søndag 14. juli 2019

Portnerboligen av Gøril Emilie Hellen- sterkt og gripende om en ung manns psykisk lidelse etter krigen

Tema: Psykiatri i etterkrigstiden. Familien/pårørendes opplevelser.
Portnerboligen er basert på en sann historie. Forfatterens onkel led av en alvorlig psykisk lidelse og var innlagt på Østmarka psykiatriske sykehus og Rotvoll i Trondheim fra han var ung voksen og mer eller mindre resten av livet. Det er en særdeles sterk historie Hellen har skildret med synsvinkel fra far, søster og en pleier. Mors perspektiv er også med.


Forlagets omtale:
Ti år gamle Svanhild synes hun bor på verdens tryggeste sted: i portnerboligen ved byens sykehus, der faren Johan har post som portner. Hun forguder den nesten ti år eldre broren Einar, selv om de voksne sier at Einars fantasi har løpt løpsk.
Svanhild skal reise på speiderleir, men hun savner broren som er innlagt på psykiatrisk sykehus. Den dagen Svanhild vender hjem fra speiderleiren, rammer tragedien dem.

Romanen veksler litt frem og tilbake i tid og mellom de forskjellige fortellerstemmene; Svanhild, faren Johan og pleieren Stig.
Einar er en artig type med masse humor og sprell og en særs gløgg ungdom og etterhvert mann. Men i tidlig ungdomstid begynner han å få rare ting for seg, snakker mer og mer med seg selv, begynner å se og høre ting og foreldrene begynner gradvis å stusse over adferden hans. Han sliter med å få seg/holde på jobb og foreldrene og han selv tror og håper at ting vil gå seg til når han begynner i militæret. Han erklæres stridsdyktig med en intelligens og fysikk over gjennomsnittet.
Einar blir ikke lenge i militæret før han blir dimitert. Fire måneder går så er han hjemme og foreldrene får aldri vite den egentlige grunnen til at han dimmes.
Særlig mor føler gradvis, ganske tidlig,  at det er noe som ikke stemmer med sønnen sin og hun lider stort under det. Faren er mer rasjonell og håper på det beste. Einar blir mer og mer kranglete, tåler ikke lyder, alt er "bråk" og foreldrene går etterhvert på tå hev.
Jobber greier ikke Einar å holde på. En dag forteller Einar at han har fått seg jobb som han går til hver dag og mestrer bra, ja sågar ligger det an til forfremmelse.
Plutselig en kveld kommer han ikke hjem , og når han dagen etter heller ikke dukker opp, blir foreldrene alvorlig bekymret. Mor er redd for at han har gjort seg noe.
De får en telefon fra overlegen på Østmarka sykehus som sier at Einar er innlagt, frivillig. Han kom selv. Faren blir bedt om å komme å skrive under samtykke til innleggelsen.
Faren er skeptisk, men blir overtalt av overlegen om at det ikke er noe å frykte siden Einar selv ønsker det og at de har de beste behandlingsmetodene som finnes i Norge for tiden, og at han nok skal bli bra.
Det blir han ikke. Behandlingen består av insulinsjokk, elektrosjokk og senere kommer lobotomi inn som en lovende behandlingsmetode i Norden, også til Østmarka sykehus.
Einar stritter imot behandlingen, som er smertefull og siden han protesterer med sinne, får han desto mer behandling. Pleieren Stig er representanten for den som er kritisk innad i systemet. Han stiller spørsmål om nødvendigheten av den brutale behandlingen for en ung mann som tross alt ikke virker å trenge det, det gjør han heller sykere. Og det er helt på grensen av kroppens tåleevne og forsvarlighet. Stig får beskjed om å ikke legge seg opp i legens behandlingsplan.

