tirsdag 30. juni 2015

Oppsummering juni -15 + Halvårsevaluering

Juni er på hell. Hell(vetes) dårlig sommerstart også. Kaldt, regn, surt, mange dager bare åtte grader. Jeg er blitt forkjølt igjen. Den tredje forkjølelsen siden mars. Må ha noe med været å gjøre. Tror jeg. Men lite å gjøre med det, annet enn å kle seg og ikke fryse og tro at det er varmere enn det er når sola først titter frem. Nu vel, nu ser vi fremover. Mot juli og bedre varsel. Men først et tilbakeblikk på lesemåneden juni, og hvor langt jeg har kommet på å nå mine mål i år. Halve året har jo gått.


Tålte jeg ikke årets første norske utepils her forleden? *snufs, host*


1.Uten personlig ansvar av Lena Andersson : Lånt på biblioteket, Sverige
2.Blod på snø av Jo Nesbø - krim, lånt på biblioteket, 2015
3.Rudolf Steiner , Liv og tanker av Gary Lachman - biografi, frahylla, kjøpt, Tyskland, Østerrike,   Sveits , lesesirkel
4.Begravelsesriter av Hannah Kent - Island, leseeksemplar, bokfrahylla
5.Også det uforsonlige finnes av Anne Helene Guddal - dikt, debutant, kjøpt
6.Djevelens giftering av Vidar Sundstøl - krim, 2015, leseeksemplar
7. Marco-effekten av Jussi-Adler Olsen - krim, kjøpt, Danmark, frahylla
8. En mørkere himmel av Jungstedt & Eliassen - krim, leseeksemplar, Gran Canaria, Spania
9. Monster av Jørgen Jæger -  krim, leseeksemplar, 2015
10. Gran Canaria- tre dager i helvete av Herodes Falsk : Spenning, kjøpt, Gran Canaria, Spania
11. Piken på toget av Paula Hawkins - lydbok (Storytel-kjøpt), England, psykologisk thriller/krim

SUM: 11 bøker lest

7 krim/spenning
1 biografi (lesesirkel), 1 diktsamling
3 fra hylla BRA!!
5 kjøpt, 4 leseeksemplarer, 2 lånt på biblioteket
***3 norske utgitt i 2015- aktuelle for bokbloggerprisnomineringer

Land besøkt: Sverige, Tyskland, Österrike, Sveits, Island, Danmark, Spania/Gran Canaria (2), England

Jeg har slitt litt med leselysten, men den tok seg opp med en liten krimstim.

Månedens beste roman (minus krim): Uten personlig ansvar av Lena Andersson. Begravelsesriter en god nummer 2.

Månedens beste norske krim/thriller:  Djevelens giftering av Vidar Sundstøl

Månedens beste utenlandske krim/thriller: Kvinnan på tåget av Paula Hawkins

Film fra bok: Maria Lang- En morder lyver sjelden alene , del 1, på TV2. (startet mandag 29.06)
Jeg har også sett de to siste episodene i sesong fem av Game of Thrones. Har ikke sett noe før, men så disse sammen med min sønn i helga. Shame! Shame! Ding dong. Får jo lyst å se hele serien selv om det  er altfor mye vold og dritt der. Men det er også søte drager.

Jeg avbrøt 1 bok:
Ellers er jeg fornøyd med alt jeg har lest i juni. det jeg ikke var fornøyd med, droppet jeg ved å avbryte som Alex av Pierre Lemaitre. Den likte jeg bare ikke, og avbrøt etter nesten 100 sider.

Nå leser jeg Italienske netter av Katherine Webb, og regner med å bli ferdig i morgen onsdag. Jeg er enda ikke ferdig med langlesingen av Kunzelmann & Kunzelmann. Har levert lydboka tilbake til biblioteket, men har papirboka her, cirka 200 sider igjen. Det må jeg klare i løpet av juli.
Forøvrig tenker jeg at juli skal stå i lystlesingens tegn, etter innfallsmetoden. Har noen sommerbøker og noe krim her som jeg tenker er aktuelle, samt at jeg kanskje starter på biografien om unge Steiner Morgen ved midnatt av Kaj Skagen.

Halvårsoppsummering:
Tenker det kan være greit å ta en kjapp oppsummering for det halve året som har gått.

