tirsdag 28. januar 2020

Den tause pasienten av Alex Michaelides

Atter en psykologisk thriller som hypes som den nye Gone Girl eller Girl on the train. Is it possible? Joda, det kan godt hende at Den tause pasienten kan hevde seg på det nivået. Nå har jeg også lest begge de to førstnevnte bøkene og synes det er vanskelig å sammenligne, men at de alle tre er spennende, overraskende og drivende gode, det er sant slik jeg ser det. Men innholdsmessig er de forskjellige, bortsett fra at de alle tre har en kjærlighetsrelasjon eller to sentralt i handlingen.Theo Faber er psykoterapeut, nærmere bestemt en relasjonsterapeut ifølge seg selv. Han er nyansatt terapeut på The Grove utenfor London, en sikkerhetsavdeling innen psykisk helsevern. Han jobber etter en psykodynamisk tilnærming, og har referanser til Donald Winnicotts utviklingspsykologi og  tilknytningsteorier. Det er også referansesitat til psykoanalytikerne Sigmund Freud og Alice Miller (Barneskjebner) før et par av kapitlene, bl.a.

Theo Faber er særs opptatt av en av The Groves pasienter, den vakre billedmaleren Alicia Berensen. Hun har vært innlagt i seks år etter et grusomt drap på sin mann fotografen Gabriel. Etter at han ble skutt og drept har hun vært fullstending taus.
Faber sin ambisjon er å få henne i tale, han ser det som en utfordring å få kunne hjelpe henne som terapeut, men er også ganske sikker på at han kan få henne til å snakke. Han har en sterk dragning til henne av en eller annen grunn. Er den bare faglig eller er det andre bakenforliggende motiv her? Theo Faber er selv ganske traumatisert, og underveis, som vår forteller og detektiv, får vi hans refleksjoner om hvorfor han ble terapeut, hans meninger om hvorfor noen studerer psykologi og blir terapeuter og om hva som skjer i terapirommet, om overføring og motoverføring med mer.
Dette er ingen komplisert roman, så det er sagt, språket et lett og flyter muntlig og henslengt avgårde, med sånn passe intensitet, det er i Theos form vi får tankene og ideene presentert.

Vekselvis leser vi om Theos arbeidshverdag, fritid, kollegene, møtene med Alicia, og hennes dagboknotater fra før drapet skjedde. Har hun virkelig drept sin mann?
Det er også en rød tråd gjennom romanen, den gamle greske tragedien "Alkestis" skrevet at Evripides som ble oppført 438 før Kristus. Alkestis var også taus, og hun ofret livet for sin mann. Hvor er forbindelsen? Selvsagt forsker Theo Faber også på dette.

Mer skal ikke røpes, men dette er altså rammen for fortellingen, som utvikler seg til å bli en meget spennende psykologisk thriller, et krim-mysterium som overrasker både en og to og kanskje flere ganger. Jeg leste boka på PDF på mobil og laptop underveis på reise fra La Gomera til Trondheim, en lang reise med flere etapper båt, fly, buss. Jeg liker egentlig ikke å lese på mobil og laptop, men boka var så spennende at det gikk helt greit. Jeg hadde igjen ca 100 sider til jeg kom hjem og de gikk i ett jafs.
Plottet er godt sammenskrudd, bildene er levende, språket er som sagt lett, om enn litt småslurvete til tider, men det gjør ikke så veldig mye. Forfatteren har tidligere skrevet noen filmmanus, så jeg antar at boka preget av det språket.

Anbefales! Terningkast 5!


Andre bloggere har også lest og likt:
Marianne Ebokhylla, Bjørnebok

Les gjerne VGs anmeldelse (terningkast 6)
- og Adresseavisen sin (terningkast 5) (kun for abonnenter dog) Begge anmelderne nevner at forfatteren er inspirert av bl.a. Agatha Christie. Jeg har ikke lest nok Christie til å se det, men det er interessant å vite.

