tirsdag 19. mars 2013

Lokal krim fra Lom og Vågå: Døden kjem med bussen

Forfatterparet Kroken & Kolden fra Lom , har skrevet sin andre krim med lokalt tilsnitt som heter Døden kjem med bussen.   I spalten Smakebit på en søndag  beskrev jeg nylig denne boka som "..Lettlest krim med lette humoristiske undertoner, skrevet av to småluringer. " 

Døden kjem med bussenLitt om handlingen:
En buss med en død passasjer kommer til Vågå. I Lom stiger en annen kvinne av en annen buss. Flere i bygda død en brutal død. Lensmann Sylfest Seljestad, en eldre litt utbrent tjenestemann og betjent Jørgen Vold må løse en vanskelig sak som har dype røtter i fortiden. (oversatt fra baksideomslaget sånn ca)

I boka møter vi lokalsamfunnet, besøker de lokale hotellene som Fossheim og Nordal, kjører til Bøverdalen og er innom både Lom og Våga, samt Oslo. Lom er Brimiland, hvor kjendiskokk Arne Brimi i sin tid drev turisthotellet Fossheim. Vi møter også forfatterene selv på et marked i Lom. En morsom liten gest i historien. Jeg har vært i Lom flere ganger på tur til fjelltoppene i Jotunheimen, og har allltid kost meg med den artige dialekten hos lokalbefolkningen.

Det er den dialekten jeg hører for mitt indre når jeg leser denne boka. Den er skrevet på nynorsk, så den er lett å omarbeide til Lom og Vågådialekt.  Det er noe eget å lese bøker fra steder man har besøkt som man har fått litt forhold til.

Når det gjelder boka forøvrig, så synes jeg den er litt morsom, med lette underfundige humoristiske innslag. Men så veldig spennende er den dessverre ikke, før vi nærmer oss slutten. Det skjer mye i boka, og det er mange folk involvert, og det er litt vanskelig å huske alle sammen før jeg har lest en stund og bladd meg tilbake noen ganger. Språket er lett. Jeg kan tenke meg at dette er en krim som fint kan passe i solveggen eller foran peisen i påska.

Her er innlegget mitt om boka i Smakebit på en søndag.

Deres første krim ble omtalt som vårens beste krim av Dagbladet i 2011.

Takk til forlaget for leseeksemplaret.


FORFRISKENDE: I et litterært landskap som minner stadig mer om et velorganisert plantefelt, representerer debuten til Ragnhild Kolden (t.v.) og Vigdis Kroken et forfriskende innslag. Foto: SAMLAGET/RITA BIRKELAND

Ragnhild Kolden og Vigis Kroken (foto: Dagbladet.no )

Kolden & Kroken: Døden kjem med bussen, 252 s

Samlaget 2013

1 kommentar:

  1. Begynte å lese denne i dag. Er litt spent på den. Liker tittelen. Også liker jeg klassisk krim. Så det må vel bli bra :)

    SvarSlett