mandag 22. mars 2021

Jobs bok fra Bibelens Gamle testamente. (Jannes 66 klassikere)

 Nå har jeg lest Jobs bok, den kjente og for mange kjære, poetiske boka i Bibelen som flere har latt seg inspirere av. I den kristne Bibelen tilhører den de poetiske bøkene, i den jødiske tilhører den ketubin; skriftene. Altså litt forskjellig alt etter hvilken religion man befatter seg med. Jobs bok tilhører der visdomskriftene, hvis mål er å formidle religiøs og etisk innsikt. 


Stakkars Job. hva har han gjort for å fortjene å miste alt?

Handlingen i Jobs bok er ganske enkel, men grusom. Teksten kan anspore til etisk og filosofisk refleksjon om det finnes rettferdighet i verden og om det lønner seg å oppføre seg ordentlig og rettskaffent. Moderne mennesker har sikkert erfart at det ikke nødvendigvis finnes rettferdighet i verden. Opplevde Job det? Ja, til slutt, etter at Gud hadde tatt fra ham alt han eide, ødelagt helsa hans og fratatt ham all tro og håp på bedre utsikter og ydmyket ham til det ytterste. Da Job til slutt fikk prate med Herren og bedt om unnskyldning fordi han til slutt fordømte Herren for det han hadde gjort, fikk han oppreising og ble tatt inn i Guds varme igjen. 
Da ble hans velsignet av Herren mer enn de første årene. "Han fikk fjorten tusen sauer, seks tusen kameler, tusen par okser og tusen eselhopper. Han fikk sju sønner og tre døtre....I hele landet fantes ikke vakrere kvinner enn døtrene til Job; faren ga dem arverett sammen med brødrene.
Deretter levde Job i 140 år og fikk se barn og barnebarn i fire slektsledd. Så døde Job, gammel og mett av dager. " (kap 42, 12-17)

Ikke småtteri med andre ord.

Men litt tilbake: Gud plaget ham selv om Job aldri hadde gjort noe galt. Job var en av Herrens beste tjenere, helt til Satan overtalte Gud til å la ham herse med ham. Job skulle miste alt han hadde, alle dyrene, eiendommene, tillit hos folket, familien og gud vet hva..  
Job ble så fortvilt at han forbannet Herren og ville til slutt bare dø.
Han snakket med vennene sine og boka viser disse dialogene. De trodde at Job hadde gjort seg fortjent til til ulykka ved at han hadde gjort noe galt. En etter en fordømte de ham. Job sto opp for seg selv og nektet for at han hadde gjort noe galt. Han var fromheten selv. Disse samtalene er ganske interessante. Teksten er godt skrevet, den er nok også kledt i en moderne språkform, siden den opprinnelig ble skrevet på hebraisk for ca 2210-2510 år siden.

Ellers må jeg si at jeg skjønte hvorfor jeg aldri har trodd på en slik Gud som her beskrives. En Gud som er så lunefull og oppfører seg som en psykopat, en herskesyk fyr. Ja, så var han påvirket av Satan, men det burde den godeste Gud holdt seg for god for. Om jeg tidligere har tenkt og snakket om at jeg har hatt lyst til å lese hele det Gamle testamentet systematisk, så ble jeg ikke fristet til å lese mer nå. Men hvem vet om lysten dukker opp igjen senere. Påska står for døra og jeg har fortsatt Bibelen på iPaden i normal skriftstørrelse.
Jeg leste Jobs bok i går, dvs søndag, og følte meg nesten litt religiøs en stund siden jeg satt og leste bibeltekst på en søndag, nesten som i andakten, tenkte at det skulle min farmor ha likt, men nei, jeg er ikke det.

En morsom ting fra boka jeg må nevne; Job sa til Gud i en av sine samtaler oppover " Husk, du laget meg av leire..." . Jeg kom til å tenke på Vi er fem av Mattias Faldbakken, der han skapte et vesen som begynte å leve. Hadde Faldbakken fått inspirasjon fra Jobs bok, mon tro?

