mandag 29. juni 2015

3 spenningsbøker: Piken på toget. Marco effekten. Gran Canaria- tre dager i helvete.

På tide å samle sammen noen ord om tre bøker jeg nylig har lest/hørt. Kort og godt, rett og slett. I helga var jeg en tur på Frøya, og den lange bilturen (2,5 t hver vei) fordret en spennende lydbok, så jeg reaktiverte mitt abonnement på Storytel og lastet ned Kvinnan på tåget av Paula Hawkins. Før det leste jeg Herodes Falsk sin friske spenningsroman Gran Canaria- tre dager i helvete (tidligere utgitt på e-bok som Calima), samt en bok jeg har holdt på med en stund, både på lydbok og lest på originalspråket; Marco effekten av Jussi Adler Olsen. Alle tre ganske gode bøker, mye spenning, men Kvinnan på tåget (Girl on the train) var absolutt best.Kvinnan på tåget (Girl on the train) av Paula Hawkins

Fra forlaget:
Alkoholiserade och arbetslösa Rachel tar tåget samma tid, varje dag. Varje dag betraktar Rachel det unga vackra paret i huset intill spåret. Jason och Jess kallar hon dem. I Rachels ögon är deras liv perfekt. Tills hon en dag ser ut genom tågfönstret och upptäcker något som skakar om henne totalt. Ett par dagar senare vaknar Rachel, bakfull med ångest och minnesluckor, och får snart veta att Jess har försvunnit spårlöst. Hon kan inte släppa tanken på att hon själv har information om försvinnandet och när polisutredningen inleds börjar Rachel göra egna efterforskningar. Nu ska hon visa alla att hon är så mycket mer än bara kvinnan på tåget. 

Dette var en utrolig spennende bok og helt fantastisk lest på svensk av Angela Kovacs. En slik psykologisk thriller som jeg liker. Det ante meg nok hvilken vei det bar når det nærmest seg slutten, og jeg fikk riktignok bekreftet hvem forbryteren var. For det skjer forbrytelser i denne boka, det kan jeg røpe, men hva og hvem er ganske så uklart og forvirrende en lang stund. Her er mange tråder og mange som kan ha noe å skjule, og stakkars Rachel med sin alkoholisme og blackouts, samt nitidige innblanding går heller ikke fri for mistanker. Boka er bygd opp med tre kvinners fortellerstemmer, hovedperson Rachel, Anna og Megan, og livet kretser rundt deres menn og eks-menn. Anbefales på det sterkeste! (svensk på lydbok er ikke noe problem, det er faktisk nydelig å høre på).
Og til dere som mener denne er litt lik Gillian Flynns Flink Pike, så er jeg ikke enig i det. Denne er bedre og litt annerledes. Jeg fikk mer assosiasjoner til Watsons Før jeg sovner, faktisk.

Lyttetid: 11 t 52 min (men på Storytel kan du skru opp tempoet på lyden, og det gjorde jeg etterhvert med 0,25 prosent. Litt utålmodig, sjø)

På norsk er boka utgitt av Bazar forlag, 2015.

Andre bloggere: Tine , Astrid Terese, Bokbloggeir,
VGs Tom Egeland: Terningkast fem- besettende om besettelse

