da føler han seg litt klok eller skarp. 

Mattis har andre egenskaper, han snakker med fugler, han tyder tegn og fuglespråk, han leser brev som rugda lager i sanda med nebb og føtter, og han kan formulere dype spørsmål som ingen kan svare ham på.Rugda, som Mattis var så opptatt av. Mine fuglekunnskaper er ikke omfattende, så jeg måtte google opp denne fuglen.  (foto: wikipedia)

Mattis bor sammen med storesøster Hege, hun er 40 år, han 37 ca,. Hege har også sitt å stri med. Hege tjener til livets opphold for dem begge ved å strikke. Hun prøver å sende Matttis ut på arbeid nå og da, men han duger ikke til så mye, det blir ofte bare prakk og det roter seg til for ham i hodet hans. Han får noen småjobber fordi andre synes synd på ham. Hege blir litt sliten av ha ham hjemme, så en dag sender hun han ut for å bli fergemann. Mattis er flink til å ro. Det dukker opp en fremmedkar; Jørgen, det er den eneste passasjeren han får på denne ruta, men han er ivrig og er stolt over å ha et arbeid han mestrer.

Med Jørgen skjer det et vendepunkt i historien. Jørgen blir for Mattis både en trussel og kanskje litt velsignelse, men når alt kommer til alt.. Mattis er redd for å miste Hege. Veldig redd. Han blir redd for mye, tap, uvær, at folk er stygge mot ham, med mer..

Jeg vil ikke røpe mer nå, har vel sagt for mye for den som er redd for spoilere, men siden dette er lest i mitt klassikerprosjekt og som 1001-bok, får det bare være.

Jeg likte boka, den var vart og fint skrevet. Skildringene av Mattis tanker, hans angst, hans håp og lengsel er eminent. Også skildringene av naturen, av Hege, relasjonen dem imellom, og Mattis og bygdefolket. Glimrende. Slutten var vond å svelge, selv om jeg så den komme. Jeg ønsket det så annerledes.. Men man kan jo ikke velge en feelgoodslutt i en klassiker, kan man vel.. Men dette var for meg brutalt. Jeg ble glad i Mattis, og det har nok mange med meg blitt, ellers hadde nok ikke Fuglane blitt den klassikeren den har blitt. Forfatterens omsorg og innsikt smitter over på leseren. 

Anbefales!

Klassikerprosjektet er sprunget ut fra Janne Stigen Drangsholt sin bok Fra Shakespeare til Knausgård, les mer her.


Tegning: Therese G Eide.

Boka oppsummert av JS Drangsholt:

"Kan ikke folk bare være litt greie mot hverandre?"

Tine har også blogget om Fuglane.

Elidas 1001-books lesesirkel her Jeg velger å lese denne i kategorien mannlig forfatter , septemberbok.


Tarjei Vesaas: Fuglane, 223 s
Gyldendal 1957 (min utgave Gyldendal klassiker 2021)
Kjøpt sjøl


12 kommentarer:

 1. Ja,enn om vi mennesker hadde vært litt mer snille mot hverandre?Det hadde vært noe det selv om jeg liker å tro at de aller fleste tross alt er greie folk.
  Kjøpte denne og Isslottet (som er en av Helle Helles favorittbøker) på dealen hos PK og ser frem til å lese de. Syntes ikke at du spoiler noe, jeg liker omtaler som forteller litt mer enn hva jeg kan lese meg til andre steder og det er fint å få inntrykk av det man har lest.

  Har ikke fått lest ferdig diktboken for mars men innlegg kommer like over påske.

  Ønsker deg en god påske, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du synes jeg ikke spoiler:)
   Har kommet vel frem til Lofoten og ser frem til fine dager med familien her:)
   Tror jeg skal lese Isslottet også:)
   Takk og det samme til deg :)

   Slett
 2. Så kjekt at Fuglane falt i smak, og takk for lenke Anita. Jeg koser meg på Snåsa, og saumfarte svigermors bokhylle og fant flere skatter. Har sett i hyllen mange ganger før, men nå etter jeg har begynt å lese klassikere, åpenbarte det seg mye jeg hadde lyst å lese.
  Kos deg med dine nordpå Anita :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig Tine:) Så gøy du har funnet skatter i svigermors hylle:)
   Sikkert mye fra gamle bokklubber?
   Har kommet vel frem og nå har vertskapet gått til seng her. Har med iPad så det blir ikke så lange kommentaren og skriving .. God natt herfra:)
   Skal lese litt krim, Sarenbrant , på senga. Snart ferdig, leste mye på reisen i dag.

   Slett
 3. Fuglane skreiv eg særoppgåve om for maaaange år sidan. Den sette seg i magen då, den er sterk framleis. Det er vart, varmt og vondt. Riksteateret hadde ei fantastisk og sterk oppsetting av boka for 2-3år sidan.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig . Man husker godt de bøkene man skrev særoppgave om. Jeg skrev om Sigurd Hoel. Syndene i sommersol.
   Kunne tenkt meg å sett den oppsetninga du nevner.

   Slett
 4. Tarjei Vesaas skriver bøker som er både sterke og realistiske, og han viser stor menneskekunnskap. Jeg har lest Fuglane et par ganger, og har også sett filmen. Tusten er ikke lett å glemme.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig.:)
   Tror ikke jeg har fått med meg at Fuglane er filmet. Var Anne Marit Jacobsen i en av rollene ? Som Hege kanskje?

   Slett
 5. Den har jeg faktisk lest flere ganger, nydelig bok. God påske!

  SvarSlett
 6. Denne står på mi leseliste, muligens mest fordi den er på nynorsk:-) Det er så synd at dårleg språk skal vera ødeleggande for ei god leseoppleving, og då er det godt at det heldigvis går framover. Eg skal styra unna denne utgaven om språket ikkje er heilt oppdatert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes ikke språket er dårlig , det er godt språk , men nynorsken er litt mer krevende enn moderne nynorsk . Det jeg mente var at en i ungdomsskoleelev eller tidlig videregående kan synes dette er trasig nynorsk ..
   Denne utgaven er gitt ut ganske nylig , så mer oppdatert blir den nok ikke ;)

   Slett