tirsdag 18. oktober 2016

Forfatterne kommer, bokmøte med Gyldendal i Trondheim 18.10.2016

Tradisjonen tro har Gyldendal arrangert Forfatterne kommer i år også. I kveld kom turneen til Trondheim for et par timers hygge med presentasjoner av årets bøker, bokbad og bespisning. Selfietaking var det også mulighet til, og Randi, Isabella og meg rakk å få foreviget oss sammen med Gunnar Staalesen som vi dro med på gangen for å bedre fotolys. Her kommer noen korte glimt fra kveldens begivenhet.


Mona B. Riise er fremragende konferansier i år også.

Gyldendal har mye interessant i årets katalog. Noen bøker har jeg allerede lest, men ikke de som ble presentert.


Av årets sakprosa er nok Brent Jord av Asbjørn Jaklin en av de bøkene som har hevdet seg med gode omtaler og oppmerksomhet. Hadde dette skjedd sørpå hadde nok denne delen av krigshistorien vært viet mange flere bøker, mener forlagets representant Ronny.Barne - og ungdomsbøker har de også en del av, og disse to bøkene representerer bestselgere som har slått an i mange land. Vi kan være særlig stolte over Jørn Lier Horst sine bøker om Detektivbyrået som blir oversatt til stadig flere språk. Nå har Russland også kastet seg på bølgen.En veldig glad Helene Uri bokbades av Mona B. Riise om den nye romanen Hålke, som handler om et eldre ektepar som blir sperret inne. Uri sier hun ble inspirert til å skrive denne romanen ut fra sin fascinasjon for langvarige forhold. Det er en psykologisk thriller, som jeg absolutt skal lese. Hun mente ikke å skrive en psykologisk thriller, sier hun, men det bare ble sånn. Hålke ble nominert til Bokhandlerprisen i dag. Gratulerer så masse til forfatter og forlag!Neste mann ut i stolen er Thor Gotaas, folklorist, som har skrevet flere bøker om skigåing. I sin siste bok " Mitt liv som middels langrennsløper" skriver han fortsatt om  gamle og nye helter, om norsk skihistorie, men via seg selv som skiløper. Gotaas er veldig artig å høre på, og snakketøyet går nesten løpsk imellom, så om han er middelmådig i skisporet, så er han særdeles kjapp i kjeften.
Jeg har hørt Gotaas før, og igjen fikk jeg lyst til å lese bøker av han. Kanskje det nå blir realisert?Mestermøte mellom to av våre største krimforfattere; Gunnar Staalesen og Jørn Lier Horst. Begge er ute med nye bøker om sine helter Varg Veum og William Wisting i år. (skjønt Horst sin nye bok blir ikke lansert før medio november. Noe å se frem til.:) Disse garva forfatterne er det alltid artig å høre på, og bøkene skal leses, derom ingen tvil. I disse bøkene går begge faktisk tilbake i sine helters livshistorier. Berit Nordstrand (lege og forfatter fra Trondheim) har også kommet med ny bok; Ta vare på deg selv- 12 år yngre på 12 uker.
 Nordstrand har hatt stor suksess om sine bøker om mat, livsstil og helse. Hun presiserer at hun ikke mener at det er noe galt i det å bli eldre, men man kan gjøre en del for ikke å fremskynde aldringsprosessen helsemessig. Og det er faktisk ikke så mye som skal til. Mosjon, gå i skogen, moderat gange, spise litt sunnere i det daglige, sørge for god og nok søvn. Det er mye vi kan gjøre og i denne boka gir hun gode tips.
Nordstrands bøker er også solgt til utlandet.En annen trønderforfatter som har gjort suksess i utlandet er Tone Almhjell. Hun ga først ut sine fantasybøker Vindeltorn og den nye Maretorn på det engelske markedet før bøkene ble oversatt til norsk. Hun er også en av de få som har fått omtale i New York Times.
Jeg har lenge hatt lyst til å lese disse bøkene, og siden jeg fikk Maretorn i bokposen skal jeg helt sikkert gjøre det. Vindeltorn har jeg i hylla fra før.
Omslaget til Maretorn er aldeles nydelig også. Og Tone Almhjell var veldig søt der hun stilte i kostyme.Bokhandlerne blir også hedret. Her er Herr Knudsen som har jobbet 54 år i bokhandel. Slå den da dere. Samt to damer som har jobbet hele 36 år. All ære til dem. De fikk Berit Nordstrands bok og en kurv med godt og sunt i. Applaus!Til sist, men ikke minst, kveldens positive overraskelse, En forfatter som jeg har hørt lite om; Kyrre Andreassen som har gitt ut romanen Forøvrig mener jeg at Khartago bør ødelegges. Det han fortalte om fra boka og det utdraget han leste, ga i alle fall meg veldig lyst til å ta fatt på romanen så snart jeg bare kan.
Boka handler om Krister og Marianne, et ektepar midt i livet. Krister har blitt omskolert på grunn av prolapser i ryggen og er nå lærer for flyktninger. Kona ønsker seg en stor pergola som de så på en sydenferie, og byggingen av den fører mye med seg, masse ekstra administrasjonsbyrde, som Krister kaller det.
Her er det mye humor, så den ser jeg frem til.
Oj, helt sist så får vi en videosnutt med Thorvald og Jens Stoltenberg som ikke kunne komme. Jens har jo skrevet "Min historie"- en selvbiografi.Under; en populær mann:
T.v: Isabella , Gunnar Staalesen og meg. T.h: Gunnar Staalesen og Randi