Mine mål for 2015:
100 bøker
* 10 1001-bøker
* 30 frahyllabøker
* 20 norske romaner fra 2015, 5 sakprosa-dikt-noveller

Forfattere som skal leses:
*Hanne Ørstavik, Eivind Hofstad Evjemos tidligere bøker, Knut Hamsun, minst en roman av Tomas Espedal, Marit Tusvik

Deltagelse i lesesirkler:
Lines lesesirkel, Moshonistas biografisirkel, Trondheimslesesirkelen

Det viktigste fokuset for meg blir å lese hyllebøker!


67 bøker lest.  Det betyr godt over målet. 17 mer så langt hvis tempoet fortsetter resten av året. Av de er det 17 norske bøker utgitt i 2015 som kan nomineres til Bokbloggerprisen.  Også her er vi godt over måloppnåelse. Av de jeg har lest er det flere krimbøker, kanskje noen når opp denne gang?

Hett tips: Vidar Sundstøls Djevelens giftering (kommer til høsten). Jeg har lest fire sakprosa og lyrikkbøker.
Ellers er mine hete tips så langt: Bjørn Vatnes Slik skal vi velge våre ofre og Gøhril Gabrilelsens Din alltid. Med himmelen under oss av debutant Anja H Hagelund er også verdt å sjekke ut. Både Vatne og Hagelunds bøker har så langt fått for lite oppmerksomhet etter min mening.

1001-bøker: Kun lest 2. (skjerpings)
Frahylla-bøker: Lest 10. Kan bli mye bedre. Målet er 30.

Jeg har lest en Hanne Ørstavik-roman til; På en åpen plass i Bordeaux. Jeg begynte på Like sant som jeg er virkelig, men avbrøt.  Var vel feil timing..


Lesesirkler: Deltatt alle ganger i Moshonistas biografilesesirkel. Med en sirkelgeneral som svinger pisken som henne er det ikke mulig å vri seg unna.
Line i Lines 1001-boksirkel derimot har ikke vist noen pisk i år, og det er synd å si det, men jeg har falt litt av lasset. Tenkte å delta i juni, men tiden løp fra meg. Skjerpings!


Da ønsker jeg dere alle en riktig fin lesesommer !Foto: wikipedia.org


26 kommentarer:

 1. 11 bøker...!! For meg har det vært en ikke-eksisterende lesemåned. Jeg har forsøkt å lese Inne i labyrinten, men den fenger slettes ikke, og jeg har brukt en måned på 60 sider... Jeg har heller ingen lyst til å kaste meg over andre bøker, ei heller har jeg hatt tid eller energi. Fælt.
  Jeg kan ikke fatte og begripe hvor alle dagene ble av...!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja. Har lagt merke til ditt fravær i blogglandia ja, Elikken. Regner med du kommer sterkt tilbake når lysten tiltar. Les noe annet enn Inn i Labyrinten, den er tung hvis man ikke digger den (hvis det er Kate Mosse sin du leser) Har lest den, likte den, men synes også den var litt krevende å konsentrere seg om. Da jeg leste den var jeg på bussreise gjennom England og Frankrike. Dagene går fort, det er helt sikkert....

   Slett
 2. En riktig fin lesesommer til deg også
  Fniser litt til den pisken, og skjønner at jeg må investere i en litt mer dominant garderboe til neste korsvei, bokbloggertreff i svart lær. Det er ikke alltid strenghet kommer innenfra -).

  Dette var mye krim! Har bare lest Hawkins, som jeg på norsk fremdeles synes bør hete Kjerringa på Toget - jeg gnåler på dette hver sjanse jeg får = hun er vitterligen ingen pike. Og Andersson selvfølgelig.

  Formidabelt leseår sålangt.
  Jeg er like i hælene - eller - et hestehodet foran med 69, men der er over halvparten lydbøker, som er lettere å få til - på farten. 69 bøker omtrent uten kryss. Dette skal forandre seg nå.

  (Det med Game of Thrones - nekter jeg å kommentere).

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Ja, nå må du skifte profilbilde vet du.;)
   Svenskene har skjønt det der med oversettelse, siden de kaller boka Kvinnan på tåget.
   Girl i engelsk sammenheng betyr jo ikke bare piker, ikke i slengsammenheng i alle fall, - Go girl! Vi sier jo det om jevnaldrende også.. Men nordmenn altså, skal være så etterettelige, og fantasiløse-- Kjerringa hadde passet bedre ja.:) Dama på toget, kjerringa på toget, kvinnen på toget, jenta på toget, Galematiasa på toget- alt, men ikke Piken!