Portnerboligen er en sterk roman, et tidsvitne fra den gangs psykiatri, ca 1950-70-tallet. Om overgrep som ble gjort mot syke mennesker, om syke som ble værre av manglende kunnskap, respekt, sterk bruk av tvang og metoder vi i dag har forlatt.  (mua elektrosjokk/ECT , som i en moderne og forbedret versjon er tilbake som behandlingsform)
Det er så vondt å lese om. Det er vondt å lese om Einars lidelse, hvordan han ble behandlet, men også om familien store sorg, maktesløshet og fortvilelse som  er utrolig godt formidlet. Vekslende håp og maktesløshet. Og som fra hva skal du gjøre når overmakta (overlegen) er den som vet best? Du vil det beste for din sønn, men aner ikke hva som er det beste, selv om du er skeptisk til den behandlingen som blir tilbudt.

Selv om det er en vond bok å lese, er den også veldig fint skrevet, med flere perspektiv, som gjør den til en viktig roman, tenker jeg. I dag tror man nok også at man har den beste behandlingen og tar avstand fra mye av gammel behandlingsmetodikk/gammel psykiatri, selv om man også, opplever jeg, er åpen på at det er mye man ikke vet når det gjelder alvorlige psykiske lidelser når det gjelder hvordan/hvorfor de oppstår og hvordan de skal/kan behandles, hva som virker. Men hva vil man se tilbake til om 50 år og tenke at vi gjorde feil? Noe vil det nok være. Kanskje den store bruken av antipsykotika og andre psykofarmaka som har store bivirkninger, kanskje de korte innleggelsene, eller ikke innleggelser hvor svært mye er overlatt til kommunalt psykisk helsevern med manglende ressurser- jfr tidligere så er dagens psykiatri/psykisk helsevern i den andre enden av spekteret mht til lengde på innleggelser. Hvem vet..
Jeg tenker at det uansett er kjempeviktig å være selvkritisk til den praksis man til enhver tid har som hjelpere og ansvarlig behandler enten det gjelder psykisk helsevern eller andre områder hvor syke og svært hjelpetrengende får behandling.

Jeg har også hatt slektninger som har vært innlagt i den gamle (og den nyere) psykiatrien, faktisk på gamle Rotvoll (nå nedlagt) og Østmarka. Kan hende er det derfor jeg tidlig begynte å interessere meg for psykiatri/psykologi. Det gjør det selvsagt også mer nært når man leser en roman som dette.
Østmarka sykehus brukes den dag i dag. De gamle bygningene er i drift som en del av St.Olavs sykehus, avdeling for psykisk helsevern. Det er en del spesialposter der. Det er også bygget nye bygg til Nidaros DPS som ligger på samme område, et naturskjønt område på Ladehalvøya, i nærheten av der jeg bor. Jeg har også jobbet på området der, og kjenner godt til stedet.

Andre som har blogget om boka:
Tine, Åslaug

Jeg har ikke sett en anmeldelse i avis enda.

Hellen har også skrevet Veien over klippene som jeg har blogget om her. Det er en helt annen type roman.


Foto: Forlaget


Gøril Emilie Hellen: Portnerboligen, 296 s
Cappelen Damm 2019
Boka har jeg fått som leseeksemplar av forfatteren via forlaget10 kommentarer:

 1. Fikk også tilbud om denne og boken forsvant i posten, men jeg fikk heldigvis en ny.Du skriver så fint om boken at jeg må dytte den litt oppover på listen.

  Det må ha vært forferdelig både for pasienten selv og for de pårørende. Som foreldre vil man (som oftest) det aller beste for sine barn selv om man nødvendigvis ikke vet hva som er det beste som du selv også skriver.

  At dette har foregått i nærheten av der du bok gjør nok leseoplevelsen ekstra sterk.

  Har en søster som i mange år har vært i psykiatrien, og vet at det ble eksperimentert en del å medisinene hun brukte. Hun var flyttet til en annen by når hun ble syk så jeg har nok ikke sett henne på sitt verste men husker perioder hvor hun var skikkelig neddopet, og bare det var tøft nok å være vitne til. Dette er ca ti ganger verre.

