fredag 1. november 2019

Oppsummering oktober-19

Oktober har vært en fin måned, mye fint vær, fine farger. Har tatt med meg bok på lomma på turer i marka. Man kan lese overalt. Oppsummeringen kommer hvis du leser videre under her.Bøker lest:
1. Neste år i Havanna av Chanel Cleeton: Cuba, leseeks, 351 s
2. Inni er vi alltid unge av Sissel Gran: Sakprosa, norsk2019, leseeks, 207 s
3. Se en annen vei av Torkil Damhaug: Psykologisk thriller, Ungarn, norsk2019, leseeks, 367 s
4. Du er et levende sted av Marte Huke: Dikt, norsk2019, Tyskland/Berlin, leseeks, 157 s
5. Koke bjørn av Mikael Niemi: Sverige, thriller/krim, leseeks, 446 s
6. Herfra til Hiroshima av Sunniva Lye Axelsen: norsk2019, leseeks, 298 s
7. Ellevte roman, bok atten av Dag Solstad: kjøpt, Litauen, 173 s
8. 17. roman av Dag Solstad: kjøpt, 154 s
9. ENE / Barnet av Ida Hegazi Høyer: norsk2019, leseeks, 192 s
10. Hundene i Tessaloniki av Kjell Askildsen: Noveller, kjøpt, frahylla, 106 s
11. Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen av Dag Solstad: norsk2019, leseeks, 107 s
12. Månesøsteren av Lucinda Riley: Spania, Skottland, Sveits, USA, Argentina, lånt på bib (lyd og papir) , 655 s

SUM: 12 bøker  / 3213 siderDet ble mye Solstad i oktober.


7 romaner /2 krim/1 sakprosa/1 diktsamling/ 1 novellesamling
8 leseeks/ 3 kjøpt/ 1 lånt på biblioteket

1 fra-hylla

Lesesirkler:
Ingen 1001-bok denne måned. Er på etterskudd i Elidas 1001-sirkel, gitt. Heller ingen deltagelse i Biografilesesirkelen (som ligger på is..eller er utsatt, Moshnistas)
Har imidlertid lest en hyllebok som går som Ellevte bok i hylla i Heddas hylleboksirkel. Har ikke blogget om den (enda).

Land besøkt:
Cuba, Ungarn, Tyskland, Sverige, Litauen, Spania, Skottland, Sveits, Argentina, USA

Litterære arrangement:
Høstmøte med Aschehoug på Dokkhuset 14. oktober
Erik Stenvik og Hans Rotmo samtaler om boka Bondevett, Litteraturhuset i Trondheim 31.oktober.
(hjalp til som frivillig)Film- litt litterært:
Marianne & Leonard; Words of love.
Vakker film, med fine bilder fra Hydra, trist om "etterdønningene" for de som bodde der etter at de flyttet.. Sønnen til Marianne og Axel Jensen  (Lille-Axel) gikk det heller ikke så bra med.

Filmen er også spesielt aktuell siden også Torgrim Eggen har kommet med en biografi om Axel Jensen, som ble Brageprisnominert i går. Det er en bok jeg skal lese. Hørte ham snakke om boka på Cappelen Damms høstmøte i september, mer om det herHar også sett Wild Rose, om den skotske countrysangeren Rose-Lynn Harlan, bra film, selv om jeg ikke er så fan av country. 

Brageprisen , Nobelprisen og Booker
I går ble det offentliggjort at Torgrim Eggen er nominert for biografien om Axel Jensen, i sakprosa, og Nina Lykke i skjønnlitteratur for Full spredning. Jon Fosse er også nominert for Septologien. Alle tre er bøker jeg skal lese.
Gratulerer til dem alle og de andre som er nominert, mer om det her

Nobelkomiteen delte ut to priser i år, den ene til Peter Handke og den andre til Olga Tokarczuk. Mer om det her . Handke er omstridt og fikk mye oppmerksomhet dagene rundt prisen ble utdelt.
Vi heier imidlertid på Olga, og gjør det med Beathes samlesing av Før plogen din over de dødes knokler i november. Les mer i bloggen til Beathe her. Delta gjerne.

