tirsdag 5. november 2019

Gater i mørke av Patrick Modiano (Hedda bokhyllesirkel november)

Jeg kjøpte et par av bøkene til Patrick Modiano, i fine nyutgivelser, etter at han vant Nobelprisen 2014. De har dessverre stått i hylla frem til nå,  og det er litt dumt, for denne forfatteren skriver så fint.  Gater i mørke er en spesiell roman på mange måter, men den ga mersmak til å lese mer.


Kort fortalt handler romanen om en mann, kalt Guy Roland , som har fått hukommelsestap. Han er ansatt i et privatdetektivbyrå i Paris og vennen som driver byrået; C.M.Hutte, forbarmet seg over han med ved å gi ham jobb, nytt navn og identitetspapirer.
Hutte skal gi seg og Roland begynner jakten på sin opprinnelige identitet, sine røtter, hva hendte.
Han får et navn av Hutte og han forsøker å finne denne personen. Han leier en drosje og starter jakten. Denne personen leder han videre til nye personer og i løpet av boka får vi et bilde av hvem han kan ha vært. Han har både hatt et forhold, han måtte flykte under et okkupert Frankrike under 2.verdenskrig, han er opprinnelig fra et annet land, han hadde venner, og han endte i en snørik liten landsby i Sveits der det skjedde noe.

Ispedd detektivmetoder, særegne samtaler, vandringer, bilturer, barbesøk, merkelige episoder, nøstes saken opp, men jeg synes ikke vi får det helt klare svaret til slutt. Det er enda ubesvarte spørsmål jeg ønsker svar på, spesielt om vennen Freddie, selv om romanens løsning og Rolands identitet som sådan er funnet. Men det viktigste med romanen er nok det som skjer på det indre planet; hva er igjen etter et menneske?

"(...) våre liv, forsvinner de ikke i tussmørket, like raskt som denne barnesorgen?"
PATRICK MODIANO: GATER I MØRKE, S.197.


Romanen er vakkert skrevet, med noen nydelige filosofiske funderinger, levende miljøskildringer, mørkt, men også med en viss snev av humor. Det er en del gatebeskrivelser og telefonnummer som er litt uinteressante for en som ikke er kjent i Paris, men det tåles.

Jeg gleder meg til neste bok av Modiano som jeg har i hylla.

Andre bloggere:
Beathe, Reading-Randi, Rose-Marie, MedBokogPalett

Dagbladet, NRK

Mer om Heddas bokhyllesirkel her


Patrick Modiano: Gater i mørke, 197 s
Cappelen Damm
Kjøpte boka i 2015

10 kommentarer:

 1. Fin omtale Anita. Jeg har lest tre bøker av han, og syntes så absolutt denne var den beste.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi. Greide å få den ganske kort i dag.:)
   Har han gitt ut flere bøker enn tre på norsk da?

   Slett
 2. Gleder meg til å lese, så takk for omtalen

  SvarSlett
 3. Jeg har ikke lest noe Modiano. Ennå. Det er en god følelse å oppdage skatter i hylla :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, det kan jeg anbefale:) Ja, det er veldig hyggelig at de finnes.:)

   Slett
 4. I likhet med Randi har jeg lest tre bøker av ham og syntes å huske at jeg likte denne godt. Leste vel alle tre litt sånn på rappen også. Nå fikk jeg lyst til å lese mer av ham og jeg tror det finnes flere bøker som er oversatt.

  Har hatt to dager hvor jeg har hatt det for travelt til å lese og nå merker jeg at det klør litt. Satser på at jeg skal bli ferdig med Olga og plogen i løpet av morgendagen, en roman jeg liker bedre og bedre.

  Tusen takk for link :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. 5 stk har det blitt. Jeg måtte inn å sjekke. https://www.cappelendamm.no/forfattere/Patrick%20Modiano-scid:40047#titler
   Det var jo bare tre da han fikk Nobelprisen.

   Noen dager er for travle til lesing. I dag hadde jeg i utgangspunktet en rolig da men ble avbrutt med diverse telefoner og innomstikk og det er nok til å "forstyrre" leseflyten, da det ble mye å tenke på som tok konsentrasjonen..
   Men jeg har lest en del i Olga og plogen likevel, selv om jeg måtte lese en del om igjen pga dårlig konsentrasjon.

   Jeg liker boka veldig godt.
   Noe litt morsomt, er at jeg ikke hadde fått med meg at hovedpersonen er hobbyastrolog før jeg begynte på den. I de siste par ukene har jeg truffet to nyutdannede astrologer , samt at jeg var på et foredrag om esoterisk astrologi sist søndag- det ble litt spesielt å starte lesingen søndag kveld å oppdage av Janina var så opptatt av astrologi.;)
   Hun er også veldig spesiell på mange måter. Ja, det er noen kostelige scener i den boka.:) (på politistasjonen der hun skal anmelde et dyredrap, bl.a.)

   Bare hyggelig.:)

   Slett
 5. Mørkt med et snev av humor, dette kan jeg like, men at det viktigste med handlingen for det meste foregår på det indre plan, er ikke helt meg. Flott omtale Anita, kjekt å lære mer om disse Nobelprisvinnerne våre :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en tydelig ytre handling, så romanen kan godt leses slik, men går man dypere og er med på de mer filosofiske betraktningene handler det nok om mer eksistensielle problemstillinger. Ergo er det en roman ikke bør haste gjennom, også fordi språket er så vakkert.
   Anbefale deg å lese den:)

   Takk for det Tine.:)

   Slett