søndag 29. september 2019

Aldri tilgi av Trude Teige. Aktuell krim som fyker avgårde

Trude Teige er en dreven forfatter og journalist. Hun er ute med sin sjette kriminalroman om journalist og trebarnsmor Kajsa Koren. Kajsa har hatt kreft og sliter med fatigue. Hun er gift med politimann Karsten og hun har en tendens til å gå ham litt i næringen. Kan hun holde seg borte i denne boka som handler om #MeToo, drap, gamle synder og politikk?


Den nye justisministeren Roar Brekk er eplekjekk, ganske kynisk, sjarmerende og fremadstormende. Han har takket nei til statsrådposter tidligere, men denne gangen følte han seg trygg nok til å si ja.
Roar Brekk har noen svin på skogen, men tror han har ryddet bort det som kan hindre ham i karrieren. Han vet utmerket godt at media begynner å grave etter dritt så snart noen kommer høyt i posisjonene. Det han ikke har regnet med er at noen fra fortiden vil ham vondt, en som har noe å hevne.
I Kanal 4 blir en profilert sjef beskyldt for seksuelle overgrep og trakassering. En ansatt konstruerer en sak på ham, Hun lurte med ham hjem og satt mobilen på opptak. Svein Hauge er naturligvis fortvilt, men hvorfor gjorde kvinnen dette?
Flere er lei av Hauges væremåte, brautende, selvgod, på-kanten-prat, trakasserende drittsekk med makt, det er det han er. (en assosiasjon gikk til en annen kjent eldre norsk programleder i TV2, som fikk mye pes i media under  #metoo) Men har han voldtatt noen?
På en gård i Asker blir en mann funnet død, i låven på gården finner politiet en torturinnretning. Mannen har en medhjelper, mannen har en søster. Hva skjuler seg i deres historie?

Kajsa Koren skal lage en dokumentar om #Metoo. Hun får opptaket fra den kvinnelige journalisten. Brått så blir hun innblandet i en forsvinningsak og krysser politiets arbeid. Igjen.
Hva forbindelseslinjene er aner de ikke. Jakten på løsninger blir dramatisk og smertefull på alle måter.

Trude Teige skriver effektivt som den journalisten hun er. Sidene fyker unna og det er lett å la seg rive med av et så aktuelt tema som seksuell trakassering og maktovergrep. Vi får også innblikk i hvor ødeleggende voldtekt kan være. Og hva som kan skje med mennesker hvis sår aldri gror, mens hevnlysten og lengsel etter rettferdighet stadig vokser.
I starten av boka får man assosiasjoner til flere saker med kjente personligheter som var i media da #Metoo-bølgen herjet som værst. Det grenser opp til virkelighetslitteratur, men etterhvert tar fiksjonen over.
Det er lett å lese Trude Teiges bøker. De er ukompliserte. Mot slutten synes jeg forfatteren tar en litt lettvinte løsning og blir veldig fortellende angående etterforskningen. (Not show, but tell) Det ble litt forstyrrende midt oppe i det dramaet som foregår. Men ellers, er dette absolutt en bok verdt å lese.
Og dere, det er da godt å lese om at drittsekker får som fortjent, noen ganger, er det ikke?
I Kajsa Korens selskap er det også godt å være. Jeg kommer gjerne tilbake til nye bøker i serien.

Bjørnebok har også blogget om boka

Andre bøker av Trude Teige som jeg har blogget om:
Svik
Pasienten

(hm, har jeg ikke lest flere? Det må jeg gjøre noe med)

Trude Teige: Aldri tilgi, 331 s
Aschehoug 2019
Leseeksemplar

10 kommentarer:

 1. Fin omtale , Anita. Skal snart lese denne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Randi.:) Spent på hav du synes.. Den er jo litt spesiell med tanke på tematikk.

   Slett
 2. Med skam å melde har jeg ikke lest noe av henne før,men jeg har flere liggende blant annet Pasienten. Selv om det var noen lettvinte løsninger på slutten fikk jeg lyst til å lese den og har lastet den ned på Kindle.

  Drittsekker som får som fortjent liker vi å lese om.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bør absolutt leses, på tross av noen ujevnheter.

   Pasienten var den beste boka jeg har lest av henne, den var veldig god.

   Ja, helt klart ang drittsekkene.

   Slett
 3. Skal si justisministre får gjennomgå denne høsten, for i Anne Holts bok er det også ham som får kjenne det. Tenker jeg leser denne etter jeg har fått Holts bok litt ut av systemet. Har lest Teige før, så jeg hopper gjerne i det, til tross for det du påpeker :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja de får kjørt seg både i RL og i krimen ser det ut som..
   Liker du Teige, så er mine kritiske anmerkninger ikke noen stor sak..

   Slett
 4. Enig med Beathe: Drittsekker som får som fortjent liker vi å lese om ... Jeg har ikke lest Trude Teige. Kanskje på tide?
  Var den grei å lese uten å ha lest alle de tidligere bøkene i serien?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hvorfor ikke?
   Har lest to før, så synes ikke det er et must å ha lest alle.. Man kan utmerket forholde seg til Kajsa uten å vite om alt som har skjedd i de andre bøkene. Noe blir også repetert, men ikke utbrodert.

   Slett
  2. Takk! Da skal jeg prøve meg på en Teige bok :)

   Slett
  3. Håper du liker dem:) Pasienten er best.

   Slett