Bookerprisen gikk også til to stk i år, fordi de angivelig ikke greide å bestemme seg. Det har ikke skjedd siden 1994.
Margareth Atwood fikk den vel fortjent for The Testaments (Gileads døtre) og Bernandine Evaresto for Girl, Woman, Other. Sikkert vel fortjent det også, men både forfatter og bok er ukjent for meg.
https://thebookerprizes.com/fiction

Ellers:
Oktober har gått fort. Jeg begynte på abeidsretta rehabilitering medio oktober med mye trening, undervisning, samtaler og grupper. Mer travelt, mindre lesing, naturlig nok. Har holdt på litt over en uke med Victoria Hislops De som er elsket. Blir vel ferdig i dag, håper jeg.
Jeg går også ukentlig på MediYoga, noe jeg startet med i august. Veldig bra for å roe ned stresset i systemet.
Jeg hentet også min nye iPhone 11 Pro i går, omsider kom den etter flere forsinkelser. Min 4 år gamle Sony Xperia har gjort nytta si, og nå ville jeg ha iPhone igjen. Denne modellen skal ha godt kamera, noe som er viktig for meg.


Planer november:
Delta i 1001-sirkelen (Mrs Dalloway av Virginia Woolf, Hylleboksirkelen (Gater i mørket av Patrick Modiano) samt en ny runde i Diktsirkelen hvor vi hedrer de døde- jeg har enda ikke bestemt meg for hvem jeg vil hedre, men det er nok å ta av.
Muligens kommer Biografisirkelen (Født til å være helt? ) opp igjen også, bare Moshonista blir bra i ryggen sin.
Samlesing av Olga Tokarczuk skal også foregå, som sagt.
Ellers er det vel bare å lese det jeg rekker og lyster, det er nok av "tvangslesingsprosjekt" i november.

I morgen er det Sakprosafestival her i Trondheim og jeg tenker å få med meg Mimir Kristjansson om Mamma er trygda, samt Niels Christian Geelmyjden om Spermadeggon, og noe annet. Program herDa gjenstår det vel bare å si takk for oktober og velkommen november. Håper dere får en fin lesemåned.:)


Mye fint vær og noen fine turer i marka i oktober. (her Estenstadhytta)


Oppsummering september her 15 bøker / 3861 s
Oppsummering fra mai: Sum: 10 bøker / 3370 sider
Oppsummering april her : 10 bøker /3243 sider18 kommentarer:

 1. For en fin oppsummering! :-) Bra jobbet på alle måter i oktober ser jeg, og grattis med ny telefon.Veldig kjekt at det er godt kamera på mobilen så slipper en å drasse fotokamera i tilfelle en skal ta bilder.

  Smart å ta med bok på tur, det skal jeg jammen meg prøve, det er jo benker rundt det vannet jeg pleier å gå tur så det er jo bare å sette seg ned et lite øyeblikk.
  Kun lest Marte Huke av dine men har flere av dem på den umiddelbare leselisten.

  Selv er jeg langt bakpå i Elidas sirkel, men skal prøve å få lest litt flere før året er omme, blant annet et par nobelkvinner slik at jeg får dobbeltkryss.

  Har begynt på Før plogen....såvidt det er og det er interessant sålangt.

  Spennende med sakprosafestival. Mimir Kristjansson var på biblioteket her i begynnelsen av uken men fikk det ikke med meg så jeg håper han tar turen ved en senere anledning.

  Ang Handke så fikk jeg mail fra Gyldendal i dag om at de skal gi ut fire av bøkene hans i begynnelsen av desember, litt usikker på om jeg vil lese noe av ham, samtidig kunne det være greit å få lest èn for å se hvordan han skriver. Det er jo ikke sikkert at absolutt alle tekstene hans er så uhyre politiske.

  Ang Brage: Jeg har Fosse sin bok liggende og har lyst til å lese Lykke sin så den vurderer jeg sterkt å kjøpe.

