fredag 19. mars 2021

Krimfestivalen 18-20.mars 2021. Rapport fra Dag 2.

Lørdag 19.mars 2021. Dagen startet litt for brått, selv om det var planlagt. Kroppen min er stiv og treg og jeg er utmattet etter en, for meg for tiden,  tildels aktiv uke. Spiser litt kokurt med nøtter og bær. Jeg drar på fysioterapigruppe og det er vondt og slitsomt. Ventilasjonsvifta i lokalet overdøver den rolige musikken. Passer meg bedre å trene senere på dagen, men jeg kan ikke gjøre noe med tidspunktet for denne gruppa. Gjør noen ærend etterpå. Kommer meg hjem, lager meg lunsj med avokado, reker og knekkebrød. Kaffe. Kaffe. Prøver å kvikne til for å greie å konsentrere meg om Krimfestival og bokbad. Så er jeg i gang.
Kjører postene på Youtube så jeg kan bruke cromecast for å se dem på TVn.


Fine debutanter i samtale med Sarah Natasha Melby. Ellen G Simensen og Hanne Gellein. Dette så jeg i opptak senere på dagen. Les mer om dette senere...

Nesten... i gang. Det vil si, jeg ser, men får ikke med meg alt. Faller jevnlig ut. Er ikke fokusert nok. Svarer opp kommentarer på facebook om Ernas smittevernfadese i går. Voldsomt som det opprører.  Hodet mitt flakser i alle retninger. Smittevern, statsminister, mat, krim, trening, andre private greier. 

Sånn litt over 12.00 fikk jeg med meg noe av Hans Olav Lahlums innslag om mysterier som han anbefaler. Deretter et mestermøte mellom Hanne Kristin Roede og Torkil Damhaug. De skriver veldig forskjellig type krim. Hun; politikrim med fokus på oppklaring og motiv, han; psykologisk krim , hva skjer inne i de som gjør forbrytelsen, hvorfor skjedde det. Interessant samtale. Jeg liker begge to som er eksperter på hvert sitt felt.

Mohlin & Nystrøm har skrevet første bok av en serie, som jeg likte veldig godt. Det siste livet, heter den. Denne samtalen hadde jeg gledet meg til, men jeg greide ikke helt å konsentrere meg, så det må jeg se på nytt. Heldigvis er ikke det noe problem siden postene ligger ute både på Krimfestivalen sin side og på Youtube.

Hans Rosenfeldt - spennende forfatter, men dette må jeg også se på nytt. Medforfatter av serien om Sebastian Bergmann, manusforfatter av Broen, aktuell med boka Ulvesommer.


Hans Rosenfeldt. Masse kjekke svensker på digitalt besøk på festivalen.

Sofie Sarenbrant- der var jeg med. Artig å høre på henne. Hun er en av en drøss kjente krimforfattere i Sverige, hun har skrevet 10 bøker i serien om Emma Skjøld. Jeg har tre, enda ulest. Aktuell med Syndebukken. Sarenbrant er journalist, hun sier hun kunne ikke bruke en journalist som heltinne siden Liza Marklund gjorde det hun egentlig ville, så derfor skapte hun en etterforsker i politiet. Det krevde mye mer tid og research. Sofie sier hun privat er mye redd og har enormt livlig fantasi.  Å stå i kø på IKEA kan være en prøvelse, hvis noen ser skummel ut spinner fantasiene. Men det er en gave som forfatter, siden hun kan leve seg sterkt inn i frykt og redsel.


Arne Dahl- han fikk jeg med meg litt av. Ble imponert av bokhylla hans i bakgrunnen. Han snakket blant annet om savnet av å reise og treffe lesere. Flere kom inn på det. Det å skrive er veldig introvert, å kunne dra ut å treffe lesere, skaper en nødvendig motpol og impulser. Det siste året har ikke det vært mulig.




Forfattere har ofte digre bokhyller. Også bokbaderne har bøker i bakgrunn. Øverst; Arne Dahl. Under  fra t.v.: Kari Birkeland, Cara Hunter (lite bøker), C.J. Tudor(blank bakgrunn)


To av fjorårets debutanter Ellen G. Simensen og Hanne Gellein i samtale med Sarah Natasha Melbye. De har begge gått Krimforfatterskolen i regi av Cappelen Damm. Artig å høre på dem Begge har skrevet fra hjemstedene på henholdsvis Ringerike/Hønefoss og Trondheim. Jeg har lest begge bøkene og likte dem godt.  Tro meg når du lyver  og Alle fugler små. Begge to jobber med nye bøker.


Sarah er flink, hun lar ikke seg selv komme i veien for intervjuobjektene.

Så er det tid for Fredagspils med Tom Egeland og Hans Olav Lahlum. Koselig å høre på disse to gamle traverne. Tok meg en lavkarbo-pils jeg. Er man på festival, så er man på festival.:)


Etter det fikk jeg med en samtale med Helene Flood og Kari Birkeland om psykologiske thrillere. Flood kommer med en ny bok til sommeren, som heter Elskeren.

Jeg reflekterte også over en del andre morsomme ting på festivalen. Som matching av bokbader og forfatter:


1. Langt lyst hår og ensfarget genser. Cara Hunter og Hilde Sandvik
2. Blomstrete bluser/skjorter. Sofie Sarenbrant og Knut Gørvell. Sarenbrant har endog blomstret tapet.

Jeg er enig med Gørvell i det han sa at det er jo litt morsomt å se hvordan forfatterne har det hjemme..;)

Den siste programposten var Blodig bokbad:


Dyktige Grethe Bøe, Hans Olav Lahlum og Torkil Damhaug i samtale med Asbjørn Slettemark.



Noen av bøkene til forfattere i dagens program.

Fin avslutning på kvelden. I morgen kan vi se: 
Bo Svermstrøm, Peter Swanson, Gunnar Stålesen , Anders Roslund, Torkil Damhaug og Trude Teige, Pascal Engman og Jørgen Brekke, Terje Bjørnanger og Gard Sveen, Trude Teige og Eva B. Ragde, Bjørn Olav Jahr  (true crime), John Grisham, Gert Nygårdshaug, Claire McIntosh, Anne Gaathaug (krimquiz), Helene Flood og Atle Nilsen, Geir Tangen og Agnes Matre.

Mye spennende å se fram til :) 


Rapport fra Dag 1, her

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar