fredag 26. juli 2019

Terapeuten av Helene Floor- fortjener den forhåndshypen?

Romanen som er skrevet at den norske psykologen Helene Flood er blåst litt opp i skyene, siden den ble møtt med enrom interesse og solgt til 26 land før utgivelse 26.juli. Jeg har lagt merke til interessen og blitt nysgjerrig på boka. Jeg liker å lese psykologiske thrillere, og var spent på denne. Vi har heller ikke så mange norske forfattere som skriver romaner i denne genren. Jeg ble derfor veldig glad for at forlaget overraskende sendte meg forhåndseksemplar av denne boka i sommer, og jeg lot den ikke ligge lenge i ventebunken.


Forlaget om boka:
Den unge psykologen Sara driver privatpraksis for ungdom
fra et kontor over garasjen i den store, arvede villaen hun er i gang med å pusse
opp sammen med sin ambisiøse og overarbeidede arkitektmann, Sigurd. 

Men det går trått med både jobb og oppussing, og en dag legger Sigurd 
igjen en underlig beskjed på svareren til Sara for så å bli borte. Det gamle,
halvferdige huset føles langt fra trygt. Gjenstander blir borte og dukker opp igjen,
og er det fottrinn Sara hører på loftet om natten? Sara har tre pasienter den dagen Sigurd ikke kommer hjem. Hun blir forvirret og sint da kompisene han skulle være på hytta med ringer på ettermiddagen og etterlyser ham.  Hva kan ha skjedd? Hvem lyver? Sigurd skulle dra rett på hytta fra morgenen av?
Sigurd kommer ikke hjem den kvelden og ikke dagen etter. Hun melder ham savnet hos politiet, men får beskjed om at det må ha gått 24 timer. Hun venter, kontakter sin advokatsøster Annika, som innstendig ber henne om å dra på politihuset og melde fra. Annika er den som ordner opp. Sara blir lammet.
Etterhvert skjer det mistenkelige ting i huset. Sara har kontakt med politiet, men tar de henne alvorlig? Er hun overspent, ustabil, eller er det inntrengere der? Hun tror i alle fall ikke på at det gamle bestefar som går igjen i huset de overtok.

Terapeuten er en litt stillferdig roman, med lavt krypende spenningsnivå, om et parforhold og familieforhold og hva som skjer når noe svært ubehagelig og skremmende inntreffer.
Jeg skriver med vilje roman. Jeg er litt usikker på dette med psykologisk thriller her. Ja, den er jo det også, men den er ganske mye annet, mye mer, lite thriller og mer samlivsroman? Eller? Den er også ganske mye krim. Det skjer en straffbar handling eller flere, som politiet etterforsker og Sara sitter midt i suppa. Men det er mye tilbakeblikk om livet til Sara, med og uten Sigurd, om hennes refleksjoner og følelser, om dagene hennes som terapeut, og selvsagt også mye om fortvilelsen, redselen, sjokket når Sigurd blir borte og det begynner å skje ting i huset. Men jeg hadde ønsket mer tempo, kanskje.. eller forventet det? Mer spenning? Ja, jeg tror det.

Helene Flood skriver godt, det er ikke en dårlig roman, men den fornyelsen i psykologisk-thriller-genren  som forlaget beskriver den som, greier jeg ikke helt å se. Hva går det i?
Flood skriver i en egen stil, romanen skrives i jeg-form, hvor mye foregår i hodet på terapeuten Sara. Det er interessant å lese hvordan også en psykolog kan dras inn i et spill, bli manipulert, brukt, bli helt satt ut, forvirret, begynne å tvile på vettet sitt, bli brukt i en thriller som dette, en ny vinkel kanskje, eller ? Jeg er faktisk usikker. Er det så nytt? En psykolog er også et menneske.
Det er noen gode dialoger her mellom etterforsker Guldbrandsen og Sara om dette, om å være psykolog, om å være etterforsker. Boka har passasjer med refleksjonsnivåer som overgår mye av det som finnes i en del spenningsbøker, og det liker jeg.
Ja, jeg likte boka, men jeg hadde nok forventet mer creepy spenning, that`s it.

Av andre psykologiske thrillere jeg har lest, minnet den meg litt om Før jeg sovner av Wattson   i stemning og stil. Jeg tror det er det nærmeste jeg kommer. Terapeuten  har ikke tempoet og spenningsnivået som Piken på toget feks. Eller Gillian Flynn sine bøker. Den er heller ikke like creepy som Den som elsker deg høyt. Jeg nevner det bare fordi jeg ikke vil du skal forvente for høyt spenningsnivå og tempo. Dette er en litt annerledes psykologisk thriller, og det er en god roman, Bare så det er sagt. Og så er det så gøy med flere norske forfattere som skriver i denne genren. I tillegg til Helene Flood, kom nettopp Kristine Storli Henningsen ut med sin Den som elsker deg høyt, og i fjor kom Ruth Lillegraven med sin meget gode Alt er mitt.
Yeah yeah! Go girls.:)

Oppdatert 8.02.2020: Filmrettigheter solgt til Hollywood. Se artikkel i VG her. Grattis!


