søndag 6. januar 2019

Bli med i Dikt-lesesirkelen 2019

Vi følger opp fjorårets poesi-suksess og kjører på med en ny runde med dikt-lesesirkel etter ønske fra alle de engasjerte deltagerne. Jeg er veldig glad for at dere vil fortsette. Da vil jeg også gjøre det. Mange er spente på kategoriene, og jeg har tatt hensyn til de ønsker som har kommet inn. Blant annet er klassikere nevnt fra flere. Det er mulig å putte klassikere inn i flere av kategoriene btw. Her kommer de (under bildet):


Frem fra glemselen. Gamle diktbøker fra eskene i kjelleren frem i lyset. En eller annen av disse skal gjenleses eller nyleses i løpet av året. Diktsamlingene av Yeats og Rumi har jeg faktisk ikke lest ferdig enda.  På tide å gjøre noe med det.


Kategoriene 2019:

Januar:
Humor og glede!
Les en diktsamling med innslag av humor og eller glede. Det trenger vi nå i mørke januar. Dikteren kan være en ren humor-poet, eller skrive forskjellig type dikt, men med en tydelig humoristisk stemme eller ha mye fokus på glede. Humor og alvor går ofte hånd i hånd, så humor-poeten kan også være alvorlig. Samlingen kan også være en antologi. Lange enkeltdikt eller flere mindre enkeltidikt er også ok i denne runden. Terskelen er lav.

Selv har jeg tenkt å lese Arild Nyquist eller Jon Hjørnevik.
Hvis det trenges flere tips, skrik ut i kommentarfeltet. Litt av gleden er å lete selv, men noen ganger kan man stå helt fast, og da kan tips være på plass. Lav terskel for det også.:)

Disse har lest:
BokbloggBerit: Jon Hjørnevik og Arne Hjeltnes
Marianne: Her er huset som Per bygde av Jan Erik Vold
Beathe: Ein mann å halda i av Arne Hjeltnes
Tine: Farmor er hippie av Målfrid J. Frahm Jensen
Kleppanrova: Karneval av Gro Dahle
Åslaug: Vi er presens av Erling Indreeilde
BeritBok: Andrè Bjerke og andre
Anita: Arild Nyquist med venner


Mars:
Klassikere 1850-1950.

Mai:
Levende norske lyrikere som profilerer seg på dikt innenfor et eller flere av disse temaene:
NATUR, POLITIKK, KJÆRLIGHET ELLER SORG.

I innlegget skal det komme frem hvordan vedkommende profilerer seg på denne type dikt.

Juli:
Levende utenlandske lyrikere som profilerer seg på dikt innenfor et eller flere av disse temaene:
NATUR, POLITIKK, KJÆRLIGHET ELLER SORG.

I innlegget skal det komme frem hvordan vedkommende profilerer seg på denne type dikt.

September:
Formens mestere.
Les en diktsamling med sonetter, rim/regler, haiku eller andre tydelige (klassiske?) diktformer.
Hint: Her kan man lete blant klassikerne hvis man vil. Men det finnes også samtidspoeter som er spesielt opptatt av klassiske og mer moderne former. Kanskje noen har funnet på noe helt nytt også?

November:
Vi hedrer de døde.
Alle helgens dag. Halloween. Har nettopp vært.
Vi bruker november på å hedre en poet som ikke lenger er iblant oss.

--

Retningslinjer/regler:
*Post innlegget i løpet av den aktuelle måneden og legg inn link i månedsinnlegget som jeg legger ut eller i samlefanen.
* Du kan også delta uten blogg. Legg da inn en kommentar i kommentarfeltet om boka du har valgt og hva du synes om den.
* Alle som linker til min blogg i innlegget sitt deltar i trekning om premier.  Alle deltagelser med linker gjelder som et lodd. De som ikke har blogg er unntatt krav om linking, men har dere instagramkonto kan dere tagge med @artemisia_60 #diktlesesirkel og/eller like min facebookside Artemisias Verden.

* Dette er en lavterskelsirkel. Ingen krav om analyser etc eller at man skal kunne så mye om dikt. Her er lesegleden i fokus. Man greier alltids å si noe om hva boka handler om, hvordan man likte den eller ikke, hva man fikk ut av den.

For tips om hvordan det fungerer, se gjerne linker i samlefanen for 2018 her

Gleder meg til å se hva dere velger!

Lykke til!


