søndag 16. februar 2020

Blindtunnel av Tove Alsterdal

Tove Alsterdal har blitt en krimfavoritt hos meg etter et par knakende gode bøker. Hun er en litt annerledes krimforfatter som skriver krim basert på voldelige og grusomme hendelser i historiske epoker bl.a. fra den skitne krigen i Argentina. Denne gangen tar hun oss med til Sudetenland, et område i nåværende Tjekkia, tidligere tysk/østerrisk (se link til historiske kart lenger ned i innlegget). Interessant og lærerikt, en krim i et mer langsomt tempo enn mye annet i denne kategorien, men absolutt leseverdig.


Et svensk par; Sonja og Daniel flytter til en liten landsby i Tjekkia, i det tidligere Sudetenland som var en del av Hitlers rike. Daniel har mistet jobben sin som forlagssjef og Sonja er med på å realisere en drøm å å starte på nytt. De kjøper en gammel forfallen vingård, men der er ikke alt som det skal være.
Da Daniel river ned en murvegg i kjelleren, finner de mellom gamle vinflasker fra 1930-tallet, levningene av et barnelik. Politiet blir tilkalt, gården sperret av. De får streng beskjed om ikke å fortelle dette til noen i byen.
Drømmen blir sakte, men sikkert er mareritt. Kan de bo her? Hva mer skjuler kjelleren og byen?
Sonja blir kjent med en engelsktalende kvinne, Anna Jones. Hun er litt gåtefull, en kvinne på gjennomreise, men de får en fin kontakt. Sonja viser henne gården da sperringene er fjernet. Anna er jurist og er opptatt av skjøtet, kontrakten, den mangler noe, hun kan hjelpe dem.
Daniel blir forbanna da han skjønner at Sonja har vist frem kjelleren og snakket om saken. Sonja har også vært litt løsmunnet overfor en eldre mann Jan, i nabolaget, som hun har engasjert som gartner. Han holder noe tilbake, det er tydelig, men han kjenner gården, faren hans var gartner her. Og en gartner kan de trenge til de vakre rosene og alt annet som er gjemt under villnisset.
En dag drar Sonja til Praha for å overnatte, en tur på Ikea, et møte.. Da hun kommer hjem dagen etter sitter Daniel i varetekt. De har funnet et lik i hagen deres.
Herfra bedriver Sonja sin egen undersøkelse ved siden av politiets etterforskning som er hyperhemmelig og ser ut til å stå i stampe, tilsynelatende.  Noe er rart, plutselig blir flere veldig tause. Her skal man være forsiktig med hva man sier til hvem,  hvem kan man stole på?

Historien rulles sakte, men sikkert fremover. Vi får mye info om familier på den ene og den andre siden, de tysktalende som ble fordrevet, drept, kastet i elven, satt på tog, de som led samme skjebne som de som sto på feil side under Hitlers Tyskland, nå er situasjonen snudd, nye overgrep har skjedd og generasjoner etter lider under dette fortsatt. Gjennom Sonjas nysgjerrighet lærer vi en del om dette områdets skjulte og fortiede historie. I alle fall har ikke jeg hørt om Sudentetyskerne før og hva som skjedde der. Jeg synes det tildels var noe forvirrende å skjelne hvem fra hvem og hvor området egentlig var. Nåværende grense i Tjekkia og Slovakia, mot Polen, mot Tyskland. Bøhmen, Bohemia er nevnt, i nærheten av Dresden, Praha, to timer fra Berlin med bil, tidligere Tyskland, Østerrike, Ungarn, grensene har blitt flyttet flere ganger de siste 100 årene. Å titte på historiske kart gir et pekepinn, selv om det krøller seg litt for meg der og, men jeg får et nogelunde bilde. Jeg vil forstå det, jeg liker geografi, men blir sliten av alle grensebyttene på de historiske kartene som ikke er like lette å lese alltid. Særlig når det er på andre språk og stedene har andre navn.
Uansett, ikke la dette forstyrre for mye.

Alsterdal har igjen skrevet en god krimroman, med godt språk, en gripende historie, med en uggen oppbygning og flere tragiske utfall. Og ikke minst lærte jeg noe nytt av denne historien, ikke værst bare det. Likevel likte jeg Ingen vei tilbake  bedre, ja den er den beste av hennes bøker av de jeg har lest, men Blindtunnel og Evas siste vitne er også gode. Alsterdals styrke er språket, samt at hun går dypere inn i det historiske materialet hun bruker enn mange andre krimforfattere.

