tirsdag 17. september 2019

Forfatterne kommer med Gyldendal september -19

I kveld har Randi og meg, samt en drøss med bokhandlere og bibliotekarer møtt en rekke forfattere på Byscenen i Trondheim. I år ble katalogpresentasjonen gjort til et minimum, men desto mer tid ble brukt på samtaler med de flotte forfatterene. Jeg tok en del bilder lar noen av dem presentere nyheter og bøker jeg kan tenke meg å lese.


Forfatterne kommer er Gyldendals konsept for å møte bokhandlere bibliotekarer og noen få bokbloggere uti det ganske land når bokhøsten er i gang. I år var det Hilde Sandvik som ledet showet og samtalte med forfatterne.
Forlagssjefen startet med en kort presentasjon av utvalgte bøker fra katalogen. Mitt utvalg er enda knappere. Omgitt av dårlige sjefer, er en bok jeg har bitt meg merke i og kan tenke meg å lese. Forfatteren har gitt ut  populære bøker om personlighetstyper og psykopater.


Det gis ut bøker om alt mulig. Jeg synes denne var morsom. Hvem husker vel ikke utedoene fra hytter i gamle dager eller fra besteforeldrenes gamle hus. I alle fall vi som har levd en stund. Jeg savner dem ikke. På DNT sine hytter i fjellheimen kan man fortsatt få utedo.Disse to er i siget som aldri før. Jeg har den første boka; Bra godt. Kanskje jeg skal skaffe meg denne også? Ikke at jeg tror jeg finner så mye nytt tarm-stoff, men kanskje kan jeg la meg inspirere av nye oppskrifter?Dette er en psykologisk thriller som har fått mye godord både fra bloggere og anmeldere. Merker meg den.


Har enda ikke lest noe av David Lagerkranz sin Milleniumserie, men det kan absolutt hende jeg tar opp den tråden en dag.


Anne Holt er en produktiv dame. I år ute med nok en krim med Selma i hovedrollen. Jeg er litt bakpå med Anne Holt-krim, men kanskje jeg skal ta meg på tak med å lese denne. Denne boka var også med i bokposen.Noen videoklipp fikk vi også. Her er Silje Bleken-Flemmen som leser fra kritikerroste Velkommen til dyrehagen.


Hurra! Nå kommer forfatterne. Først ute er Arne Svingen som snakker om barne- og ungdomsbøkene sine, om de skumle og de spennende. At voksne må tørre å kjøpe også de skumle bøkene hans, som ungene ellers leser i hopetall på biblioteket.Ingar Sletten Kolloen er en kjent biograf, men skriver også andre bøker.  Nå straks ute med en bok om krigen, Under krigen, hvor menneskene er i fokus, og da spesielt mange sterk kvinner. Det kommer stadig nye bøker om krigen, med nye vinklinger, nye funn, men ikke så mange som har hatt mye fokus på kvinner som gjorde en stor innsats.Ved et snedig sammentreff så fant Kolloen og Vibeke Klemetsen at de hadde noe felles via Vibekes familie bakover og det måtte de snakke om, som en overgang til hennes nye bok om Sunn pasta. Klemetsen har italienske aner og Santifamilien har bodd/bor i Trondheim.Noen deilige snutter fra hennes bok. Hun bruker mer fisk og skalldyr, grønnsaker og sunnere sauser for å gjøre pastaen sunnere og grønnere.