24 kommentarer:

 1. Se der ja, perfekt timing, nå har jeg planlagt 1001 og nobelvinnerkvinner, og hadde bare diktene igjen. Spennende utfordring du gir oss, jeg gleder meg til å pønske ut hvordan jeg skal løse denne nøtten :) God søndag Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy. Du satser stort, men greier det helt sikkert Tine 😃 jeg er også spent på hva du finner. Takk , god søndag til deg også 😃

   Slett
  2. Etter å ha tilbrakt noen timer med premien min har jeg funnet plass til den i mai :)

   Slett
  3. Ja, se der. Fantastisk. Den er tykk, men du trenger jo ikke lese alle samlingene i samlingen.;)

   Slett
 2. Eg e me! Kommer garantert til å lese noe fra Jan Erik Vold i januar. Han er min humorpoet :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra Marianne . Jan Erik Vold er fin. I mine unge dager hadde vi mye gøy med Kulturuke. Ukekultur. Ku..osv ..

   Slett
  2. Samling valgt for januar, det ble humorpolitiske "Her er huset som Per bygde" av Jan Erik Vold :-)

   Slett
  3. Så bra, Interessant valg.:)

   Slett
 3. Jeg skal være med, spennende å se hva de andre og jeg finner.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjempebra Ingun. Jeg er også spent 😃

   Slett
 4. Så veldig bra at poesien løftes frem, Anita! Det er et område jeg har mye å gå på. Jon Hjørnevik er herlig, han kan anbefales av meg også. Jeg tror faktisk jeg har en diktsamling her i hjemmebiblioteket som kan passe inn i kategorien for januar. Faktisk så skal jeg gå og se etter nå, kanskje blir det dikt allerede i dag.

  Ønsker deg en riktig god søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig at du synes det Mari. Kjempefint at du vil delta. Velkommen skal du være. Jeg har lest to samlinger av Hjørnevik. Liker han godt . Spent på hvem du har 😃

   Slett
  2. Og takk, fin søndag til deg også 😃

   Slett
 5. Oj,her var det mange nye og ganske så utfordrende kategorier i hvert fall ved første øyekast. Jeg tror neppe jeg blir med alle rundene i år, men det skal uansett bli interessant og spennende å se hva dere andre finner. Ha en fortsatt fin søndag,Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Beathe. Ja, jeg tenker at dere kan få litt mer å bryne dere på 😃 det er nok ikke så vanskelig når man begynner å dukke litt ned i. Google kan være en god venn. Håper du blir med noen få ganger da 😃 Jeg så at du har lukket kommentarfeltet ditt . Skal du trappe ned? Ha en fin søndag du og Beathe 😃

   Slett
  2. Ja,det har hele tiden vært planen fra nyttår. Jeg skal dykke litt ned i dette og se hva jeg finner sånn etter hvert 🙂

   Slett
  3. Ok. Skjønner det. Lykke til:)

   Slett
  4. Har letet lenge og vel, og siden jeg ikke hadde noen morsomme diktsamlinger i hyllen som jeg ikke hadde lest falt valget på "Ein mann å halde i" av Arne Hjeltnes som jeg fant på ebokbib. Men det tenker jeg må være passe, lånte Edel men det ble litt vel mye fjas så den la jeg fort fra meg :-)

   Slett
  5. Den høres bra ut Beathe:)
   Enig i at Edel bare er fjas.. Kan være artig å se henne på TV, men det blir nok noe annet å lese dem mellom permer.. Kun til underholdning kanskje i lystig lag..

   Slett
 6. Ble fristet til å lese dikt om alkohol, (husker ikke hva det hett) men forfatteren het Martin. Hedemann. Eller Edelmann eller noe. Kommer nok på det etterhvert. Håper det er humoristisk, men vet ikke for det ligger ikke på ebokbib (ennå) og neppe skriver jeg innlegg. Derfor. Consider this nesten-deltakelse.

  Seriøst. Denne alkodiktgreia hørtes interessant ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja. Den leste jeg om forleden i en avis ? Var det dikt, trodde d var roman , så kanskje er d ikke samme bok eller meg som tuller. Men d var noe kjent med Martin. ( noen ord i kommentarfeltet om Boka er godkjent)

   Slett
  2. Martin Svedman heter dikteren. Anmeldt i Adresseavisen lørdag. Jeg var nok ikke helt våken da jeg leste den. Siden jeg ikke husker at d var dikt ..

   Slett
 7. Heisann! Fin-fine kategorier! Jeg kjører på med Andre Bjerke i første omgang. Det blir ikke bare humor, men humor og alvor i skjønn forening- tipper det er greit ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du synes det Berit.:)
   Andre Bjerke var så allsidig at der finner du helt sikkert noe.:)

   Slett