Gleder meg til å hør Tove Alsterdal snakke om denne boka på Krimfestivalen i mars.
Anbefales!

Andre bloggere:
Lillasjel- som også nevner et viktig sidetema i boka; demens vs posttraumatisk stress, noe jeg også bet meg merke i som interessant.
Tine

Smakebit:
"Den gamle bokhandleren hadde overlevd konsentrasjonsleiren. Han kom tilbake alene. Kona hadde blitt deportert nordover, med løfte om at hun skulle til et mer helsebringende sted og få hvile. Det betydde at hun ble skutt i en skog i østre Polen." (s. 143)

Legger inn link her: Smakebit på søndag, se her , fordi jeg er spent på hva svenske bloggere som har lest boka synes om den.


Tove Alsterdal: Blindtunnel, s 324 s
Kagge forlag 2020
Leseeksemplar

26 kommentarer:

 1. Så gøy at vi har lest og likt den samme boken, noenlunde samtidig :) Jeg fortsatte i dag med Kvinnene på stranden fra 2009 (tror jeg) måtte bare lese mer av Alsterdal, hun er helt rå på å få meg ut av komfortsonen :) Takk for lenke Anita, og fortsatt god søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant- og nå lese vi Dukken, eller er du ferdig?
   Jeg skal lese de tidligere bøkene av Alsterdal også, men nå har jeg litt andre prioriteringer.. Kanskje etter Krimfestivalen.
   Bare hyggelig med lenke vet du og takk, det samme til deg:)

   Slett
  2. Jeg er ferdig med Dukken, spent på hva du synes, siden det ikke ble innertier for meg denne gangen. Jeg vurderte underveis om Yrsa har hatt en "ghostwriter" denne gangen, for jeg følte ingenting.

   Slett
  3. Har lest ca 120 sider. Den er for ordrik, treg og litt slapp så langt, men nå begynner det endelig å skje noe. Får se hvordan det skrider avgårde..
   Tematikken er kjent Yrsa-isk.
   -
   Btw- synes ikke du også at coveret er snarlikt en av bøkene til Frode Granhus, der dukker flyter i land?

   Slett
 2. Den verkar spännande! Inte läst något av författaren ännu. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Anbefales. Hun er jo svensk attpåtil:)

   Slett
 3. verkar vara en stark bok, tack för smakbiten.

  SvarSlett
 4. Den här har jag läst och någon till bok av författaren. Gillat det jag läst. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 5. har läst annat av Tove Alsterdal som jag tyckt mycket om. tack för smakebit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig bra. Selv takk for at du kommenterer:)

   Slett
 6. Har inte läst. Tack för smakbiten. Ha en fortsatt trevlig kväll kram Nina

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for besøket. Det samme til deg.:)

   Slett
 7. Jeg holder på med denne. Har kommet til oppdagelsen i kjelleren. Tok litt tid før noe skjedde og kjedet meg litt, men den tar seg opp. Liker skrivestilen og geografisk og historiske fakta.
  Morsomt at du sjekker mer kart :)
  Interessant omtale, Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er litt langsom, men Alsterdal skriver så godt at det veier opp totalt sett, men enig at det kan blir noe trått enkelte steder. Men jeg tenker enda på boka, den sitter i..
   Takker:)

   Slett
 8. Tack för smakbiten. Jag har inte läst den men har lyssnat på Tove Alsterdal när hon pratade om boken. Det var intressant.

  SvarSlett
  Svar
  1. Velbekomme Lotten.
   Artig at du har hørt henne snakke om boka. Det skal jeg også under Krimfestivalen i Oslo i mars.:)

   Slett
 9. Tack för en spännande smakbit.

  SvarSlett
 10. Du frister med din gode omtale,Anita!Og i tillegg til selve krimdelen så virker det veldig interessant dette med demens vs posttraumatisk stress som du skriver. Den får bli noe av lesestoffet mitt for neste uke så sant ikke postmannen er snill og kommer med boken jeg har bestilt fra Bookdepository, en engelsk bok basert på en heksejakt i Vardø på 1600-tallet og en rettsak som foregikk der.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Beathe. Så gøy at du synes det.:)
   Det som omhandler demens vs PTSD, foregår i et par kapitler, det er ikke så stort tema, men interessant.
   Men boka i seg selv omhandler mye interessant historie, så jeg håper du liker den.:)
   Engelsk bok om Hekseprosessene i Vardø høres spennende ut.. Må få høre:)

   Slett
 11. Tack för smakbiten. Det här var en okänd bok för mig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra du fikk vite om den, den er jo svensk.:)

   Slett