onsdag 30. januar 2019

Oppsummering januar-19

Januar har vært mørk, tung og kald. Jeg har slitt om morgenen med iskald bil, masse is på vinduene, skraping av is på vinduene, fryste dører, giktisk og stiv i kroppen. Håper det gir seg snart. Trøsten med all snøen som lavet ned er at det ble litt lysere, men kulda kunne jeg vært foruten. Kroppen liker den ikke. Det har blitt mye innetid om kveldene da, tid til å lese, jeg har ikke orket så mye annet utenom jobben. Nå har jeg booket meg vanngymtime for ørtende gang på fredag og satser på å gjennomføre den uten av avlyse i siste liten. Et nyttårsforsett har jeg gjennomført ganske bra sammen med sønnen min; søndagstur. Det har vi  greid to ganger og det er bra, fordi jeg har vært på Verdaln på søsterbursdag en søndag, og var også syk en helg . Man må være snill med seg selv, være fornøyd med det en får til. Her er oppsummeringen:


Lesetid, kaketid, kaffetid. En av månedens og fjorårets beste bøkerBøker lest:
1. Verden ender her av Åsne Maria Gundersen: Debutant, lånt på eBokBIb, Spania/Kanariøyene/La Gomera, 140 sider  (detaljert, dyster, men noen fine skildringer av natur og miljø, Hanne reiser med kjæresten Jan til La Gomera. Hun jobber med en prosjektbeskrivelse, han med en bok. Hun sliter med seg selv og forholdet til sin syke mor. Mye av handlingen foregår i Hannes sinn)
2. Resten av dagen av Kazuo Ishiguro: 1001books, lesesirkel, frahylla, England, kjøpt, 225 s
3. Rase av Monika Isakstuen: Norsk2018, lånt på eBokBib, 223 s
4. Jordens arvinger av Ildefonso Falcones: Spania, Barcelona, leseeks, 933 s
5. Det er lenge til skumring av Tharaniga Rajah: debutant, norsk2018, leseeks, 304 s
6. Se på oss nå av Geir Gulliksen: Norsk2018, frahylla, Berlin (en svipptur), leseeks, 333 s
7. Nini av Lars Lillo Stenberg: Norsk2018, biografi, lydbok, lytteeks, 13 timer/376 s
8. Skål, Jens August! av Arild Nyquist: antologi, dikt, lesesirkel, kjøpt, frahylla, 94 s

SUM: 8 bøker / 2628 sider

5 norsk2018
6 romaner (0 krim) /1 diktsamling/1 biografi
3 debutanter
1 1001-bok
3 lesesirkler (diktsirkel, Heddas bokhyllesirkel, Elidas 1001-sirkel)
3 frahylla-bøker
2 lånt på eBokBib/2 kjøpt/3 leseeks/ 1 lytteeks

Land besøkt: 
Spania (2), England, Tyskland/Berlin

Beste roman:
Se på oss nå av Geir Gulikksen
Beste sakprosa:
Nini av Lars Lillo-Stenberg

Litt skuffet over Rajahs roman, den fenget ikke meg, det ble for mye krig og brutalitet.
Isakstuens Rase likte jeg heller ikke mer enn passe. Likte ikke å lese hvordan hun behandlet ungene, det var vondt. Godt skrevet, men den ga meg ikke noe annet enn bad feelings.
Jeg begynte også på Den underjordiske jernbanen av Colson Whitehead ifb med månedens bok i lesesirkelen her i byen, men det var også for mye brutalitet og vold akkurat nå. Jeg tror ikke jeg liker å lese om slavetiden. Jeg skulle gjerne lest hvordan det går med Cora på flukt, men det får vente til senere en gang.  Etter nesten 1000 sider med brutal mørk middelalder i Barcelona (Jordens arvinger) fikk jeg nok dosen min i januar.
Nå starter jeg på Marsteins Så mye hadde jeg, istedet.


