mandag 15. juli 2019

Perlesøsteren av Lucinda Riley- enda en kanonbra underholdningsroman

Jeg ble visst hekta på Rileys De syv søstre, jeg også. Selv om det tok sin tid. Jeg fikk Perlesøsteren som leseeksemplar fra forlaget i 2018, men den har blitt stående i hylla. Jeg ønsket å lese den da, det er ikke det, det er mer det at det er alt for mange bøker og man ikke rekker å lese alt, siden det stadig kommer noe nytt. Men altså, nu er vi i gång. Jeg kjøpte de to første i serien på salg, og leste de først. (link nederst i innlegget), deretter denne, som jeg har kombinert med lydbok og papir. Lydboka lånte jeg på biblioteket. Perlesøsteren fenget meg særlig på grunn av aboriginertemaet. Jeg synes at Riley har gitt et fint lite innblikk i den særegne kulturen i denne romanen.


Forlaget om boka:
CeCe har alltid følt at hun ikke passer inn. Etter at søstrenes far – den mystiske Pa Salt – er død, og søsteren Star har funnet den store kjærligheten, kjenner hun seg ekstra ensom. Hun slutter på kunstutdanningen for å finne sitt biologiske opphav. Det eneste sporet hun har er et gammelt fotografi og navnet på en kvinnelig pioner som bodde i Australia for over hundre år siden.
Hundre år tidligere får Kitty McBride, en prestedatter fra Edinburgh, muligheten til å reise til Australia som ledsagerske. Her møter hun sin skjebne i form av tvillingbrødrene Drummond og Andrew – den ene vilter og ustyrlig, den andre ambisiøs arving til en formue basert på perlefiske. Når CeCe kommer til Australia, er det noe dypt inne i henne som påvirkes av energien i området og den gamle aboriginkulturen. Kreativiteten våkner og med hjelp fra de hun møter på reisen, begynner hun å tro at dette enorme kontinentet kan tilby henne noe hun ikke trodde var mulig: en følelse av å høre til.

Til og begynne med synes jeg denne boka var litt treg. Jeg likte starten hvor CeCe dro til Thailand og traff Ace, en mystisk fyr som hjalp henne med overnatting da hun ikke hadde noe sted å gjøre av seg. Det oppsto romantikk mellom dem, to skip som møttes i natten, før hun dro videre til Australia.

Deretter møter vi unge Kitty McBride i Edinburgh. Og det er vel kapitlene med henne jeg synes er litt trege i starten. Det blir mer drama da hun blir bedt om å reise til Australia for å være assistenten til en eldre dame i noen måneder. Kitty er sikker på at det er fordi faren ønsker henne vekk siden hun har avslørt at han har syndet og satt barn på en sognedatter. Kitty er en selvstendig ung dame som ønsker mer av livet enn å gifte seg og gå hjemme. Hun har meninger, driv og ønsker å utdanne seg, noe som ikke er vanlig i de dager.
Kitty reiser til Australia og blir innviet i de rikes kretser og blir forelsket, senere gift med en av brødrene som driver perlesankerfirma. (Perlesankingen er basert på historiske fakta)
Vekselvis møter vi CeCe i nåtid, hennes jakt på slektninger, vennskapet med Chrissie som hun møter der, oppvåkningen som kunstner, og etterdønningene etter affæren med Ace. 
Myten om Pleiadene og de syv søstre står sterkt blant aboriginerne i Australia, noe som får en fin plass i boka.

Det er mye drama og jeg blir virkelig tatt inn i historien til både Kitty, hennes familie, tjenerskap og etterkommere, og CeCe sitt liv. Det er fascinerende, spennende, interessant, tåredryppende så det holder, men akk så underholdende.
Jeg vil ha mer, så nå går jeg og låner nå Skyggesøsteren på biblioteket. Månesøsteren har jeg fått lånt lydboka av, men papirboka er det måneder med venteliste på.
Flere om Perlesøsteren:Foto: Forlaget/Astrid Waller


Lucinda Riley: Perlesøsteren, 606 s
Cappelen Damm 2018
Leseeksemplar fra forlaget/lånt lydbok på biblioteket


22 kommentarer:

 1. Noen ganger trenger man noe lett og underholdende. Perlesøsteren er nok den beste av bøkene i serien, eller den jeg har likt best. Forfatteren er flink til å sette seg inn i mye forskjellig, ulik tematikk.
  Det er tid for avslapning og underholdende romaner og det er bra og koble av med. Der er jeg også for tiden med Britt Karin Larsen sin Finnskogserie, mens jeg henger i stigen og maler hus.
  Det er fint med lange serier på øret når man driver med så kjedelige ting!
  Takk for link!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sant. Når man finner noe som fenger, der det fint.
   Sikkert godt med disse lydbøkene når du gjør sånt arbeid. Lydbøkene er så godt lest..

   Bare hyggelig.:)

   Slett
 2. Takk for fine ord og lenke Anita, veldig kjekt at du likte boken. Regner med du fortsetter serien?

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig Tine:)
   Jeg fortsetter , ja- har som skrevet; lånt Månesøsteren på lyd og i dag lånte jeg Skyggesøsteren i papir på bib.
   Aberet med lydboka er at jeg ikke får til å rippe den inn på mobilen min nå, uten å gjøre masse teknisk som jeg ikke skjønner..siden det er Mac på dataen og Sony på mobil.. så da må jeg høre enten i bilen eller på datamaskina/IMacen kun når jeg er hjemme..

   Slett
 3. Jeg har lydbokutgavene av de siste bøkene på e-bok-app hvis du vil høre på mobilen. Send en melding hvis du vil høre. Takk for lenke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig Sissel. Sender deg melding utpå dagen..

