søndag 31. mars 2013

Årgangskrim: Dommeren og hans bøddel

Jeg satte meg som mål om å lese masse krim denne mars måned, og det har jeg sannelig gjort. 11 tror jeg det har blitt. Så nå føler jeg meg ganske blasert og ganske mett av krim egentlig. Men ikke mer blasert og mett enn at jeg faktisk likte Dommeren og hans bøddel ganske godt når jeg omsider kom meg gjennom de 108 sidene. Ikke at det var så kjedelig eller tunglest, men fordi jeg var veldig trøtt i dag og i kveld mens jeg leste. Jeg hadde nesten forventet å sovne under lesingen, etter dagens skitur og sommertid, men faktisk så skled sidene glatt avgårde. Mer enn jeg kan si om mine smørefri ski.

"Dommeren og hans bøddel" av Friedrich Dürrenmatt


Boka handler om at en politibetjent, Schmied blir funnet drept, skutt i tinningen, i sin blå Mercedes i veikanten nær Bielersjøen i Sveits. Sporene fører til en villa der forretningsmenn, kunstnere og politikere samles i festlig lag. Det alle spør seg om hva politbetjenten gjorde i denne forsamlingen? Politiinspektør Barlach later som han er uvitende, men sier han tror han vet, men ikke vil si noe fordi intuisjonen kan slå feil og da vil det gå ut over den mistenkte. Sannheten er at han vet. Og jakten sammen med sine kolleger byr på uventede farer og overraskelser.

Jeg lot meg også overraske, opptil flere ganger. Det som virket som en gammelmodig og traust krim tok seg gradvis opp, mot både dikteriske vakre metaforer og kriminelle krumspring. Boka som jeg hadde fjernlånt på biblioteket var også preget av tidens tann med slitte omslag og gule, sprø ark. Visst er dette en bok fra 1980. Den tidligste utgaven som Aschehoug ga ut er dog fra 1961. Forfatteren Friedrich Durrenmatt fikk den utgitt i hjemlandet allerede i 1952. Boka er altså 60 år.

Det er ganske morsomt å lese såpass gamle bøker synes jeg. Språket er annerledes, skildringen, klientellet, omgivelsene. Og krimbøker var kanskje kortere før? Jeg liker i grunn korte bøker innimellom, såfremt de har en klar og tett handling med fine person- og miljøskisser. Det synes jeg forsåvidt denne boka hadde.

Bokas undertittel er: En roman om skyld og soning, forbrytelse og straff.
Det er helt klart mye å diskutere her om det moralske dilemmaet som forfatteren legger opp til. Selv har jeg ikke akkurat nå noen klare svar, om de da finnes. Å leke med mennesker slik to fiender her gjør, er nok ikke gangbart i vår tid, uansett. Om noen gang så har vært.

Ja, jeg likte boka, og ser nå frem til å lese hva de andre i Lines lesesirkel har skrevet og ment, samt å kanskje få diskutere den litt.


Friedrich Durrenmatt var mest kjent for sine kriminalromaner og komedier. Han var fra Sveits og døde i 1990, 69 år gammel.
Mer om forfatter Durrenmatt HER


Der Schweizer Schriftsteller Friedrich Dürrenmatt

foto: zeit.deFriedrich Durrenmatt: Dommeren og hans bøddel, 108 s

Gyldendal, Den svarte serie 1980


16 kommentarer:

 1. Utrolig kjekt å få vite litt mer om denne boken, Anita. Jeg har bare såvidt fått med meg bildet av omslaget et eller annet sted, det var i grunnen det jeg visste om boken før jeg nå fikk lest din omtale.

  SvarSlett
 2. Jeg ser vi er ganske enige om boka, ja! Hadde i grunnen vært itneressant å hatt et "live" møte om boka, for meningen er svært edlte, og som jeg ser det, er det mye interessant å diskutere! Skulle gjerne visst mer om datidens sveitsiske politi!
  Og selv om jeg likte boka, må jeg jo også si meg enig i en del av kritikken fra de som ikke likte boka ...
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det kan jeg forstå, men enten blir jeg fenget eller blir jeg det ikke, og da leser jeg vel utfra bokas premisser- og ble opptatt av å finne ut hva Barlach egentlig tenkte..og visste..
   LIvemøte, en chat på facebok eller sms, feks, var en god ide.:)
   Ønsker deg en god natt!