   Jøss, skal si du lynleser-- Men det er sant, lydbøker får opp lesefarten. Jeg hører mest lyd når jeg kjører bil, alene, og det har det vært lite av i det siste. Mest samkjøring med kollega i jobbsammenheng, kan ikke høre lydbok da. Og periodevis orker jeg ikke så mye lyd hjemme heller. Men Kvinnan på tåget var så spennende at jeg måtte bruke hjemmetid for å høre den ferdig. Laget mat, Lå i sofaen, kanskje greit siden jeg var så forkjølt allikevel.

   (Har du sett Game of Thrones, siden du sier så? Husker at du sa noe før om popkulturelle referanser- mine mangler på sådan i TV-seriens verden. Dessuten er GoT best på stor TVskjerm og lydplanke, og det har ikke jeg)

   Slett
  2. Game of Thrones:
   Jeg sier så - fordi jeg fikk et anfall av kronologifeber.
   ((man ser ikke de 2 siste episodene først))

   Slett
  3. Jeg kunne jo ikke se vekk . Når han så på . Og jeg ble fengslet .!

   Slett
  4. *ler* - say no more - kronologifeber! Har - btw - sett ALLE GoT i kronologisk rekkefølge, bare så det er sagt. Kanskje det demper på hetetoktene Inga?
   Anita: grassat som du har lest denne måneden da! Kun Marco-effekten er fellesbok (fra fjoråret), ellers står Kjerringa på Toget på leseplanen, og Andersson ila sommeren. Jeg pusler meg gjennom en lydbok dann og vann og nyter Atwood's Røverbruden innimellom. (Med tredje begravelsen av nær familie siste 12 mndr begynner jeg å få erfaring, men det legger en smule demp på leseenergien). Juli, ny måned, nye muligheter. Sola har omsider funnet vestlandet for et par dager ryktes det, så nå er det å få de lyseblå beina utenfor huset og nyte Atwood! Ha en flotters juli-lesing!

   Slett
  5. Alle har visst sett alle GoTs. Bare ikke meg. GodT at du hjelper Ingalill med tvangstoktene Marianne.
   Joda, det ble da noen bøker, tross alt, innimellom. Krimstimne gjorde koken. Sola kommer visst hit i morra også, det skal bli varmt. Sjokkvarmt. Tøfft for deg med så mange begravelser da..

   Slett
 3. Ein bra lesemånad og eit flott lesehalvår dette, Anita. Eg har tru på at krim- og spenningslitteratur hjelper når ein har litt lesesperre. Ingenting er så befriande som lystlesing!
  Kun Nesbø og Adler-Olsen lest her av desse. Sundstøl gler eg meg til, Jæger er eg småskeptisk til - og så må eg få lest den der boka med den piken/jenta/dama/kjerringa på toget snart..!

  Min "indre termostat" er ikkje slik som hos dei fleste andre. Eg trives best når det er småkjølig i veret, så eg er nøgd med sommaren så langt. (Fjorårssommaren var nesten ikkje til å halda ut!)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, takk for det, fornøyd jeg. Orker ikke gremmes for dårlig måloppnåelse på noen områder (huff, så byråkratisk språk det ble her, du)
   Enig med deg ang krim og spenning, noe lett og fengende er det som skal til. men også det må treffe, Alex traff meg ikke, som du vet, og da er det best å skifte bok. Håper å lese mer Sundstøl etterhvert også, men tror jeg skal prioritere de jeg har liggende i større grad fremover. Men jeg er jo snar til å kjøpe bøker på salg her og der, så plutselig kommer det en Sundstøl inn døra her..
   Heldig du som liker dette småkjølige sommerværet..

   Slett
 4. For en fin lesemåned du har hatt i juni. Jeg har lest 6 av dine 11 bøker denne måneden, og har flere av de andre pakket i kofferten. Tenker Djevelens giftering skal få ligge i håndbagasjen til venting/fly/venting/tog i morgen.
  Jeg er enig med dine to hete tips på slutten, det er to glimrende romaner :)
  Digget ordspillet ditt, er så lei av det ustadige været som kun sporadisk i små glimt minner om sommer. I dag er det 20 grader i Bergen, men himmelen er grå og det er noe snekent i vinden. Ønsker deg en super sommer Anita, jeg våger meg på en 6 ukers ferie til England uten pc i morgen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine! Tipper du liker Djevelens giftering, bare den ikke er for sakte i starten for deg da..;)
   Ja, ikke sant, håper flere leser Vatne, Gabrielsen og Hagelund. Skarranger Alle utlendinger har lukka gardinar kunne også vært nevnt. Den boka jeg husker best, som sitter best i fortsatt, er Vatnes bok, definitivt.
   Heldige du, 6 ukers ferie i England, jøsses. Har du samlet så mye ferie? Høres helt fantastisk ut! Jeg liker også England godt. (skjønner ikke helt hvordan du skal klare deg uten PC- men du har sikkert en stor mobil, eller ungene har nettbrett med seg, eller du stikker av på internettcafeer, i resepsjonen etc.. nekter å tro at du ikke blogger en skvett, elelr sender noen bilder på face:)) Kos deg så mye!

