søndag 27. januar 2019

Se på oss nå av Geir Gulliksen. Fascinerende roman om menneskelig dårskap og utroskap

Se på oss nå er den første boka jeg leser av kritikerroste Geir Gulliksen. Det ble rabalder rundt hans forrige roman; En historie om ekteskap. Det var vel noe med en eks-kone som følte seg brukt. Slikt vi har hatt en del av i norsk litteratur de siste årene.  Jeg forventet mer krangel og ufred i Se på oss nå, etter å ha lest en del indignerte omtaler om romanen, men det var det ikke. Der er ikke som i Tillers romaner hvor folk er utstudert stygge mot hverandre. Hos Gulliksen gjør voksne folk bare veldig dumme ting som får veldig smertefulle konsekvenser.


Hans Kaasajordet er gift med Ingun Sande. De har gode jobber, er godt plassert i øvre middelklasse, hun som legeutdannet direktør og han som partner i et PR-byrå som legger vekt på oppriktighet. Det driver han sammen med Olof Evald. Hans og Ingun har hvert sitt barn fra et tidligere ekteskap og sammen har de datteren Kristina. Olof har en kone som er alvorlig syk, hun er mer eller mindre borte fra vår verden. Salomon Olsen som er statsministerkandidat er også en sentral karakter i romanen. Olof vil kapre oppdrag med han med hjelp av Hans, noe Hans som kjenner han fra før, vegrer seg for.

På en brullypsfest treffer Hans den ganske mye yngre Harriet Aakre som nylig har fått en baby. Hun har melkespreng , uten å skjønne alvoret eller hva hun skal gjøre med det. Men Hans fremstår som godheten selv med erfaring på området og prøver å hjelpe henne med det, på toalettet. Ikke har hun pumpe med seg, ikke kan hun håndmelke, så da kan Hans bidra, dette har han gjort før. Scenariet: Hans håndmelker fremmed kvinne på et toalett i et brullyp. Selv om de i utgangspunktet misliker hverandre, oppstår det noe her.
Meldinger går mellom dem og han tar seg i å tenke mer og mer på henne. En kaffe på en kafe, han triller baby, hjelper henne, så går det som det må gå.
For å gjøre det mer innviklet, så er Harriet samboer med Pål, som er den nye rådgiveren til Salomon.
Hvorfor hun da vil innlate seg med den mye eldre Hans får man vite etterhvert. Her er det mange som roter til ting for seg selv.
Hans fremstår som troskyldigheten selv der han begynner å fortelle Ingun om Harriet. Joda, de er bare venner.  Selv om Ingun benekter og går så langt i benektelsen at hun forsvarer sin ektemann da datteren sier det innlysende, at det må være noe mer, blir hun mer og mer sjalu, usikker, og en dag er det for sent å finne tilbake til det som var, eller er det det?
Ingun får en melding på facebook fra en gammelkjæreste. Det blir hennes halmstrå, fantasien og tankene begynner å svirre. Hvorfor forlot hun ham? Hvordan hadde livet blitt hvis hun hadde giftet seg med han?
Ingun er i skikkelig krise.
Fortvilelsen er så godt skildret, hva kan ikke mennesker gjøre i dyp fortvilelse, lete etter håp og svar, finne utveier.
Om dette blir Inguns eller parets utvei skal jeg ikke røpe.
Her er mye drama spesielt på det indre plan, mens tingene i RL roter seg til.
Og kanskje litt vel mye sex.  (Skjønner godt at Tine følte seg beklemt da hun lyttet til lydboka på bussen..)

Se på oss nå er en særdeles velskrevet roman, med en lett satirisk tone,  med god innsikt i menneskelig dårskap, relasjonelt samspill. Ja, det er så sabla godt skildrer hvordan det ene tar det andre, hvordan noen så lett kan rote seg inn noe de ikke overskygger konsekvensene av, eller de rett og slett driter i det i begjærets rus som overskygger alt når det først har fått fotfeste.
Nei, det er ikke lett å forstå, men det skjer, det vet vi, hele tiden. Så vondt, så smertefullt, så ødeleggende.
"Det är synd om människan", som Strindberg en gang sa.

