mandag 8. juli 2019

Samlesing Bokbloggerprisen 2018: Så mye hadde jeg av Trude Marstein

Juli er allerede godt i gang og det er på tide å minne om samlesingen av Trude Marsteins Så mye hadde jeg. Romanen ble rost av profesjonelle kritikere, vanlige lesere og masse bokbloggere. Nominert til Brageprisen, Bokhandlerprisen, P2-lytternes romanpris og Bokbloggerprisen. Er det blant bokbloggere hun skal stikke av med seieren når vinneren kåres i september?


Om romanen (utdrag fra mitt blogginnlegg):
Så mye hadde jeg er romanen om Monika, født 1960, som vi følger fra hun er 13 år gjennom puberteten og tenårene til hun er i sitt 58-nde år. Monika er yngst av tre søstre; Elise og Kristin. Elise er sykepleier, giftet seg tidlig med tannlegen Jan Olav, tre sønner. Kristin er jurist, gift, to sønner. Og mor og far levde sammen til døden skilte dem ad. Tante Liv og hennes sønn Håvard- ca jevngammel med Monika- er også sentrale i livet hennes. Samt vennene, kollegaene og kjærestene/samboerne.

Monika har et ufullendt hovedfagstudie i litteraturvitenskap, oppgaven som aldri ble ferdig skulle handle om Vanskelige kvinner i litteraturen. (et aldri så lite metatema her?)
Hun jobbet som freelance-journalist, reklame-tekstforfatter og lærer.
I tidlig tenår hadde hun sin seksuelle debut med hestetreneren Gard, tyve år eldre enn henne. Monikas beskrivelse av hans edlere deler skal jeg ikke sitere, men de glemmes ikke. Forøvrig virker det ikke som episoden med Gard er noe tenker tilbake på med spesiell glede. Ikke forholdet til kjæresten Frank heller. Hun var stormforelsket, trodde de skulle flytte sammen, leve sammen, men han sviktet henne. Han mente han var for ung til å binde seg og forlot henne i dyp kjærlighetssorg. Så smertefull som bare en ungdoms-kjærlighetssorg kan være.
Var det her noe brant seg fast for Monika?
Brent barn osv.. i forhold til å tro på varig kjærlighet, å tro på det å kunne binde seg, eller kanskje det ikke har noe med det å gjøre. Hva vet jeg. Man kan spekulere på så mye, uansett.  Noen er opptatt av tidsånden.
60-og 70-talet var en brytningstid. Monikas foreldre og søstre valgte å leve på en tradisjonell måte, med stabile ekteskap, tilsynelatende harmoniske liv, faste jobber, hus, heim og hytter, feriested på Gran Canaria, opptatt av interiør, huslige ting, som veldig mange andre.
Monika ville noe annet. Monika ble ikke tilfreds med det som resten av familien forventet av henne. Monika var redd for å stivne i et forhold der man visste alt om den andre, hva den andre ville si, gjøre, der man sluttet å snakke med hverandre eller snakket på repeat. Der man ikke ga hverandre nok rom, frihet. Monika ville ha ha frihet, men visste ikke helt hva hun skulle bruke den til. Hun ville heller ikke ha barn.

Monika hadde mange kjærester og samboere gjennom årene. Øystein, Tollef, Roar, Bob, Geir, Trond Henrik, Terje, Lars. Det håpløse forholdet til den eldre og gifte Roar, som hun alltid vender tilbake til, som hun er evig svak for.
Geir er faren til Maiken som de har i lag, og som hun lengst sammen med. Akkurat det forholdet skjønner jeg ikke at hun brøt ut av. Det var trist. Jeg ville det skulle vare. Hvorfor? Hun mente de ble for like i lengden, at de passet best som venner.

Monika følte seg alltid underlegen i familien, at de ikke respekterte hennes valg, hennes måte å leve på. Moren ga henne sjelden anerkjennelse, Monika savnet det, moren ga stadig negative stikk. Monika reflekterer over at moren aldri virket lykkelig. At det også for faren var vanskelig å leve med henne. Tante Liv var den som ga Monika det hun trengte i oppveksten.


Mange bloggere har lest, likt og stemt, men enda ikke alle. 
Dette er en roman mange har meninger om. Hva mener du? Om Monika, mennene, familieforholdene, mor-og datterforhold etc etc?


Har du ikke lest boka enda, så les. Har du lest, legg igjen link til omtale, eller legg igjen kommentar i kommentarfeltet, eller gjør som meg, les den for andre gang:)
Også dere som ikke er bokbloggere eller mikrobloggere på andre sosiale medier, kan delta i samlesingen, selv om dere ikke kan stemme. Bli med og les denne helt spesielle og fascinerende romanen om Monika.

Følg med utover i måneden, så kommer det forhåpentligvis noe mer om Marstein i denne bloggen:)

Mer om Bokbloggerprisen finner du her


10 kommentarer:

  1. Ja,denne blir jeg selvfølgelig med å samleser selv om jeg ikke kan være med å stemme! Likte boken veldig godt og ser frem til å høre den på nytt!
    Legger inn link til omtalen min når jeg er på pc-en 🙂

    SvarSlett
    Svar
    1. Her var link til innlegget mitt!
      https://beathesbibliotek.no/2018/12/03/sa-mye-hadde-jeg-av-trude-marstein/

      Godt mulig denne blir vinneren men er ikke Stranger sin bok på listen også? *Husker ikke helt....*

      Slett
    2. Takk skal du ha Beathe.
      Jo, Stranger sin bok er også på kortlisten, og Kjos Fonn.

      Slett
  2. Her er min omtale av boka:
    https://medbokogpalett.blogspot.com/2019/01/trude-marstein-sa-mye-hadde-jeg-roman.html

    SvarSlett
  3. Jeg har ikke lest. Har faktisk ventet på samlesinga, men glemte det underveis. Planen var å ha boka klar, men har nå ihvertfall bestil på bib. Update will come.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den ble jo glemt ved oppstart. Trenger visst påminnelser for tiden. Håper du liker den.:)

      Slett
  4. Er det her man skal linke sin "samlesing". Da er min omtale her:
    https://reading-randi.blogspot.com/2019/02/tanker-om-bok-trude-marstein-sa-mye.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Randi!
      Enn så lenge får dere gjøre det, siden det ikke er lagt ut innlegg på Bokbloggerbloggen enda. Komiteen har ferie, og lite kapasitet. Men vi samleser i vei alikevel:)

      Slett