Marco effekten av Jussi Adler-Olsen

Fra Lydbokforlagets omtale:
Dette er den femte boka om Avdeling Q. Nå virvles Carl, Assad og Rose inn i en sak som innebærer korrupsjon og forbrytelser helt opp på ministernivå – og langt inn i den afrikanske jungelen. Er oppgaven denne gang større enn Avdeling Q kan klare?
Unge Marco er tidlig blitt tvunget inn på en kriminell løpebane av sin onkel Zola. Marco er dyktig, men avskyr alt Zola står for. Og når han oppdager at familien vil gjøre ham til krøpling, ser han ingen annen utvei enn å komme seg vekk så fort som mulig.
De grusomme realitetene innhenter ham imidlertid da han noen måneder senere konfronteres med en plakat av en savnet mann. Etter dette kjemper Marco ikke bare for sin egen tilværelse, men også for sitt liv. Zola er på sporet av ham. Mer HER
Jeg hørte cirka halve boka på lydbok, norsk utgave, i mai da jeg hadde en del lange bilturer, og ble da grepet av unge Marcos historie. Likevel synes jeg drøyde lenge til Carl, Assad og Rose kom på banen. Men de gjorde det til slutt, etter en lang forhistorie om Marco, noen høytstående danske banditter som tusket til seg uhjelpsmidler  i Afrika, en kriminell familie, og tråder her og der.
Andre del leste jeg i den danske utgaven som jeg kjøpte i København i 2013. Dansk går greit å lese. Men boka var ganske lang, egentlig. Det var spennende til tider, og historien var kompleks, Carl og Assad like morsomme som vanlig, men slutten ble kanskje litt søt? Alt i alt en grei og tidvis meget spennende bok, som jeg var glad jeg ble ferdig med til slutt.
Kilde kjøpt/lånt (lydboka) 505 sider, Politikens forlag 2013. På norsk: Aschehoug
Andre bloggere:


Gran Canaria - Tre dager i helvete av Herodes Falsk
Det er en brennhet dag og Gran Canaria er truffet av en calima, en sandstorm fra Sahara, som legger et strupende teppe av rødt støv over øya. På en hacienda ovenfor Las Palmas ligger norske Iris Cage på en solseng og tviholder på drømmen om et sorgløst liv. Snart er hun viklet inn i intriger som gjør at hun må spørre seg selv: Hva om mine kyniske avgjørelser kan komme til å ødelegge andre menneskers liv? Calima viser en ukjent side av Gran Canaria, hvor fastboende utlendinger og kanariere daglig slåss for å holde hodet over vann. Hvor mye er et liv verdt når det ikke er ditt eget? (forlagsomtale)
På grunn av den kalde våte sommeren så langt, ble jeg fristet til å lese bøker fra varmere strøk. Denne boka kjøpte jeg på salg for noen måneder siden. Jeg har en forkjærlighet for Kanariøyene, og spesielt Gran Canaria som jeg har tilbrakt en del ferier på. Herodes Falsk bor mesteparten av året på sin finca på øya, og har skrevet en del derfra, nå en thriller, eller en spenningsroman som han kaller det. Den ble først utgitt som e-bok med tittel Calima i 2012.
Falsk skriver godt og friskt, og er ganske tøff i stilen. Han  er også ganske morsom til tider. Boka er spennende og stedsnavn glir fint inn i miljøskildringene. Vi befinner oss i Aguimes, Santa Lucia, Maspalomas , i fjellene og flere andre steder. Falsk viser oss den råtne siden av Cran Canaria med grådighet som gjennomgangstema, og jeg tar meg i å lure på om det virkelig er så ille med narkohandelen som han beskriver, men jeg antar det er mye rett i det. Og jeg håper han ikke dikter opp at afrikanerne som selger klokker er kyniske narkohandlere, siden jeg heretter vil se på dem med et svært mistenksomt blikk. Jeg har forøvrig selv opplevd i Lisboa at disse klokkeselgerne og smykkeselgerne også er ivrige dopdealere, da en av mine sønner ble tilbudt stoff av et par av dem da vi var på kafe. Men det gjelder sikkert ikke alle. For noen er det kanskje den eneste måten å tjene noen kroner på. Nuvel, over til Gran Canaria.
Jeg hadde problemer med å legge fra meg denne boka, men synes at de siste 80 sidene ble litt for mye. Da begynte jeg å lure på om alt var en parodi. Så mye vold, drap og sex på en gang. Iris Cages vakre stedatter Julia går ikke av veien for å by frem kroppen sin for å oppnå det hun vil, og det hun vil er mye. Det ble rett og slett ganske voldsomt. Var det nødvendig? Boka var ellers en god thriller, men den kompakte slutten ødela en del, dessverre.
Forfatterens HJEMMESIDE
Utgitt på Publicom forlag 2013, 343 s
Kjøpt.

