tirsdag 11. februar 2020

Andre guder av Jørgen Brekke- en annerledes spenningroman

Annerledes spenningsbok fra Jørgen Brekke.
Dette er første del av en serie basert på de ti bud, skrevet av forskjellige forfattere. Jeg har lest alle krimbøkene til Jørgen Brekke og han er en forfatter jeg liker godt å lese. Denne gangen har han skrevet en litt annen type spenningsroman, ikke en direkte krim, mer som en psykologisk thriller basert på budet: Du skal ikke ha andre guder enn meg. 
Spennende og snedig løst.


Boka er bygd opp ved at Jonny og Linda forteller hver sin versjon av sin historie; hvordan de møttes i ungdomstiden, hvordan de møttes på nytt i godt voksen alder.
Jonny har problemer med temperamentet sitt, men har fått orden på livet sitt etter perioder med rusavhengighet, virker det som.
Linda har studert i Nordland, men flytter til Kristiansand hvor hun både treffer Jonny ved en tilfeldighet og predikanten Isaksen, som hun kjenner fra før.
Linda er blodkristen, men troa hennes har endret karakter.
Isaksen leder Guds Bud, en menighet hvor han er den karismatiske pastoren som samler horder av folk og det bedrives frelse og tungetale i like stor skala som pengene vipses inn på hans konto.
Linda og Jonny blir kjærester på nytt, men Jonnys sjalusi blir tøyd til bristepunktet. Hva er det mellom Isaksen og Linda?

Romanen starter den kvelden Isaksen blir funnet drept. Senere går vi tilbake i tid og fremover igjen mot den samme kvelden hvor vi får vite hva som virkelig skjedde.
Det er en interessant måte å vinkle en spenningsroman på. Vi får forskjellige perspektiv og man kan undre seg over hvor forskjellig hendelser kan oppleves, men også hvor manipulerende enkelte kan være for å nå sine mål.
Uten å røpe mer så er det vel på plass å si at dette er en roman som handler om makt, religion, manipulasjon og konsekvenser av misbruk på flere måter.

Andre guder er en kort roman (lang novelle?) , skrevet i et godt språk, den er underfundig nok til at jeg anbefaler litt sakte lesing. Godt løst som første bok i en spennende serie som jeg ser frem til å følge.
Anbefales!

Anmeldelser:
Nrk
Adresseavisen- terningkast 5


Jørgen Brekke: Andre guder, 146 s
Vigmostad&Bjørke 2020
Leseeksemplar


29 kommentarer:

 1. Fin omtale Anita - ser ut som jeg blir enig med deg, har begynt på denne nå - liker konseptet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er litt annerledes og en god liten roman.:) Takker:)

   Slett
 2. Denne leser jeg nå. Jeg er også fan av Brekke og liker at han kan endre stilen og at skrivemåten skiller seg fra krimserien. Liker at du liker boka :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, han er absolutt en kreativ forfatter som ikke ser ut til å stivne i en form.:)

   Slett
  2. Lest boka nå. Likte den godt :)

   Slett
 3. Brekke har skuffet meg litt med noen av bøkene sine, men har denne på leselista. Den virker litt annerledes enn de tidligere bøkene hans.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er litt annerledes, ja.. Ikke forvent en krim/thriller med mye action, men et roligere småcreepy psykologisk kammerspill.

   Slett
 4. Jeg har flere av krimbøkene hans men av en eller annen grunn har de ikke blitt lest, denne ble jeg veldig nysgjerrig på så den MÅTTE jeg bare skaffe meg.
  Ser du leser Blindtunnel, er den bra? Ligger her på vent..

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du liker denn og at et gir mersmak til de andre av Brekke, selv om de er krim- og denne er en litt annerledes spenningsbok.

   Blindtunnel skal jeg begynne på nå. Har likt det andre jeg har lest av Alsterdal veldig godt og har forventinger til denne også.:)
   Har sett ferdig nest siste episode av Heksejakt på Sumo nå og surret rundt på nett, så nå må jeg skjerpe meg og få begynt på boka.:)

   Slett
  2. Ja,det er nettopp det,godt mulig at det gir mersmak. Heksejakt så jeg i morges til frokost,veldig bra den altså.
   Litt dumt at ikke siste episode lå der også....
   Så artikkelen om saken serien er basert på og husker en god del fra mediene den gang.
   Nå skal jeg lese ferdig "Eit år med Elena Ferrante" i kveld og godt mulig det blir krim på meg i helgen,sånn innimellom langrenn og skiskyting.