Serie/film fra bok:
1. Sharp Objects av Gillian Flynn. Episode 4-8/8 . HBO 2018. Megasterk, ekkel så det holder..utrolig bra spilt, filmet, klippet, musikken., Led Zeppelin i små vreng hver gang det skjer noe med Camille, i hennes hode, i hennes system,-.. og den slutten da, Fy f**n.  Og Richard da, Richard...
2. The Remains of the Day av Kazoo Ishiguro. Netflix. Fiin film med Anthony Hopkins.
3. Outlander av Diana Gabaldon. Sesong 4,
episode 9-13/13. Viaplay. Trist slutt på sesong 4. Det må da bli en sesong til? Vi kan ikke ha det slik med en så åpen slutt. Jamie fikk en stor og håpløs oppgave. Jeg vil vite hvordan det går.

Litterære arrangement:
15.januar . Audun Myskja på Litteraturhuset i Trondheim. Tema: Kriser og selvforståelse. I serien Hva er da et menneske

Teater:
22.januar Prøveforestilling på Tordenskiold, Trøndelag Teater. Sammen med Randi R. Bra og artig.

Leseplaner for februar:1. Moshonistas Biografisirkel: Merete Morken Andersen om Amalie Skram. Kategori: Forfattere
2. Elidas 1001-sirkel:Jomfrudød av Jeffrey Eugenides. Kategori: En forfatter jeg ikke har lest før.
3. Heddas hyllesirkel: Vinter i Mallorca av George Sand. Kategori: Bok skrevet etter utgitt på 1800-tallet.
4. Så mye hadde jeg av Trude Marstein (Norsk 2018 ifb nominering til Bokbloggerprisen 2018, frist 15.februar)
5-10 (minus 8): Mulig jeg rekker en av disse før fristen til BBP-
8. Diktsirkel mars: W.B.Yeats. Denne tror jeg tar tid, det er gammelt og på irsk. Kategori: 1850-1950.
11. Reisebok- langhelg i Lofoten medio februar. Det blir nok tid til litt lesing på flyplassen, flyet, senga.

Jeg skal også lese litt pensum innimellom.Har du noen leseplaner i februar? Hva har du lest i januar? Har du lest noe du er veldig fornøyd med?

Ønsker deg en fin lesemåned i februar!Andreas, min yngste sønn, og meg ute på søndagstur en kald søndag i januar. 


26 kommentarer:

 1. Så flott oppsummering. Du holder virkelig koken. Trude Marstein har jeg faktisk lest. Datteren min holdt på med den, så ville hun diskutere den, og jeg tok utfordringen. Skal i hvert fall skrive om den om ikke alt for lenge. En merkelig hovedperson.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi. Ja, når de gjelder litteratur og kultur holder jeg meg i gang, ellers føler jeg ikke det er så mye kok for tiden.( lol.)
   Spent på din omtale av Marstein. Og på boka som jeg starter med på sengekanten straks.

   Slett
 2. Fint oppsummeringsinnlegg,Anita :-) Synd ikke Isakstuen sin bok fenget,men sånn er det. Kanskje feelgood hadde vært noe når som du har lest mye om vold og elendighet? Jeg vil anbefale Skaranger sin nyeste bok om du får tid til å lese den, hun fikk Osloprisen her om dagen for den boken. Tenkte å sette inn link til den artikkelen i mitt innlegg som jeg holder på med og som jeg tenkte å få ut i kveld.

  Rajah sin bok har jeg liggende og har planer om å lese den før neste uke når jeg skal på et slikt debutanttripp arrangement. Jeg får se.

  Helt enig med deg,av og til må man fokusere på det man faktisk får til og ikke alltid være så kritisk(der har jeg noe å lære) og sette fokus på det man ikke gjennomfører.

  Meg og yngstegutten har begynt å gå tur om kvelden, men jeg får se om det blir en fast ting eller ikke. Vi har nettopp begynt.

