søndag 7. mars 2021

To kill a mockingbird av Harper Lee. Graphic novel adapted by Fred Johnson (klassiker/1001-books)

 Drep ikke en sangfugl, heter romanen på norsk. Den har jeg hatt i hylla mi noen år, og hatt på lista for å lese i 1001-bok-sirkelen flere ganger, men min utgave har så liten skrift og det blir litt ekstra tungt å lese.  Da jeg fant denne tegneserieutgaven på biblioteket lånte jeg med den hjem. Den har også ligget litt og lånet har blitt forlenget et par ganger. Neste uke går lånefristen ut og den kan ikke forlenges flere ganger. Så da måtte jeg jo skjerpe meg, engelsk eller ikke. Har en bøyg for å lese engelske bøker, fordi de tar lengre tid. Denne tok litt lengre tid, men den var ellers veldig veldig lett å lese. Dialogene er muntlige, selvsagt, og tekstboksene innimellom var heller ikke avskrekkende. Jeg trengte ikke slå opp i ordboka en eneste gang.


Den legendariske romanen av Harper Lee, ble utgitt første gang i 1960. Siden har den fått en renessanse og blitt utgitt i stadig mye utgaver. 

I Elidas 1001-sirkel skal vi lese en bok som ble utgitt i vårt fødselsår og jeg har valgt denne. Om jeg kommer til å lese originalen på norsk, vet jeg enda ikke, da jeg synes historien blir veldig godt presentert i denne utgaven. Men vi får se. Drep ikke en sangfugl er også en av Janne S Drangsholts 66 klassikere og inngår også i det prosjektet. 2 fluer i en smakk.

Romanens fortellerstemme er Scout, som ser seg tilbake og forteller om den 7-9 år gamle Scout. (det er hennes kallenavn). Hun bor med den fire år eldre broren Jem og sin far advokat Atticus Finch. De har også en husholderske; Calipurna, som de er veldig glad i. I starten av historien handler det om deres dagligliv. Faren som leser mye for dem når han ikke er på jobb, de leker med andre barn, en skummel nabo de utfordrer, på skolen, med mer. Scout er ganske opprørsk av seg, hun. er skarp, stiller masse spørsmål og finner seg ikke i  bli behandlet som om hun ikke kan noe på skolen, siden hun har kommet mye lenger enn de andre. Hun har lært seg selv å lese gjennom farens lesing for dem, men det godtar ikke læreren, fordi hun ikke har lært det på den rette måten. Hun er frampå og sier ofte ting rett ut, dessuten kler hun seg i bukser og ikke i kjoler. Dette er i 30-årene.
I byen der de bor er det mange svarte mennesker, og romanen tar for seg både klasseskiller, raseskiller og skiller mellom kjønn.

Atticus er en far som ønsker å  oppdra barna til selvstendig tenkning, god moral og rettferdighetssans. Han har solide verdier om at alle er verdt like mye og det prenter han inn i barna.
Dess eldre barna blir, dess mer lærer de og skjønner mer av hva forskjellene gjør med folk, spesielt når de får slengt etter seg at faren deres er Niggerlover og den slags stygge ting.. Unge Scout blir både lei seg og sint og havner i slåsskamp med en skolekamerat for hun vil forsvare sin far. Når hun kommer hjem må faren fortelle henne mer om jobben sin for at hun skal kunne forstå.

Han mener at også de svarte har rett på en god forsvarer og han vil bistå dem, han mener at de ofte blir siktet og dømt fordi de er svarte, han ønske å bidra til endre dette.




Han er forsvarer i en sak mot en ung svart mann som er tiltalt for voldtekt mot en hvit ung kvinne. Atticus er sikkert på at han er uskyldig, at det ligger noe annet bak anklagene. Vi følger rettsaken. ( Rettsaker egner seg meget godt i tegneserieromaner, det har jeg sett i Den fremmede og i Prosessen). Hvordan det ender er nok ganske forutsigbart, men argumentasjonen er solid og vi ser veldig godt hva som skjer.

