torsdag 28. februar 2019

Oppsummering februar-19

Februar er plutselig straks over. Snøen har lavet ned i dag, det er sikkert marsria. Håper det, så vi blir ferdig med vinteren. Bøker har jeg lest en del av i februar, ellers er det ikke så mye å skryte av, bortsett fra et par filmer på Netflix og en film på kino. Har hatt influensa, og hangler enda selv om det er fire uker siden (i morgen) det brøt ut. Jeg har også hatt et par feriedager og vært og besøkt mine kjære i Lofoten, noe som alltid er koselig. Det ble minus en kveld pga uvær,  jeg ble værfast i Bodø den kvelden jeg dro fra Trondheim. Men sånt skjer i et land med mye vær. Det ble litt mer lesetid da, på hotellrommet i Bodø.
Nå over til bøkenes verden:
To av de beste bøkene jeg leste i februar.  Influensasyke ga også litt lesetid, når det værste hadde gitt seg. Reising også.Bøker lest:
1. Så mye hadde jeg av Trude Marstein: norsk2018,  Gran Canaria, leseeks, 432 s
2. Tarmstyrkende lavFODMAP-mat av Julianne Lyngstad: sakprosa, kjøpt, norsk2018, 181s
3. Jeg ser deg av Michael Winger: selvbiografisk, kjøpt, frahylla, 281 s
4. Svartstilla av Susanne Skogstad: debut, norsk2018, vunnet, 155 s
5. Heim av Johan B. Mjønes: norsk2018, leseeks, 253 s    
6. Kjærlighetens antarktis av Sara Stridsberg: Sverige, leseeks, 302 s
7. Kinderwhore av Maria Kjos Fonn: Norsk2018, leseeks, 231 s
8. Jeg skal beskytte deg av Birger Emanuelsen: Norsk2018, Zimbabwe, leseeks, 316 s
9. Når jeg drikker av Martin Svedman: Dikt, debutant, norsk2019, leseeks, 128 s
10. Jomfrudød av Jeffrey Eugenides: 1001books, lesesirkel, USA, frahylla, fått, 221 s
11. Vindu mot en annen verden av Anne-Kristine Augestad: selvbiografisk, USA, kjøpt, frahylla, 321 s

SUM: 11 bøker/ 2821 sider

6 norsk2018
7 romaner/3 sakprosa- hvor 2 er selvbiografier/1 diktsamling
3 frahylla
6 leseeks/4 kjøpt/1vunnet

Land besøkt:
Spania (Gran Canaria), Sverige, Zimbawe, USA (2)

Det ble for min del litt fokus på spurtlesing frem til nominering til Bokbloggerprisen som hadde frist 17. februar. Jeg hadde ikke tenkt å spurtlese, men det ble sånn likevel, siden jeg har så mange bøker liggende fra 2018, og har som mål at de skal leses før sommeren. Så hvorfor ikke ta et jafs nå, liksom. Kinderwhore er en god roman, men ikke den beste jeg har lest i år, og ikke noe nytt eller sjokkerende for mitt vedkommende. Da synes jeg Marsteins Så mye hadde jeg var en mye bedre roman i all sin kompleksitet. Begge disse to romanene kom med på kortlista til Bokbloggerprisen. Du kan lese mer om de nominerte her.

Ellers likte jeg Marting Svedmans diktdebut Når jeg drikker veldig godt. Den leste jeg i Lofoten, tok heldigvis bilder av en del dikt, for jeg la igjen boka til utlån der. Jeg har enda ikke blogget om den, men det kommer. Jeg har vært litt umotivert for blogging i det siste (kun småskravlet i kommentarfelt), og det merkes en nedgang i leselyst også. Forhåpentligvis er det bare en naturlig fjære, en bølge på nedtur, en måne i ne.  Jeg (tvangs) leste meg gjennom 1001-boka Jomfrudød, men synes det er gøy at det ble en del diskusjon og kommentarer etterpå. Det beriket lesingen.
Jeg er langt på etterskudd med Biografien i biosirkelen til Moshonista- jeg leser Merete Morken Andersens Blodet i årene om Amalie Skram og hennes samtidige (Kristianiabohemen, Vincent van Gogh, Strindberg, Hamsun m.fl.)  (jeg har nå lest 300 av 550 sider) . På en eller annen måte fenger den meg ikke like godt hele tiden, den fenger meg ujevnt, og så er det små skrift, tung bok å lese på senga, mye folk og jeg tar meg i å skumlese litt innimellom. De to siste kveldene har jeg ikke lest så mye da jeg har vært mer opptatt av å oppdatere meg på info om diverse eteriske oljer, en interesse jeg hadde på 90-tallet spesielt, men som nå ble rusket liv i takket min datter som har blitt hekta via DoTerra som er populært for tiden.
Jeg har bestilt meg diffuser og noen oljer, og har tatt i bruk noen jeg har fått og kjøpt og masserer vond mage og tett bryst. Det er herlig! Herlig med disse naturens gaver! Jeg fant også den gamle boka mi om aromaterapi som Shirley Price skrev tidlig på 90-tallet og den er så fin, og det er akkurat den jeg trenger nå. Jeg fant også novellene Bestemødrene av Doris Lessing som jeg skrev om inne hos Tine forleden.
Ja, så der er jeg. Nå.
Hylleboka i sirkelen til Hedda har jeg ikke rukket, men den skal leses når jeg er ferdig med Amalie.