Det var godt å lese en virkelig god roman, etter noen nedturer og middels ok leseopplevelser.
Jeg vil lese mer Gulliksen.
Anbefales!


Andre bloggere:
Tine, Kleppanrova

Aviser/TV:
VG- terningkast 4-  tåler norsk litteratur flere ekteskapsromaner
Dagbladet- terningkast 5 - "kvier seg ikke får å bale med de ømtålige sidene av relasjoner og selvforståelse. Boka er interessant lesning, en anelse beklemmende, men morsom og lett å sluke."
NRK- mer åpen enn hans andre romaner, mer satirisk

Jeg har lest boka som januarbok i Heddas bokhyllelesesirkel.  Rød bok. Den har stått i hylla siden september 2018, og det er akkurat innafor, tenker jeg.


Foto: Aschenhoug

Geir Gulliksen: Se på oss nå, 333 s
Aschehoug 2018
Leseeksemplar

12 kommentarer:

 1. Denne hørte jeg på Kystbussen tilbake fra Bokbloggtreffet. Husker jeg irriterte meg litt over hovedpersonen, og var nok ikke like happy som du synes å være :) Takk for lenke, håper du er inne i en flow av høye terningkast nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Han er jo en svak mann. Det er noe tafatt over hans dumskap.
   Men god roman, det synes jeg det var.
   Håper på flere gode bøker. Tror jeg må bli flinkere til å avslutte bøker som ikke fenger..

   Slett
 2. Tror kanskje jeg kommer til å like den. Ihvertfall hvis ord som dårskap og satire er passende. Trekkes ofte mot utroskapsbøker. Ikke like ofte som fylle/junkiebios, men oftere enn det meste annet, en av de få plassene man kan lande trygt hvis man streber etter å unngå sykdom, død, alderdom og sånt vrøvl..

  Håper det ikke slår feil ut at jeg gleder meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Spent på hva dy synes. Alt for få har blogget om denne boka, hvem som har lest aner jeg ikke, men innbiller meg det er flere enn de jeg har catchet opp.
   Alt for mye død, krig, elendighet og sykdom i dagens litteratur. Det er vel det folk har behov for å skrive om. Hvem skriver vel om lykke og glede? Mua feelgood- men der er de jo innom det vanskelige først..

   Slett
 3. Tror absolutt jeg vil lese noe mer av han jeg også. Takk for link. Er ikke Geir Gulliksen vennen til Knausgård som han nevner stadig vekk i min Kamp, besøk av han osv?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.. Knausgård skrev mye om en Geir ja, det hadde jeg glemt. Husker ikke om det var han her, men det var det kanskje.. forlagsmann og forfatter..
   Bare hyggelig med linking. Alt for få har blogget om denne boka.

   Slett
  2. Jeg tror han har hatt med Knausgårds forfatterskap å gjøre. Gulliksen er forøvrig samboer/gift med forfatter Janne-Camilla Lyster.

   Slett
  3. Det var to stk Geir, hvis jeg husker rett. Og det stemmer at det er Gulliksen som jobbet/jobber i Oktober som forlagsredaktør.

   Slett
  4. Venter sitt andre barn sammen: https://www.aftenposten.no/kultur/i/3jOn99/Geir-Gulliksen--Det-verste-som-kan-skje_-er-at-bokene-mine-leses-som-mine-personlige-opplevelser

   Slett
 4. Virker jo som en grei bok dette så jeg gir den nok en sjanse en eller annen gang. Kanskje når jeg har behov for noe litt lettere....

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det anbefaler jeg. Den er lett å lese, men ingen "lettvekter" som sådan.

   Slett