  Ønsker deg en fin februarmåned, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe.:)
   Godt mulig at jeg hadde hatt godt av å lese mer feelgood i en sånn periode, men så er det disse målene da, og alt på vent. Vanskelig å finne balansen noen ganger. Men "Se på oss nå", var jo nesten en slags feelgood, den ble morsommere dess mer jeg tenkte på den etterpå, selv om den ikke hadde så morsomt tema. Jeg likte i alle fall å lese den.
   Kanskje jeg skal prioritere Søsterklokkene i februar og noe krim, da.

   Spent på hvordan du liker Rajahs bok. Du får sikkert mer ut av den når du skal på sånt arrangement.

   Ja, viktig å klappe seg selv på skuldra og vøre fornøyd og ikke så selvkritisk over det man ikke får til, det trekkes man bare ned av. Vær snill med eg selv Beathe.:) Fint at du og din yngste også går tur..)

   Fin februar til deg også Beathe.:)

   Slett
  2. Ja, og Skarangers bok vil jeg nok lese en dag. Så at den fikk den prisen.
   Men ikke nå, siden jeg ikke har boka. Låner den på bib, senere når jeg har fått unna noe av det jeg har her.
   Mål numero uno våren -19: Lese av ventebunkene og hyllene.

   ( er jo ikke helt tro mot målene da, siden jeg nettopp reserverte Penelopiaden av Atwwod på Biblioteket, hehe, men så streng går det ikke an å være )

   Slett
  3. Hehe....nei,det har ikke jeg heller vært for det har blitt en del 2019 bøker,samt at jeg bestilte meg Atwoodboken i presang til meg selv i dag. Og syv bøker kom inn dørene i dag og det kan ikke fortsette for da klarer jeg ikke å minke bokbeholdningen.

   Slett
  4. Hehe, vurderte å kjøpe Atwoodboka jeg også, putta den i kassen på ark, men holdt igjen og sjekket bib først. (litt flink, tross alt, synes jeg)

   Syv bøker i dag? Oj oj.. (venter et par fra Bokklubben som jeg har bestillt jeg også, Rachel Cusk bl.a. samt et par fra forlag... så , ja ja- say no more)

   Slett
 3. Flott oppsummering, litt av hvert.
  Tre av de har jeg lest. Den underjordiske jernbanen var bra, synes jeg. Gled deg til Marstein for den likte jeg, selv om jeg ble irritert på hovedpersonen noen ganger, men det er jo meningen
  .
  Blodet i årene har jeg liggende og har tenkt å få lest i februar også, men må først få ferdig den nye biografien om Marie Hamsun av Anne Hege Simonsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Ingun.:)
   Har så vidt begynt på Marstein. Liker konseptet for denne romanen, så får vi se hvor vellykket jeg synes det er, for meg som leser. Kritikerne er jo begeistret, det er nå så.
   Å bli irritert på hovedpersonen betyr jo bare at man lever seg inn i og er engasjert..

   Det vil nok ta litt tid før jeg også er gjennom Blodet i årene, siden jeg skal lese Marstein, Skogstad-Svartstilla og Strindberg først.. (kanskje leser jeg lit om Amalie innimellom)

   Slett
 4. Skal si januar var en fin lesemåned for deg Anita. Jeg har lenge hatt lyst til å lese "Det er lenge til skumring", derfor var det leit at du ikke likte den. Har prøvd å søke den opp på e-bib, men ikke funnet den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den ble da ikke så værst. Lite av annet, mer tid til lesing.;)

   Kan jo godt hende du liker Rajhas bok..Men vær forberedt på at den er grov.

   Slett
  2. Flott at du advarer meg :)

   Jeg har lastet ned Brit Bildøens bok, som kom i høst, så den leser jeg på e-bib nå. Så at du likte den godt.