Tine har også lest og blogget om Jobs bok 

Boka har jeg lest i klassikerprosjektet Jannes 66 klassiskere, inspirert av boka Fra Shakespeare til Knausgård

Jobs bok oppsummert av Janne S Drangsholt: 
"Gud inngår et veddemål med Satan og føkker opp livet til Job. Så gjør han det godt igjen"
Tegning: Therese G Eide

Jobs bok, Bibelen, 95 s
Bibelselskapet ebok 2014
Lånt på Bookbites

14 kommentarer:

 1. Herlig omtale, og mange flotte refleksjoner. Digget din referanser til Faldbakken, spot on, tenker jeg :)
  Jeg leser jo om kvinnene i bibelen om dagen, og har nesten vennet meg til å lese i bibelen nå. Gleder meg til å lese om Marta og Maria snart, for nå nærmer jeg meg det nye testamentet :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine:) Følte den ble litt rotete men orket ikke bruke mer tid på den.

   Leser du i Bibelen samtidig som du leser boka til Alf W?
   Maria-ene er spennende. Eller Marta.
   Særlig Maria Magdalena.
   I Israel er det bygd et eget senter til henne, Magdal, i byen der hun vokste opp. Vi var der da vi var på Israel/Palestina-turen.

   Slett
  2. Tine/Anita:Siden dere snakker om kvinner i bibelen,kan anbefale Marias testamente av Colm Toibin

   Slett
  3. Den har jeg hørt en del bra om Beathe:) Noteres på nytt.

   Har ellers lest en del om Maria Magdal bl.a. Katherine McGowans "Den som skal komme"- en nydelig roman, samt i bøker av Marianne Fredriksson, Dan Brown selvsagt og inspirasjonskilden hans; Hellig blod, hellig gral.

   Slett
  4. Den er eller i det minste har vært på 1001-listen også. Marianne Fredrikssons bøker har jeg sett en del av på Bookbites, må sjekke de ut. Takk for tips

   Slett
  5. Takk selv.:)
   Jeg ser ikke at den er på 1001-lista (måtte sjekke). Boka ble utgitt i 2016, skifter de ut de siste innkomne bøkene, tro. Har ikke sett at lista er oppdatert på flere år..

   Slett
  6. Nope,det er meg som roter-den var på Bookerlisten. Husker at mange bokbloggere leste den på engelsk når den kom ut og tror det var derfor jeg begynte å fable om 1001-listen :-D

   Slett
  7. Ok, husker at flere leste den ja.

   Slett
  8. Takk for tips Beathe, Marias testamente skal jeg låne etter påske. Og, ja Anita, jeg slo opp og leste litt, der Alf W gjorde meg nysgjerrig, det ble noen bokmerker også, for videre "research".

   Slett
 2. Oj,artig med Faldbakken der,kunne vært morsomt å spurt han om nettopp dette. Nei,så mye elendighet det er i verden så tenker jeg at om Gud skulle finnes så er han helt elendig i jobben sin og burde vært oppsagt på dagen,da skjønner du hvordan landet ligger an her i gården. Etter omtalen din så ser jeg frem til å lese denne og jeg likte så godt bilde du illustrerte med 🙂

  Serdu leser Americanah,den skal jeg begynne på nu.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, må le her jeg nikker til kommentaren din::)
   Bildet lånte jeg et eller annet sted da jeg googlet Jobs Bok. Glemte å kreditere.. Tror det var Bibelselskapet som hadde brukt den , men jeg så at mange har brukt den, bildet er en del av et større maleri hvis jeg huske rett.

   Måtte ta pause i Americanah etter ca 100 sider for å lese krim.
   Får vel starte opp igjen etter påske (eller mellom krimbøkene).:)

   Slett
  2. Åja,det tenkte jeg ikke på,bare syntes bilde var fint og passet godt til innholdet vil jeg tro.

   Ja,blir litt krim her også, både på lyd og nettbrett om dagen i tillegg til dikt. Kom endelig i gang med dette krimmanuset jeg har snakket om og det var overraskende bra,blir spennende å se om det holder helt inn. I følge bokelskere skal jeg ha de to første bøkene i serien om wilma aka omtalen din fra i går.

   Slett
  3. Ja, det er det:) Og passe gjør det absolutt.

   Leser Chimera av Gert N nå. Den er så bra, men skremmende...

   Slett