Dette er rødbete"pasta", laget med spiralizer. Nam. Chevren kan jeg greie meg uten, men jeg skal vel finne noe annet attåt.Så er det vikingetid. To vikinge-forfattere med forskjellig stil og vinkling. Jeg har lyst til å lese begge, men er mer tiltrukket mot Bull-Hansens serie.  Etter Beforeigners så er lysten til å lese mer om vikingetiden forsterket.Mer krim. Emelie Schepp har jeg hørt en del bra om, men jeg har enda ikke lest noe av henne og det skal jeg sannelig gjøre. Dette fristet. Hun er ute med sin femte bok om aktor Jana Berzelius som også har en mørkere side. Det handler om barnesoldater. Hun sier at mange barn forsvinner i Sverige, om ikke alle til å bli barnesoldater, men mange andre grunner, men også det.
Hun ga ut sin første bok; Merket for livet, som selvpublisert, etter å ha fått avslag fra alle de store krim-forlagene. Hun solgte boka si overalt, og lyktes med å selge 40 000 på egenhånd. Da ble hun plukket opp... Nå har hun solgt 11,5 millioner.
Imponerende.

Sist ute er den selveste Kjartan Fløgstad. Her leser han fra Due og drone som har fått gode kritikker.
Den virker litt morsom.Vi fikk en godbitpose også denne gang. Det er så fine omslag på Rachel Cusk sine bøker.  Omriss har jeg lest. Jeg har ikke skrevet eget blogginnlegg om boka, men noen ord i en oppsummering her. Jeg likte boka godt og har de to neste i trilogien liggende.

Av andre nye bøker fra Gyldendal, så kan jeg anbefale Kart over Canada av Dorthe Nors, en novellesamling jeg har blogget om her . Velger å gjøre det selv om den ikke ble nevnt under møtet.
Menneskehunger av Jørgen Brekke vil jeg også fremheve blant høstens bøker.

Du kan finne mer om høstens bøker på Gyldendals hjemmeside her.

Her er innlegg fra tidligere år med Forfatterne kommer:
2018, 2017, 2016, 2015

Ha en fin lesehøst.:)7 kommentarer:

 1. Flott innlegg! Ser ut til at jeg kan glede meg til i morgen kveld.

  Nordstrand sin bok er jeg nysgjerrig på, jeg er inne i en stim hvor jeg mangler inspirasjon på kjøkkenet så nye oppskrifter hadde vært supert.

  Har ikke lest noe av Anne Holt men har den hun kom med i fjor, kanskje på tide å bli kjent med forfatterskapet.
  Tror jeg kommer til å savne Mona Riise men er sikker på at Hilde Sandvik "naila" oppgaven.

  Tusen takk for titten!🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe.:)
   Ja, det var rart at Mona B ikke var der, men Hilde S var flink hun også, bare annerledes.
   Inspirasjon til matlaging kan vi nok trenge nå og da..
   Den Anne Holt-boka fra i fjor har jeg også enda ulest.. Kanskje ta et jafs.

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. (Det kom noe feil, og jeg fikk ikke redigert.Derfor ny kommentar)
  Så flott referat Anita - du er lynrask. Hyggelig at vi kan gå på alle disse bok-møtene sammen. (Jeg må utsette mitt referat) - Mye interessant som vanlig, men som du sier, det var litt annerledes i år. Interessant for meg å snakke med noen fra Santi-familien, har noe gammel tilknytning der.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det Randi.:)
   Ja, nå gikk det fort, når jeg kuttet ut en del linking og mer tekst.. La bildene rett inn fra mobilen.
   Ja, det er veldig koselig at vi kan delta på disse sammen.:)
   Gleder meg til neste.
   Artig at du fikk snakke med de Santis.:)

   Slett
 4. Så gøy å se! Takk for at du minner meg på spiralizeren min, den har jeg "glemt" å bruke en stund. Emilie Schepp kan du glede deg til, jeg gleder meg i alle fall til hennes nyeste bok. Anne Holt har jeg allerede liggende klar, måtte bare lese Anne B. først :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine. Artig at du får noe ut av det. Jeg har også mandolin og en liten sak som jeg kan lage squash- og rødbetepasta av. Vet ikke om den lille dingsen er spiralizer, kanskje det- funker uansett.
   Ble påminnet det selv nå.
   Schepp står på leselisten, men når vet jeg ikke...

   Slett