lørdag 8. februar 2020

Krimfestivalen 5-7 mars 2020. Løype? Forfattere og poster som må ses og høres. Forberedelser, hva må leses?

Jeg kom meg endelig avgårde på Krimfestivalen i fjor, og det ga mersmak. Jeg har satt av dagene i år også og satser på å komme meg avgårde. Hotell er bestillt, reisen enda ikke. Tidligere år har de også streamet en del poster live, som jeg har fått med meg en del av. Så det er fullt mulig forhåpentligvis i år også å delta uten være fysisk tilstede. Her er litt om program, forfattere og mine leseforberedelser. Februar og mars står i kriminallitteraturens tegn:



Bunken t.v. består av nye krimbøker som jeg har tenkt å lese før jeg drar. De andre bøkene er uleste bøker i hylla av forfattere som også skal til Krimfestivalen. Jeg har lest mange av bøkene deres, men ikke akkurat disse. (med unntak av Gard Sveen og Val McDermid som jeg enda ikke har lest. Håper i alle fall å lese en bok av Val McDermid snart, ja, før Anhem egentlig, som jeg heller ikke har lest noe av før). Grebe sin siste bok Skyggejegeren er jeg godt i gang med, en tredjedel inn. Den er bra så langt.


I tillegg har jeg noen pdf-bøker som jeg skal lese på skjerm/mobil. Det er de siste bøkene til:
*Adrian Mc Kinty: Kjeden - Cappelen Damm
* Jaran Damman: Øyenstikker - Cappelen Damm
* Sven G. Simonsen: Risiko - Press (krimdebutant)

Jeg rekker sannsynligvis ikke å lese alle de jeg har tenkt, det blir 10 bøker- og jeg må porsjonere krim, maks to i slengen. Så kanskje 7 bøker frem til festivalen er realistisk? Greit å ha noe å lese etter festivalen også. Etter å ha blitt skikkelig inspirert.

Prioritert :
Camilla Grebe (lest 9.02.link til innlegg, trykk på navnet), *Jørgen Brekke (lest 11.02) , * Tove Alsterdal (lest 14.02.), *Yrsa Sigurdardottir (lest 17.02) , *Aurstad & Westberg (lest 23.02) , Jaran Damman, Adrian McKinty, *Øystein Borge (lest 29.02) , Val Mc Darmid, Sven G. Simonsen.

Andre som skal dit, som jeg har lest de siste eller en eller flere av bøkene til er: (link til bloggomtale i tittel)
*Hanne Gellein: Alle fugler små- Cappelen Damm
*Alex Michaelides: Den tause pasienten- Cappelen Damm
* Helene Flood: Terapeuten  - Aschehoug *Filmrettighetene er solgt til Hollywood, forteller VG
* Trude Teige: Aldri tilgi - Aschehoug
* Anders de la Motte: Vinterild, sensommer, Høstdåd- aktuell med Våroffer i mars - Aschehoug
* Torkil Damhaug: Glasshjerte (den siste Se en annen vei, har jeg ikke blogget om)- Cappelen Damm
* Ingebjørg Berg Holm: Stjerner over, mørke under Nydelig krim, men jeg har ikles lest oppfølgeren av en eller annen grunn - VB-forlaget
* Jørn Lier Horst: Katharinakoden m.fl , det er kommet flere etter dette. Gyldendal/Capitana
* Jørgen Jæger: Judasskuddet - Capitana
* Frode Eie Larsen: Slå på ring -Vestforlaget Liv, nå Gloria
* Ruth Lillegraven: Alt er mitt - Kagge forlag
* Unni Lindell: Dronen - Aschehoug
* Agnes Lovise Matre: Iskald-  Gyldendal
* Jan Mehlum: To komma åtte sekunder , det har kommet flere etter denne, men har ikke lest. Gyldendal
* Aslak Nore: En norsk spion og Ulvefellen. Aschehoug
* Gunnar Staalesen: Ingen er så trygg i fare, har kommet flere etter dette. Gyldendal
* Monika Yndestad: Graven, aktuell med Ulmebrann på Cappelen Damm
* Frits de Bourg: En kald død, aktuell med Dykket på VB-forlaget
* Myriam H. Bjerkli: Stella Polaris, aktuell med Djevelyngel på Capitana
* Jan-Erik Fjell: Gjemsel - Capitana
* Tom Egeland: Codex - Capitana.

