mandag 1. juli 2019

Vindbaroner av Hogne Hongset - spennende thrillerkrim

I de siste månedene har det skjedd et økende opprør mot bygging av vindmølleparker rundt omkring i det ganske land. Spesielt her i Trøndelag hvor jeg bor. Frøya, Fosen, Flatanger. Jeg har fulgt med debatten og aksjonene så godt jeg har kunnet. Hogne Hongset sin nye spenningsroman er i så måte veldig aktuell. Han har skrevet en roman med bakteppe fra denne industrien, og virker det for vilt til å være sant så er det kanskje ikke det.


Vi befinner oss i ei bygd sørpå hvor et vannkraftverk står sentralt. Det er nå planer om å bygge ut et vindkraftverk i tillegg, og at både vann og vind kan kombineres som en kraftkilde med såkalt effektkjøring med store konsekvenser for elva og ørreten. Vindparkutbyggingen skaper stor konflikt i bygda og frontene tilspisses. Både utbygger og utenlandske interessenter står mot de som vil ta vare på naturen.
Mona Messel er journalist og har fått deltidsjobb i lokalavisa. Hun deltar på møter i kommunen og får raskt kjenne på konfliktene mellom motstandere og tilhengere i bygda.
Hennes stefar Magne er en av de sentrale aktørene for utbygging, som direktør i kraftverket.
Mona begynner å lytte mer og mer til naturvernerne og da særlig Stig Berner som markerer seg som en sterk motstander. Kan det være noe i det han sier? Hun oppsøker en mann som kalles Eneboeren, og får mer info derfra. Eneboeren Frank bor midt i naturen og sitter på ei tomt som utbyggerne absolutt vil ha tak i. Saken skal opp i kommunestyret og alle grunneierne må si ja til salg for at de går videre med tanke på utbygging.
Frank sier nei.

En mann dør i en ulykke under en demonstrasjon ved kraftverket, en annen dør i en brann med uklar årsak. Mona får se et gammelt brev som snur livet hennes opp ned. Det handler om hennes far som alle tror er død. Kanskje han ikke er det likevel?

Boka er spennende fra første stund og sidene farer avgårde. Her møter storpolitikk bygda, italiensk mafia er kan hende involvert. Vilt? Ja, les og vurder selv. Et familiedrama med røtter i fortiden seiler  også opp som et sentralt punkt. Og hva har det med saken å gjøre? Det hele er sirlig snørt sammen, selv om jeg aner konturene av hvor det bærer hen.
Hongset skriver lett og godt og har selv god kjennskap til kraftindustrien noe han har demonstrert  tidligere bøker, samt gjennom arbeid i oljebransjen og fagforbundet Industri Energi.

Hongset har med et lengre etterord i boka som forklarer hva som skjer nasjonal og internasjonalt når det gjelder vindkraftutbyggingen og Norges plass i dette spillet. Han mener at det ikke bidrar til å bedre klimaproblemet. Det blir dyrere for oss, både personlig og nasjonalt/arbeidsplasser med mer, og det vil rasere store deler av vår natur. Så hva er poenget?
Noen tjener på det..
Follow the money, er det noe som heter, og i det finner vi ofte svaret..
Jeg anbefaler å lese etterordet for å få mer innsikt i hva som skjer på området. Og er du ikke medlem i DNT enda, så bli det. DNT tar aktivt avstand fra vindmølleutbyggingen her til lands.Andre bøker av Hogne Hongset jeg har blogget om:
Mafiela
Den femte dykkeren

Hogne Hongset: Vindbaroner, 415 s
Hobi forlag 2019
Anmeldereksemplar

6 kommentarer:

 1. Glad for at den var spennende. Aktuell er den ihvertfall. Håper bare at den har en mer disneyaktig slutt en virkeligheten som regel har.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kan jo ikke røpe slutten akkurat- men det er jo en slags røverroman oppi dette her også da, så... og spenningsromaner skal jo følge en viss oppskrift? Say no more..

   Slett
 2. Høres spennende ut og ikke minst aktuell som du sier. Fikk faktisk litt lyst til å lese denne så noterer meg den til etter booker en gang. Tusen takk for tips :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er den, Og aktuell og lettlest. Fin sommerbok. Håper du leser den etterhvert:)

   Slett
 3. For et fantastisk treff med tematikk da! Min Frode er utrolig opptatt av dette med vindmølleutbyggingen, så denne må han lese. Jeg har lest de to andre bøkene til HH, og vil selvfølgelig lese denne også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, han er engasjert i det med energipolitikk han HH som du vet og setter søkelys på det som alle ikke vet...
   Bra at Frode også kan lese gode bøker sammen med deg:)

   Slett