søndag 1. september 2019

Oppsummering august-19

Sommeren er over, det er helt sant. Like fort som alltid er den over. August har også hatt mange fine soldager og litt nødvendig regn. Det er tidligere mørkt, kaldere om kveldene, planter og trør har fått høstdrag over seg. Sånn er det bare. Jeg liker høsten også jeg, med fine innekvelder, gode bøker, turer ute når det er vært til det. I august ble det lest 12 bøker, dvs den siste ble jeg ferdig med i dag, men jeg tar den med på august-oversikten da jeg har holdt på med den en stund og det bare var ca 60 sider igjen. (Zoo Europa). Here we go:
Bøker lest:
1. Svømme hjem av Deborah Levy: Frankrike, leseeks, 174 s
2. Min imaginære venn av Anne Helen Guddal: Dikt, norsk2019, lånt på bib, 58 s
3. Stålrosen av JR Henrixen: Krim, anmeldereks, Pakistan, norsk2019, 416 s
4. Husbytte av Rebecca Fleet: Psykologisk thriller, England, leseeks, 318 s
5. Den mørke hemmeligheten i Tysfjord: Dokumentar/sakprosa, norsk2019, lånt på bib, 224 s
6. Hadde du bodd her så hadde du vært borte nå av Kjersti Bjørkmo: dikt, norsk2019, leseeks, 61 s
7. Menneskehunger av Jørgen Brekke: Krim, norsk2019, leseeks, 350 s
8. Meg meg meg av Linnea Myhre: Norsk2019, USA, leseeks, 272 s
9. Vi skal ikke våkne av Heine Bakkeid: Krim, norsk2019, leseeks, Island, 477 s
10. I sirkel under solen av Paula McLain: Lesesirkel, frahylla, kjøpt, Kenya/Afrika, England, 448 s
11. Heksetriaden av Karin Bjørset Pedersen: Forhåndseks, pdf, norsk2019, 173 s
12. Zoo Europa av Gert Nygårdshaug: Øko-thriller, dystopi, Brasil, Afrika, England, Frankrike, leeeks, frahylla, 507 s

SUM: 12 bøker / 3478 sider

4 ikke-krim-romaner/ 5 krim/thrillere
2 diktsamlinger
1 sakprosa/dokumentar

9 leseeks/2 lånt på biblioteket/1 kjøpt
2 frahylla
1 lesesirkel-Biografisirkelen
8 norske2019

Land besøkt:
Frankrike (2), England (3), Pakistan, USA, Island, Kenya, Afrika (2), Brasil Biografisirkel, crossover. Det har vært flere fine dager hvor jeg har kunnet sitte ute og lese på verandaen i august.


 Et knippe gode bøker lest i august.

I august ble det lest en del nye norske bøker. Det er helt tydelig at bokhøsten er i gang og at nye bøker har flommet inn, fristende som de da blir å lese. Selv om jeg har hatt som mål å lese unna bøker fra i fjor, så blir det lett sånn.
Jeg har likevel lest 2 frahylla- og det er jo også bra. Blant annet Zoo Europa av Nygårdshaug som kom i fjor. Det er den femte boka i Mino-serien startet av Mengele Zoo.
Som Margaret Atwood sine dystopier, har også mye skjedd og skjer som Gert Nygårdshaug har skrevet om. Skremmende. Zoo Europa var dyster og det tok litt tid å komme gjennom den. Jeg tenkte jeg skulle lese de andre i serien (mua Mengele Zoo for den har jeg lest), men jeg tror jeg må ha en pause fra slike dystre perspektiver. Vi får mer enn nok i media for tiden. Men det er også komikk og humor og artige karakterer i boka, så den anbefales absolutt. Omtale kommer.
Heine Bakkeid er også straks ute med sin krim nr 3, og de bøkene er bare så spennende. Omtale kommer der også. Karen Bjørset Persen kommer med ny roman om hekser på nytt forlag; Heksetriaden,  (siden både Silke og Juritzen er lagt ned) og den har jeg vært så heldig å få lese ferdig manus fra forfatteren. Omtale kommer også der etterhvert.
Jeg har også lest en god diktsamling som jeg ikke har skrevet om enda, av Kjersti Bjørkmo, inspirert av kommuneslagord. Fornøyelig og lett tilgjengelig.
Den mørke hemmeligheten i Tysfjord er også en bok verdt å få med seg, om de mange og stygge overgrepene blant lulesamer og andre som VG hadde en stor sak om tidligere. Det er helt ufattelig at slikt kan gå an, at det blir en ukultur i lukkede miljø og bare får fortsette, helt grusomt. Det er Livs historie som fortelles i boka.
Ellers likte jeg både Levys, Brekkes og McLains bøker godt.
Alt i alt mange gode bøker lest i august.
Bok jeg er i gang med.

Film/serie fra bok:
1. Mitt Afrika. My african farm av Karen Blixen . Netflix, sett 22.08.19 Så filmen på kino da den kom, mange år siden. Meryl Streep og Robert Redford. Kjempebra. Bra i dag også. Måtte se den etter at jeg hadde lest om Beryl, Karen og Finch Hatton i I sirkel under solen.
2. Shetland. Sesong 4. Episoder 1-6. Nrk1. Basert på karakterene i Ann Cleeves bøker. Bra serie.Ellers har det vært forsinka sommeravslutning i frivillighetskorpset på Litteraturhuset i august. Jeg har vært på konsert med Highasakite i Borggården under Olavsfestdagene. Min far har fylt og feiret 80 årsdag. Jeg begynte på Medisinsk Yoga (MediYoga) i august, noe jeg føler gjør veldig godt. Jeg prøver også å gjøre noe yoga hjemme innimellom.MediYoga Norge har en bra side man kan abonnere på, og jeg har også tilgang på kursportalen på nett der jeg går, med lydfiler etc. Det er veldig hjelpsomt. Jeg er sykmeldt for tiden og må ta livet med ro. Men yoga og turer i naturen er veldig bra. Og så er jeg så heldig at jeg har lesing og blogging som hobby. Viktig at det ikke blir noe press rundt akkurat det, men at jeg leser det jeg har lyst til og som ikke er for konsentrasjonskrevende. Stress tåler jeg dårlig for tiden.

