mandag 8. juli 2019

Den som elsker deg høyt av Kristine Storli Henningsen - skikkelig creepy psykologisk thriller

Kristine Storli Henningsen har skrevet flere bøker, men dette er hennes første psykologiske thriller. Det er visstnok en vanskelig genre, men denne prøven har hun bestått med glans. Handlingen er lagt til en spansk fjellandsby, og om jeg noen gang har drømt å flytte til en slik for en kortere periode, er jeg nå mer betenkt.


Hovedpersonen Fie flytter med sin lille familie fra Solkysten til en spansk fjellandsby for å få ro etter noen vanskelige år.  Mannen Simon jobber i Nordsjøen og er borte 6 uker om gangen. Sønnen Lukas går på barneskolen. Fie er journalist, men har mistet jobben etter nedbemanninger i mediabransjen. Nå har hun oppdrag hvor hun skriver content marketing-artikler, noe hun synes er drepende kjedelig.

Det huset de flytter inn i har en grusom historie. For ca et år siden tok en høygravid kvinne livet av seg på termindagen i rommet der Fie sover. Hun skal ha hørt truende stemmer i svangerskapet noe som førte til at hun gikk fra forstanden. Fie synes det er veldig rart at en høygravid tar livet av seg like før hun skal føde. Hun blir nysgjerrig på historien og begynner å spørre, snuse, grave.
Det gjør hun ikke ustraffet.
Mens Lukas glir fint inn i miljøet, blir Fie møtt med skepsis, og taushet når det gjelder spørsmål rundt Lucia som den døde kvinnen het. Fie får noen venninner, de danser flamenco sammen, men heller ikke de ønsker å snakke om dette. Hun får truende lapper i postkassa og stadig flere varsler om å holde seg unna saken. Dette trigger Fie og hun tror at Lucia ble drept. Men hun har ingen bevis, og drikker mer og mer hvitvin fordi nervene hennes også blir mer og mer frynsete.
Er det hennes fantasi som slår krøll på seg eller er det noe her?
Hun ringer ofte til advokatvenninna Stella på Solkysten for å få råd, få skravle. Stella er rasjonell, får henne på jorda, men skjønner etterhvert at hun ikke får Fie til å slutte å grave.
Fie finner symboler, omvendte kors, på vegger i huset og andre steder. Hun får høre at det har foregått satanistiske seremonier i bygda. Er det noe her?

Romanen er skikkelig spennende, gyselig, nervepirrende akkurat slik en psykologisk thriller skal være. Den lille bygda virker temmelig klaustrofobisk og det er ikke godt å vite hva som er hva med de merkelige personene Fie blir kjent med og hva som foregår i Fies eget hode, kanskje som følge av all drikkingen hun tyr til for å roe nervene? For å holde seg unna, det greier ikke Fie. Hun setter seg selv etterhvert i farlige situasjoner, men hvilken god gravejournalist/etterforsker/frøken detektiv gjør ikke det?
Henningsen bygger gradvis opp en dyster ekkel stemning fra første kapittel og jeg mistenker mange av folka i landsbyen for ikke å ha rent mel i posen, men det aner meg også ganske snart hvem som kan stå bak noe de trenger å skjule. Der fikk jeg rett, men det gjør ingenting for leseopplevelsen, kanskje tvert om. Fordi man aldri helt vet..

Henningsen skriver lett, siden flyr avgårde. At det skal komme flere bøker om Fie og Stella gleder meg. Fie har visstnok fått en forespørsel fra Panama, så da får vi se.. Det ryktes at forfatteren allerede er i gang.

Om forfatteren her Hun er født i 1974, debuterte i 2012 med Skyggen av store trær. Hun er journalist, forfatter, redaktør, rektor på  Forfatterskolen. Hun bor i Cordoba i Spania med mann og fire barn. Mer på wiki, hvor det står at hun debuterte 2011 med en romanserie. Hun driver også bloggen Antisupermamma.

Hvis jeg skal plukke på noe, så er det omslaget. det ligner mer på en norsk skog, kan være hvor som helst.. det kan handle om hva som helst. Hvorfor ikke et omslag som viser noe som er mer spansk? Riktignok er det noen duse fjell på baksiden, men lell...

Andre bloggere og anmeldelser:
Dagbladet: terningkast 5
VG- terningkast 5

MyCriminalMind- ikke helt fornøyd, terningkast 3
Foto: Gyldendal/Rolf M. Aagaard


Kristine Storli Henningsen: Den som elsker deg høyt , 372 s
Gyldendal 2019
Leseeksemplar fra forlaget

8 kommentarer:

 1. Denne holder jeg på med på øret, men jeg syntes første halvdel går litt seint frem. Nå er det mer spennende, så jeg gleder meg til fortsettelsen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan hende funker denne bedre på papir.. ?
   Men jeg likte den godt, ble litt nervøs av å lese den..

   Slett
 2. Jeg begynte såvidt på den men la den fra meg inntil videre, leser omtalen når boken er lest ferdig her.

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du tar den frem igjen etterhvert..:)

   Slett
  2. Det skal jeg,og det blir ikke lenge til. Må bare få unna litt av de andre jeg har begynt på også. Har likt de andre bøkene jeg har lest av henne så jeg har troen 🙂

   Slett
  3. Det er bra! Det blir nok godt å få unna påbegynte bøker.:)

   Slett
 3. Denne må jeg skaffe meg! Jeg likte godt I skyggen av store trær og Innlandshete.

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du liker den. Jeg har ikke lest de andre bøkene hennes, de er i en annen genre. Men jeg har Irma Dahl liggende..

   Slett