  Ønsker deg en fin novembermåned Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe.
   Jeg skulle bare skrive en kort oppsummering, så surret jeg meg inn i den ene linken etter den andre.. hehe. Men jeg koser meg jo med det. Så får det være at sola var på vei ned da jeg endelig kom meg ut.
   Godt mobilkamera er veldig viktig for meg, som tar så mye bilder og har hatt foto som hobby siden jeg var ti år. Nå er de kameraene på toppmodellene så gode at det er helt unødvendig å drasse på andre kamera, såfremt man ikke vil bruke systemkamera og ha med diverse utstyr på fototur. Min Sony Xperia var best det året jeg kjøpte det, men her går utviklingen så fort at det nesten ikke er til å tro. Nå henger Sony etter både iPhone, Huawei og Samsung.

   Ja, en lett pocket i lomma på tur, funker veldig bra.

   Jeg hadde nesten glemt den sakprosafestivalen som varer lørdag og søndag, men ble påminnet via fb- takk for det. Skal prøve å få med meg litt. Forrige helg var Nina Lykke og Agnes Ravatn her, på en annen litteraturfestival, men da var jeg borte.

   Jeg fikk også den mailen fra Gyldendal. Kan godt tenke meg å lese noe Handke, men avventer å skaffe meg noe av ham før jeg har lest en del av det andre nye her. Gleder meg til Plogen.

   Fin november til deg også Beathe.:)

   Slett
  2. Kjøpte meg ny mobil i fjor sommer men allerede nå sikler jeg litt etter en ny med noe bedre kamera selv om det jeg har ikke er så hakkande gale. Men jeg får avvente en god stund ennå.

   Jeg er veldig forsiktig med å be om leseeks om dagene for ejg også har en god del på vent som jeg må få unna først.Men jeg også kunne tenkt meg å lest noe av ham, kanskje vi kan ha en liten samlesing på nyåret eller noe?

   Er 100 sider ut i Før plogen....det er en spesiell roman,utrolig fascinerende! Blir utrolig spennende å lese de ulike omtalene av denne etter hvert som de kommer.


   Det er nettopp det det skal være, koselig å lage innlegg, og så lenge det ikke blir stress gjør det jo ingenting om hvor langt innlegget blir og hvor lang tid man har brukt på det.

   Slett
  3. Mobilene er så dyre nå at man kan godt vente ja, såfremt man ikke er stinn av pæng.;)

   Jeg har også redusert spørsmålene om leseeks, prøver å lese unna noe før jeg spør om mer. Å samlese Handke på nyåret kan være en god plan.:)

   Aner meg at Plogen.. e spesiell. Av det lille jeg har lest ble jeg fascinert..
   Må lese ferdig Hislop i kveld, så starter jeg vel på Olga søndag. Vet ikke om det er noen vits i morgen siden det er så mye annet som skjer..

   Enig ang kos å lage innlegg.:)

   Slett
  4. Ja, når jeg var i jobb byttet jeg mobil hvert år, det gjør jeg ikke nå.

   Ja, sikkert best å ha litt roen med plogen...det er ingen lettlest roman men heller ikke utilgjengelig... men jeg må si at jeg liker den gamle skrulla av en dame...

   Men nå er det natta her, eller jeg vil lese litt på sengen, en noe mer lettlest enn Olga sin!

   Ha en fin helg, Anita :-)

   Slett
  5. Jeg er motstander av swap og svitsch- hvor man kan skifte hvert år. Jeg vil slite dem ut.
   I jobbsammenheng sliter vi også dem ut, men jeg jobber i det offentlige. Sikkert andre ordninger i deler av det private..

   God natt Beathe. Avslutter surfing nå, og slår av TVn. Lese ferdig Hislop. (gnagsår på den der altså, hehe;) Skjønner at Plogen.. kanskje ikke er nattelesing på senga.