Jeg synes dette var en meget god tegneserieroman og en god historie. Fred Fordham som både har laget adapsjonen og illustrert boka har gjort en meget god jobb. Han skriver i etterordet at han har forsøkt å være tro mot teksten til Harper Lee der det har vært mulig. Noen ganger har det måtte skrives om for å få det til å funke, men mest så er det ordrett korrekt, men sikkert forkortet noe. (min anm)
Jeg ble rørt over farens styrke og integritet, og tenker at dette ikke var hverdagskost i 30-årene, og han oppdro barna til tenkende mennesker med hjerte og forstand. 
Harper Lee utdannet seg innen jussen, og muligens er dette selvbiografisk materiale hun har brukt i romanen sin, det har jeg ikke sjekket ut enda. Hun ble født i Alabama, hvor romanen finner sted fra 1933- 1935. Hun ga ut to romaner før hun døde i 2016. Harper Lee (1926-2016)

Anbefales!

Boka oppsummert av Janne S Drangsholt:
"Det er bedre å drepe rasisme enn sangfugler".


Tegning: Therese Eide (s.179 i Drangsholt) Skinka illustrerer da Scout kler seg ut som en skinke og er på vei hjem sammen med sin bror etter maskerade i byen, hvor faktisk dette kostymet redder henne fra et brutalt overfall.



Harper Lee, Fred Fordham: To kill a mockingbird, 280 s
William Heineman, London 2018
Lånt på biblioteket



25 kommentarer:

  1. Flott! Da skal jeg plukke denne med meg hjem også :) Ut i fra coveret så ser boken ut som den henvender seg til barn, men det gjør den tydeligvis ikke. Godt at engelsken er grei å lese, jeg leser romaner på engelsk, men hadde noe imot å lese tegneserie på engelsk, spør meg ikke hvorfor. Nå er den bestilt på biblioteket :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Den er helt klart for voksne. Du liker nok denne Tine:)

      Slett
  2. Å, den boka var så fin, rørende og skremmende godt fortalt

    SvarSlett
  3. Eg har lest både originalen og den grafiske, og elsker begge :-)

    SvarSlett
  4. Synes du at du mistet mye fra romanen i den grafiske ? Jeg kunne tenkt meg å vite mer om Dill feks, hvor ble han av, men ikke sikkert det står så mye mer om han...

    SvarSlett
    Svar
    1. Nå er det ei stund sidan eg har lest både romanen og den grafiske, men eg meiner det var meir om Dill i den originale enn i den grafiske. Om du ikkje har lest den originale ennå, så anbefaler eg den og :-)

      Slett
  5. To kill a Mockingbird er den boka jeg har lest flest ganger. Lee skriver så godt fra Scouts synsvinkel - og Atticus ... for en pappa. Og temaene boken tar opp er fortsatt desverre aktuelle.
    Se filmen også !!!
    Forresten: Dill skal være basert på Lees kompis Truman Capote

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant.. for en pappa.
      Enig med deg at temaene fortsatt er aktuelle. Raseproblematikken i USA spesielt.
      Takk for tips om filmen.
      Capote- så gøy:)

      Slett
    2. Fant filmen til leie på Apple TV, den skal jeg se nr jeg blir ferdig med Exit.

      Slett
  6. jag har läst boken för länge sedan och tror mig ha sett en film också. möjligen med Gregory Peck i rollen som Atticus Finch. tack för smakebit och påminnelse!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det finnes en film i svart-hvitt, fant den dør i dag på Apple TV, men sjekket ikke skuespillerne. Skal se den en annen dag.

      Slett
  7. Jag har läst boken (inte serieromanen) och uppföljaren (som skrevs innan) Go Set A Watchman. Tack för smakbiten!

    SvarSlett
  8. Den här (ja, originalet alltså) läste jag för några år sedan, och sen såg vi den gamla filmen också. En tänkvärd och intressant historia

    SvarSlett
  9. trevligt att den här också finns tecknad!

    SvarSlett
  10. Jag har läst den på svenska. Riktigt bra.

    SvarSlett
  11. Har läst den någon gång för länge sedan. Tack för smakbiten!

    SvarSlett
  12. Men vad spännande att läsa den som graphic novel. Bara läst den som vanlig roman, skulle vilja läsa om den någon gång. Tack för smakbiten!

    SvarSlett