Her er bokposen vi fikk.
To av bøkene har jeg lest: Året av Tomas Espedal og Springflo av Børjlind. Begge bøkene er gode, anbefales.
Heldigvis fikk vi også boka til Kyrre Andreassen, den ser jeg virkelig frem til, samt Maretorn av Tone Almhjell.
Vi fikk også katalog, drops og refleks. Pus er nysgjerrig på bøker og drops, - hva er nå dette for noe? 


**Oppdatert 19.10:
Randi har også blogget om bokmøtet
Beathe var på møtet i Bergen i kveld , 19.10.og har nettopp blogget om det
6 kommentarer:

 1. Du er sannelig rask Anita - flott reportasje og det var en hyggelig kveld. Det blir vel kanskje et kort referat fra meg også - jeg vil prøve å ikke forbi gå noen av forlagene.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi. Ja, dette innlegget gikk fort unna, la inn bildene rett far mobil uredigert- det blir ikke det beste resultatet, men skal man få ut noe kan man ikke være perfeksjonist hele tiden (ikke at jeg er det altså). Vi skal jo på arrangement både i kveld og i morra også.. Så da tenkte jeg at det viktig å få blogget noe, ellers blir det sikkert ikke gjort..
   Ja, enig med deg, ang det siste..

   Slett
 2. Artig å se Anita, siden jeg gikk glipp av treffet i Bergen i kveld. Flott bilde av dere sammen med forfatterne :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du synes det Tine. Det var veldig bra bokmøte.:)

   Slett
 3. Fint referat fra det som helt sikkert var et fint bokmøte :-) Noe selfie med forfatterne turte jeg ikke siden jeg var alene i kveld. Det var jo ganske likt på det som jeg var på i dag naturlig nok, og kjekt å se at det ikke var de helt samme bøkene i nettet ( selv om jeg kunne tenkt meg Andreassen sin bok) Flere av disse mennene var ganske så rapp i kjeften og det liker jeg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Beathe. Ja, møtet var kjempefint det.:) Skjønner godt din tilbakeholdenhet når du var alene, ang selfier alstå- jeg er heller ikke så tøff slik.
   Enig i deg ang rappmunnethet på scenen, det hever jo utvilsomt underholdningsverdien.:)

   Slett