lørdag 4. januar 2020

Oppsummering av leseåret 2019 samt leseplaner for 2020

Tenker at jeg tar en kort oppsummering i år, uten masse bilder, linker og slikt som tar masse tid. Selv om jeg liker å holde på med det, så er det så mye annet som har tatt tid og fokus disse dagene, og energien er generelt ganske lav for tiden. Det viktigste er å få gjort det, altså laget en oppsummering og en plan videre. Here we go!


Det fine med snøen er det hvite, rene, det fine med vinteren, det kalde, nakne. Likevel står trærne der, grønne, sterke og vitner om en ny vår. (foto og tekst: Anita Ness)

I 2019 leste jeg 130 bøker.
På tampen av året ble jeg trigget av at det var noen få bøker igjen til 130, derfor leste jeg noen korte bøker for å nå dit. Jeg synes noen ganger det er gøy å konkurrere med meg selv på denne måten. Nå mål. Og det gikk akkurat, før noe annet tok tid og fokus.

***Bøkene er fordelt slik:

* 40 norske2019-bøker
* 29 frahylla
* 8 1001-bøker
* 15 diktsamlinger
15 sakprosa (derav 7 biografier/selvbiografier)
39 krim /57 andre romaner
* 2 mursteiner frahylla

Kjønnsfordeling:
65 bøker av kvinnelige forfattere
64 bøker av mannlige forfattere
1 av begge kjønn (Ren poesi)
Jeg leste 120 bøker i 2018, men hadde ingen mål om å lese et eksakt antall bøker i 2019. 
Mine mål for 2019 var disse:
* Lystlesing utenom pensum og deltagelser i biografilesesirkelen og diktlesesirkelen. Dette skal også være lystlesing, men med frivillig tvungen deltagelse. Deltagelse  i Heddas hyllesirkel ble ingen suksess for meg i 2018, så jeg tar heller en drop-in-variant enn å satse på å delta fast der. Jeg vurderer også deltagelse drop-in i Elidas nye 1001-sirkel. Jeg har lyst til å lese Don Quijote. 
* Fortsatt fokus på hylleboklesing. Øke antallet til minst 20. 
* Videreføre målet om hyllelesing av de tykke bøkene. (se over, mål fra i fjor)
* Fortsatt fokus på diktlesing.
* Lese mindre norsk 2019- dvs ikke ha fokus på det, men heller lese det som faller meg inn. Jeg kommer til å fortsette å ha ønske om å lese nye bøker som kommer, men vil også ha like mye fokus på det som står i hyllene på vent.
* Jeg kommer ikke til å rålese norske 2018-bøker frem til fristen for nominering til Bokbloggerprisen selv om den er utsatt til medio februar, selv om jeg har flere uleste norske fra 2018 i hylla. Jeg vil lese det jeg ønsker å lese i min ventebunke. Akkurat nå leser jeg Jordens arvinger av Ildefonse Falcónes på nesten 1000 sider, og det vil nok ta et par uker å lese den ferdig. Jeg har allerede lest 48 norske bøker fra 2018 og jeg tipper det er mer enn det de fleste bokbloggere har lest med unntak av noen få andre storlesere som Beathe, Tine, Åslaug  (?) Arrest me if wrong.  Forøvrig har jeg fortsatt 44 uleste norske 2018-bøker i min ventebunke av totalt 64 2018-bøker - skrekk og gru) , så det sier seg selv. Ikke ønsker jeg mer utsatt frist heller. Ingen greier å lese alt. 


I forhold til måloppnåelse, så er jeg veldig fornøyd med å ha lest 29 bøker frahylla(målet var 20), hvor 2 var mursteiner (Stillitsen og Den blinde morderen) . Jeg leste 15 diktsamlinger, det er også veldig bra.
40 norske fra 2019 er bra, nye norske bøker har gått ned, mot 48 nye norske i 2018 (da leste jeg også færre bøker totalt)- ergo, fokuset på mer variert, mer fra hyllene, mer utenlandsk, flere elder bøker- har hjulpet!
Jeg tok permisjon fra videreutdanningen fra i høst fordi jeg ble sykmeldt, så det ble ikke noe pensumlesing etter juni, men mer annen lesing. 

Beste bøker:
Å vurdere hva som var de beste bøkene jeg leste i fjor er som vanlig vanskelig. Noen få som gjorde mer inntrykk enn andre er:

* Når jeg drikker av Martin Svedman (dikt 2019)
* Så mye hadde jeg av Trude Marstein (roman2018, lest januar-19)
* Nini av Lars Lillo Stenberg (biografi 2018, lest januar-19)
* Heim av Johan B. Mjønes (roman 2018, lest januar-19)
* Kjærlighetens Antarktis (roman, svensk 2019)
* Svømme hjem av Deborah Levy (2019) 
* Portnerboligen av Gøril Emilie Hellen (roman norsk2019)
* Full spredning (roman norsk2019)
* Mitt liv av Lars Monsen (biografi 2019)
* Den mørke hemmeligheten i Tysfjord av Anne Britt Harsem (sakprosa 2019)

Krim/thrillere:
* Vi skal ikke våkne av Heine Bakkeid (krim norsk2019)
* Den som elsker deg for høyt av Kristine Storli Henningsen (psykologisk thriller norsk2019)
* Sensommer/Høstdåd/Vinterild av Anders de la Motte (svensk krim 2018/19)


Lesesirkler:
Diktsirkelen:
6 av 6 deltagelser.

Sirkelen står jeg selv for og den er gjennomført på andre året. Engasjementet dalte etter januar (fra 9 til +/- 4 deltagere), men flere ønsker å fortsette, så da blir det en ny runde til.