   Slett
 3. Hehee, at sidene skled glatt avgårde, "mer enn jeg kan si om mine smørefri ski"! Ja, lesingen gikk overraskende greit, jeg var jo skeptisk til boken og fikk meg en positiv overraskelse. Du har skrevet veldig bra om Dommeren og hans bøddel, og jeg er enig i at det er artg å lese slike gamle bøker hvor både skrivestil og oppbygning er ganske annerledes enn dagens.

  Ha en fin andre påskedag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha Melusine.:)
   Flott at du fikk en positiv overraskelse.:) ha en fin kveld du også.:)

   Slett
 4. Fin omtale og fint at du syntes det var verdt å lese den. Å få inn noe "vettug" på 108 sider er slik jeg ser det en prestasjon i seg selv. En må vurdere gamle bøker ut ifra den tida de ble skrevet. Idag flommer det over av krim og spenningsbøker. Og en har helt andre verktøy og ikke minst kilder til inspirasjon enn før. Domstolene og politiet er som et eks mer åpne med det de driver på med i dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha, og ja, jeg er helt enig i det du skriver. :) De kunne ikke bare gå inn på worldwideweb akkurat...

   Slett
 5. Hvor bra at boken falt i smak, og er jo litt spennende med bøker som har noen år på baken.. Jeg har gitt opp smørefrie ski, det var en håpløs oppgave.. Men så er det spørs om man har rette ski..

  Ha en fin, fin dag...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant Eva. Ang smørefri ski, så er jeg helt sikker på at jeg skal skaffe meg smøreski og få bedre gli.:) Får se om det blir noe skisalg etter påske..Fin dag til deg også.:)

   Slett
 6. Jeg liker gammel krim, men dessverre kom jeg ikke helt overens med denne. Sherlock Holmes, Agatha, Maria Lang, alle treffer, men her kom jeg til kort. Føler meg litt snytt nå som jeg ser at så mange likte den. Må være et eller annet her jeg har gått glipp av.
  I en ideell verden hadde jeg lest den opp....

  SvarSlett
  Svar
  1. Det virker som vi er veldig delt på denne boka synes jeg.. noen liker, andre liker ikke.. ganske interessant egentlig.

   Slett
 7. Jeg leste bare gammel krim i påsken, Maria Lang og Sherlock Holmes (for første gang), og begge satt som ei kule. Jeg elsker gammeldags krim - mordgåten, karakterene, plottet - absolutt alt! Men Dürrenmatt var for meg ikke der i det hele tatt. Alt i alt ble spenningsoppbyggingen for dårlig (selv om det var et par spennende øyeblikk der), og plottet for lite komplisert.

  Men det er godt at flere av dere fikk noe ut av boken, og det er alltid artig at noen liker det andre føler seg snytt av. Mye handler nok om hva man forventer. Jeg håper at lesesirkelen får anledning til å møtes under bokfestivalen/bokbloggertreffet, sånn at vi kan diskutere noen av bøkene vi har lest i plenum:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes den var litt treg til å begynne med, og forventningene sank betraktelig. Mulig det hjalp på min opplevelse når det skjedde mer av finurlig karakter.
   Ja, det hadde vært veldig gøy om vi får samlet oss på bokbloggtreffet. Tenker jeg melder meg på aprilboka også, og mai.:) Artig med denne lesesirkelen.:)

   Slett
 8. Herre min hatt! 11 krim-bøker! Jeg kan ikke annet enn å bøye meg i støvet for lesetempoet ditt:)

  Det var gøy å høre at du likte månedens lesesirkelbok så godt! Det jeg liker med denne lesesirkelen er nettopp at det er så mange ulike meninger om bøkene som leses. Og man lærer så mye! :) Kos deg denne uken!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, takk skal du ha.:) Jeg har hatt en del fri denne måned så da ble det tid til en del lesing selv om jeg også har vært veldig sosial.
   Ja, lesesirkel er toppers.:) helt enig i at man lærer mye. Jeg har fått øye på så mange nye forfattere og bøker siden jeg ble med i lesesirkel hjemme og på nett.:) I tillegg til å bli kjent med mange bokbloggere. Kos deg du også.:)

   Slett