tirsdag 16. mars 2021

Elskede barn av Romy Hausmann. Tildels åndeløs spenning.

Tyske Romy Hausmann har gjort knallsuksess med sin debut Elskede barn. Det er en blanding av psykologisk thriller og krim. Om bortføring og å være innesperret i fangenskap over lang tid med en syk syk mann. Knallspennende!Tyskerne har jo dessverre noen saker med ekstreme kidnappere, som bl.a. Joseph Fritzl. Jeg tenkte litt på det da jeg leste boka, men jeg vet ikke om boka er inspirert av den eller lignende saker.

Elskede barn har fått mye oppmerksomhet og gode anmeldelser og jeg hadde selvsagt ganske høye forventninger, selv om jeg prøvde moderere dem noe. Jeg ble raskt fanget inn i historien og selv om det enkelte steder var litt roligere, var boka jevnt over suggererende spennende og de siste hundre sidene økte pulsen kraftig og jeg måtte passe på å puste rolig.  Lurer på om pulsen enda ikke har roet seg helt etter å ha lest den ut på senga i går kveld. (har funnet frem en forhåpentligvis roligere krim nå og ikke en om kidnapping, siden det er tredje boka jeg leser på rad med det som tema)

Boka handler om en ung kvinne og en jente på 13 år blir lagt inn på sykehus etter en bilulykke. Jenta, Hannah, som hun heter, forteller at mora heter Lena og at de flyktet fra en hytte i skogen med tildekkede vinduer. Far har holdt dem fanget, sier hun.
Gjennom Lena og Hannah får vi historien i tilbakeblikk, vekselvis mellom nåtid, på sykehuset, men også etter utskriving.

Kvinnen som heter Lena forsvant for mange år siden i Munchen, da hun var 23. Hennes foreldre er nesten ødelagt av sorg og uvisshet. Hva skjedde med Lena. Politiet kontakter foreldrene Karin og Matthias Beck, med spørsmål om de kan identifisere kvinnen på sykehuset, de aner ikke hvem det er. Mathias ønsker å gjøre det, bare en av dem får komme inn. Matthias sier han ikke gjenkjenner kvinnen som sin datter, det er en annen. Samtidig ser han en jente prikk lik Lena i korridoren sammen med en sykepleier. 
Han blir svært forvirret, naturlig nok.

Historien spinner videre med synsvinklene til kvinnen kalt Lena, Hannah og Mathias Beck, samt avisartikler fra tiden Lena forsvant og nå med saken med de to på sykehuset, og etterforskningen som pågår i sterkere grad . Karin, etterforskerne og journalistene kommer også til ordet, de har alle en sentral rolle. Vi får kjenne på  hvordan tysk media oppfører seg som kyniske gribber. Og politiet som sliter med mange innviklede spor for finne ut av ting. For her er ikke alt som det ser ut som ved første øyekast.

Jeg vil ikke røpe mer, for det er mange overraskelser i denne boka og det som gjør det så spennende.  Karakterene er interessante, med nok kjøtt på beina til at de blir troverdige og man får godhet for noen av dem, spesielt det sære barnet Hannah, med store kunnskaper og noe tvangspreget adferd, aspergertype. Hun har levd innestengt i årevis, så at hun er preget på forskjellig vis er naturlig. Vi får også innblikk i samtalene med terapeuten hennes på sykehuset og barne-og ungdomspsykiatrisk. Dette er ikke hverdagskost, for å si det sånn.

Anbefales!
Terningkast 5. (noe språkpjusk som trekker litt ned)

Forfatteren er aktuell på Krimfestivalen 2021 som starter torsdag. 

Andre som har blogget om boka:


Romy Hausmann: Elskede barn, 422 s
Cappelen Damm 2021
Leseeksemplar fått av forlaget

16 kommentarer:

 1. Ja, denne boka likte jeg! Skrev positiv omtale om den i februar.Håper å kunne lese mer fra denne forfatteren!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Jeg googlet lenge og fant ikke flere enn disse over her. Du må bare legge inn link i kommetarfeltet altså:)

   Slett
 2. Flott omtale av knallsterk bok, Anita!
  Og takk for link :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Bjørn:) Bare hyggelig, vet du. Ja, denne var god.

   Slett
 3. Enig med Bjørn, god omtale - har boken men venter på lydbok, tror ikke det kommer noen - så da får jeg vel lese bok da. (Vanskelig å gå når man leser papir.....)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det Randi:)
   CappDamm bruker jo å komme med lydbøker, men kanskje har de så mange utgivelser nå at det bare tar litt tid..?
   Ikke gå med boka, nei,;) Hehe.

   Slett
 4. Nå er jeg sjeleglad for at jeg ikke ga denne videre før jeg hadde lest den selv for denne høres veldig bra ut. Enig med både Randi og Bjørn, god omtale. Du skriver jo som oftest gode omtaler og jeg prøver å være forsiktig med å si det hver eneste gang jeg kommenterer for da kan ordene miste betydning...

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du ikke ga den bort. Takk for fine ord, det samme til deg:)

   Slett
 5. Herlig omtale Anita, så gøy at du likte den så godt, for det gjorde jeg også :) Har vært på biblioteket i dag og hentet William Blake-boken du anbefalte, men først må jeg lese Hør her a, for den var det lang kø på :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine:) Sjekket bloggen din, men fant ingen omtale, men jeg minnes at du har lest den.
   Håper du liker Balke-diktene:)
   Kan tenke meg at det var kø på Hør Herà. Vurderer å lese den selv, men kan godt vente.
   Ferdig med Sofokles i kveld og har lastet ned hele Bibelen på Bookbites for å lese Jobs bok i normal skrift:)

   Slett
 6. Gleder meg til Krimfestivalen. Det er for mange interessante krimbøker nå. Så jeg skal se noen intervjuer og kanskje det blir letttere å velge. Jeg vil ha din frsitende omtale av denne boken i bakhodet :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne hører spennende ut, sjelden jeg leser tyske bøker!

   Slett
  2. Augusta: Enig. Jeg så gjennom programmet noen ganger og laget meg liste over bøker av de forfatterne jeg har lest, de jeg har på vent, og så laget jeg en bunke over de jeg vil lese først av disse forfatterne, de første ca blant dem som kommer først i programmet av de postene jeg vil se. Systematikk.:)
   Og så vil bokbadene avgjøre hva jeg leser mot og i påska.

   Takk:)

   Slett
  3. Ingun: Ja, ikke sant. Artig med tysk krim/thrillere. Har lest Babylon Berlin av tyske Volker Kutscher (den er filmatisert , serien ligger på nrk.tv, historisk krimthriller)
   Har lest andre tyske romaner, men lite i krimsjangeren. Må vel tilbake til Heinrich Bøll som jeg leste på 70-80-tallet

   Slett
  4. Jeg fulgte med på TV serien Babylon Berlin, den var imponerende bra laget. Jeg husker også at jeg leste tyske romaner på 70-80 tallet. Kanskje jeg bør tenke på noen av dem til 1001 bøker. Jeg skal skrive om Olav H. Hauge i diktlesersirkelen, men driver nå å lager en katalog som tar all min tid, så kanskje det tipper over til april før den kommer inn på bloggen.

   Slett
  5. Ja, ikke sant. Har ikke sett hele , fordi jeg falt av lasset, men har tenkt flere ganger at jeg skal fortsette der jeg slapp.
   Går fint med Hauges diktinnlegg selv om det blir litt på etterskudd.:)

   Slett