torsdag 4. juli 2019

De syv søstre og Stormens søster av Lucinda Riley - et fantastisk prosjekt


Heddas bokhyllesirkel juni/juli. Kategori: Tykk bok. Begge disse bøkene er på over 500 sider hver. Opprinnelig tenkte jeg å lese Erik Valeur sin Det syvende barnet, men byttet da jeg allerede hadde begynt på De syv søstre i juni og ønsket å fortsette på serien på tross av en noe treg start. Kvitteringen lå i boka Stormens søster og den viser at den ble kjøpt 7.02.2018. De syv søstre ble antageligvis kjøpt nogenlunde på samme tiden, i alle fall ikke etterpå.
Jeg slet med første bok i serien, den synes jeg var kjedelig og lite interessant de første par-tre hundre sidene, men så tok den seg opp. Jeg hadde den med på ferie i Hellas, men det hjalp ikke. Det løsnet først da jeg kom hjem. Mulig jeg vente meg til skrivestilen, eller ble historien rett og slett bare mer spennende? Stormens søster, derimot, fenget meg fra side 1.


Nå er det veldig mange som har lest og skrevet om disse bøkene, så jeg skal prøve å være kort og heller henvise til linkene med blogginnlegg under her. Der finner dere meninger og handlingsreferat.
Det jeg ble nysgjerrig med angående denne serien var konseptet, ideen om at hver bok i serien var dedikert syv adoptivsøstre oppkalt etter hver stjerne i stjernebildet De syv søstre i stjernehopen Pleiadene, og alle de syv skal ha sin personlighet og sine utfordringer preget av den stjernen de tilhører. I tillegg er stjernebildet knyttet til gresk mytologi. Adoptivfaren Pa Salt , hvis navn er annagram for Atlas, slik søstrenes navn også er annagrammer for de mer kompliserte navnene i stjernebildet. Andre personer i serien har også en slik tilknytning. Mer om dette på forfatterens hjemmeside her
Hun skriver også om dette i eget innlegg i bok 2.

De syv søstre leste jeg i papir, Stormens datter vekselvis leste jeg og lyttet til via Storytel. Det var fantastisk fint å lytte til lydboka. Det er sjelden jeg sitter og lytter til lydbok og finner på ting å gjøre for å gi meg en grunn til å lytte mer. Innleser Hedda Munthe leser utrolig bra og passende til denne type bok. Fordelen med Storytel er også at man kan skru opp hastigheten. Problemet med lydbøker er at de går litt tregt. Denne skrudde jeg opp til 1,25.  Stemmen blir litt rar med det samme, men det venner man seg fort til.  Abonnementet gikk ut i dag, så nå vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre; tegne nytt eller satse på å lese bøkene videre? Kanskje det er greit med en liten pause? Jeg lånte Månesøsteren  (bok 5) på MP3-fil på biblioteket i går, men da må jeg jo rippe og det styret der for å få den inn på mobilen. Vi får se. Jeg har Perlesøsteren i hylla, så den leser jeg nok først, siden bøkene kan leses uavhengige av hverandre.  Det skal være en skjult tråd som går gjennom bøkene, en slags gåte, men forhåpentligvis kan man finne ut av den, selv om man leser bøkene litt hulter til bulter. Ifølge forfatteren selv kan man det. Ok, nok om det.

Om bøkene tenker jeg ikke si så mye mer, annet enn at jeg ble helt betatt av Stormens søster. Jeg ble revet med av Allys (Alcyone) historie, livet som profesjonell seiler, der hun treffer Theo og får bli med ham på regatta i Egeerhavet, mens de seiler ser Ally båten til sin far, Pa Salt, dra forbi, og ikke vet hun at det er hans begravelse på sjøen, at han er død, før etterpå.
Kjærligheten hun og Theo får til hverandre er så vakker. Så skjer det noe i England/Irland som snur opp ned på alt i livet til Ally og hun bestemmer seg for å lete etter røttene til sin slekt etter sporene Pa Salt ga henne gjennom artmillasfæren i barndomshjemmet Atlantis ved Genevesjøen. De fører henne til Norge, - Oslo, Bergen. Ibsen og Grieg. Peer Gynt. Musikerliv. Ally er selv utdannet fløytist, en begavelse hun har forsømt de siste årene. Det viser seg at henne forfedre/mødre var svært musikalske.
Historien om bondejenta Anna fra Telemark, naturtalentet som synger som en gudinne, og Jens Halvorsen, musikeren, skjørtejegeren, er utrolig spennende, mye glede men også tragiske ting her, og mer blir det. Ja, det er gripende, og kunne vært en egen roman i seg selv. Det er følelsesmessig litt slitsomt å bevege seg gjennom tidsepoker, historier, berg-og dal-baner, så mye som skjer, dramatiske ting, det røsker som bare det innimellom selv om det går fort i svingene, men du verden- det er bare en utrolig historie Riley har snekret sammen og jeg kjøper alt sammen.