   Slett
  3. Ja, vi får bare en episode pr uke selv om det er en uke før TV viser..
   Kjedelig ;(
   Jeg leste også artikkelen om BAAr- saken ( noe sånt ), d er skremmende.
   Vi heier på Ida i siste episode :)
   Kos deg med Ferrante! Blindtunnel, knekkebrød og te her før jeg hopper i loppekassa 😂😀😴

   Slett
 5. Denne boken hørtes interessant ut. Det var et stilig konsept med bøker rundt de ti bud som jeg fikk lyst til å lese. Jeg er litt usikker på hva du mener med blodkristen? Veldig kristen? Og er spent på hvor premisset er lagt i forhold til det rent bibelske de bygger på. Men som sagt, du inspirerer til lesing :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg bruker ordet blodkristen fordi det er ordet som er brukt i boka om Linda. Selv tenker jeg at blodkristen betyr særdeles kristen, mer enn gjennomsnittet, meget sterk i troa- på samme måte som vi sier blodfan om en som er genuint interessert i en gruppe/band, er mer enn gjennomsnittlig interressert og følger bandet/artisten i tykt og tynt.

   Ang budet "Du skal ikke ha andre guder enn meg", så reflekteres det inn i romanen gjennom karakterene. Det vil jeg ikke røpe mer om. Spent på hav du synes når du leser boka:)

   Morsomt å kunne inspirere.:)

   Slett
  2. Som (blod)ateist er også konseptet med De 10 bud spennende. Budene er jo almenngyldige. Kommer noen til å skrive "utenfor" Kristendommen?

   Slett
  3. Aner ikke. Det blir jo interessant å se hvordan oppgaven løses av de forskjellige forfatterne.

   Dette sier forlaget om serien:
   "Andre guder er første bok ut i en i ny serie kortromaner inspirert av De ti bud – skrevet av ti kjente forfattere. Med utgangspunkt i det første budet «Du skal ikke ha andre guder enn meg» har Jørgen Brekke skapt en intens og overraskende fortelling om grådighet, sjalusi og hevnlyst."

   "Om dekalogen: Andre guder er bok nummer én i en serie romaner om De ti bud – skrevet av ti kjente forfattere. Serien inkluderer både krim og skjønnlitteratur for voksne. Til høsten kommer Arne Svingen med Min sønn og så følger bøker av Knut Nærum, Håvard Syvertsen og Levi Henriksen. Foreløpig har vi ingen kvinner med på laget, men vi jobber med saken til de siste fem bøkene i serien."

   Slett
  4. Det blir spennende!! I hverdagslivet er det ikke store ulikheter på om vi er blod ditt eller datt, men i litteraturen ...
   Liker at forlaget er åpne om at det så langt er 100 % mannlige forfattere. Ikke hørt om Syvertsen, men de andre har jeg gode erfaringer med å lese bøker av.

   Slett
  5. Sant!
   Men i litteraturen og musikken...
   Rart det med kun mannlige forfattere, men enig med deg, at åpenheten er bra for det betyr at de er bevisst på å få en jevnere fordeling.
   Vi kan jo foreslå Vigdis Hjorth feks, Nina Lykke, Ida Hegazi Høyer, Marit Eikemo, Sissel Lie, Herbjørg
   Wassmo, Tove Nilsen, Trude Teige... Det er nok å ta av.:)

   Slett
  6. Mengder av bra damer som kan skrive om et bud på en spennenede og spenstig måte. Du har mange gode navn.

   Jeg har lest ferdig boken. Likte den ganske godt :)

   Slett
  7. Ja, ikke sant..
   Vigdis og Nina kan sikkert skrive noe knall om å ikke begjære sin neste..Trude Teige om alle budene, særlig de kriminelle..osv

   Så bra at du likte boka:)

   Slett
  8. HiHi. Men - vi må vel være tålmodige. Håper det blir god underholdning uansett forfatter:)

   Slett
  9. Jepp, vi må jo det.. De bruker sikkert flere år på den serien..når neste kommer til høsten.

   Slett
 6. Det blir meget spennende. Jeg har bestilt den første og så får vi se hvordan jeg liker den. Den vil nok sette litt standard for hva jeg har av forventninger. Noe som er ganske dumt når bøkene skal skrives av ulike personer :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.. Angående forskjellige forfattere , så er det litt av et eksperiment.:)

   Slett
  2. Ja, det er nesten så jeg synes det er rart forlaget tar en sånn sjanse. Jeg har gått Fagskolen for bokbransjen og der lærer vi mye om hva det egentlig koster å gi ut en bok og hvor mye av et sjansespill det er om den vil selge godt eller ikke. Da tar forlaget, i mine øyne, en stor sjanse med dette konseptet. Det må ligge en vurdering bak som sier at dette er noe folk vil ha og at det at bøkene skrives av ulike forfattere vil tiltrekke seg ulike lesegrupper. Jeg ble rett og slett interessert i konseptet og forlagets vurderinger.

   Slett
  3. De har nok vurdert det nøye. De har jo anerkjente forfattere med på laget, så langt. Det hjelper jo.

   Slett
 7. Nå har jeg også lest, han vet å overraske den godeste Brekke :)

  SvarSlett