Tom Egeland er festivalforfatter!

Mer om forfatterene som skal delta her

Det meste av det som kan krype å gå av norske krim- og thillerforfattere står på lista. Mange er kjente gjennom mange år, men det er gledelig at det også er en del nye forfattere representert i år, derav flere kvinner. Hurra!
Jeg er mest spent på å høre de nye norske, samt de svenske og utenlandske gjestene.  Og så vet jeg fra i fjor at det blir en del spennende poster om spesielle temaer om samfunnsutvikling, døden, ondskap og psykiatri bl.a. som vi finner mye av i krimlitteraturen. De skal jeg få med meg. Og en post om hvordan forfattere inspireres av virkeligheten virker også interessant. Samt en post om hvorfor noen dreper med bla psykolog Pål Grøndal og Jørn Lier Horst. Ellers er det poster om den nye norske kvinnebølgen, de nye krimkongene og de store stjernene.  Og posten med den selveste internasjonale krimsensasjonen Alex Michaelides, må man jo få med seg. Krimfrokost, krimkafe, krimpils, festaften etc må man jo også få med seg noe av. Kos kos kos!

Og så liker jeg å få høre hvem som blir nominert til Rivertonprisen. Alltid spennende. Selv har jeg enda ikke rukket å tenke over hvilke som er mine favoritter fra 2019.


Oyinkan Braithwaite (NIG) som er aktuell med Min søster er seriemorder er jeg også veldig spent på å møte. Husker hun var nominert til og aktuell ifb med Bookerprisen 2019.


Å velge ut spesielle poster er aldri lett. Ofte blir det til underveis, selv om jeg en plan i utgangspunktet. Men matpauser og hvil for hodet må også legges inn.  Men egentlig kan bare sitte i hovedsalen i Cappelen Damm-huset og innta det man vil av mat og drikke der, og så kanskje innimellom gå over gata til Teaterkjelleren for å få rørt seg litt.  Den er enkel slik denne festivalen, man slipper å springe mellom masse steder, slik som på Lillehammer.


Innlegg fra fjorårets Krimfestival hvor jeg også deltok på Tvangslesing med Ingalill, Elisabeth og Monica. Kommer dere i år også?  Andre? 


14 kommentarer:

  1. Tenker du kommer godt forberedt til Krimfestival også i år. Du kan glede deg til Blindtunnel og Skyggejegeren, de sluker du lett på en dag. Er spent på om du kommer hjem med nyheter fra forfatterne du møter :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jepp, det ser sånn ut.:)
      Men å sluke en bok på over 400 sider på en dag, er drøyt, også for meg, Tine. ;) Da gjør man ikke mye annet... men med ferdigmat og avslått mobil og internett går det nok.:)

      Slett
    2. Har ikke fått lest noe i dag på Skyggejegeren pga aviser, matlaging, katta skal ha medisiner, chatting med familie og venninne, surfing på fb/insta/aviser, noe TV og mat, brannalarmen som gikk i tide og utide (noen som har stekt for mye mat igjen da sjø) .. og så så satt vi her da..
      Men nå skal det leses.:)

      Slett
  2. Flott oversikt Anita - og her ser jeg det jeg har "fornemmet" lenge: Utrolig mye krim-litteratur som publiseres. Mye bra også.(Skyggejegeren som Tine nevner, har jeg lest) - Akkurat nå holder jeg på med Emelie Schepp sine bøker.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det. Gjør det ryddig og oversiktlig for egen del, men får andre noe ut av det er det bare bonus:)
      Prøvde å finne tall for antall krimbøker som er gitt ut pr år de siste årene, men finner bare totalt på skjønnliitteratur. Mener å ha lest/hørt tidligere at det har ligget på ca 50 norske krim-utgovelser pr år de siste årene, og i tillegg kommer de utenlandske. Det er jo mye.

