tirsdag 12. mars 2013

Nok en spennende og velskrevet thriller fra Gillian Flynn: Flink pike

Amerikanske Gillian Flynn har kommet med sin tredje bok på norsk som heter Flink pike. (Gone girl) Denne er ganske annerledes enn de to første; Mørke rom og Åpne sår. Det gjelder tematikk , persongalleri og miljø  først og fremst, Skrivestilen er forsåvidt den samme. Språket er rått, røfft, og historien består av flere overraskelser.
I Flink pike handler det om et ekteskap. To ektefeller Nick og Amy lever utad det perfekte samliv. De er to lovende unge voksne med karrierer, penger og de er pene. Nick er skribent og Amy er datter av to psykologer som også er forfattere av den berømte "Fabulous Amy"- serien.  På grunn av famileforhold og at Nick blir overtallig på jobben flytter de til Nicks hjemby Missouri ved Missisippi. Her starter Nick en bar sammen med søsteren Go på Amys penger.

En dag forsvinner Amy sporløst. Det er tegn etter kamp i leiligheten og politier ser etterhvert på dette som en alvorlig forvinngssak. Ektemenn står alltid i søkelyset i slike saker, og Nick slipper heller ikke unna. Ting utvikler seg i et raskt tempo og overraskende vendinger skjer som det ofte gjør i Flynns bøker.  Boka veksler mellom Nick og Amys perspektiv, Amys gjennom hennes dagboknotater.

Jeg synes dette var en veldig annerledes krim, eller jeg vil helst kalle dette en psykologisk thriller, fra Flynn. Jeg synes de ca 150 første sidene var ganske trege. Jeg synes ikke det var så interessant å lese om dette perfekte parets forhold. Men boka har fått så mye ros og flere 6`ere, så noe må det da være her, tenkte jeg og fortsatte. Og glad er jeg for det, siden ting begynte å ta av skikkelig etterhvert.

Språket er bra, historien glimrende sydd sammen. Hvem den ansvarlige er kan vi spekulere på en god stund. Jeg skal i allefall ikke røpe noe her. Dette er en glimrende thriller. Jeg likte likevel de to andre bøkene bedre, spesielt Mørke rom, som jeg ga terningkast 6 på Bokelskere.no. Kanskje er jeg bare mer svak for de dysfuksjonelle familien på livets skyggeside, enn disse forkvaklede personlighetene på livets solside?  

Flink Pike får terningkast 5 av meg.

Gillian Flynn er uansett en av mine store favorittforfattere.


Andre innlegg om bøkene hennes her:

Andre bloggere om Flink Pike:


Takk til forlaget for leseeksemplaret.

Gillian Flynn: Flink pike, 473 s

Font forlag 2013

14 kommentarer:

 1. Herlig anmeldelse!:) Er jo på venteliste på den første boken av henne, og nå gleder jeg meg veldig til jeg får fatt i den. Din entusiasme smitter over:) Har da "Sankta psyko" av Johan Theorin og "Hungersilden" av Eriksson og Sundquist å kose meg med mens jeg venter:) Ønsker deg en herlig kveld!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk skal du ha.:) Du har noe å glede deg til.:)

   De andre bøkene du nevner har jeg også på vent.:) Ønsker også deg en flotters kveld.:)

   Slett
 2. Syntes boka var kjempespennande. Ei lita stundt var eg kjemperedd for at Flynn hadde svikta, men etter kvart fekk boka fart på seg, og heile plottet var fantastisk spennande, røft og eg kjente at eg fekk gåsehud på ryggen!! Flynn har sin eigen stil so går igjen i alt ho skriv, men ho overraskar kvar gong med nytt plott og nye hovudpersonar. Takk for linken forresten! Vart glad for det :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er veldig enig med deg.:) Hun er utrolig dyktig.
   Artig at du satt pris på at jeg linket til din omtale. Vi bokbloggere bør jo løfte hverandre frem.:)

   Slett
 3. Jeg har likt alt jeg har lest av forfatterne, men jeg likte denne siste best.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo forskjellig hva vi liker best. Alle tre var jo bra det er jeg veldig enig i.:)

   Slett
 4. Dagsfersk råvare fra deg i dagens tematips! Tusen takk for bidraget. Det er twitret og delt, og jeg håper både innlegget og boken får mange nye lesere. :) Ha en strålende onsdag Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp! Bare hyggelig Geir, og takk skal du ha for spredning.:) Ha en strålende dag du og..)

   Slett
 5. Veldig fin omtale,Anita:-)Denne boken likte jeg veldig godt og var i grunnen grepet fra første side. Ha en fin onsdag:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk skal du ha Beathe. Fin dag til deg også.:)

   Slett
 6. Psykologiske thrillere er en bra sjanger :-) Jeg gleder meg virkelig til denne boken og ikke mindre etter å ha lest dette! Ha en fin dag, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Takk og fin dag til deg også.:)

   Slett
 7. Den var spennende ja, men ikke noe litterært storverk. Skal se på hennes tidligere bøker som du anbefaler.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, thrillere er vel sjeldent det… Men de er gode i sin genre.., og som sagt de andre bøkene likte jeg bedre..

   Slett