12 kommentarer:

 1. Ser ut til at vi er ganske ulike når det gjelder Piken på toget, men delte meninger er mer spennende, mener jeg:) Jeg ga den boka terningkast 1. Har ikke skrevet anmeldelse av den ennå, men det blir etter hvert. Ligger litt etter med anmeldelsene på grunn av formen, men jeg jobber med saken.

  Jeg mener boka var for lik Flink Pike av Gillian Flynn som jeg ikke likte, og er enig med deg at den også minner om Før jeg sovner av SJ Watson, men jeg likte faktisk Før jeg sovner mye bedre enn Piken på toget og Flink pike. Før jeg sovner var forutsigbar, men i motsetning til de andre nevnte bøkene hadde den boka i det minste intensitet og holdt på spenningen. Piken på toget og Flink pike ble lett masete og kjedet meg:/

  PS: Fine omtaler som vanlig:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det absolutt. Alle kan jo ikke like det samme, heldigvis. Det er kanskje også en stor forskjell på å lese boka og å høre på boka? Innleseren gjorde så god jobb at det ble et stort pluss for meg her. En sann fornøyelse å høre henne lese med så stor innlevelse som hun gjorde.
   Takk skal du ha! :)

   Slett
  2. Er ikke godt å si. Selv har jeg ikke hørt på lydbøker på flere år for jeg har sansen å lese selv heller. Men tror ikke det har gjort noen forskjell for min del. Jeg likte jo ikke Flink pike og heller ikke andre såkalte kopier. Og jeg syns hovedrollen i Piken på toget ble for mye dramadronning og masete for miin del. Det var det jeg hadde størst problem med, også fraværet av overraskelser:/ Men, men, man kan jo ikke like alt:) Men bra med delte meninger. Syns det er mer spennende å lese om enn når man er enige:) Delte meninger har jo sin sjarm det også:)

   Slett
  3. At hun er dramadronning kan jeg være enig i, men det er ganske morsomt litterært sett, men hadde vært slitsomt i RL. Helt enig angående det er fint å ha delte meninger..

   Slett
 2. Artig at Ina ikke er enig med deg, så jeg fikk lyst å si at det er jeg. Ser sammenligningen med Før jeg sovner og synes Piken på toget har mer til felles med den enn Flink pike. Jeg likte sistnevnte godt, men Piken på toget bedre.
  Marco-effekten er det lenge siden jeg hørte, men husker godt at jeg gikk å ventet på at avd. Q skulle komme på banen. Den har preget mitt syn på sigøynere og tigging for alltid! Takk for linking, flotte omtaler Anita :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Visste at du likte boka, Tine, og linket selvfølgelig til din begeistrete omtale. Alle de jeg fant omtaler fra er begeistrete, men jeg vet flere har lest, men jeg har ikke funnet mer på google.. Flink Pike synes jeg ikke var like god som de andre bøkene til Flynn, men ganske god likevel. Synes uansett at Kvinnan på tåget var bedre. Ble litt lei av det liksomjetsetlivet og forholdet til de to i Flink Pike. Ja, da ventet vi begge på Carl & Co i Marco-effekten. var mye som skjedde i opptakten (lang opptakt) før de kom... Takk skal du ha!

   Slett
  2. Ikke meningen å virke sur og grinete heller, da, hihi, men kan ikke noe for at jeg er kresen:)

   Slett
  3. Det er vel lov å være kresen Ina.:)

   Slett
  4. Takk, jeg kan bare ikke noe for det:)

   Slett
 3. Denne har jeg reservert på ebokbib, og rykker stadig frem i køen. Ser at Ina ikke likte den så godt, og heller ikke Flink pike - som hun mente var forutsigbar. Akkurat det mente jeg også om Flink pike, men jeg leser såpass lite krim at jeg likevel håper denne faller i smak. Jeg har uansett hengt meg opp i at jeg vil lese den. God sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det håper jeg også. Selv likte jeg denne bedre enn Flink Pike.:) God sommer til deg også Lena!

   Slett