Film/Tv-serie fra bok:
1. Birdbox av Josh Malerman. (Lukk øynene på norsk - omtalen min i linken) Netflix 2018. God og spennende film, og tidvis gripende. Godt spill.
2. The Best Exotic Marigold Hotel , 2011.  Basert på boka These foolish things of Deborah Moggach, 2005/2012. Netflix. Artig, søt film, fornøyelig.


Datteren baker alltid kaker når jeg er nordafor. Vi koser oss med kake når vi ser på Netflix etter at barnet er lagt. Dette er en saftig sjokoladekake med et slags ostefyll. (Marcapone?)

Jeg har også sett Kapernaum på kino, den var veldig bra!Selfie fra Svolvær, men været er akkurat likedan her i Trondheim i dag. I morgen er det 1. mars, og jeg håper vi ser andre bilder fra måneden som kommer.

Med dette ønsker jeg deg takk for februar og gode leseønsker for mars!


14 kommentarer:

 1. Du har fått lest mange bøker og gjort mye til tross for sykdom ser jeg. Nr.1.5. 6. og 7 har jeg lest av dine. Emanuelsen har jeg listen min.
  Her har vi hatt et fantastisk vær i dag, skikkelig vår!
  Ha en fin lese mnd i mars du også!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, som regel blir det litt ekstra lesetid når man er syk- men jeg greide ikke å lese de første dagene da feberen var høy og verk i kroppen herjet som værst, men når det roet seg var det kjekt å lese litt, selv om det gikk saktere.. (gjort mye har jeg nok ikke)
   Heldig dere som har vår!
   Den kommer nok hit også, men litt senere.
   Takk skal du ha!

   Slett
 2. Hurra for første vårdag i morgon!

  Svartstilla las eg i haust, elles var det mykje eg ikkje har lest. Spennande med hobbyer som ikkje er bøker, min heiter slektsforskning, og då går det fort nokre timar når eg setter i gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hurra for det! Og la det speiles i været her i midten og nord så fort som mulig.:)

   Trenger noen annet enn bøker også, selv om det har vært veldig mye bøker, blogging og litteratur de siste årene.:)
   Slektsforskning er sikkert interessant, jeg har gått på et kurs en gang. Et kurs kombinert med biografisk skriving og familiekonstellasjoner/oppstillinger. Veldig bra. Det var forresten Morken Andresen som hadde skrivedelen. Og hun Liv som har et par bøker om slekstforskning som hadde om det. (når jeg blir pensjonist, så har jeg kanskje tid til det)

   Slett
 3. Artig å se bøkene du har lest, jeg har lest fire av dem, og forholder meg litt avventende til de nominerte, siden jeg ikke likte Marstein sin bok og ikke har vært fristet til Kinderwhore. Stridsberg ligger klar på Kindelen, så jeg kommer nok til henne etterhvert :)

  Håper influensaen forsvinner helt og skrivelysten kommer tilbake for fullt. Det er gøy med disse utfordringene vi gir hverandre, og nå er jeg klar med både dikt, 1001 og nobelkvinnevinner til neste måned. Men, aller først London :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skjønner jeg godt, og det er jo ingen samlesingstvang, bare litt kjedelig kanskje å ikke vite hvorfor den ene eller den andre vinner til slutt?

   Takk, satser på at det går over- Du er heldig som skal til London. Synes du og Helvan&Halvan er i London, Berlin og Paris hele tiden.;)
   (helt til jeg tenkte på at jeg ofte reiser til Oslo og Lofoten for tiden- da kan ikke jeg reise så mye til andre europeiske storbyer- det sier seg selv) Når?