   Slett
  2. Pst.. hvor kan jeg sende deg pm?

   Slett
 4. Akk hvor jeg vingler. Hver gang du skriver om Lucinda vil jeg lese. Overlatt til meg selv glemmer jeg og vil lese andre ting. Derfor, jeg får med meg rosen, noterer, og venter til tiden er moden. Spent på hva som skjer når jeg blir ferdig med Marstein, er det rett tilbake til poddene, eller er jeg tilbake i lydbokland. Thrilling..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tiden får vise.. sikkert fine lydbøker på løpeturer dette..

   Slett
 5. Eg er enno ikkje overbevist. Har ikkje lyst til å lesa serien, men ser jo at mange er blitt hekta. Skjønnar at deler av innhaldet er interessant. Kan dette vera leseverdig for ein person som er "allergisk" når det gjeld sentimentalitet og romantikk?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er også usikker på om det er noe for deg. Har du lest bøker i denne genren før? Det e en del romantikk og sentimentalitet, ja- selv om det også er spennende og en del historie innvevd.

   Slett
  2. Eg har begrensa erfaring i sjangeren "romantisk underhaldningsroman med historiske innslag". Har lest ein del av Cecilia Samartin, med vekslande hell. Ei bok av Kate Norton, eg hugsar ikkje tittel, som ikkje var noko særleg. Og dessutan "Saras nøkkel", ein populær roman, men som for meg var heilt forferdeleg; verre enn "Et helt halvt år" faktisk.

   Slett
  3. *Kate Morton* heiter ho.

   Slett
  4. Jeg har lest et par av Kate Morton (Den hemmelige hagen eller noe sånt, og en til som jeg ikke husker) som jeg har likt ganske godt. De er ikke så ulike type Lucinda.
   Jeg har også lest Cecilie Samartin, noe av det har jeg likt, men det er "søtere" enn Lucinda.. men det er noe med de historiene fra Cuba/Spania/Sør-Amerika som appelerer til meg dog.
   Ellers har jeg lest Katherine Webb som kanskje er det mest historiske, litt tyngre, i denne type bøker, kanskje- i ale fall noen av dem, ikke alle..
   det spørs jo hva det handler om. "Italienske netter" og "Den engelske piken" likte jeg godt.
   Har lest Victoria Hislop som jeg har likt (mye fra Hellas og Spania- basert på historiske fakta, som Øya feks)- Så har jeg lest andre, noen, veldig lette terningkast-to-bøker i genren, som for meg faller helt i gjennom- derfor er jeg i grunn ganske kritisk til denne genren. En viss substans må det ha, og språket må ikke være for platt.. selv om jeg godt kan svelge noen klisje-kameler, hvis innholdet per se er interessant nok. (det samme er det jo med krim)

   Slett
 6. Jeg lurer på hvorfor jeg er så uvillig til å prøve meg på denne serien. Og så du også, som liker den? Jeg burde jo bli overbevist til å prøve, men jeg tar omveien rundt disse bøkene hver gang jeg kommer over dem. Det er igrunnen svært merkelig. Har ikke lesesperre, kun hatt skrivesperre, så det er ikke at jeg ikke vil sette igang fordi jeg ikke orker å lese. Kanskje de er blitt for hypet til at jeg har hatt lyst å ta i dem ennå? Noterer meg at du liker dem!
  Idag er det på god vei inn i bloggsfæren igjen. Igrunnen deilig. Rachel Cusk-boka fikk meg ut av skrivesperren. Den satt hardt denne gang. Mye å ta igjen ser jeg, så jeg bretter opp ermer og setter igang :) Ha en fiin søndag!

  SvarSlett
 7. Hyggelig at du er tilbake i bloggverden igjen Marianne. Håper du blir en stund,;)
  Cusk er bra, men mer krevende å lese enn Lucinda Riley, det er sikkert. Men Lucinda gjør nytten som leseopplevelser og feelgood hvis man har behov for det. Og det er godt å veksle mellom dette og krim og noen andre mer krevende litteratur for tiden.
  Takk, og en fin søndag ønskes deg også.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hører deg, Riley that is. Jeg får se.. Det er jo fælt å være forutinntatt med så sterke meninger om en bokserie jeg aldri har lest. Det er som med meg og cruise. Jeg skal IKKE på cruise, det frister meg rett og slett ikke. Er svært negativ til hele tanken. Er jeg redd havet? Niks. Har jeg vært på cruise og snakker av erfaring. Niks. Det er jo igrunnen temmelig tåpelig av meg, både med Riley og cruise. Tipper imidlertid at Riley kommer før cruise. Det er imponerende nok... ;)

   Slett
 8. Jeg har The girl on the cliff ulest i bokhyllen, er nok på tide å finne den frem. Inspirerende innlegg, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Birthe. Må få høre hvordan du liker den i tilfelle.. Jeg har ikke lest noe annet av Riley enn denne serien.

   Slett
 9. Du har virkelig falt for disse bøkene du, og det gjør meg veldig nysgjerrig så det skulle ikke forundre meg om jeg tar fatt på disse selv. Men det blir ikke nå, først må jeg få unna noen 1001 bøker, påbegynte bøker og noen Booker forhåpentligvis.

  Det er nesten som jeg har lyst til å si at jeg håper det ikke kommer særlig mange fristende nye bøker nå i høst, men det gjør det jo...i fleng...så her på det balanseres!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kan tenke meg at du også vil like denne serien, Beathe. Så når du får lyst på noen drømmedegbort-bøker, så er de her.
   Bokhøsten, akk, altid masse fristelser der..

   Slett