      Skyggejegeren er veldig bra synes jeg. Har ca 100 sider igjen om Malin.

      Schepp har jeg ikke lest noe av. Er hun litt som Camilla Lackberg?

      Slett
    2. Leser i denne artikkelen i Vg at det i første halvår 2020 gis ut opp mot 100 krim/thriller-bøker.
      Det sier seg vel selv at man må prioritere, at man ikke rekker alt..
      https://www.vg.no/rampelys/bok/i/Qo2VAV/krimguide-2020-ti-krimboeker-aa-merke-seg-i-vaar

      Slett
  3. Jeg får satse på flinke bloggere og streaming, no pressure ;) Litt for mye som skjer i vintermånedene som jeg ikke får med meg, men det er som med alt - prioritering. Jeg fårk konsentrere meg om å lese, da. Og vite at jeg har lest ihvertfall 28 av forfatterne som er listet bak linken din.

    Jeg liker thrillere bedre enn rene krimbøker akkurat nå for tiden, men det varierer sterkt alt etter når på året det er. Krim og thrillere er fast på vinterøret hos meg. Forstår du vil ta festivalen på sparket og ikke planlegge for mye. Det ender som regel opp slik med meg også, alt etter humør og "føreforhold". Ikke mye løping mellom seansene? Det liker jeg. Har ikke vært på Lillehammer (ennå), men syns jo jeg løp nok på Kapittel. Ser fram til streaming og blogginnlegg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, du får det. ;) Streaming kan du nok satse på i alle fall.:)

      Jeg er også veldig glad i psykologiske thrillere, men kan også lik en del vanlige thrillere, men leser ikke så mye av det. Krim går det en del av, men alt til sin tid.
      Har blitt mer spent på McKinty nå etter å ha lest om han i Bestselgerklubben. Han er veldig typisk irsk av utseende. Fra Belfast.

      Lillehammer er mye større enn Kapittel, med mange lokaler, arrangementer og "springing". Men det spørs jo hva man vil ha med seg.
      Jeg synes Kapittel var veldig rolig sammenlignet med Lillehammer-festivalen. (Har vel sagt det før. ) Og Krimfestivalen enda mindre og roligere, skikkelig koselig. Det er vel bare to lokaler vis a vis, og så hender det at Tanum har noen bokkafeinnslag for den som vil gå dit. Og festaften er i teatersalen, men det er jo også rett over gata.

      Slett
  4. Imponerende jobb med forarbeid du gjør, Anita! Jeg skal på Krimfestivalen, men jeg kommer nok ikke til å lese meg opp. Jeg kommer bare til å rusle rundt uten plan. Den eneste jeg er sikker på er at jeg vil se er Oyinkan Braithwaite.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, men jeg synes det er gøy å forberede meg slik, lese litt, lage lister, får som regel mer ut av det da.
      Ser du meg må du gjerne si hei:) Satser på å få med meg OB- da blir det sikkert fullt, men kanskje vi ses for det.:) Vet ikke om hun har andre arrangement i Oslo mens hun er der..

      Slett
    2. Selvfølgelig skal jeg si hei. Jeg har lagret bildet av deg (nederst på ditt januar 2020 innlegg) på netthinnen. Det er et flott bilde :)
      Det er noen uker igjen så jeg bør klare å somle meg til å lese programmet - og vi chattes i et kommentarfelt innen festivalen :)

      Slett
    3. Så bra! Ja, det er jo en stund til, men vi ses forhåpentligvis. Har i utgangspunktet et jobbmøte i Oslo formiddag den 5. så reise regner jeg med det blir:)

      Slett
  5. Hotellrom bestilt. Fredag til søndag. Vi treffes nok. Det må vi for du har tross alt gjort alt forarbeidet, og noe må man ha å lene seg på.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Det blir gøy.:) Bar len deg på meg du.:)
      Kanskje du kan lese Adrian McKinty? (Kjeden) Den har ingen her rukket å hype enda..Bare Bjørn har lest.
      Samme hotell som i fjor eller samme som meg?

      Slett