fredag 5. mars 2021

Fem dager i mai av Ole Asbjørn Ness. For det meste hyperspennende!

 Ole Asbjørn Ness er en nesten ukjent forfatter for meg. Jeg kjenner til romanen Aftenlandet (som jeg har i ulesthylla), men har ikke lest noe av ham før nå. Han vant Tarjei Vessas debutantpris for Det er natt i 2004, og ble nominert til Ibsenprisen for hørespill Flavnaden i 2011. At han har talent vitner dette om, samt at han er allsidig. Men hvorfor skrive krim? Det vet ikke jeg, men at han behersker også det formatet, er det ingen tvil om. Fem dager i mai er både spennende, velskrevet og aktuell.


Den unge bloggeren Emma Andrea forsvinner. Hun bor med sin mor og de har et tett og nært forhold. Moren har vært bekymret for alt hun legger hun på nettet på bloggen sin, hvem som helst med onde hensikter kan lett finne henne og gjøre noe mot henne. 
Moren kontakter politiet da datteren ikke kom hjem etter en joggetur. Politiet går vanligvis ikke ut med savnetmeldinger før det har gått 24 timer. Det er ikke så uvanlig at ungdommer blir borte et døgn akkurat. Moren til Emma Andrea kjenner det med hele seg at det har skjedd noe med datteren. Den utradisjonelle politimannen Johnny Abrahamsen føler at dette er mer enn en hysterisk mamma. Han tar henne alvorlig, men får ikke satt i gang etterlysning fordi det er mot rutinene, de må vente. Men Johnny er en type som ikke tar nei for et nei, og starter søk på egenhånd, litt kan han da gjøre. Han drar blant annet dit Emma Andrea jogget, og med god hjelp av bloggen finner han ruta. Ganske snart kommer det en melding på bloggen om at hun har tatt seg en ferie og at ingen bør bekymre seg for henne. Det roer ikke ned moren, for det er veldig utypisk datteren å gjøre noe sånt uten varsle og å planlegge. 

Ganske snart forsvinner nok en blogger, Gine. Hun var også på joggetur.
Johnny forbanner seg på disse jentene som legger ut så mye om seg selv på nett, som frister overgripere og kriminelle. Men sånn har det blitt. Gine har en samboer som også meldte raskt fra til politiet, og nå må de ta dette alvorlig når to jenter er borte. Flere settes på saken. Det blir en kamp mot tiden og det er 17.mai i Oslo og Norge.

I en annen manns hode har planleggingen foregått lenge. Han er ensom, stygg, får seg ikke damer, ingen vil ham, han er sint  på disse lettkledde selvbevisste "horene". Han har konvertert til islam, han skal gjøre noe stort. Han tenker på ABB, 22.juli, men dette kan bli minst like stort. Han skal sette ut alle. Han er datakyndig, han har kanskje en medhjelper.

Johnny Abrahamsen har selvsagt også sitt å slite med, og for denne typen er det damer og sex. Han er godt gift med Camilla og har en datter på to år som han elsker over alt i verden, men andre kvinner greier han ikke å styre unna. Kan det bli hans bane? Han har også et heftig temperament og er derfor degradert til en annen del av politiet enn krim, men denne saken er det han som får i fanget, og han ønsker å følge den opp, på tross av motstand lenger oppe i systemet. Johnny er en som går sine egne veier, dessuten har han støtte i sin tidligere kollega/sjef Ulven.

Boka er lettlest, kapitlene flyr unna, og den er veldig vanskelig å legge fra seg. Tidvis kan Ness skimte med noen vakre setninger, men det er ikke til hinder for fremdriften, jeg bare legger merke til dem og tenker, jøss, dette var fint skrevet. Humor har forfatteren også, men ikke overdrevet, men litt sånn snerten som krydrer dialogene innimellom. Noen steder kan det bli litt mye utenomprat, det er Johnny som har så mye på hjertet, kanskje kunne dette vært kuttet noe, samtidig forteller det en del om ham. Da regner jeg med at vi ikke er ferdige med denne karen, heller.

Jeg leste en krimbok i februar, som handler om incels, Rottekongen. Snedig at det dukker opp her også. Kombinert med ekstremisme og en som er villig til gå veldig langt, blir dette en bombe av en historie.

Absolutt anbefalt! En god krim til påskeferien, eller før om du vil:)

Henning har også blogget om boka, og jeg er enige om terningkast 5!


Ole Asbjørn Ness: Fem dager i mai, 336 s
Vigmostad og Bjørke 2021
Leseeksemplar fra forlaget12 kommentarer:

 1. Denne likte jeg også. Ser VG ikke er like begeistret

  SvarSlett
  Svar
  1. Leste VGs n, etter tips fra en på facebook. Hovdenakk kan være veldig kritisk når han er i det hjørnet, og jobben hans er også lese kritisk, og så er det noe med hvilke briller hans etter på da.. Ser at dette er en bok med mange klisjeer, men det er da jaggu meg de fleste krimbøkene nå til dags..
   For oss vanlige lesere, så teller leseopplevelsen, og jeg synes denne var veldig spennende og godt skrevet. lett å lese, og det er godt å ha innimellom.

   Slett
  2. Har lest din omtale også nå og linket til den. Vi er ganske så enige.

   Slett
  3. Takk for link. Har nevnt deg i min

   Slett
 2. Så gøy at du og Henning er enige om denne, helt på tross av VGs anmelder. Måtte ha meg en krimpause, men leste Knokkelstøv på bare 208 sider i går, og det føltes godt, er klar igjen!
  Spent på hvordan det er å lese tegneserier på engelsk, har lyst å lese Harper Lee

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var vi her, ja.
   Har Knokkelstøv, likte du den?
   Harper Lees tegneserieroman er lett å lese. Den er bare tykk, og derfor har jeg ikke lest den ferdig enda.
   Litt travle dager her. Leser for mye samtidig også nå, tror jeg.
   Dikt, tegneserie, krim til kvelds, Heroin Chic på padda..

   Slett
  2. Ja, også leser jeg Dante, og har begynt på en lydbok.. da blir det bare litt nå og da her og der..

   Slett
 3. Leste tilfeldigvis anmeldelsen i VG og så at du hadde skrevet om samme bok og da måtte jeg innom å se. Syntes boken høres interessant ut og skal se etter den på Bookbites/Allbok.

  Har nettopp lastet ned Poppy så den blir neste lydbok ut.

  Ha en fin helg,Anita 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du synes det , tross gulpet til Hovdenakk;)

   Poppy som lydbok? Må sjekke.. kan være greit å kombinere, når man leser så mye, skal lese så mye, rekker ikke lese så mye... I alle fall nr man har kommet litt inn i historien . Er en del folk å holde styr på i starten her.

   Ønsker deg en fin helg også Beathe:)

   Slett
  2. Ja,lå inne på Allbok i lyd og det er fint å kombinere med litt lyd og Papir/skjerm. Håper å få lest litt i morgen,det har blitt veldig lite denne uken her. I kveld havnet jeg på "Exit"-kjøret, veldig god serie selv om det blir litt vel mye dop og sex men det er vel slik det er med eliten i finansmiljøet. Provoserende serie men veldig godt spilt. Har du sett den?

   Slett
  3. Fant den på Bookbites også, så jeg resereverte den nr 5 i klen. Sikkert ferdig med papriboka før den blir ledig ..

   Exit har jeg ikke sett, tvilsomt om tematikken er noe for meg, men jeg vurderer å se den etter ha sett noen teasere av Exit 2 på TV. Det er jo kremen av norske skuespillere som er med, og bare det....

   Slett