   Slett
 2. En grundig gjennomgang. Jeg har falt av mange av disse sirklene. En død forfatter i 1001 bøker har jeg, for jeg driver å langleser Dostovjevski, Raskonikov, men det tar sin titt i pocket med liten skrift.
  Har spurt etter nobelprisvinnerens bok, men ikke fått den enda. Får se.
  Jeg er litt i min egen boble og leser det jeg må for å få ting ferdig til utstillingen jeg skal ha i august i Hamar. Hvor jeg skal hedre kvinner med et smykke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Koser meg når jeg holder på, så tar det ene det andre..
   Død forfatter i Diktsirkelen håper jeg også du har.;)
   De gamle russerne skulle vel leses i oktober i 1001-sirkelen, men det ble det ikke noe av. Nå satser jeg på Mrs Dalloway av Virginia Woolf istedet, for november, tema : navn i tittel.

   Det er så flott med de smykkene du lager:)

   Slett
 3. Så morsomt at du i likhet med både Beathe og meg har lest 12 bøker i oktober :) Jeg har lest fire av dine, og har flere av dem på planen for november. Det er mye priser og ståhei om dagen, og sånt er gøy. God bedring med helsen og god lesenovember Anita :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har du "bare" lest 12 bøker, Tine.,:)? Hehe, bra at du når dine ambisjoner om å lese litt mindre. Ellers enig, artig at vi alle har lest 12.
   Endelig ble jeg ferdig med Månesøstern også, som jeg hatt på lydbok i månedsvis. Først når jeg fikk lånt papirboka gikk det unna.

   Gøy med priser, ja.. Spent på Brageprisen. Og så har vi Bokhandlerprisen. (Og hvor blev det av Bokbloggerprisen... )

   Tusen takk og god helg til deg også Tine.:)

   Slett
  2. Nå får jeg sikkert kjeft fordi jeg sier noe,men det får heller stå sin prøve. Om det ikke blir kåring av en vinner av bokbloggerprisen så er det mildt sagt PINLIG og det hadde vært bedre den bare ble avviklet i fjor....det er jo veldig synd for de som faktisk ble nominert i år.Mange gode bøker der....

   Slett
  3. Bare si hva du vil Beathe. Selv om jeg ikke har tenkt å si mer her..nå. Det skulle bli ordnet, de er sikkert bare på langt etterskudd..

   Slett
  4. Det er jo bra da,ikke minst for de forfatterne som sikkert var glad for at de kom på kortlisten.

   Slett
  5. Ja. Tenker jeg skal purre på fb-forumet..

   Slett
 4. Ja, nå går det av seg selv. Og siden jeg har to fagbøker liggende for ukene som kommer, så blir det nok ikke flere i november.
  Bokbloggerprisen ja, er spent på hva som skjer med den...

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt det, tenker jeg. fagbøker i forhold til studier/jobb eller blott til lyst?
   Tror ikke det skjer noe med BBP. Men håper at fjorårets blir ferdig. E sa hun skulle ordne det, men det er nok for travelt. Trenger vel ikke si mer om det her..

   Slett
 5. Av dine oktoberbøker har eg kun lest Koke bjørn. Står på vent på boka til Damhaug.
  Veldig enig i det du seier i fyrste bildetekst; bøker kan lesast over alt. Men for meg er det då lydbøker som gjeld. Eg har aldri hatt med meg papirbok på tur.

  Når det gjeld bokprisar er eg veldig lunken/uinteressert. Verken Brage-, Booker- eller Nobelprisvinnarane fristar noko særleg, men eg har planar om å lesa Atwood, ein gong..
  Bokbloggerprisen er, etter det eg kan sjå, inne i ein avsluttande og utdøyande fase. Når ildsjelene er fråverande blir det slik. Ikkje bryr eg meg så veldig heller.

  SvarSlett
 6. Spent på hvordan du kommer til å like Damhaugs siste.
  Den tynne flisa ev ei bok - novellene- gikk glatt ned i innerlomma på jakka.

  BBPs liv og fremtid er helt klart avhengig av at noen har kapasitet og lyst til å drive det videre, og det bør være flere enn 1-2 personer.
  Akkurat nå er det vel heller labert..
  Men det er en tid for alt, og intet varer evig, for å bruke et par klisjeer.

  Atwood vil du sikkert like.:)

  SvarSlett