Angående De syv søstre så handlet den om vakre Maia, med aner fra Brasil. Hun reiser dit etter Pa Salts død. Hun har forbindelser til de som skapte Kristusfiguren i Rio de Janeiro. I denne historien beveger vi oss blant aristokrater og overklassefolk, og kan hende var det noe med det jeg ikke synes var noe særlig interessant.  Men vi er også i kunstmiljøer blant bohemer i Paris og det utspiller seg en rørende kjærlighetshistorie mellom Maias (tipp?)oldemor og en kunstner her. Det blir også interessant  da Maia ble kjent med en brasiliansk forfatter, som hun har oversatt en bok for.Noen andre bloggere:
Tine, Lillasjel, Skrivelisa, Kleppanrova, Åslaug   m.fl.

VG- reinspikka  underholdning


De syv søstre av Lucinda Riley, 541 s
Cappelen Damm 2015, heftet utgave
Kjøpt

Stormens datter av Lucinda Riley, 602 s
Cappelen Damm 2016, heftet utgave
Kjøpt


12 kommentarer:

 1. Blir nysgjerrig når du skriver at turen går til Norge blant annet og at det finnes en slags gåte gjemt i alle bøkene, sånt er litt gøyt.
  Måtte se om jeg hadde noen av disse bøkene og det ser ut til at jeg har første boken i denne serien(i tilegg til andre bøker av henne) men merker at sideantallet "skremmer" meg litt fra å ta fatt. Men egentlig er det vel å hoppe i det og ikke tenke så mye over det.

  Kjenner meg igjen i det med at lydbøker ofte kan føles litt treg, det opplever jeg med boken jeg leser i, for å si det sånn - jeg får ikke lyst til å hive meg ut på tur for å høre videre. Historien er forsåvidt helt greit men merker at de fem siste timene skal bli "tøff" å komme gjennom.

  Fant forresten boken til Kroneberg, den lå selvfølgelig i kassen jeg ikke orket å ta fatt på i går, det er typisk! Men nå ligger den i hvert fall klar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den "gåten" eller mysteriet går som en tråd gjennom alle bøkene, og hvis jeg forstår det rett er det når man har lest alle bøkene man har alle brikkene som skal til for å løse den..
   Ja, Norge- og ikke minst Bergen, må jo være interessant for deg.
   Det er lettleste bøker, så sidene går unna.. Tror du vil like dem, hvis du ikke tenker så mye på realismen i alt, men tar det for det det det er..

   Ang lydbøker, hvis de ikke fenger, faller jeg ut og tenker på helt andre ting.. det kan jo skje med papirbok også, men da kan man lett bla tilbake i det minste.

   Så bra at du fant boka til Kroneberg. :) Spent på hvordan du liker den.

   Slett
 2. Se der ja, to stk ferdig allerede!
  Takk for link!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp. Og jeg fortsetter, men kanskje det er lurt med en liten pause.. kan jo bli lei. Men jeg kjenner en sterk trang til å forsette abb på Storytel og ta en lydbok til eller to..
   Bare hyggelig.:)

   Slett
 3. Ja dette er virkelig underholdende lesning. Stor fantasi og skriveglede. God sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt sikkert.
   Det må jo ry ideer og historier ut av henne, til denne diktafonen som hun leser dem inn i.
   Takk skal du ha, det samme til deg.:)

   Slett
 4. Så gøy at det tok seg opp for deg Anita, jeg har lyst å si "tenkte det nok" og er glad for at du fortsatte. Boken hvor Edvard Grieg er med og handlingen delvis er i Bergen er knall i padden for oss bergenserinner :)

  SvarSlett
  Svar
  1. "knall i padden", hehe.. har aldri hørt det uttrykket før. Artig.
   Ja, nå skal jeg gå løs på Perlesøsteren snart, har reservert lydboka på mp3 også, så da går det vel unna med bok og lydbok .. Men først skal jeg lese ferdig Jægers siste og et par andre. Men lydboka kan jeg starte med..

   Slett
 5. Har fått desse bøkene anbefalt frå mange hald, men eg har så langt stått imot. Men ein skal aldri sei aldri, så...

  SvarSlett
 6. Vingler, men tror jeg rett og slett skal prøve meg på lydboka, i riktig rekkefølge, etterhvert..

  SvarSlett
  Svar
  1. Kommer du over kneika her, løser det nok mangelpåleselystproblemer. Jeg er nå i gang med nr 4 på lydbok/kombo papir. Merkbart tregere å høre på MP3, som jeg lånte på bib, enn Storytel hvor jeg kunne gasse opp litt, men jeg har allerede vent meg til det. Er i kapittel 5.
   På Storytel kommer ikke bok 4 før 1.08. Men du har nå tre bøker før det du kan kose deg med, og så er de ganske lange..

   Slett