  SvarSlett
 2. Ja da vet du litt om det. Å være søsken er nok heller ikke særlig enkelt. Å se de så neddopet er jo helt forferdelig..
  Selv om gamledagers metoder og fysisk lobotomering som var uopprettelig nok var værre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt klart, det kan nok ikke sammenlignes heller. Dette er nok sikkert en tøff bok å lese i og med at dette er basert på faktiske hendelser men samtidig tenker jeg at man har godt av det, på den måten at man trenger å vite at ikke alt som har foregått i Norge heller har vært av det gode slaget.

   Slett
  2. Ja, absolutt. Norge har ikke gått fri, tenk bare på hva dem har gjort med samene og andre grupper. Tvangsterilisering bl.a. Godt dokumentert i boka Skammens historie bl.a., der det også skrives om overgrep i psykiatrien.

   Slett
 3. Takk for lenke Anita, ja sant denne var fin? Likte godt innfallsvinkelen hun bruker, hvor pårørende og pleiepersonale er i fokus.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, veldig bra. Helt enig med deg ang perspektivbruken:)

   Slett
 4. Fint at det skrives bøker om temaet. Jeg tror ikke jeg orker å lese denne boka, jeg har det alt for inn på livet og har hatt det siden 1978, men min svoger. All dopingen av han og et ødelagt liv hvor vi har vært/er hjelpeløse vitner.

  SvarSlett
 5. Høres svært sterk ut. Høl i gjerdet og alt. Tror jeg må forsterke murene og lappe rustningen skal jeg lese denne. Virker lettere i romanform, mer avstand, lettere å distansere seg.

  SvarSlett
 6. BEST ONLINE LOVE SPELL CASTER Å FÅ DIN EX LOVER, HUSBAND, WIFE, GIRLFRIEND ELLER BOYFRIEND BACK. Legg til ham på WHATSAPP: +2349083639501
   -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
  Hei Alle er Christian Hofman, er fra USA. Jeg jobber for Apache Corporations internasjonalt, jeg møtte Baba Nosa på min tur til Afrika, jeg dro dit for en kontrakt Forhandlinger og jeg mistet for et annet selskap, jeg var ødelagt og ødelagt, og bare for noen måneder siden, hadde jeg nettopp blitt skilt, min kone dro med barna mine og denne jobben var min vei tilbake til et godt liv og å få familien min tilbake. Etter min konsultasjon med Baba Nosa, utførte han en stave for meg, og jeg fikk kontrakten, og noen måneder senere kom min kone og barn tilbake til meg, og jeg skylde det hele til åndelig spekulasjoner og krefter i Baba Nosa. Jeg er en testator av baba Nosa, en åndelig far til mange store menn. for noen av dine åndelige problemer og det vil bli løst. Han kan gjøre deg rik uten blodritualer, ta tilbake din ex_husband, ex_wife, ex _boyfriend eller kjæreste bare hvis du kan tekst eller WhatsApp baba Nosa i dag på
           2349083639501. hvis du har problemer med følgende?
  (1) Hvis du vil ha din ex tilbake.
  (2) hvis du alltid har dårlige drømmer eller har sex på en drøm.
  (3) Du vil bli markedsført på kontoret din.
  (4) Hvis du trenger strøm til å vinne en rettssak
  (5) Enhver form for stave
  (7) Commanding tone stave
  (8) Beskyttelsesring
  (9) Reise suksess ring
  (10) Åndelig kraft for Guds menn
  (11) Slett din mann / kone til deg selv for alltid alene
  (12) Du vil at kvinner / menn skal løpe etter deg. (13) Hvis du vil ha et barn.
  (14) Du vil være rik uten blodritualer. (15) Hvis du trenger økonomisk hjelp.
  (16) Urtepleie
  (17) Hvis du ikke kan tilfredsstille din kones seksuelle lyst. på grunn av dårlig ereksjon.
  (18) Hvis du har en HIV AID-sykdom og makt til å kurere kreftproblemer, ring Baba Nosa på +2349083639501
  TRADITIONAL MEDICINE Herbal Home & Native Leger. Kontoradresse nr. 20 elfenbenbane, Ife Osun-stat ... k

  SvarSlett