   Slett
  3. Bildøens bok var veldig bra, synes jeg.:)

   Slett
 5. Disiplinert, både forover og bakover og snill med deg selv
  = godt gjennomført. Er straks klar til å starte på Gulliksen, må bare fordøye Havet litt først. Kanskje skrive noen ord, dvs, noen ord til, ekstraord. Søndagstur er fint. Og enda finere å ha en sønn og gå med. Kommer garantert en Outlandersesong til. Det er jo hele 8 TJUKKE bøker å ta av + ekstrahistorier. (venter med firern til den kommer på netflix).

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk.:)
   Og nå sitter jeg under pledd med sjokolade og te (vondt i kroppen- håper det ikke er influensa på gang- og måtte avlyse lesesirkelmøte i kveld)

   Så Havet var såå sterk, godt å hoppe over til Gulliksen da. Den har blitt mer morsom dess mer jeg har tenkt på den i ettertid. Mange komiske scener. Spørs hvilket humør du er i når du leser, men kjenner jeg deg rett... Du som lo av Havets katedral på netflix til og med;)

   Jeg har 4 tykke bøker av Outlander- CappDamms (tror det er flere bøker i hvert bind)- men du mener det er flere enn disse?
   Sesong 4 sluttet etter at nevøen til Jamie ofret seg for mohawkene- og Jamie fikk det trasige brevet/pålegget fra guvernøren. Det er flere bøker etter dette altsÅ? Håper ikke de (J&C)brenner opp som Bree leste om i avisa i vår tid.
   Da må det blir mer TV.

   Slett
  2. Oj oj, nå har jeg lest sammendrag av bok 5-8 på amazon, og det skjer mye mer og da må det bli mer serie.:) Bok 8 virker jo helt sprø- siker på at det er ekle Bonnet som er på ferde igjen..

   Slett
  3. Ja, du er jo knapt kommet i gang med Outlander. Men du må over på bøkene. Fin serien også men det er så mye MER. Gjetter også på at de kjører tv-serie til the bitter end.

   Slett
  4. Nå ja.. jeg begynte tidlig da, den gang de kom som kiosklitteraturserie på Rema- i tynne bøker- Hekseringene ble serien kalt den gangen, så gikk den inn, og dukket opp på Cappelen Damm i tykke bøker en del år senere- de er sammenfallende med de fire sesongene på Tv. . Så koblet jeg meg over på TV-serien da den kom.
   Resten av bokserien er ikke oversatt enda, og jeg orker ikke lese dem på engelsk. Det går for tregt.. Satser på flere omganger TV-serie.

   Slett
 6. Å hjelpe meg, det ser jo iskaldt ut jo. Ikke rart du er lei, spesielt ikke hvis du kjenner det i margen. Her i Bergen ligger det på rundt 0, vi har nok snø til at det er lyst, og til at barn (og lekne voksne) kan ake i timesvis hver dag. Jeg leser Resten av dagen, men synes den er litt kjedelig, så jeg leste ferdig Hveberg sin nye roman i stedet.
  Lykke til med lesingen minimåneden februar :)
  Bra at du greier å lese så pass mye til tross for fagbøkene som ligger å venter. Gøy at du leser om Amalie Skram, den boken har jeg holdt på med i en måned nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er /har vært kaldt lenge- mellom 5 og 10 minus. I dag var det litt mildere, men blåste så surt.. Lengter etter Gran Canaria. Men jeg får se frem til Madeira i april, da- men da er jo vinteren over.
   "Resten av dagen" kan være litt kjedelig en god stund, men vokser på seg..til slutt. Skjønner at du synes den er kjedelig. Les den ferdig og se filmen etterpå. Den er fin.:)
   Var Hveberg sin bra? Har lest så mye bra om den, men det er noe med det mattegreiene som ikke appelerer til meg.

   Takk skal du ha Tine.:) (jeg vet jeg burde skjerpet meg litt med mer jevn lesing av pensum ---- det blir som regel rykk og napp)

   Er Amalieboka tung, siden du har brukt så lang tid på den?

