søndag 2. februar 2020

Alle fugler små av Hanne Gellein. Creepy krim fra spennende debutant

Ny krimdebutant fra Trondheim. Det er alltid gøy og særlig gøy når det nå kommer en kvinne som skriver fra byen vår. Hanne Gellein har gått krimforfatterskolen til Cappelen Damm og så langt jeg vet, den eneste som har debutert på et stort forlag etter å ha gått skolen. (Tell med if I`m wrong). 
Før jeg sier mer om boka, så kan jeg i alle fall røpe at jeg ble begeistret.


Nidelva er sentral i denne boka, og det var fristende å tenke at inspirasjon kan ha kommet fra de mange drukninger i elva de siste årene. Om det har noe med saken å gjøre, vet jeg ikke.
En ung jente, Maja, ble funnet druknet i elva for noen år siden. Hun skal ha fått krampe noe som medførte drukningen. Hennes mor; Ingeborg Witsøe Berg,  er en dyktig kjent dommer i Trondheim. Hun sliter fortsatt med stor sorg etter datterens død og ekteskapet med Arne skranter. Ingeborg står midt i en alvorlig rettsak mot en ordfører siktet for incest mot barnebarnet sitt.

En 13 år gammel gutt blir funnet død på Ladestien. Den unge patologen Silje Andersen, nyansatt på St.Olavs hospital, får den unge gutten som sitt første oppdrag på jobb. Hun assisterer sjefspatolog Thorvaldsen.

Etterhvert aner både dommer Witsøe Berg og patolog Silje Andersen at det er noe som ikke stemmer. På hver sin kant får de snusen i sammenhenger, og nøster i hver sine hjørner.
Ingeborg har et elskerforhold til politimann Tor Wåge, og Silje har et trøblete samboerforhold bak seg. Hun blir stalket av sin voldelige eks. Silje blir kjent med røff type, Luca Stellander  (L Salander?;)), som legger sine beskyttende vinger rundt henne da hun en dag rømmer fra den plagsomme eksen sin inn på en kafe på Bakklandet (Skysstasjonen). Det skal vise seg at hun får god hjelp av denne utradisjonelle mannen med tatoveringer og en tøff stil med en spesiell fortid. Luca blir denne romanens Lisbeth Salander. Nå er det vel slik at en dataekspert er nødvendig i de fleste nye krimromaner. Luca er vår helt.

Silje utvikler seg fra å være en litt forsiktig og frynsete nyansatt patolog til en dristig snushøne, denne bokas "etterforsker", et artig bekjentskap innen krimmens verden. Det samme med Luca.
Å røpe så mye mer blir bare dumt, men å si at dette handler om makt, nettverk, konspirasjoner er vel ikke å si for mye. Det er rykende spennende og jeg hadde vansker med å legge boka fra meg, selv om jeg leste på skjerm. Kun avbrutt av små hvilepauser for øynene og litt mat, så har jeg lest i ett jafs i dag.
Jeg fikk tanker om Hanne Gellein er vår nye Kim Småge, og det er kjærkomment siden hun ikke lenger skriver krim.
Alle fugler små er en rykende sidevender, en skikkelig creepy thriller som ga meg forhøyet puls og litt pustebesvær til tider.  Man må svelge noen troverdighetskameler underveis, men pytt pytt, dette er underholdning av beste merke, og Gellein skriver også veldig godt.
Det er også ekstra artig når det er fra Trondheim, med kjente steder, Bakklandet, Buran, Ladestien, Østmarka, Øya med sykehuset, Nidelva, Nidarosdomen, Byneset etc. Disse kjente stedene er brukt en del også i Småges krimbøker, men også av Jørgen Brekke med flere. Byen er ikke så stor, men kanskje kan andre områder av Trondheim også utforskes mer i krim-sammenheng? Og det hadde ikke gjort noe om Gellein hadde brukt riktige navn på kafeene hun nevner, vi som er herfra skjønner jo hvilke som menes. Men jeg antar at det er bevisst.