"Med Terapeuten markerer Helene Flood seg som et stort
litterært talent og en fornyer av den psykologiske thrilleren.
Terapeuten skildrer forvirringen som oppstår i et menneske
når omgivelsene plutselig ikke lenger går i hop. Boken er solgt til
23 land før utgivelse i Norge. " Aschehoug, les mer her
Foto: Forlaget. Julie Pike


Helene Flood: Terapeuten, 398 s
Aschehoug 2019
Forhåndseksemplar fra forlaget


10 kommentarer:

 1. Veldig fin omtale av boken, Anita! :-) Jeg har lyst til å lese den for jeg liker stillferdige romaner! Når man får beskjed om at en bok er i en gitt sjanger så blir forventningene deretter også, det husker jeg med Thomas Marco Blatt sin bok fra i fjor.

  Har ikke fått boken så det er tydelig at de ser an litt hvem de sender til og hva en pleier å lese, men jeg har den på Kindle så jeg får vente til hetebølgen er over og jeg skal sitte inne og lese.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe.. Tror godt at du kan like denne.
   Ja, skjønner godt det du mener ang Blatt sin bok.
   Den fikk strålende anmeldelse i Adresseavisen i dag, terningkast fem som også mente at den var bygd opp som en (who done it) krim, men hadde dybden til en psykologisk thriller, med psykologisk portrett..selv om det var en mer hverdagslig stil, så mente anmelder at boka er veldig god.

   Slett
  2. Har kun hørt lovord om denne så plutselig er jeg i gang! :-)

   Prøver å sitte ute i solsteken men klarer ikke sitte lenge av gangen så jeg rusler inn og ut hele tiden, men får lest litt innimellom all vandringen...hehe.. men skal ikke klage det er jo kjekt at det er litt sommer :-)

   Slett
  3. Så bra! Spent på hva du synes.
   Her er det alt for varmt nå på verandaen, sola har kommet på den siden og det er 23 grader ifølge mobilvarselet, og skal bli mer utover dagen ifølge yr. Nå pakker jeg straks ting og drar på stranda.. eneste stedet å oppholde seg akkurat nå.

   Slett
 2. Enig med deg at boken er stillferdig, så stillferdig at det ekle liksom umerkelig kryper innpå deg. Mohaha... jeg ble imponert av hva Flood har fått til, og likte den mye bedre enn Den som elsker deg høyt. Gøy at Beathe er i gang med lesingen av denne, til tross for varmen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Interessant, siden jeg synes den creepy spenningen var større i "Den som elsker deg høyt".. Men det er nå meg.
   Terapeuten var nok ikke så "eksotisk", mer hverdagslig, enn den med satanismeinnslag i en merkelig fjellbygd med merkelige folk i Spania..
   det var vel noe med det, kanskje..

   Slett
 3. Denne høres definitivt ut som noe for meg. Jeg liker også den hverdagslige og stille stilen på thrillere. De som sniker seg innpå deg og som plutselig blir mye mer spennende enn det man trodde i utgangspunktet. Ser ikke ut som du helt er der? Forstår Tine liker den bedre. Definitivt på ønske-å-lese-listen. Jeg har bare en svær haug listet opp foran meg som jeg har planer om å lese. Ryddet nemlig i bøkene jeg tok med meg fra gamlehuset. Der er det ca 90 uleste som jeg har vurdert såpass interessante at de ble med på flyttelasset. Målet er å ta ihvertfall 15 av dem i år. Helst nå med det samme, før høstlistene faller over oss. Når det er sagt så kommer jeg ikke til å bli styrt av 2019-bøker. Nå er det lystlesing for alle penga. Problemet er jo, at jeg har lyst til så mange. Hele tiden...

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en god bok, det er ikke det.
   Men jeg synes ikke den ble helt som forventet ift forhåndshypen. Det er vel det jeg dveler litt ved..
   Kan meget godt hende du liker den godt.
   Og kos deg med lystlesing. Kjenner godt igjen det å ha lyst til å lese så mye helst samtidig..
   Så da blir det litt valg der og da, samt noe etter en slags plan ift lesesirkler og hva som ligger i køen som frister mest til enhver tid.

   Slett
 4. Kunne endelig lese omtalen din.
  Vi er vel egentlig enige. Står ikke helt til forventningene, smått overhypet, men grei likevel. Hadde nok ganske store forventnigner på skummelhetsnivået, dette slo ikke inn, kanskje bra, siden jeg tross alt er alene hjemme for tiden. Kunne dog vært litt skumlere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra. Endelig så jeg kommentaren din også, der den lå og gjemte seg for moderering.. (får jo ikke varsel lenger, så dumt)
   Bra den ikke var så skummel, da. Enig i det.:)

   Slett