   Slett
 7. Jeg velger å tolke det at du leste for mange voldelige bøker i januar og derfor endte ikke Rajah i din gate. Til dere andre som vurderer å lese den - gjør det!

  Jeg la Marstein på hylla etter å kommet til tante Liv - det ble for virkelighetsnært med å dele navn og tante med hovedpersonen. Har en mistanke at denne kommer høyt opp, så den må vel leses før eller siden i år.

  Har fortsatt noen episoder av Outlander4 - ble oppslukt av You på Netflix, så det må vente til jeg har sett den ferdig. Og så må jeg få sett Sharp Objects - leste jo boka i høst og gjetta rimelig kjapt på hvordan det kom til å ende... men spent på hvordan de har tolka boka i serieformatet.

  Og er det ikke vår snart??!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vet at du likte Rajahs bok, men det gjorde ikke jeg. Kan godt være det ble for mye vold totalt sett, og feil tid å lese den på. Vi sier det sånn.:) Jeg vil ikke ødelegge for andres nysgjerrighet.
   Spent på Marstein, ja.

   Sharp Objects er knallbra som serie. Men den er langsom og snikende, og den har noen tvister som jeg tror ikke er lik boka (slik jeg husker boka).

   Jeg håpe virkelig på vår snart. Nå har jeg blitt forkjøla igjen, bare en måned siden sist.. blir så lei..

   Slett
 8. Effektiv januar ser jeg! Fin lesemåned, og kun Ishiguro har vi felles. Eller, jeg har lest ham tidligere. Jeg hadde også en god start på året, og liker nok denne årstiden mye bedre enn deg. Jeg får rett og slett energi av det friske været. Ser du har lest mye vold i det siste, med liten v. Det kan bli noe slitsomt, enig. Vi er igang med en serie på Netflix som sambo liker svært godt. Punisher. Der er det for mye til og med for meg, så jeg har lest det helt motsatte. Og Vold, med stor V istedenfor ;) Ha en fiiin februar!

  SvarSlett
  Svar
  1. Joda, siden jeg har vært så mye hjemme, så har det da blitt en del lesing. Og har hatt en del leselyst ifm mål. Det går jo litt opp og ned generelt sett..
   Nå har jeg blitt influensasyk (det kjennes mer ut som _det_ enn en kraftig forkjølelse, med sterke smerter i kroppen og feber, så her blir det sofaen/seng i helga. Kanskje jeg kommer meg gjennom Marstein.
   Vold er krevende- litterært og i RL- jeg har jo vært borti det på jobb også noen ganger, det er en del av arbeidslivet vårt det. Leste en artikkel i dag av psykolog Per Isdahl som skrev at "vold smitter"- det vil si folk kan jo bli utbrent av å jobbe med sånn problematikk. Håper din datter er oppmerksom på dette og krever veiledning, kurs etc når hun kommer så langt. Det må snakkes om, ikke ties om.
   (artikkelen ligger i en link på den artikkelen jeg la ut på fb i kveld).

   Kjenner jeg blir engasjert her altså, men det har vært et tema i mitt lange yrkesliv, ja... Barnevernpedagoger, sosionomer, vernepleiere er den gruppa som er mest sykmeldt, og som opplever mest vold og trusler. Hørte det på en kursdag jeg var tidligere i uka, om nettopp vold og trusler..

   Han Vold med stor V er noe annet, ja.. Vi trenger å kose oss med slike som sprer glede og forunderlighet.:)

   Har skjønt at du trives med vinter. Kos deg i ditt paradis og må februar bli fin.:)

   Slett
 9. Virkelig en fin lesemåned, Anita, selv om alt ikke falt i smak! Noen ganger er det greit det også, om ikke annet så for å sammenligne :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Birthe. Ja, den ble ikke så værst, og som du sier er det greit om alt ikke faller i smak. Hvis alt falt i mak ville man ikke da strekke seg etter noe enda bedre, noe som skilte seg ut?

   Slett