   Slett
 5. Syns du får lest mye, og skrevet om mye -dyktig! Når det gjelder Game of Thrones er vi helt motsatt. Jeg har sett alle episodene, men nektet å se de to siste, men jeg vet jo hva som skjedde, for jeg var på kjøkkenet og Pål var i stua og fortalte hvem som ble drept, og hvordan og jeg bare - lalalalal - og NÅ KLARER JEG IKKE mer av den der serien. (Trur æ) Har også fått med meg Piken på toget, og likte den godt, Det spennende er å diskutere med andre som har lest for å høre om når de skjønte hvem morderen var.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Solgunn! Ang Game of T, skjønner jeg godt du har fått nok hvis du har sette serien sammenhengende.. Husker jeg reagerte på noen av de tidlige episodene, som sønnen min satt og så på, på all den brutale volden. Men han og "alle " sier den er så bar laget, og det er den sikkert. og volden var brutal i mer primitive tider.
   Det var vel i den siste eller nest siste epsioden den mye omtalte fæle scenen var, ikke?
   Girl on the train: Uten å spoile for mye, håper jeg, så skjønte jeg det vel når Rachel fikk advarsel fra T om å holde seg unna S, Sånn cirka rundt der/like etter det, ante det meg, ja..

   Slett
  2. Tror det var grusomme ting i begge episodene av GOT. Likte han godt han siste som måtte bøte med livet. Jeg skjønte plottet ganske sent, det var jo en del spor, men jeg er såpass uvant med krim at det er ikke alltid jeg tolker tegnene så godt.

   Slett
  3. Ja, det var det, i GoT, altså. Han som bøtte med livet i GoT? Var visst en svært viktig person ifølge min sønn. Eller han som bøtte med livet i Go(nt)T? Hm, snedig, samme bokstavforkortelse.. Den var ikke så lett å se, tenker jeg.. Kunne være flere. Både menn og kvinner.

   Slett
  4. I Game of Throes :-) Han var helten min, og så kjekk :-)

   Slett
  5. Ok, så synd. Han var søt, det så jeg.

   Slett
  6. (fnis-his, for en vag og svevende samtale)

   Slett
  7. Tihi - GnotT og Got , hottentott;)

   Slett
 6. Av bøkene du har lest har jeg lest Piken på toget og Begravelsesriter. Ser du har lest mer enn meg. Jeg leste bare 6 bøker i juni og det er ganske flaut. Jeg bruker som regel ikke å lese så lite, men, men, bøker kan jo sinke en leser når de er kjedelige. Sånn er det bare. Håper jeg har valgt noen spennende bøker i juli. (Bruker å sette opp leseliste måndet for måned). Så får vi se om jeg har fått lest mer. Fin oppsummering. Selv om vi ikke er enige om Piken på toget så er vi jo enig om at boka Alex er overhypa:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Synes ikke du skal synes det er flaut å lese bare seks bøker. Ikke alltid man orker å lese, rett og slett.. Alt kan gi metning. Håper du får bedre leseopplelevsler i juli.:) Takk i lige så.:)

   Slett
 7. Helt enig med deg at Bjørn Vatnes bok er flott og en aktuell bokbloggerkandidat. Jeg har ikke fått lest mye i juni, mest eksamensoppgaver for min del( i første delen)
  Håper på en herlig juli med mye strandliv og en god bok!
  Ha en flott sommer iallefall, det har vi her på Hamar med supervarme, HERLIG!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg håper virkelig flere vil lese Vatnes bok, det fortjener den .:) Skjønner godt at lærerjobben krever sitt i juni. Har selv vært lærer på vg,skole et par år, og det var travle tider, ja. Takk i lige så. :) I morgen er det meldt varmt her, lenge mellom de dagene...

   Slett
 8. Det er eit særs imponerande tal! Bøyer meg i støvet. Du har vore snill med bokhylla og, ser eg.

  SvarSlett