   Slett
  2. Det er en tid for alt, men du kommer deg da sannelig avgårde ut av landet også. Jeg står opp kl. 5 i morgen og lander i London kl. 8. Det er meldt regn på søndag, så vi får se hva vi finner på.
   Helt enig med deg, det er kjekkest når en vet hva de andre snakker om, så jeg får nok hive meg rundt å lese :)

   Slett
  3. Joda, noe utenlands blir det, men ikke så ofte storbyhelger. Tar ut mesteparten av ferien før juli i år, så det blir et par reiser til varmere strøk i april og juni.:) Men noen dager tilgode til en senhøst/vintertur blir det også.

   Ønsker deg en skikkelig god tur.:)

   Slett
 4. Jeg skal begynne med Trude Marstein boka nå i helgen. Blir jeg ferdig med Kinderwhore i ettermiddag, men trenger en dag til å komme meg på, så da begynner jeg i helgen.

  Til tross for sykdom, så har du lest mye da. Jeg er liksom fornøyd med ei bok i uka :) Men så er det en stor forbedring fra i fjor da energien var på nullpunkt og jeg kanskje leste 20 bøker totalt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Marstein er ikke så overveldende som Kinderwhore, antar jeg. (Har lest begge, altså- men folk reagerer jo forskjellig på det de leser)

   Sykdom skaper jo mer lesestid faktisk, når man må holde seg hjemme fra jobb noen dager.. Pluss et par reiser, da blir det litt lesetid på reise og flyplass.

   Slett
 5. Har lest Svedman, Kinderwhore og er halveis i Stridsberg. Dystre emner. Planen var å skvise inn litt chiclit for å lette steninga, men valgte feil bok (gjentar meg selv, har jo allerede skrevet om dette, har null kontroll over fingrene).

  Dette jeg skulle si, halveis inn, er jeg enig med deg angående Stridsberg, veldig god, men på langt nær like god som Darling River og Drømmefakultetet (de eneste jeg har lest). Skal få skvist inn Beckomberga i biosirkelen (blir aldri ferdig med Enquist)..

  Død over influensa.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, enig ang de tre. Det er jo mye mørkt og tungt i litteraturen, og det kan bli mye når man leser en del sånne etter hverandre. Men Svedmans var jo ikke bare tung, selv om temaet er tungt, mest interessant, og litt fin.
   Dumt at chic-litten feila. Har du lest Eleanor Oliphant? Den er jo fin, emn kanskje ikke helt chic-lit.

   Jeg vil også lese noen feel-good-bøker snart, heller det enn chic-lit. Eller noen sviskete dameromaner med substans- som Kate Morton, Katherine Webb og Lucinda Riley. Har en haug liggende. Men før det litt krim.

   Ja, ang Stridsberg. Darling River har jeg liggende ulest enda.

   Flu: Enig.

   (har spist kyllingvinger fra OBS! med potetsalat, cherrytomater-dulcitas-rødløk, tzatziki, grønne provenceoliven, med Chianti rødvin attåt. Helg!)

   Slett
  2. Oliphant er lest. I min definisjon ikke chic men feelgood. Akkurat det man trenger etter å 4-5 'normale' bøker. Tror jeg skal fortsette med formelen. Hver 3-4 bok chic/feeelgodd, eller krim kanskje, men det leser jeg jo uansett. Svedman synes jeg bare blir bedre og bedre.

   Slett
  3. Enig i det.
   Lurt å skifte til noe helt annet med jevne mellomrom, prøve det selv, men noen ganger blir det for mye av det ene eller det andre.
   Nå har jeg tatt frem en krimbok, endelig.
   Ferdig med bioen, synes jeg jobbet hardt for å komme gjennom. Skal prøve å skrive noe, ikke så veldig langt, tenker jeg.

   Bra at Svedman bare blir bedre og bedre. Han komme til litthuset i Trondheim 22.mars. Skulle gjerne vært der, men valgte Oslo og krimfestivalen. Har booket reise og hotell. Får med med meg fredag og lørdag. Fredag er mer interessant enn lørdag, da er det masse svensker der. Og Yrsa. Har ikke noen bøker ulest her av svenskene som skal komme, men har Yrsa (3 stk) og noen norske.
   Har bestilt Motte og skal skaffe meg Hjorth & Rosenfeldt også.

   Slett