Moshonistas Biografisirkelen:
5 av 6 deltagelser.
Håper at den fortsetter i 2020 (er visstnok under vurdering).

Heddas bokhyllesirkel:
8 av 12 gjennomført.
* Fortsetter i 2020.

Elidas 1001-sirkel:
8 av 12 deltagelser.
* Forsetter i 2020Mine mål for 2020:
Jeg satser på å videreføre og justere målene fra i fjor:
* Lystlesing og deltagelser i biografilesesirkelen, diktlesesirkelen, 1001-sirkelen og Heddas bokhyllesirkel. Dette skal også være lystlesing, men med frivillig tvungen deltagelse.
* Samlesing med Beathe : Don Quijote. 
* Fortsatt fokus på hylleboklesing. Øke antallet til minst 30
* Videreføre målet om hyllelesing av de tykke bøkene. Lese BlondMax, Mischa og tetoffensiven, noen av Bjørnstads årstallbøker, Det syvende barnet, samt Min Kamp 6
* Lese mindre norsk 2019- dvs ikke ha fokus på det, men heller lese det som faller meg inn. Jeg kommer til å fortsette å ha ønske om å lese nye bøker som kommer, men vil også ha like mye fokus på det som står i hyllene på vent.
* Lese mer Margaret Atwood, Knut Hamsun, Virginia Woolf og Olav Duun.

* Noen av disse målene nås gjennom min liste i 1001-sirkelen, som finnes her
   Liste til de andre sirklene, legges i den samme fanen når de ferdige.


Oppsummering for hver måned, kan leses her:
Oppsummering desember: 12 bøker / 3068 sider
Oppsummering November :  10 / 3508 sider
Oppsummering oktober : 12 bøker  / 3213 sider
Oppsummering september 15 bøker / 3861 s  *flest bøker lest
Oppsummering fra mai:  10 bøker / 3370 sider
Oppsummering april  : 10 bøker /3243 sider

Sum  38 998 sider


Annet i 2019:
Utenlandsreiser:
Madeira i vår, Hellas i juni. 
Gran Canaria september/oktober. Desemberturen ble avlyst pga sykdom.

* Deltok som frivillig på Litteraturhuset i Trondheim både vår og høst. Fortsetter i 2020. 
* Noe mindre deltagelse på litterære arrangementer enn tidligere.
* Deltok på Krimfestivalen i Oslo i mars, noe som fristet til ny tur kommende 5-7-mars. Det ble ikke noen tur til Kapittel eller Lillehammer i 2019.

Ønsker med dette dere alle takk for det gamle og lykke til med et godt leseår 2020!
Om ikke akkurat Havanna, så står i alle fall turer til varmere strøk på planen, som La Gomera, Umbria og Kroatia :) 


6 kommentarer:

 1. Eg sette meg ned for å skriva nettopp eit slikt oppsummerings- og planleggingsinnlegg. Kom ikkje lenger enn til å surfra rundt på andre bloggar. Men - i morgon, i morgon..

  SvarSlett
  Svar
  1. Fort gjort det, at ma blir surrende rundt på blogger, Berit..

   Slett
 2. Gratulerer med flott måloppnåelse, og 130 bøker er jo kjempefint. Tenk at du leste 29 bøker fra hylla, har du mange uleste bøker igjen der siden du skal lese 30 i år?
  Er spent på kategoriene for diktlesesirkelen, kjenner at jeg er klar for å planlegge litt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine.:)
   Aner ikke hvor mange jeg har, som jeg definerer som hyllebøker- de må ha vært på vent minst 6 mnd, de nyeste bøkene helst lenger.
   Har bøker i hyller og esker, så det er nok flere enn 30. Og så håper det seg som regel opp nye, men det vil jeg nå prøve å gjøre noe med.
   Mulig jeg rekker å lage en liste over kategorier i morgen eller mandag, Kom gjerne med forslag:)

   Slett
 3. Imponerende innsats.
  Forbedringer du kan gjøre i 2020?
  Llllehammer + Stavanger -))

  Er enig i minst 3 av dine beste 2019 bøker, men har ikke lest alle. Trude, Drikkeboka og Stridsberg, ja og Nini, men fortrenger den, da jeg får dårlig samvittighet med tanke på det ufullførte innlegget, selv om det er et blant mange. Nål i høystakk. Gleder meg at du fremdeles henger med på Biosirkel, til tross for at jeg ennå ikke har landet på form.

  Gleder meg til å se hvordan året utvikler seg. Hva vi leser. Hvor mye. Sirkler og priser. Så mange løse tråder. Tror dog det blir bra. Kan sitte ca 1 time på pc/stol, man kan rekke mye på en time!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker.:)
   Lillehammer har jeg booket et par dager på, så den er grei. (skal ikke på treffet for da er jeg på vei til Kroatia, men skal være der et par dager før) Mer i tvil til Stavanger, kommer an på penger aller mest og andre reiser i tidsrommet. Men Krimfestival har jeg veldig lyst på. 5-7.mars. Du og? Kan smashes sammen med en tvangslesing vettu..

   Henger gjerne med i biosirkel og de sirklene jeg er med i. Det er jo artig og så får jeg lest mye variert og mye fra hylla.
   Ellers er jeg rimelig avslappet ang dette året når det gjelder både blogging og lesing. Vet ikke hvilke priser du tenkte på, da, Nobel , Booker eller BBP? Tror BBP har utspilt sin rolle, men hvem vet, nye koster etc. Føler meg uansett ikke særlig engasjert i det for tiden.

   Det har lett for å bli mange planer ved starten av et nytt år, erfaring viser at det dabber av. Jeg håper du og dere andre med ny giv sånn generelt når det gjelder blogging holder koken:)


   Godt at det går fremover med ryggen din:)

   Slett