BOK365 - terningkast 6 , Dagbladet- terningkast 5


Alex Michaelides: Den tause pasienten, 380 sider
Cappelen Damm 2019
Kilde: PDF/leseeksemplar fått av forlaget
17 kommentarer:

 1. Jeg er på venteliste på biblioteket for denne. Folk er positive til boken og jeg er nysgjerring - men må all ny krim sammenlignes med Gone Girl og Girl on the Train? Jeg lot meg "lure" til å lese Woman in the Window basert på de referanse og ble skikkelig skuffa.
  Glad du hadde en spenennde bok som selskap på lang reise :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig med deg, må alle nye bøker av denne type sammenlignes med de to Girl-bøkene..?? Hvor mange ganger har vi ikke sett/lest det?
   Så at en anmelder, husker ikke hvilket sted, mente man burde nevne "Før jeg sovner" av Wattson i samme slengen. Og fremfor "Girl on the Train", feks. Helt enig ang Wattson-boka, faktisk så tenkte jeg på den som en veldig god psykologisk thriller i dette toppskiktet.
   "Woman in the window" har jeg ikke lest, men jeg leser en del psykologiske thrillere, noen blir glemt, andre huskes. Særlig husker jeg de jeg ser filmen av etterpå, som de før tre nevnte bøkene...Flynn, Wattson og "Jenta på toget". Kommer "Kvinnen i vinduet" på film også tror du?

   Godt i det minste at Michaelides ikke slang seg på lignende tittel, en ny variant av Girl-Woman in Window, on Train, on the Run etc. The Silent Patient bryter med denne tradisjonen.

   Slett
  2. Kvinnen i vinduet er filmatisert! Det kom en trailer sent i fjor :)Jeg har kun lest Wattson. Hvordan var filmen?

   Det er kjedelig når boktitler kun blir markedsføring. Og litt for mange til bøker som ikke er gode ;)

   Hva tenker du sammenligningene med denne og Terapeuten?

   Gleder meg til å lese denne, men er 77 i køen på biblioteket :)

   Slett
  3. Da skal jeg lete den opp og se om den er på Netflix.

   Wattson-filmen var helt grei, med Nicole Kidman, så vidt jeg husker, men boka var mye bedre, den var god, creepy. Hørte den på lydbok en gang.

   Ang Terapeuten vs Den tause pasienten:
   Terapeuten er mye roligere, kanskje mer omstendelig, på grensa til litt kjedelig innimellom, samtidig er den godt skrevet. Men jeg ble ikke så veldig begeistret, skjønte ikke helt hypen.
   Den tause pasienten er råere, man har jo med mer alvorlig syke pasienter å gjøre også, har mye bedre driv, er mer spennende, synes jeg.:)

   Nr 77 i køen; håper ikke folk sitter lenge på boka..)

   Slett
  4. Filmen har blitt utsatt og kommer ikke før i mai.

   Kanskje jeg skal hoppe over Terapeuten. Omstendelig er ikke for meg :)

   Jeg forsøker meg på å ikke kjøpe bøker i 2020. Bør ikke sprekke allerede i januar .. 77 kan gå fort. Avhenger av hvor mange utgaver de har

   Slett
  5. Ok.
   Mange liker Terapeuten, den var ikke dårlig- men noe av det ble litt for omstendelig, det gjaldt repetative tanker hun hadde bl.a. så vidt jeg husker.. Men for all del, ikke hele boka var sånn.

   Ja, antall utgaver har mye å si, og at folk leser dem og leverer dem tilbake før lånetiden er ute..Jeg prøver selv å gjøre det på populære nye bøker.

   Slett
 2. Herlig omtale Anita! Veldig gøy å høre at den inneholder referanser til greske myter, (jeg er litt der om dagen) Jeg står på vent på boken så jeg kommer nok dit med tid og stunder :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Den greske tragedien Alkestis, er faktisk ganske viktig i plottet. Du har noe å se frem til.:) Hvor lang er ventetiden på bib? Var på en Norli-butikk i går og der hadde de få igjen av boka.. Snedig hvordan gode anmeldelser og hype selger så kjapt unna.. De har vel ikke like store stabler av denne som av Solsøsteren og Nesbø-bøker som de vet selger som hakka møkk..

   Slett
  2. Jeg var tidlig ute denne gangen og er nummer 8 i køen, så jeg håper det går raskt. Solsøsteren var jeg nummer178 om jeg ikke husker feil (derav leseeks...)