Jeg ser frem til flere bøker fra Hanne Gellein og håper på gjensyn med Silje og Luca. Kanskje også den unge kjekke politimannen Erlend Greve som Silje ble så god venn med?

Anbefales! Terningkast 5!

Hanne Gellein er født i 1978, er utdannet sykepleier og arbeider på Barneklinikken på St.Olavs hospital. 


Foto: Forlaget


Hanne Gellein: Alle fugler små, 320 s
Cappelen Damm 2020
Kilde: PDF/leseeksemplar fått av forlaget15 kommentarer:

 1. Du er kjapp altså!Så på insta tidligere at du hadde begynt på denne, og nå er den lest og skrevet om. Høres unektelig spennende ut og sikkert ekstra kjekt for deg som bor i området å lese denne. Alltid kjekt med nye forfatter-stemmer og siden jeg straks er ferdig med "Den tause pasienten" må jeg kanskje titte litt på denne i samme slengen.
  Takk for tips :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, noen bøker bare er sånn, umulig å legge fra seg..begynte under lunsjen med å lese på mobilen, så ble jeg hekta, og fortsatte på laptopen. Litt slitsomt for øynene, men men.. Papir neste før jeg leser et par andre jeg har på PDF fra CD.

   Slett
 2. Spennende! Den følelsen når man bare må lese ferdig en bok. Gøy med nye forfatternavn.
  At du nevnte Kim Småge gjorde meg interessert. Jeg husker fortsatt første gang jeg leste Nattdykk. Hun skrev så bra om kvinner i en krim!
  Jeg har lyst til å lese denne, men den har ikke kommet til biblioteket.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo herlig, siden jeg i dag ikke hadde andre planer enn å være inne og lese og pusle med ting..
   Boka er helt flunkende ny, så det tar vel litt tid før den er på bib..

   Slett
 3. Alltid gøy å lese fra hjembyen, bra boken innfridde forventningene dine, og vel så det :) Forsøkte å bestille boken på biblioteket, men den har nok ikke kommet til Bergen enda :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er rykende fersk og det tar vel litt tid før de kommer på bib, og om den blir innkjøpt er vel heller ingen selvfølge . Men hvis du spør etter den , så kanskje ?

   Slett
 4. Auda, her kunne jeg lett gått på en sprekk - men, boka er ikke kommet i ebok-format og da hjelper det lite på denne siden av Atlanteren. Har imidlertid notert meg kraftig at denne skal leses. Du burde vurdert å begynne som predikant? ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm, kommer ikke e-bøker i salg omtrent samtidig som papirbøker? Nå så jeg btw at det står "forventes i salg" på forlagets side. Forleden sto det ca 3.2. Vet at hun skal ha lansering på Rockheim den 6.2 (tor jeg at jeg så på fb). Jaja, den som venter på noe godt etc.

   Slett
  2. Ahh.. så derfor! Jo ebøker kommer i salg nokså samtidig, det var derfor jeg stusset :) Da var det bare å vente ja.

   Slett
  3. Den må vel komme snart. Forfatteren hadde lansering på Rockheim i går.. (men jeg var på Yoga;))

   Slett
 5. Creepy er et pluss, og morsomt at hun er fra Trondheim. =)

  SvarSlett
 6. Creepy krim var veldig lokkende ord :-) Jeg synes også det er meget gøy å lese bøker der en kjenner seg igjen i omgivelsene. Lars Helle er en ny krimforfatter som skriver fra Jæren. Det har jeg ikke funnet før og det var fint å lese.
  Jeg skal lese denne boken og, det er helt sikkert. Du får den til å høres meget bra ut :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du synes det.:)
   Forfatteren hadde lansering i Trondheim i går, den fikk jeg ikke med meg siden jeg var på yoga, men så på fb at det var fullt hus.
   Boka er vel straks i butikken.. så den ikke på Norli i dag.

   Slett
 7. Jøss,innlegget mitt er visst sitert her i Boktips: https://www.boktips.no/krimboker/hanne-gellein-alle-fugler-sma/

  SvarSlett