mandag 25. mars 2013

En spennende litterær perle. Collini-saken av Ferdinand von Schirach

Ferdinand von Schirach er et nytt bekjentskap for meg. Tyskeren som også er en av landets mest profilerte forsvarsadvokater debuterte som  romanforfatter med  Collini-saken i 2011. Tidligere har har skrevet to novellesamlinger, som har fått meget gode kritikker. Jeg har også lest mange godord om Collini-saken. Forventingene var derfor ganske høye, og de ble innfridd.
Den lille romanen handler om en mann, Fabrizio Collini som har jobbet som verktøymaker i 34 år da han begår et drap på et luksushotell i Berlin.

Den unge advokaten Caspar Leinen blir utpekt til forsvarer. Han ser på dette som en lovende karrieremulighet helt til han oppdager at den drepte er en han kjenner godt fra tidligere dager. Offeret var bestefar til hans beste venn. Han ønsker å si fra seg saken, men blir anbefalt av en mer erfaren kollega å fortsette. Som han sier så vil det alltid komme saker som vil minne han om noe, som vil plage han, som vil være for grusomme. Som advokat må han gjøre sin jobb, å forsvare klienten på best mulig måte.

Den erfarne advokaten som er aktor i saken kjører forsvaret i senk ganske fort. Problemet til forsvareren er ikke mangel på tilståelse, men motiv. Hans klient Collini nekter å uttale seg om hvorfor han drepte denne mannen. Flere lurer på hva det er som drev denne mannen til å drepe. Collini foretar flere undersøkelser og kommer over spor som har betydning for mer enn saken, og rettsaken tar en ny vending.
Leinen blir ført inn i et skrekkelig kapittel av tysk justishistorie, som det står på bokomslaget.

Dette er en meget spesiell roman. En slags thriller, kanskje krim, i alle fall en spenningsroman om hva som kan drive en mann til å drepe, og om en ualminnelig straffesak, som vi får beskrevet inngående med en lettfattelig og kyndig penn. I boka vet vi tidlig hvem morderen er, men ikke motivet. Etterhvert rulles dette opp, samt Leinens kamp for å gjøre et best mulig forsvar for sin lite snakkesalige klient.

Spoiler alert! Ikke les mer nå hvis du vil ha røpet for mye.

Sporene fører tilbake til den andre verdenskrig. ( jeg vil ikke si mer nå, fordi du lureleser.;)

Dette er en av mange bøker jeg har lest i det siste som har vært innom 2.verdenskrig. Jeg vet ikke om det er en trend i tiden. Det er ikke noe bevisst valg fra min side, faktisk. Jeg visste ikke at denne boka kom inn på det, og var sentral for oppklaringen,  men jeg dumper opp i dem. Det er nok viktig i tiden. Kanskje er det et nytt oppgjør som nå foregår?

I denne boka får vi innsyn i hva enkelte mektige jurister har fått gjennom ift til loveendringer slik at krigsforbrytere etter en viss tid gikk fri. Dette gikk ifølge forfatteren de fleste hus forbi. En lov ble vedtatt som de færreste skjønte. Det er nifst å tenke på.

Litterært sett var dette en nydelig bok å lese. Forfatteren har maktet å skape troverdige karakterer med kjøtt, blod og følelser. Språket er godt, knapt og konsist, men rommer likevel så mye. Det er bra spenningskurve og meget interessant innhold. En bok til å bli skikkelig berørt av. Det er godt gjort på 137 sider. (144 sider inkludert tillegg) Her blir det terningkast seks.

Takk til Gyldendal for leseeksemplaret.


von Schirach, Ferdinand

Foto: Gyldendal.noFerdinand von Schirach: Collini-saken , 137 s

Gyldendal 2012

17 kommentarer:

 1. Spennende med en ny forfatter (Ny for meg hvert fall). Jeg er akkurat ferdig med Trude Teiges Svik og den tar oss også med tilbake til 2. verdenskrig - og det er der vi finner motivet.
  Jeg vet ikke om det er en trend, men jeg er enig i at jeg har lest mange bøker i det siste hvor 2. verdenskrig har vært en del av handlingen. Kanskje er det sånn at de som var "voksne" under krigen nå er i ferd med å gå bort og at hvis man skal ha dem med i en bok må man gjøre det nå?
  Ønsker deg en fin Påske! Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant..
   Ja det var Teiges Svik, Storm i juni, samt noen krimbøker med handling eller forbindelse fra krigen..
   Kan være noe av det du sier...der ang et generasjonsskifte og de som husker krigen er så gamle.. Fin påske til deg også Påskeklem tilbake.:)

   Slett
 2. Nå går det litt i surr for meg ettersom jeg nå har lest om denne og "Forbrytelser" noen steder uten å huske hvor og det kan ha vært her. Uansett, det er bøker jeg skal lese og jeg får veldig lyst til å prioritere dem fremover på leselisten nå!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke lest Forbrytelser, men mener at Rose-Marie har gjort det og skrevet fint om den.
   Så de skal jeg også lese nå, da jeg vet hvor god denne forfatteren er.:)

   Slett
  2. Jeg kom på at det var hos Bokofilia jeg først leste om disse bøkene, og hennes omtaler gjorde meg svært nysgjerrig på dem. Så nå sluker jeg hver eneste omtale jeg kommer over om de bøkene :)

   Slett
 3. Jeg har lest, likt og omtalt "Forbytelser" og nå skal jeg definitivt få lest denne også, Anita! :) Bra omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha.:) Forbrytelser må jeg ta en titt på.:)

   Slett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Kjempefin omtale, Anita! Jeg kan også anbefale von Schirach på det varmeste. Dette er litteratur utenom det vanlige - i positiv forstand! Det ser ut til at man aldri blir ferdig med andre verdenskrig i litteraturen :) Bestefaren til von Schirach var en ledende nazist under andre verdenskrig, og jeg synes at denne familiehistorien gir "Collini-saken" en ekstra interessant dimensjon. Ønsker deg en riktig god påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk skal du ha.:) Interessant det du skriver om at Schirachs bestefar var nazist. Absolutt en interessant dimensjon. Ønsker også deg en god påske..)

   Slett
  2. Dersom du er nysgjerrig på von Schirachs familiehistorie så har jeg skrevet en del om den her : http://bokofilia.blogspot.no/2012/11/der-schatten-meines-vaters-min-fars.html

   Slett
  3. Takk for linken. Da skal jeg inn å lese ::)

   Slett
  4. Det var pga deg, Bokofilia, at jeg fikk øynene opp for denne forfatteren og det er bøker jeg skal prioritere å få lest. Jeg blir mer og mer nysgjerrig etter hver omtale jeg leser!

   Slett
  5. Herlig! Takk for at dere titter innom :)

   Slett
 6. I dagens Dagbladet ligger det et påskemagasin med en novelle av Schirach, fra samlingen SKYLD, samt litt info om forfatteren og hans familie. Spennende novelle....

  SvarSlett