   Slett
  3. Tvi tvi!
   178 i køen er drøyt.. Jeg har også skaffet meg bøker på annet vis heller enn å vente så lenge, feks så kjøpe jeg bioen om Axel Jensen selv fremfor å stå månedsvis i kø her i byen..

   Slett
 3. Tør ikke lese, for alle sier, kan not spoiles, så jeg er bare innom fordi jeg tenkte jeg skulle tilføre noe under Sveindiktene, men så var egentlig alt sagt, uenigheter lagt ut og akseptert, derfor, intet mer, bortsett fra at jeg SKAL lese Silent Patient. Står som andre i kø på bib (både BookBites og eBokBib), men er de ikke kommet før jeg er ferdig med det jeg leser nå. Blir det engelsk lyd. Kanskje det blir engelsk lyd uansett. Den ligger jo der på audible og venter.
  Gleder meg. Så langt er alle fra seg av spenning.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke noe spoiling her..men ikke vet jeg hva du lar deg spoile av--;)
   Michaelides kommer til Krimfestivalen. Kom kom kom ---:)
   Du blir helt sikkert skuffet over boka, siden alle sier den er så bra. Den er elendig skrevet og er overdrevet og spekulativ, ikke les den. Ikke noe å kaste bort tid på. Les heller Torn i øyet av Bamse Brakar, den nye store krimdebutanten..;)

   Slett
  2. Haha, du hadde rett. Ferdiglest og ferdigskrevet. Og skuffet. Trodde det var pga boka, og format valgt, men kanskje var det bare hypen? Etter jeg gjorde ferdig innlegget idag har jeg jafset over flere enerreviews på goodreads og føler nå at jeg ikke er så alene i min klagesang. Mange der som pirker og klager på psykoterapiaspektet. Skurret det ikke for deg, som er så inne i slikt?

   Slett
  3. Glemte: Leste siste Grebe, (skyggejegeren), nylig, og til tross fora jeg har mange klager der også, likte jeg den SÅ my bedre enn Pasienten.

   Slett
  4. Vet ikke hva folk på GR klager på når et gjelder psykoterapeut-aspektet.
   Om det skurret for meg?
   Jeg var veldig kritisk til å begynne med, leser sånt med lupe, men det gikk på om det var korrekt det han skrev- og det er det jo ut fra den tilnærmingen han jobbet ut fra, psykodynamisk og tilknytningsorientert. Den kan man mene mye om, siden det jobbes ut fra mange forskjellige retninger her og der. Psykologi er ikke et fag hogget i stein.
   Utfra det han skrev så kan ikke jeg "ta han " for noe, (som jeg også skrev inne hos Bjørnebok) han har gjort bra research. Likevel er jeg sikker på at svært mange vil være uenig i en slik tilnærming, det vises vel forøvrig diskusjonene blant kollegene på Grove, de var jo ikke enige.

   Kanskje skurret det mtp hans fascinasjon for Alicia? Hvorfor akkurat henne? Gå fra en bra jobb for å få jobbe med henne? At han tråkket over noen grenser er jo tydelig, men slik er det jo i slike bøker.
   Jeg tenker at man må godta premissene og la seg rive med, hvis man skal ha glede av å lese en sånn bok. Psykologiske thrillere har jo ofte upålitelige fortellere, så sånn er det bare.. Det er jo ikke akkurat en lærebok i terapi dette..

   Nysgjerrig på hva akkurat det var som skurret for deg? Mulig du har skrevet mer på egen blogg, iler dit..

   Skyggejegeren er bra, har Malins del igjen. Helt annen type bok, krim , det da. (folk skal no alltid klage.. hvis alle er enige om at en bok er bra, er vel det galt også?;)) Og mye bedre enn Hudsyret, som jeg synes var for bablete til tider.

   Slett
 4. Har lagt merke til hypen, noko som gjer meg skeptisk. Har ikkje lest Terapeuten heller, av same grunn. Eg kjem sikkert til å lesa dei ein gong i framtida, men eg prioriterer dei ikkje.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen grunn til å bli skeptisk. Kan nok være en bok du kan like. Terapeuten derimot er mer saktegående og ikke så veldig spesiell og der skjønte ikke jeg hypen. Men det er smak og behag. Enten må den leses nå før "alle " leser den, ellers er det vel best å vente til stormen har lagt seg..

   Slett