I september starter høstmøtene med nyhetsslipp fra forlagene, ellers vet jeg ikke hva jeg får med meg av litterære arrangement på Litteraturhuset. Tiden får vise. Uansett håper jeg å få lest litt. Jeg ønsker deg en fin september og masse gode leseopplevelser.:)

10 kommentarer:

 1. Du har fått lest ein del du og i august, Anita! Herlig å lese på terrassen :-) God lese-september!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har da blitt litt.. Verandalesing er virkelig deilig.:) Takk , det samme til deg Elida:)

   Slett
 2. Zoo Europa er ei bok som krever sitt av lesaren. Både fantasi, kunnskap og humoristisk sans. Las du Chimera? Handlinga i Zoo Europa bygger på enkelte av karakterane og hendingane der.
  Elles er Honningblomsttreet ei nydeleg bok då. Eg ga den ein seksar.

  Er i gang med Menneskehunger (som du veit).
  Noterer meg Bakkeid si bok, den hadde eg gløymt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er jo ganske avansert og jeg må tenke og være fokusert mens jeg leser, ikke bare sluke avgårde.
   Har ikke lest Chimera, Himmelblomstreet og Afrodites Basseng, men skjønte jo at det er ting som knyttes dithen og at de karakterene møtes igjen i Zoo Europa. Mino husker jeg jo godt fra Mengele Zoo da.
   Har bøkene liggende, men som sagt, så må jeg ha en liten pause fra dystopien. Men jeg skal ta dem igjen litt etter litt.
   Skremmende både med den høyreekstreme bølgen som han skriver om, ABB-legionærene , i tillegg til klima-natur-problematikken og overbefolkningen. Så nettopp at en jeg kjenner litt la ut en link til siden til Nordisk motstandsfront på fb. Nesten helt surrealistisk, de skremmer vettet av meg.
   Skal lese litt lettere krim nå, Jan-Erik Fjell. Skjønt den siste skal også være ganske forviklende..
   Bakkeid sine er utrolig bra, synes jeg, selv om det går over stokk og stein.
   Bra at Brekke sin lover godt så langt.:)

   Slett
 3. Så mange spennende bøker du har lest i august, og for noen fine bilder du tar. Her er det tilfeldighetene som rår, men skal prøve å finne meg en diktsamling til sirkelen i september :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Tine.:) Ja, har vært heldig med bøkene denne måneden, men så har kommet mye fristende nytt også.
   Så gøy at du finner noe til diktsirkelen. Mange å ta av som skriver form-dikt som sonetter, oder, haiku, rim og rytme, med mer..
   Har lånt meg noen på biblioteket, klassiske diktere, men har også Shakespeares sonetter i hylla her. Så vi får se hva det blir til.

   Slett
 4. Så mange fine bilder av bøkene du har lest, en fryd for øyet! Har lest 3 av "dine",1,2 og 6. Tolv bøker er veldig bra! :-) Jeg kan ikke skilte med mer enn et par stykker i august, men sånn er det når en prioriterer netflix i stedet.

  Ble litt nysgjerrig på Persen sin bok så kanskje jeg tar en liten tid på den likevel.

  Skal på to arrangementer i neste uke, blant annet med en debutant som skal snakke om boken sin(som jeg ikke har fått lest) og som handler om sitausjonen i Venezuela. Ser frem til det :-)

  Ønsker deg en fin september, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha Beathe.:) De har vel vært på instagram, men det kan jo gi annet inntrykk å samle dem, kanskje..
   Ang netflix- ja, man rekker ikke å lese mye samt å se mye serie/TV. Men sånn er det, en tid passer det ene best og en annen tid det andre..

   Perssen sin bok er ganske artig, men også alvorlig siden den har med gammel heksehistorie. Må vel ta meg på tak å skrive noen omtaler til uka, henger litt etter og det liker jeg ikke, men jeg har ikke hatt samme orket til å blogge en stund, faktisk.. Det går vel opp og ned, kortere samleomtaler kan være en løsning.

   Høres interessant ut med hun fra Venezuela. Lurer på om hun skal hit også. Må sjekke.. Er det henne: https://www.facebook.com/events/2421464041463480/

   Takk, det samme til deg Beathe.:)

   Slett
  2. Ja,det stemmer!Syntes det virket veldig interessant...og jeg får se om jeg rekker å begynne på boken i morgen.

   Ja,jeg liker godt å se på serier og akkurat nå binger jeg "Suits" hvor hun Meghan er med, hun som er gift med prins Harry.

   Ja,vurderer selv å skrive omtaler på en litt annen måte enn det jeg har gjort. Og kommer ikke til å skrive om alle men samtidig vil jeg skrive om de jeg har kjøpt også ikke bare leseeks.

   Slett
  3. Ja, det er nok veldig interessant. Får se om jeg selv får til å dra. Boka kan jeg jo skaffe meg også. Liker å lese litteratur fra Latin-Amerika.

   Ang serier så har jeg begynt å se Beforeigners på HBO. Helt sprøtt, vikt og herlig. Ser du den?
   Det kommer jo bare en episode pr uke da..

   Enig ang å skrive om kjøpte.

   Slett